Бобени кюфтета
Рецепта :http://jullyinthekitchen.blogspot.com/2014/10/blog-post_7.html
Стомна кебап
Продукти за 10 порции:
Агнешко месо-1,8 кг( или може да се ползва :Свинско месо-1,8 кг Телешко месо-1,9 кг, Говеждо месо-2 кг)
Растително масло-150 г
Прясно масло- 50 г
Кромид лук стар-720 г
Доматено пюре- 50 г
Брашно-30 г
Сушени люти пиперки-50 г
Червено вино-100 г
Магданоз- 2 връзки
Чубрица
Червен и черен пипер
Сол
Измитото, обезкостено и нарязано на малки парчета месо се задушава в мазнината заедно с дребно нарязания лук. Когато се поизпари влагата от отделения при задушаването сок, се прибавят червеният пипер, едро смленият черен пипер, цели люти пиперки, разреденото с малко вода доматено пюре, половината магданоз и половината вино. Съдът се захлупва с капак и се поставя във фурната. След 1 1/4 ч се прибавят останалото вино и кипяща запръжка приготвена от прясното масло , брашното и чубрицата. Отново се връща във фурната за около 20 минути.
Готовият кебап се поднася в затоплена чиния, като се поръсва с останалия магданоз и се гарнира по желание с ориз или пържени картофи.
Tурнедо Кармен
Продукти:
Телешко месо- 1,4 кг
Сол
Черен пипер
Брашно-60 г
Растително масло- 300 г
Прясно масло- 50 г
Гъби( пресни) -500 г
Домати -10 бр
Сос Червено вино- 300 г*
Хляб-10 филии
Яйца- 3 бр малки или 2 големи
От средата на филето се отрязват парчета с дебелина 20-30 мм, които чрез натискане с ръка леко се отъняват, като им се придава кръгла форма. Поръсват се със сол и черен пипер , панират се в брашното и се запържват.
Хлебните филии се потапят от едната страна в разбитите яйца и се изпържват.
Доматите се издълбават, поръсват се със сол и черен пипер и се оставят да престоят 7-10 минути, след което се отцеждат и се слагат в нагорещена мазнина за 2-3 секунди. След това се пълнят с предварително сотираните в масло гъби.
Изпържените филета се поставят върху панираните хлебни крутони. Върху тях се слага по един домат и се заливат с винения сос. Подходяща гарнитура - грах.
* Сос с червено вино
Доматено пюре-40 г
Олио-60 г
брашно-60 г
сол-15 г
захар-1 г
червено вино-200 г
моркови-70 г
кромид лук-2 глави
мащерка
дафинов лист
черен пипер
масло- 50 г
чесън-1 скилидка
Ситно нарязаните лук и моркови се задушават до омекване в част от маслото. Заливат се с виното и се варят заедно с дафиновия лист, мащерката и черния пипер, докато течността се намали на половина. После се добавят чесъна, доматеното пюре, брашното и останалите съставки и се вари10-15 мин при слабо кипене , като появилата се пяна се обира. Готовият сос се прецежда и се подправя с масло и червен пипер.