Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 703
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Много се радвам, че истината е ясно видима за непредубедените хора, които влизат тук! Peace  bouquet

Тази тема е удавена в спам за момента, но скоро ще се изчисти и пак ще може да се говори по същество.

Подкрепа, помощ... Ох, вече наистина си мисля, че тука има полудели хора...
А какво, бе хора, ви кара да си мислите, че теzи, които са акуширали (това е според вас) и са били там, не й окаzват помощ и подкрепа и в момента не правят каквото трябва? Просто наистина ли мислите, че тук, при таzи враждебност (може би не сте я zабеляzали  Rolling Eyes ) и при все, че доста от хората тука така и така си zнаят (очевидно и беz да са били там) какво е станало, трябва да се иzтапани някой и да дава отчет? Тук, в таzи тема, не къде да е? И ако самата майка е против (както е логично да е)? Трябва да иzляzат да обяснят подробности от случая на вас/нас?
При все, че дори може да няма "виновни"?
И при все, че таzи тема в момента е в същност "против домашното раждане".
Какво да обясняваш на някой, който и беz това те смята zа луд?
Абсолютно беzсмислено е. Прекалено много предубеденост има, zа да има смисъл.
Това си е мое виждане, мое мнение.

Опитвам се всички да рzбирам, ама наистина... не ми се получава.

П.П. А дори самата Меги (най-черната от черните, според много хора) от както се е появила zа първи път тук, пред ТВ, навсякъде, каzва, че ако е имала въzможността, е нямало да ражда сама. Т.е., дори тя самата не каzва на никой "раждайте неасистирано, супер е и е елементарно", поне аz не съм я чула да НЕ спомене, че винаги е искала да има въzможност да наеме акушерка.

Добре, някои нищо не правим...само дето казваме, откъде трябва да се тръгне и то е от промяна в здравната система, от условията в болниците. Да бъде всичко подготвено така, че да се осигури сигурността на всяка родилка. Пътят тръгва от тук, за да бъде осигурена личната свобода на всяка жена, човешкото й право да избере как и къде  да роди своето дете.

И темата е "Как да подобрим майчината помощ в БГ", ако не се лъжа.

/а иначе продължавайте да слушате само себе си и никой друг...и много ме съмнява, че ще успеете, по този начин, да се извоюват изконните права на Майката/.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 21:41 от inna-bubulina

# 526

В крайна сметка лекарите и акушерките са просто още един вид професионалисти и за ползването на техните услуги важат в голяма степен правилата, които важат за всички останали -включително по отношение на избор, заплащане, мотивация и т.н.

jp, нищо не пречи да се узакони и у нас домашното раждане. Като гледах Референдум, единствените искания бяха да се разреши на медицинските кадри да си изпълняват професията извън болниците, а кой откъде ще си намира акушерка или лекар, си е негов проблем. Пазарът на труда в една конкурентна обстановка ще си каже думата. Все си мисля, че ако има търсене и предлагане, една таква услуга няма да е особено скъпа на фона на заплатите на акушерките в държавните болници. Друг е въпросът колко подготвени кадри има (вероятно от по-предните поколения няма да липсват), но това би била предпоставка да се променят също образованието и квалификацията им, така че да отговарят на новите условия. От такава реформа определено има нужда.

П.П. А дори самата Меги (най-черната от черните, според много хора) от както се е появила zа първи път тук, пред ТВ, навсякъде, каzва, че ако е имала въzможността, е нямало да ражда сама.

Имала е възможност - в София (тя от там ли е?) има избор сред десетки лекари и болници - държавни и частни. Говорихме си вече за Св. Лазар, Щерев, Вита, Токуда и кой ли не. Чак пък с никой лекар да не е могла да се разбере за начина си на раждане - това въобще не го вярвам.
Обаче ти пак въртиш и сучеш, и не можеш да се откъснеш от болниците. Толкова ли не разбираш, че не е глезотия да искаш да родиш  у дома си?  Rolling Eyes Приеми, че мотивите на някои хора няма как да ги разбереш от твоята гледна точка.  Peace

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 21:51 от multimodal

# 527
        /а иначе продължавайте да слушате само себе си и никой друг...и много ме съмнява, че ще успеете, по този начин, да се извоюват изконните права на Майката/.
A защо решихте, че те слушат само себе си?
И кой решава кой кого да слуша и чува? Сигурно трябва да се слуша Джуличка, която яростно защитава НЕваксинирането, а самата тя няма смелост да каже АЗ НЕ СЪМ ВАКСИНИРАЛА ДЕЦАТА СИ.

А и защо решихте, че те не работят по промяната?
Само че до докато стане промяна, тъй като са малцинство.. да раждат на улицата ли? По-добрия вариант е у дома.

# 528
Здравейте, следя ви отдавна, въпреки че нито съм раждала, нито съм бременна. И само ви чета - до сега не съм писала. Просто споделям част от възгледите ви, пък и давате много полезни съвети как една жена трябва да се подготви за този иначе толкова естествен процес - раждането.

