Раждане вкъщи 12

• 20 635
  • 844
  •   1
Отговори
# 465
multimodal, не казах агресивна пропаганда, напротив стори ми се доста премислена, вметната небрежно. Просто беше открита.
ПП Постът го няма, така че разговорът е безпредметен.

# 466

Горното е цитат, от някакъво обсъждане, очевидно. Даваш ми да го анализирам без да знам нещата около него. Това за скайп-а наистина е глупост, но ако четеш внимателно пише - има риск, намаляваш го до минимум като се подготвиш. Не пише разчитай на скайп при усложнения. Така аз го разбирам.

Понеже ме питаш конкретно, ще ти отговоря за себе си какво мисля. Раждането е продукт на милиони години еволюция. За съжаление човешките инстинкти са притъпени от поколения. Сигурно има начин да се подготвиш за самото раждане и то да се случи без усложнения. Мен повече би ме спряло друго - дали детето няма да се нуждае от по-специална грижа след като се роди, която аз не бих могла да му осигуря.

Ами цитатът е от Раждане вкъщи - 4. Темата си е тук, контекстът също - можеш да го разгледаш. Аз съм го направила и не мисля, че има нещо извън контекст в цитата.

Еволюцията - дори и милиони години - не дава перфектни резултати. Единственото, което можем да кажем за еволюцията е, че а) милиони видове са измрели след милиони години еволюция и б) това, че някой вид съществува сега само означава, че притежава задоволителни механизми по-голяма част от поколението да оцелява, отколкото да умира преди да се размножи.

Неслучайно попитах колко е естествено водното раждане. Има твърдения, че то има предимства пред нормалното раждане. Не искам да споря дали това е така.

Но ако е така - защо след хиляди години раждане на сушата, все още еволюцията не ни е "оптимизирала" за него?

Подобен е случаят с инфекциите - защо след милиони години еволюция е трябвало сами да открием как да се борим с тях, а не сме били снабдени от перфектната природа с естествен механизъм да ги преодоляваме с лекота?

Отговорът е същия - просто дори без такъв механизъм, достатъчно индивиди са оцелявали, за да продължат вида. Но и много са умирали - повече от сега - въпреки всички инстинкти, които не са им били притъпени.

А човешкото раждане е най-опасното сред бозайниците - защото еволюцията е "установила", че тесният таз и способността да ходиш дълго време изправен "компенсира" повишения брой мъртви майки и бебета.
Тесен таз? Моята майка има наистина изменение на таза. Акушерката я е изпуснала при раждането и на пода в болницата. Измененията по никакъв начин не и позволяват да роди нормално, но това няма нищо общо с еволюцията, а с човешката глупост, но това е друга тема.
Да, според клишетата, общо взето, жената е неспособна да износи, роди и отгледа дете без помощта на съвременната индустриализация.
Аз нямам против да се възползвам от постиженията на науката и техниката в този процес, но а) когато се налага наистина или б) когато преценя, че искам.

# 467
Аз четях в нея и имам наблюдения, не останах с впечатлението, че някой убеждава друг против волята си да ражда вкъщи.

Не знам кой кога е споменавал нещо за "против волята".

Достатъчно е да предоставиш едностранчива/невярна/манипулирана информация на някой, който ти вярва или те харесва - това вече променя неговия свободен избор.

Неслучайно в PR кампании и реклама се влагат толкова пари - просто работи.

И не е нужно агитаторите да са класически злодеи, които искат да убият нечие бебе - достатъчно е те самите да си вярват твърде много и да затварят очите си за обратната страна на монетата. Доколкото касае техните раждания и техните бебета - мога да приема, че е техен избор. Но това се отразява и отвъд тази граница.

Мисля, че Туцка например, беше писала също, че смята, че доста хора тук са подходили самонадеяно и вероятно са повлияли на други хора. Ако считаш, че аз съм твърде крайна, можеш да помислиш върху това, което каза тя.

