Раждане вкъщи 12

• 20 579
  • 844
  •   1
Отговори
# 420
По-мащабен контрол над раздаването на медицински съвети от некомпетентни лица е нужен.

Как? Клиенти за тях винаги се намират. Няма закон, който да забранява на хората да бъдат наивни и лековерни.

# 421
По-мащабен контрол над раздаването на медицински съвети от некомпетентни лица е нужен.

Как? Клиенти за тях винаги се намират. Няма закон, който да забранява на хората да бъдат наивни и лековерни.
Персона, като така обстойно си проучил всички родили у дома, можеш ли да кажеш, коя от тези жени е наивна или лековерна?

# 422
Ами като цяло образованието на акушерките тук е основано на тезата, че това е процес, който се съпровожда и се намесват само при нужда - следят тоновете на бебето, състоянието на жената, дават хомеопатия, иглотерапия ползват, топли компреси, почти не се ползват системи с окситоцин. Гледат да предпазват, не да усложняват!
Тогава не виждам къде е проблема да могат да израждат сами?

Не съм съгласна с този подход. Не мисля, че човек трябва да прави нещо, защото няма причина да не го прави или само защото може.

Трябва да има ясна цел и да е ясно какви предимства ще донесе това.

# 423
  • София

Така де, затова казах, че си "мечтая" Wink Конструктивни предложения нямам. И не е лошото, че хората са наивни и лековерни -  лошото е, че други хора безогледно се възползват от това лековерие, за да избиват собствени комплекси - някой иска да се чувства ужасно ерудиран и значим, друг се изживява като Жана Д'Арк на кладата, трети тропа с краче да му признаем изключително високото енергийно ниво  Tired

Персона, като така обстойно си проучил всички родили у дома, можеш ли да кажеш, коя от тези жени е наивна или лековерна?

Бащатко, от раз се сещам за една наивна и лековерна жена. Тази, дето погреба бебето си преди по-малко от месец, защото поврява на описаните току-що грандомани, че нищо опасно или рисково няма в състоянието й.

# 424
Ако се започне от полувисшите училища и се промени схемата на обучение, като излезе първия випуск и започне да работи (дори не само за домашни раждания да е обучена акушерката), с новите "технологии" на израждане ще обърка представите на старите кучета.

В България вече няма полувисши училища.
Много ми е интересно защо българските акушерки се оценяват от хора, които никога не са раждали или никога не са раждали в българска болница и/или нямат поглед върху българското здравеопазване от много години.

Flip, много е лошо хората да са наивни и лековерни. Това безкрайно много ме натъжава.

# 425
Така де, затова казах, че си "мечтая" Wink Конструктивни предложения нямам. И не е лошото, че хората са наивни и лековерни -  лошото е, че други хора безогледно се възползват от това лековерие, за да избиват собствени комплекси - някой иска да се чувства ужасно ерудиран и значим, друг се изживява като Жана Д'Арк на кладата, трети тропа с краче да му признаем изключително високото енергийно ниво  Tired

Бащатко, от раз се сещам за една наивна и лековерна жена. Тази, дето погреба бебето си преди по-малко от месец.
Как така нямаш конструктивни предложения?... я виж, как си определила хората без нито да ги знаеш нито познаваш.

Лековитата жена може да се хване на лъжи, но трезвомислещата ще разбере, положителните ти конструктивни предложения.

А децата и жените дето са починали в болница? и те ли са лековити?

# 426
  • София
Persona, няма начин. Хората са всякакви.

Бащатко, нещо се опита да кажеш, или? Хората ги определям, защото ги чета и четейки ги, си изграждам мнение за тях.

Трезвомислещата няма да разбере конструктивните ми предложения, защото нямам такива. Ако имах, вече щях да съм се погрижила лица без медицинско образование да не се пънат да дават медицински съвети.

А децата и жените, дето са починали в болница, дали са лековерни или не - няма как да знам. Знам, че лековерна е била една конкретна жена, която е решила да ражда вкъщи въпреки едни конкретни медицински противопоказания. За нея говоря, не за мъглявината жертви на лекарската психопатщина, която вирее нейде из съзнанието ти.

Щото нали се сещаш - "Раждане вкъщи" се вика темата. Статистика за децата и жените, починали в болница, иди да събираш в Черен списък.