И въобще не искам да влизам в последните полемики, а просто да кажа, че досега ми беше толкова трудно да ви намеря, но след разразилия се спор сте не първа страница Simple Smile

Нека не забравяме, че тук никой никога не убеждава - това е въпрос на лична преценка. Но трябва да признаем, че материалите, които са споделили майките и бащите в тази тема, са полезни за всички бъдещи майки. И нека не злоупотребяваме с чуждото нещастие, защото сега ни е лесно да обвиняваме майките, които по една или друга причина раждат вкъщи, но ако подобно нещастие се случи в болница..... резултатът е пак върху опечаленото семейство. Всяка майка се опитва да направи най-доброто за детето си.

Здраве и щастие на всички и продължавяйте да споделяте вашия опит, пък всеки сам ще си реши.

# 529

В крайна сметка лекарите и акушерките са просто още един вид професионалисти и за ползването на техните услуги важат в голяма степен правилата, които важат за всички останали -включително по отношение на избор, заплащане, мотивация и т.н.

jp, нищо не пречи да се узакони и у нас домашното раждане. Като гледах Референдум, единствените искания бяха да се разреши на медицинските кадри да си изпълняват професията, а кой откъде ще си намира акушерка или лекар, си е негов проблем. Пазарът на труда в една конкурентна обстановка ще каже думата. Все си мисля, че ако има търсене и предлагане, една таква услуга няма да е особено скъпа на фона на заплатите на акушерките в държавните болници. Друг е въпросът колко подготвени кадри има (вероятно от по-предните поколения няма да липсват), но това би била предпоставка да се променят също образованието и квалификацията им, така че да отговарят на новите условия. От такава реформа определено има нужда.

За пръв път ще се съглася с теб. Да, колкото е по-либерален пазара и колкото по-голям избор има, толкова по-добре за качеството. Така че - да, аз смятам, че е добре да има такава възможност.
(Не че си представям цветя и рози де - защото ще има акушерски грешки, ще има твърдоглави родилки, ще има закъснели линейки. Но да кажем, че няма да е много по-зле от сега.)

Но все пак смятам, че докато това не се случи, раждането сам вкъщи е поемане на неоправдан риск. Особено за хората, които живеят в големите градове и могат да си позволят да платят за по-качествена здравна услуга.

# 530

tanid разказа по-рано за Белгия -  никой не ти осигурява акушерка у вас. Намираш си я, избираш си е, преговаряте си, разбирате се кой какви условия има и всеки си върши неговата част от сделката. Може да ти изглежда спасяване поединично - но си работи.В крайна сметка лекарите и акушерките са просто още един вид професионалисти и за ползването на техните услуги важат в голяма степен правилата, които важат за всички останали -включително по отношение на избор, заплащане, мотивация и т.н.

Всъщност, като се замисля, за качеството на здравеопазването ни ще е много по-полезно да се премахне монопола на ЗК, отколкото всякакви петиции, подписки и митинги.

П.П. А дори самата Меги (най-черната от черните, според много хора) от както се е появила zа първи път тук, пред ТВ, навсякъде, каzва, че ако е имала въzможността, е нямало да ражда сама.

Имала е възможност - в София (тя от там ли е?) има избор сред десетки лекари и болници - държавни и частни. Говорихме си вече за Св. Лазар, Щерев, Вита, Токуда и кой ли не. Чак пък с никой лекар да не е могла да се разбере за начина си на раждане - това въобще не го вярвам.

Ами да, мисля, че това би било перфектно решение като начало. И наистина, нека всеки, който иска таzи услуга да се спасява поединично, като си я И zаплаща, zащо не?

И да, Меги е от София. Но не става дума zа иzбори на болници и частни болници. Тя си каzва (това от раzкаzи и ТВ го zная, не че съм й адвокат), че когато вече е zапочнала да мисли да не ражда в болница е щяла да си наеме акушерка (дори от чужбина), но просто не е могла да го направи, zащото у нас е неzаконно. Дори мисля, че в тоzи "Референдум" каzа същото...

# 531

Обаче ти пак въртиш и сучеш, и не можеш да се откъснеш от болниците. Толкова ли не разбираш, че не е глезотия да искаш да родиш  у дома си?  Rolling Eyes Приеми, че мотивите на някои хора няма как да ги разбереш от твоята гледна точка.  Peace

Просто оспорвам едно твърдение - че не е имала избор, освен да роди сама у дома. Ами имала е - това е факт.

Не искам да разбирам мотивите на всички непременно. Но когато се твърди, че основният мотив е, че в болниците е ужасно и затова хората раждат вкъщи, а в същото време се оказва, че раждащите вкъщи всъщност са сред хората, които имат най-богат избор по отношение на лекари и болници - ами аз виждам известна неконсистентност тук.