Виж, не знам за другите, но аз лично вече съм се изградила като личност и оценявам, претегляйки всяка една нова информация на базата, която вече съм проверила и приела за себе си като вярна и правилна.

И нищо от това, което вече си приела за "вярно и правилно" не може да бъде променено? Това разбираш ти под "изградена като личност"? Хм, не искам да те обидя - но това за мен е по-скоро закостенялост.
Аз лично ще бъда разочарована от себе си, когато спра да се променям под влиянието на това, което научавам.

# 468
multimodal, не казах агресивна пропаганда, напротив стори ми се доста премислена, вметната небрежно. Просто беше открита.
ПП Постът го няма, така че разговорът е безпредметен.
Добре де, какво толкова лошо намираш в това, че е открита и кое те ката да смяташ, че е пропаганда?

Ако е затворена групата, наричат хората сектанти, ако е открита - пропаганда. А някои пък изобщо не крият желанието си да се закрие алтернативния подфорум, че сигурно и да се затрият от лицето на Земята такива хора, само защото не са по калъпа на системата..  Rolling Eyes

# 469
    Аз нещо не разбирам.
     Бащатко, какъв точно е проблема една жена да се подготви за активно естествено раждане, по вашия начин, и след това да ползва наученото в болница? Поне за момента?........

Има го това. И някои жени точно така и правят Simple Smile

Хърмаяни, тезата е, че колкото и да се е подготвяла родилката, тя не може да приложи наученото в болница - защото в болницата има лоши и злонамерени хора, които всячески я изнасилват и стопират вълната от любов и безопасност, от която тя има нужда.

има го и това. Confused

Наивни, сектанти, майки-хипарки, луди еколожки.. на какво ли не съм се наслушала вече.. Няма значение какви категории се измислят от някой, за да даде обяснение, че има изключения от калъпа на системата. Винаги ще съществуват хора, които смятат, че нямат нужда от медицински лица за да са живи и здрави, да раждат, дишат и т.н. Който има нужда от това - моля, изборът си е негов. Но  виждам, че много хора се дразнят от това, че т.нар. 'нюейдж' или 'алтернативни' (както ги наричат тук) се събират на групички, за да обменят информация и опит. И видите ли, понеже групичките са явни за обществеността, значи могат да заблудят някого. Аз пък не виждам подобен риск. Simple Smile Примери в тая тема - колкото искате - хем четем едно и също, хем вникваме и разбираме различно, кой докъдето му стига.. Изобщо не мога да повярвам, че човек, който е далече от подобен род информация, би се метнал с главата надолу. Чак толкова наивни хора няма, че да рискуват нещо, за което не са готови.  Peace

Мулти, такива епитети и категории се слагат навсякъде.
И тази тема не беше подмината.
наистина ли вярваш, че няма "наивни хора"? Хора, които са склонни да се доверят/предоверят ?

Ами jp , аз много пъти се опитах да вметна, че е въпрос на житейска философия. .....
Да, вярвам в това и съм съгласна.

Мисля, че именно това е и житейската философия на Мег, името на която тук често се споменава с негативизъм, за жалост.
Аз обаче, именно в нейния конкретен случай, не съм усетила некоректност.  Вярно е, че не ми се даде възможнст да прочета нейно становище. Вярно е, че не съм била свидетел.
Уповавам на усещанията си, на натрупани субективни впечатления през годините.
Моля, не скачайте.
Просто бих искала  да споделя, че имам впечатления, че това е цялата й същност , душа, призванието й.  И тя има благородни подбуди и действия за реална промяна, изпълнени с много любов. Peace

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 23:56 от realist

# 470
     multimodal, пропагандата беше открита. Апелираше за постигане на определена цел в съотвествие с авторовите разбирания и независимо от средствата. Иначе думите бяха много премерени. 
     С групите тук въобще не съм наясно, не знам какви има, нито знам дали са открити или затворени, и кой към коя се числи. 
     И след като не мога да подкрепя думите си с цитат, как да продължавам дискусията? Ще излезе, че имам някакво лично отношение към определени участници, каквото всъщност нямам.