# 427

Ето още малко цитати от друго конкурсно есе (написано след трагичния случай):

Цитат
Цитат
Домашното раждане протича по напълно различен начин от болничното. Вкъщи рисковите фактори са сведени до минимум и са осигурени идеалните условия за раждане без никаква намеса. Изказвания като това, че всичко може да се обърне за минута, важат с пълна сила за болничното раждане, но не и за домашното.

Цитат
По принцип бебетата, родени по този начин, имат по-силна имунна система, по-спокойни и щастливи са и се гледат по-лесно. Детето се ражда в атмосфера на радост и любов, без стреса, силната светлина, шумовете и процедурите, на които е подложено в болницата. Много от домашно родените бебета не плачат при раждането си и много рядко след това.

Цитат
Оказва огромно влияние на начина, по който протича майчинството ни. Напълно способни сме да се грижим за новороденото си още от първия му миг. Дава началото на така нареченото “инстинктивно майчинство”, при което ние се ръководим от нашия инстинкт и от бебето, които безпогрешно ни показват кое е най-доброто за нашето мъниче и не се чувстваме объркани от противоречивите мнения на педиатри, роднини, приятели.

Цитат
Освен че е безопасно, домашното раждане е и най-безболезненото.

Цитат
Израз е на нашето самоуважение, уважението към тялото ни и уважението към появяващото се на света малко човече. В допълнение, жената се възстановява най-бързо от естествено раждане без интервенции. Също така поради свободата в избора й на поза и спонтанните напъни, е рядкост да получи разкъсвания.

# 428
Ами като цяло образованието на акушерките тук е основано на тезата, че това е процес, който се съпровожда и се намесват само при нужда - следят тоновете на бебето, състоянието на жената, дават хомеопатия, иглотерапия ползват, топли компреси, почти не се ползват системи с окситоцин. Гледат да предпазват, не да усложняват!
Тогава не виждам къде е проблема да могат да израждат сами?

Не съм съгласна с този подход. Не мисля, че човек трябва да прави нещо, защото няма причина да не го прави или само защото може.

Трябва да има ясна цел и да е ясно какви предимства ще донесе това.
Целта е по-малко инвазии, по-естествено раждане, по-леко понасяне на болката, по-малко страдане на плода. Нима мислищ, че всяка външна намеса (било системка, било епизиотомия или каквото и да е) не минава без влияние върху бебето?
Цитат
Акушерките са жени, те сами те са минали през този процес, познават по-добре женското тяло и как реагира на различни промени по себе си. Един мъж (защото жени в тази професия са рядкост) не би могъл да прояви това дълбоко вътрешно разбиране към една родилка, както една жена
Цитирам го отново, защото си мисля, че си го пропуснала.
Ако се започне от полувисшите училища и се промени схемата на обучение, като излезе първия випуск и започне да работи (дори не само за домашни раждания да е обучена акушерката), с новите "технологии" на израждане ще обърка представите на старите кучета.

Много ми е интересно защо българските акушерки се оценяват от хора, които никога не са раждали или никога не са раждали в българска болница и/или нямат поглед върху българското здравеопазване от много години.

Както и да се наричат сега училищата за акушерки, много добре ме разбираш. Не се хващай за думата!
Къде съм казала, че българските акушерки не са раждали? Напротив! виж зеления цитат горе

# 429
Персона, излагаш се!
Като слагаш цитати давай източника, откъде, кога.... не че не ти вярваме, ама е редно като се цитира да се показва източник. Така де. Върши си работата за която ти се плаща докрай.
Иначе благодаря за хубавите извадки, доста можем да се замислим за тях и сега е моментът да се по образоват повечето жени.

Все пак не ми отговори на въпроса, след като ме цитира би трябвало към мен да е насочено.

# 430

Както и да се наричат сега училищата за акушерки, много добре ме разбираш. Не се хващай за думата!
Къде съм казала, че българските акушерки не са раждали? Напротив! виж зеления цитат горе

Shocked Отново прочетете написаното от мен.

Бащатко, цитатите са от конкурса на bgsling-bg. Линковете се филтрират като реклама.

