Раждане вкъщи 12

• 20 762
  • 844
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Persona, няма начин. Хората са всякакви.

Бащатко, нещо се опита да кажеш, или? Хората ги определям, защото ги чета и четейки ги, си изграждам мнение за тях.

Трезвомислещата няма да разбере конструктивните ми предложения, защото нямам такива. Ако имах, вече щях да съм се погрижила лица без медицинско образование да не се пънат да дават медицински съвети.

А децата и жените, дето са починали в болница, дали са лековерни или не - няма как да знам. Знам, че лековерна е била една конкретна жена, която е решила да ражда вкъщи въпреки едни конкретни медицински противопоказания. За нея говоря, не за мъглявината жертви на лекарската психопатщина, която вирее нейде из съзнанието ти.

Щото нали се сещаш - "Раждане вкъщи" се вика темата. Статистика за децата и жените, починали в болница, иди да събираш в Черен списък.
Дълбаеш на едно място.
Не схвана ли че смъртта е смърт! И тя съществува! Независимо дали си у дома, в болница или в тоалетната.
Риск е съвсем друго. И да, рискът у дома в сравнение с болниците е пъти по-малък да не кажа липсва. И статистиката и черния списък ви го доказва. Но вие упорито не искате да го разберете. И собствените страховете, ако ви говорят друго си е ваш проблем.
И престанете да провокирате, като не разбирате материята и нямате конструктивни предложения!

Много искам да дойдат всички, които пищяха, че никой не бил казал, че домашното раждане е безопасно. Ето, втори човек след Мег, който черно на бяло го твърди.

# 451
Наивни, сектанти, майки-хипарки, луди еколожки.. на какво ли не съм се наслушала вече.. Няма значение какви категории се измислят от някой, за да даде обяснение, че има изключения от калъпа на системата. Винаги ще съществуват хора, които смятат, че нямат нужда от медицински лица за да са живи и здрави, да раждат, дишат и т.н. Който има нужда от това - моля, изборът си е негов. Но  виждам, че много хора се дразнят от това, че т.нар. 'нюейдж' или 'алтернативни' (както ги наричат тук) се събират на групички, за да обменят информация и опит. И видите ли, понеже групичките са явни за обществеността, значи могат да заблудят някого. Аз пък не виждам подобен риск. Simple Smile Примери в тая тема - колкото искате - хем четем едно и също, хем вникваме и разбираме различно, кой докъдето му стига.. Изобщо не мога да повярвам, че човек, който е далече от подобен род информация, би се метнал с главата надолу. Чак толкова наивни хора няма, че да рискуват нещо, за което не са готови.  Peace

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 15:43 от multimodal

# 452
Благодаря Флип.
Ако това е изходната база, всичко останало ми се струва кауза пердута.

# 453
    Аз нещо не разбирам.
     Бащатко, какъв точно е проблема една жена да се подготви за активно естествено раждане, по вашия начин, и след това да ползва наученото в болница? Поне за момента?
    Домашната обстановка ли е най-важният акцент в тезата ви? Или липсата на каквито и да било медици по време на процеса?

Не е най-важния акцент домашното раждане, разбира се, особено в случаи, когато въпреки подготовката, се налага да се направи компромис, защото има индикации, че нещо не е наред. Плюс това има жени, които не събират смелост да родят сами у дома, въпреки че се готвят дълго и упорито. Което също би било от огромна полза за майката и за бебето, независимо къде се оказват на финала.

# 454

Горното е цитат, от някакъво обсъждане, очевидно. Даваш ми да го анализирам без да знам нещата около него. Това за скайп-а наистина е глупост, но ако четеш внимателно пише - има риск, намаляваш го до минимум като се подготвиш. Не пише разчитай на скайп при усложнения. Така аз го разбирам.

Понеже ме питаш конкретно, ще ти отговоря за себе си какво мисля. Раждането е продукт на милиони години еволюция. За съжаление човешките инстинкти са притъпени от поколения. Сигурно има начин да се подготвиш за самото раждане и то да се случи без усложнения. Мен повече би ме спряло друго - дали детето няма да се нуждае от по-специална грижа след като се роди, която аз не бих могла да му осигуря.

Ами цитатът е от Раждане вкъщи - 4. Темата си е тук, контекстът също - можеш да го разгледаш. Аз съм го направила и не мисля, че има нещо извън контекст в цитата.

Еволюцията - дори и милиони години - не дава перфектни резултати. Единственото, което можем да кажем за еволюцията е, че а) милиони видове са измрели след милиони години еволюция и б) това, че някой вид съществува сега само означава, че притежава задоволителни механизми по-голяма част от поколението да оцелява, отколкото да умира преди да се размножи.