# 471

Тесен таз? Моята майка има наистина изменение на таза. Акушерката я е изпуснала при раждането и на пода в болницата. Измененията по никакъв начин не и позволяват да роди нормално, но това няма нищо общо с еволюцията, а с човешката глупост, но това е друга тема.

Малко инфо, че не се разбираме:

* Our pregnancies are way too short for our lifespans.
    * Our babies are far more helpless than other primate babies.
    * The way babies grow is like other animals do when they are still inside, not once they are born.
    * Our pelvis’ are a compromise – birthing is much harder for humans than other animals.

To balance upright and walk on two legs the muscles have to pull in different directions than if you are using all four legs. So the bones they are attached to have to change shape as well.  And an important one in terms of birth is the pelvis.

On the left is a chimp’s pelvis and baby’s head during birth.  In the middle is a possible reconstruction of a possible human ancestor, and on the right is a human.  You can see straight away there is always room around the chimp baby’s skull, it doesn’t have to turn and the fontanelle (gap between the skull plates) is always open.  The human baby  has no extra room in the pelvis, has to twist to get through at different levels, and the fontanelle is squashed closed when they are right in the pelvis.

Obviously humans can still give birth safely most of the time – otherwise we wouldn’t be here.  But it is more dangerous than for many other animals and our pelvis is very much a compromise between being able to walk and being able to give birth.  Our babies have had to adapt the way they birth to get out, they have also had to adapt the timing.  If we had the 18-21 month pregnancy we ‘should’ there is no way the head would fit through the birth canal – can you imagine birthing a 9-12 month old?

Не съм се изразила правилно за "тесния таз". Проблемът е във формата му.

# 472
Аз четях в нея и имам наблюдения, не останах с впечатлението, че някой убеждава друг против волята си да ражда вкъщи.

Не знам кой кога е споменавал нещо за "против волята".

Достатъчно е да предоставиш едностранчива/невярна/манипулирана информация на някой, който ти вярва или те харесва - това вече променя неговия свободен избор.

Неслучайно в PR кампании и реклама се влагат толкова пари - просто работи.

И не е нужно агитаторите да са класически злодеи, които искат да убият нечие бебе - достатъчно е те самите да си вярват твърде много и да затварят очите си за обратната страна на монетата. Доколкото касае техните раждания и техните бебета - мога да приема, че е техен избор. Но това се отразява и отвъд тази граница.

Мисля, че Туцка например, беше писала също, че смята, че доста хора тук са подходили самонадеяно и вероятно са повлияли на други хора. Ако считаш, че аз съм твърде крайна, можеш да помислиш върху това, което каза тя.

Виж, не знам за другите, но аз лично вече съм се изградила като личност и оценявам, претегляйки всяка една нова информация на базата, която вече съм проверила и приела за себе си като вярна и правилна.

И нищо от това, което вече си приела за "вярно и правилно" не може да бъде променено? Това разбираш ти под "изградена като личност"? Хм, не искам да те обидя - но това за мен е по-скоро закостенялост.
Аз лично ще бъда разочарована от себе си, когато спра да се променям под влиянието на това, което научавам.

И аз писах в някоя от по-предните теми, че намирам известна доза неопитност и самонадеяност. Най-малкото поради факта, че информацията е разнородна и много обемна, и не би могла да се обобщи и приложи за всякакви хора. Но чак пък пропаганда и агитация не смятам, че има. Това е форум, а не медия или реклама, тук влизат и четат хора, които имат интерес, никой на никого не е натрапил подобна информация. Не че в рекламите няма откровено вредни неща, и въпреки че са неморални, са напълно законни. Но пак ще стигнем до въпросът за личния избор, а не ми се завърта отново в този затворен кръг.

Не ме обиждаш, коствало ми е години търсене, четене и претегляне на информация, преди да приема за себе си определени критерии, на които подлагам всяка нова. Ти би ли си променила с години изграждани философски и житески позиции?