# 431
  • София
Персона, излагаш се!
Като слагаш цитати давай източника, откъде, кога.... не че не ти вярваме, ама е редно като се цитира да се показва източник. Така де. Върши си работата за която ти се плаща докрай.
Иначе благодаря за хубавите извадки, доста можем да се замислим за тях и сега е моментът да се по образоват повечето жени.

Все пак не ми отговори на въпроса, след като ме цитира би трябвало към мен да е насочено.

Колкото източници ти посочи за безопасността на домашното раждане, нали.

Викаш повече жени да се "по образоват" колко е безопасно домашното раждане, та повече бебета да умрат в името на каузата  Tired Не мога да повярвам, че си толкова сляп.

# 432

Аз го чета това изказване така: "Трябва да се подготвиш". Според мен, трябва да се готвиш от малко по-отдавна. Да се храниш правилно, да се движиш и бла бла. Какво се има предвид под дребни проблеми?

Вярваш, че има подготовка, която да подсигури, че при раждане нищо лошо не може да се случи? Особено ако раждаш сам вкъщи? Сериозно?

Смяташ, че най-удачният начин за реакция при настъпили усложнения, е да се свържеш с някой неквалифициран на Скайп?

Моля, не ми слагай думи в устата, които не съм изрекла! Много е грозно! Хвърляш ми нещо в лицето и очакваш да го коментирам! Аз как да го коментирам като първо е извън контекст и второ аз откъде да знам как се готвиш.
И трето няма значение аз в какво вярвам. Ако АЗ реша да раждам вкъщи сама, няма да е защото вярвам в нещо си или на нещо си.

# 433

Целта е по-малко инвазии, по-естествено раждане, по-леко понасяне на болката, по-малко страдане на плода. Нима мислищ, че всяка външна намеса (било системка, било епизиотомия или каквото и да е) не минава без влияние върху бебето?

Да, ок - има логика раждала жена да разбира по-добре друга раждала жена. Но смяташ ли, че една нераждала акушерка си върши по-зле работата? Или че една АГ лекарка е по-добра от АГ лекар?

Иначе склонността към намеса в раждането е въпрос на образование, обучение, процедури и опит предимно. Не мислиш ли?

Вярваш, че има подготовка, която да подсигури, че при раждане нищо лошо не може да се случи? Особено ако раждаш сам вкъщи? Сериозно?

Смяташ, че най-удачният начин за реакция при настъпили усложнения, е да се свържеш с някой неквалифициран на Скайп?

Моля, не ми слагай думи в устата, които не съм изрекла! Много е грозно! Хвърляш ми нещо в лицето и очакваш да го коментирам! Аз как да го коментирам като първо е извън контекст и второ аз откъде да знам как се готвиш.

Без значение как се готвя - питам те дали считаш, че съществува подготовка, която да направи неасистираното раждане безрисково? Много прост въпрос - и не касае кой как се готви, а дали въобще това е възможно - според теб.

Кое е извън контекст?

# 434
Persona, няма начин. Хората са всякакви.

Бащатко, нещо се опита да кажеш, или? Хората ги определям, защото ги чета и четейки ги, си изграждам мнение за тях.

Трезвомислещата няма да разбере конструктивните ми предложения, защото нямам такива. Ако имах, вече щях да съм се погрижила лица без медицинско образование да не се пънат да дават медицински съвети.

А децата и жените, дето са починали в болница, дали са лековерни или не - няма как да знам. Знам, че лековерна е била една конкретна жена, която е решила да ражда вкъщи въпреки едни конкретни медицински противопоказания. За нея говоря, не за мъглявината жертви на лекарската психопатщина, която вирее нейде из съзнанието ти.

Щото нали се сещаш - "Раждане вкъщи" се вика темата. Статистика за децата и жените, починали в болница, иди да събираш в Черен списък.
Дълбаеш на едно място.
Не схвана ли че смъртта е смърт! И тя съществува! Независимо дали си у дома, в болница или в тоалетната.
Риск е съвсем друго. И да, рискът у дома в сравнение с болниците е пъти по-малък да не кажа липсва. И статистиката и черния списък ви го доказва. Но вие упорито не искате да го разберете. И собствените страховете, ако ви говорят друго си е ваш проблем.
И престанете да провокирате, като не разбирате материята и нямате конструктивни предложения!

Общи условия

Активация на акаунт