Неслучайно попитах колко е естествено водното раждане. Има твърдения, че то има предимства пред нормалното раждане. Не искам да споря дали това е така.

Но ако е така - защо след хиляди години раждане на сушата, все още еволюцията не ни е "оптимизирала" за него?

Подобен е случаят с инфекциите - защо след милиони години еволюция е трябвало сами да открием как да се борим с тях, а не сме били снабдени от перфектната природа с естествен механизъм да ги преодоляваме с лекота?

Отговорът е същия - просто дори без такъв механизъм, достатъчно индивиди са оцелявали, за да продължат вида. Но и много са умирали - повече от сега - въпреки всички инстинкти, които не са им били притъпени.

А човешкото раждане е най-опасното сред бозайниците - защото еволюцията е "установила", че тесният таз и способността да ходиш дълго време изправен "компенсира" повишения брой мъртви майки и бебета.

# 455
Ами jp , аз много пъти се опитах да вметна, че е въпрос на житейска философия. Но някои тук продължавате да твърдите, че тя може да се променя с гола агитация, защото хората били наивни.. . Е, няма как да се съглася.

# 456
     multimodal, на 100% бих се съгласила с теб, ако обсъждането беше на тема "Да ида ли на врчака?"
     Както ще да наричат един човек, следващ определени свои убеждения, той си ги следва. И докато не вреди с поведението си, въобще няма значение как ще бъде квалифициран от нищо незначещи за него хора.
     Днес по някое време следобед изпитах истински яд от един пост. Ще споделя принципната си позиция по въпроса. Ако някоя от групичките, за които говориш или неин член, открито апелира да се извършват престъпления за постигане на целите, защото видиш ли и други го правели непрекъснато, тя вече вреди. Не само на своите членове.
     Ако ще си защитаваме правата чрез нарушаване законите, добри или лоши, какво право имаме на претенции? Не сме ли същите като държавата, която ще съдим за нарушените си права.

Но  виждам, че много хора се дразнят от това, че т.нар. 'нюейдж' или 'алтернативни' (както ги наричат тук) се събират на групички, за да обменят информация и опит. И видите ли, понеже групичките са явни за обществеността, значи могат да заблудят някого

# 457
Ами jp , аз много пъти се опитах да вметна, че е въпрос на житейска философия. Но някои тук продължавате да твърдите, че тя може да се променя с гола агитация, защото хората били наивни.. . Е, няма как да се съглася.

Някои хора са наивни, други проявяват наивност по определени въпроси само, трети лесно се повлияват от емоционални аргументи, четвърти търсят алтернативни начини да се докажат, пети лесно се влияят от светогледа на обществото около тях. И т.н.

За да не кажеш, че искам да обидя някого, ще кажа, че аз за себе си мога да изброя случаи, в които съм попадала в някоя от тези категории. Това не е лошо - просто е човешко.

Хората не са някакви прости машини за извод и голяма част от решенията им са базирани на ирационални аргументи. Пак казвам - не го считам за лошо. Просто за факт.

Но първата стъпка да се пребориш с ирационалността е да осъзнаеш, че я има. Ако искаш да се бориш де. Много хора просто се опитват да изградят скеле от рационализъм около съвсем нерационална основа.

# 458
    Днес по някое време следобед изпитах истински яд от един пост. Ще споделя принципната си позиция по въпроса. Ако някоя от групичките, за които говориш или неин член, открито апелира да се извършват престъпления за постигане на целите, защото видиш ли и други го правели непрекъснато, тя вече вреди. Не само на своите членове.

Нямам идея за кой пост говориш, какво означава "открито апелира" и за какви престъпления иде реч. Колкото до правата и законите, предполагам визираш европейските, защото аз поне съм попадала на доста от нашите, които все още не са приведени в съответствие.. и да се обвинява някой, че не ги спазва, не е особено обективно.

# 459
Чак толкова наивни хора няма, че да рискуват нещо, за което не са готови.  Peace

И аз мислех така до 6.05.2011. Ама за голяма моя жалост съм се объркала.
Все още смятам, че не може да спасиш никой от собствената му самоувереност и лековерие, но  ако му покажеш достатъ4но ясно и 4естно последиците- той може да реши и сам да се спаси.

Цитат на: Berend Botje в Вт., 31 Май 2011, 14:35

..... Раждането е продукт на милиони години еволюция. За съжаление човешките инстинкти са притъпени от поколения. Сигурно има начин да се подготвиш за самото раждане и то да се случи без усложнения. Мен повече би ме спряло друго - дали детето няма да се нуждае от по-специална грижа след като се роди, която аз не бих могла да му осигуря.....