# 532

Просто оспорвам едно твърдение - че не е имала избор, освен да роди сама у дома. Ами имала е - това е факт.

Та освен у дома каква е другата алтернатива?
Тая болница, оная болница или другата болница.
Може пък и в болница...или в болница

# 533

За пръв път ще се съглася с теб. Да, колкото е по-либерален пазара и колкото по-голям избор има, толкова по-добре за качеството. Така че - да, аз смятам, че е добре да има такава възможност.
(Не че си представям цветя и рози де - защото ще има акушерски грешки, ще има твърдоглави родилки, ще има закъснели линейки. Но да кажем, че няма да е много по-зле от сега.)

Още един плюс ще има, ако се увеличат жените, които не харесват условията в държавните болници, особено в по-малките градове, и си викат медицински лица да ги израждат вкъщи. Конкуренцията няма как да не повлияе да се подобрят и условията в болниците, за да си набавят пациенти. Наистина е безмислено да се наливат пари в болници или кадри, които допускат много грешки и не отговарят на изискванията. Може да се направи, и със сигурност това е най-добрия вариант за ограничаване на неасистираните раждания и респективно риска. Добрите специалисти винаги ще имат пациенти и ще получават доста по-виско заплащане. А това сега какво е - питай хора като stelt77 къде ще раждат, след като нямат варианти дори за по-прилична болница.

# 534
Извинявайте момичета, но гледахте ли по ТВ7 зам.председателката на Естествено /Персона беше дала линк, някъде по напред/. Та, тя заяви, че искането е за узаконяването на дули /което не е акушерка, а лице, което да създава повече уют на майката/. Та, тази Дула ще се грижи ако нещо стане с родилката, спешно да бъде откарана в най-близката болница. Исканията не са за акушерка, която да присъства на домашното раждане, а дула.

Мисълта ми е, кой каква борба води и за какво?

# 535

Да, точно така - виж как се сещаш и сам. Това е алтернатива - абсолютно реална и идва с много опции.

multimodal, вече казах, че съм съгласна с теб в това отношение. Разногласията ни са дали е правилно, докато няма регламент, да се поема риск с неасистирано раждане.

Иначе за stelt77 - аз вече писах, че не вярвам асистираното домашно раждане скоро да е опция за нея. Майка ми работи като педиатър в малък град - и пазарът за свободни медицински специалисти по тези места не е кой знае какъв. Не знам колко акушерки от монтанската болница наистина ще има желание да вложат средства и време за сертифициране, ако ще има 1-2 раждания годишно. А след първия скандал и саморазправа, които избухнат при проблемно раждане в някое монтанско село, желаещите ще са още по-малко. Може и малко песимистично да звуча - ама такива са ми очакванията.

# 536
  • Куциндрел
Та, тя заяви, че искането е за узаконяването на дули /което не е акушерка, а лице, което да създава повече уют на майката/. Та, тази Дула ще се грижи ако нещо стане с родилката, спешно да бъде откарана в най-близката болница. Исканията не са за акушерка, която да присъства на домашното раждане, а дула.      
А дали ще се разреши присъствие само на дула? По-вероятно е да се разреши /ако се разреши скоро/ присъстиве на акушерка.

# 537
Още един плюс ще има, ако се увеличат жените, които не харесват условията в държавните болници, особено в по-малките градове, и си викат медицински лица да ги израждат вкъщи. Конкуренцията няма как да не повлияе да се подобрят и условията в болниците, за да си набавят пациенти. Наистина е безмислено да се наливат пари в болници или кадри, които допускат много грешки и не отговарят на изискванията. Може да се направи, и със сигурност това е най-добрия вариант за ограничаване на неасистираните раждания и респективно риска. Добрите специалисти винаги ще имат пациенти и ще получават доста по-виско заплащане. А това сега какво е - питай хора като stelt77 къде ще раждат, след като нямат варианти дори за по-прилична болница.

Мулти,така си го написала,като че ли ще се юрнат всички да си раждат по къщите-е няма как да стане.Първо няма кой да плаща толкова скъпо,второ и да плаща скъпо,трябва да няма противопоказания за домашно раждане,трето като се наложи да го закарат в болница-къде отива-в "мизерията"? Кажи ми ти ако все пак отговаряш на т.1. и т.2 ще си родиш ли вкъщи или не?Ама честно.

# 538

Да, точно така - виж как се сещаш и сам. Това е алтернатива - абсолютно реална и идва с много опции.

Сещам се. Simple Smile Да. Алтернативата на болничното раждане е болнично раждане.

# 539
Сещам се. Simple Smile Да. Алтернативата на болничното раждане е болнично раждане.

Можеш да родиш сам у дома или асистирано в болница. Коя част от това изречение не разбираш?

И да, болничното раждане идва с много вариации - ако си в голям град и имаш възможност да си платиш за тях.

Какво те смущава?

Общи условия

Активация на акаунт