# 473

Не ме обиждаш, коствало ми е години търсене, четене и претегляне на информация, преди да приема за себе си определени критерии, на които подлагам всяка нова. Ти би ли си променила с години изграждани философски и житески позиции?

Да, за мен няма нищо сигурно и абсолютно категорично. Струва ми се, че никой не би могъл в рамките на един живот да формира абсолютно правилните принципи и светоглед за живота, вселената и всичко останало.

Така че си правя редовни инвентаризации на принципите и чат-пат някой отпадат, а други изплуват. (Те и без това не са много.)

И като цяло - гледам да подхождам индивидуално към всеки казус. Не вярвам в простите обяснения, приложими към всичко.

Но това наистина е спам, за което се извинявам.

# 474
jp, всеки вид се адаптира, за да заобиколи несъвършенствата си по някакъв начин. Човешките бебета също са го направили.
 Няма как да се твърди кое е по-опасно докато няма истинско научно изследване. Но, за да са верни данните за хората, вероятно ще трябва да се използва по-активно гравитацията в процеса на раждане(много ги мразя тези родилни маси).
Аз не искам повече да коментирам, докато няма информация какво точно се е объркало в случая породил дискусията или по същество - какво и как конкретно да се направи, за да бъде раждането по-добро преживяване и по-малко рисково.
Много се надявам акушерките да могат да практикуват свободно професията си като първа стъпка.

# 475

newsm78

# 476

Така че си правя редовни инвентаризации на принципите и чат-пат някой отпадат, а други изплуват. (Те и без това не са много.)

И като цяло - гледам да подхождам индивидуално към всеки казус. Не вярвам в простите обяснения, приложими към всичко.

Съжалявам и аз спама, но не смятам, че човек се връща там, където вече е бил. В този смисъл някои неща няма как да се ревизират.

# 477
jp, всеки вид се адаптира, за да заобиколи несъвършенствата си по някакъв начин. Човешките бебета също са го направили.

Как разбра, че са го направили? Адаптацията не се случва за един ден - тя е дълъг процес, в който неадаптираните умират. Ти как разбра, че ние сме стигнали до абсолютно оптималната адаптация?

Научни изследвания, че човешкото раждане е по-опасно от повечето животински и че човешките бебета са едни от най-недоносените има много. Това въобще не е някаква новаторска теория от вчера.

multimodal, точно този разговор наистина не е нужен на темата - така че ще ме извиниш, но няма да го продължа към момента.

# 478
И в колко от тези научни изследвания майката е оставена да ражда в естествени условия?
Факт е, че човешкият вид е не само оцелял, но и е просперирал доста дълго време преди родилната помощ в сегашния и вид. Да не решите сега, че отричам родилната помощ по принцип?
При кенгуруто (пак бозайник) още по-недоносени се раждат бебетата, но пък и то си се грижи за тях.

# 479
И в колко от тези научни изследвания майката е оставена да ражда в естествени условия?
Факт е, че човешкият вид е не само оцелял, но и е просперирал доста дълго време преди родилната помощ в сегашния и вид. Да не решите сега, че отричам родилната помощ по принцип?
При кенгуруто (пак бозайник) още по-недоносени се раждат бебетата, но пък и то си се грижи за тях.

Berend Botje, ако ти е интересно, можеш да намериш доста информация как се е стигнало до изводите за рисковете при човешкото раждане. Както казах, това не е някаква супер нова теория и аз поне съм чула да има кой знае какви критики към нея. За съжаление, това не е моята област обаче и точно в момента не мога да ти разкажа дали и как някой е експериментирал.

Кенгурото - вярвам, ще се съгласиш - има някои приспособления да се грижи за недоносеното си бебе, които при нас липсват.

Да, човешкият вид е оцелял - това не значи, че всичко при нас е проектирано и реализирано перфектно. Значи само, че е било задоволително.

Общи условия

Активация на акаунт