Да разбирам ли, 4е  за бебето нямаш достатъ4но доверие на еволюцията?   Ти ли4но  на какво разстояние от неонатология роди?

# 460
Нямам идея за кой пост говориш, какво означава "открито апелира" и за какви престъпления иде реч. Колкото до правата и законите, предполагам визираш европейските, защото аз поне съм попадала на доста от нашите, които все още не са приведени в съответствие.. и да се обвинява някой, че не ги спазва, не е особено обективно.

Ах, Европа, Европа!
Франция достатъчно "Европа" ли е? Ами да ги приведем  Wink:

Днес разбрах , че глобата във Франция за отказани ваксини- две са задължителните е над 3000евро и до 6месеца затвор!

# 461
Много извън контекста е, и не касае пряко домашното раждане, но пък за сметка на това - българските закони. Не искам да влизам в конфронтация, но ако държиш и постът стои ще ти го посоча. Наказателният ни кодекс си действа с пълна сила, защото имаме принципна свобода при списването му.

# 462
  • София

И аз така си мислех. Ама си промених мнението. Защото съм склонна да го променям според фактите, а не да карам на сляпа вяра, само защото преди малко съм вярвала в нещо си и сега ме е срам да си кажа, че съм бъркала.

Цитат на: Flip в Вт., 10 Май 2011, 20:09
Птица, не мога да се съглася с теб. Всеки си носи глава на раменете и не оставя на форумите да решават вместо него. Една жена, решила да роди без медицински контрол, не го е направила заради Родилница, обратното - попаднала е там, защото такива са й били убежденията.

Да де, такава ми е позицията и до днес. Само че се позагледах какво чете и слуша жената, "попаднала" в Родилница без значение от причината, и установих, че колкото и да си носим глави на раменете, постоянното облъчване с целенасочена и невярна информация може да ни подхлъзне, и това не ми харесва никак. И аз четях темите "Раждане вкъщи" тук от чисто любопитство, още преди да забременея, ама малко по малко взех да си вярвам колко е безрискова тая работа. Ето затова трябва да се шуми около умрялото бебе - щото някои може и да си отворят очите малко. Само някои.

Има хора, за които това никога няма да се случи, но поне според мен интелигентността на човек зависи и от способността му да преоценява всяка ситуация според динамиката й, а не да се вкопчи в някоя "вяра" с питбулска захапка и да не я пусне никога, ей така, за идеята.

# 463
Много извън контекста е, и не касае пряко домашното раждане, но пък за сметка на това - българските закони. Не искам да влизам в конфронтация, но ако държиш и постът стои ще ти го посоча. Наказателният ни кодекс си действа с пълна сила, защото имаме принципна свобода при списването му.
Така е, за щастие има възможност да се оспорва в съда. Друг е въпросът колко ни е независима съдебната система.. но не е като да няма шанс. Simple Smile

Ако държиш да си по-обстоятелствена, и понеже смяташ, че има елемент на агресивна пропаганда, можеш да дадеш за пример въпросния пост. Но все пак говорим за тази тема, или..? Държа да подчертая, че не смятам да адвокатствам на който и да е. Пиша в тази тема единствено заради нападките, че имало агитации и убеждения на наивни хора. И едва ли не трябва да се посочат виновниците, публично да се осъдят и да се линчуват. Аз четях в нея и имам наблюдения, не останах с впечатлението, че някой убеждава друг против волята си да ражда вкъщи.

# 464
Да де, такава ми е позицията и до днес. Само че се позагледах какво чете и слуша жената, "попаднала" в Родилница без значение от причината, и установих, че колкото и да си носим глави на раменете, постоянното облъчване с целенасочена и невярна информация може да ни подхлъзне, и това не ми харесва никак. И аз четях темите "Раждане вкъщи" тук от чисто любопитство, още преди да забременея, ама малко по малко взех да си вярвам колко е безрискова тая работа. Ето затова трябва да се шуми около умрялото бебе - щото някои може и да си отворят очите малко. Само някои.

Има хора, за които това никога няма да се случи, но поне според мен интелигентността на човек зависи и от способността му да преоценява всяка ситуация според динамиката й, а не да се вкопчи в някоя "вяра" с питбулска захапка и да не я пусне никога, ей така, за идеята.

Виж, не знам за другите, но аз лично вече съм се изградила като личност и оценявам, претегляйки всяка една нова информация на базата, която вече съм проверила и приела за себе си като вярна и правилна. Преполагам, че всеки си е изградил такава, или поне тези, които не са деца или с детински интелект, а нормални, зрели хора. Приемам, че няма еднакви хора, за едни едно е правилно, за други - друго. И ако те не си вредят едни на други, нищо не пречи да има търпимост и разбирателство, независимо от възгледите.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт