Раждане вкъщи 12

• 20 683
  • 844
  •   1
Отговори
# 480
  • София
И в колко от тези научни изследвания майката е оставена да ражда в естествени условия?
Факт е, че човешкият вид е не само оцелял, но и е просперирал доста дълго време преди родилната помощ в сегашния и вид. Да не решите сега, че отричам родилната помощ по принцип?
При кенгуруто (пак бозайник) още по-недоносени се раждат бебетата, но пък и то си се грижи за тях.

jp го обясни вече. Самият факт, че човешкият род е "оцелял", не отговаря на днешните потребности. Човешкият род може да е оцелял, защото на всеки 8 деца са умирали 4 (50 %) и така популацията се е поддържала, но в днешно време да сме доволни от 50 % смъртност е абсурд. Както каза някой назад (съжалявам, че не запомних ника) - ако искаме неестествено ниска смъртност, значи трябва да преглътнем някои неестествени медицински процедури. Защото естествената смъртност при раждане (и майчина, и детска) е висока и всеки, който отрича това, за мен си завира главата в пясъка.

# 481
  • До хладилника, който обичам
Висока, но не е чак 50%. С някои прости неща, като миене на ръце и дезинфекции и т.н. реално има много по-нисък процент. Не, че 10% (примерно) е малко, не искам това да кажа. Но не мога и така сляпо да приема, че е задължително медикализирането на всяко раждане, за да е то успешно.

# 482
  • София
Да де, примерно го казах. Във всички случаи е бил много по-висок от днешния. Идеята ми е, че самото оцеляване на очвешкия род не е достатъчно да приемем, че оставени в ръцете на еволюцията ще се радваме на толкова нисък процент смъртност при раждане.

Да, права си, определено не всяко раждане трябва да се медикализира, но за всяко трябва да има възможност да се медикализира, ако това се наложи. Понякога е въпрос на броени минути. Тоест, присъствието (нека да е само присъствие, за всеки случай) на медицинско лице и възможността за много, ама много бърз транспорт до болница са си необходими дори за нормално протичащо раждане. Имам предвид минимум за домашно асистирано раждане, ако такова се регламентира. За неасистираното - може да има хора, готови да се оставят в ръцете на естествения подбор, тяхна работа. Но е важно дори те да знаят, че принципът "всичко може да се обърне за минута" си важи с пълна сила И при домашното раждане, макар Персона да цитира обратни твърдения от есетата им.

# 483
Висока, но не е чак 50%. С някои прости неща, като миене на ръце и дезинфекции и т.н. реално има много по-нисък процент. Не, че 10% (примерно) е малко, не искам това да кажа. Но не мога и така сляпо да приема, че е задължително медикализирането на всяко раждане, за да е то успешно.

Бу
, никой не го твърди. Лично аз оспорвам мнението, че природата си върши всичко перфектно и само трябва да се доверим на инстинктите си.

Аз инстинкт да си мия ръцете, чистосърдечно си признавам, че не притежавам.

# 484
Смъртност за съжаление е имало винаги. Факт е, че няма как да проверим дали наистина %-ът е намалял значително ..
И ние сме се приспособили, гледаме си децата до 18+ години. Simple Smile
За съжаление както казах, при моите раждания, ако нещо се е опитало да се обърка, то е било заради (медицинските) процедури прилагани рутинно.
Не ме разбирайте погрешно, не съм против родилната помощ. Единственото ми желание е да имаме избор как да родим, според нагласата си и философията си, а и физическото си състояние. Не искам нищо повече от спазеното като право в държави, които тук взимаме за пример - Германия, Холандия и т.н.

# 485
Не ме разбирайте погрешно, не съм против родилната помощ. Единственото ми желание е да имаме избор как да родим, според нагласата си и философията си, а и физическото си състояние. Не искам нищо повече от спазеното като право в държави, които тук взимаме за пример - Германия, Холандия и т.н.
+1

# 486
Единственото ми желание е да имаме избор как да родим, според нагласата си и философията си, а и физическото си състояние. Не искам нищо повече от спазеното като право в държави, които тук взимаме за пример - Германия, Холандия и т.н.

Не е ли по-добре, първо да се запознаем как е уредено това право в Германия, Холандия и да се тръгне от там, за да може наистина да е такова и в България.

Флип, между другото добре го е написала

... определено не всяко раждане трябва да се медикализира, но за всяко трябва да има възможност да се медикализира, ако това се наложи. Понякога е въпрос на броени минути. Тоест, присъствието (нека да е само присъствие, за всеки случай) на медицинско лице и възможността за много, ама много бърз транспорт до болница са си необходими дори за нормално протичащо раждане.

# 487
Не. Подлежи на глоба, не на наказание. Това са съвсем различни неща.

Глобата е административно наказание.

Административно наказание, не противозаконно деяние.
Впрочем не е сигурно, че и тази глоба не подлежи на обжалване.

Бу, ще си довърша мисълта.
Искате "противозаконно деяние", представям Ви го.
В темата против ваксините открито се обсъждат начини, по които да се заобиколи поставянето на ваксини. Един от тях е вписването на имунизациите в картона на децата, без да са извършени.

След консултация с юрист се оказа, че вписването на имунизация в картона, когато не е извършена такава, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс (чл. 308 и следващите), а ако лекарят е бил подтикнат, съучастието също се наказва.

Ето защо продължавам да твърдя, че има незаконни и сиви практики на страниците на bg-mamma, специално в алтернативния подфорум, и е добре това да се знае от администратори и модератори.

Норчи, ще се опитам да обобщя подходите в случай, че родителите в БГ не желаят да поставят ваксини на детето:
1)Подписват отказ от ваксини; лишават от възможността за ясла (освен ако не е частна) и може да им се наложи да водят разговори за ДГ. ДГ би била проблем основно в София и Варна, където местата са карайно недостатъчни и могат да бъдат използвани всякакви причини за отказ. Изтъкването на липсващи ваксини като причина за отказ на прием в ДГ е незаконно, и родителите могат да предприемат необходимите правни действия (но си е разправия). В частните ДГ този проблем го няма. Предучилищната и училището са задължителни, там вече никой не може да поставя каквито и да било условия, и го знаят!  Simple Smile
2) Уговаряте са с педиатъра да вписва непоставени ваксини и на документи сте изрядни, сътоветно нямата този проблем за ясла и пр.
3) Преставате да посещавате педиатъра - един вид, нито така, нито инак. Няма подписан отказ (ако те притесняват глобите), но и попълнен картон също. Ако има някаква болест, детето се лекува от хомеопат. При спешни случаи никой не се занимава с картона надетето така или иначе...
Накратко, е това  Simple Smile

Нямам съмнения, че ако се хвана да водя съдебно дело за отмяна на Наредба 15, ще го спечеля, но защо да го правя и да влагам пари, време, усилия и нерви, при положение, че мога с две думи да получа изрядно попълнен картон и никой да не ме занимава с глупости?!

# 488
Персона,време е да спреш с ваксините-има 2 основни теми-иди и пиши там,чакат те с отворени обятия.Както има хора дето раждат в къщи и си ваксинират децата,така има и такива,които раждат в болница и не го правят-при това с благословията на лекарите по легален начин.Едните си бодат децата и си вярват,че са ги защитили,другите са им спестили това и наистина са го постигнали.Така че кой както реши според разбиранията си се е защитил.
Тук говорим по друга тема.

# 489
И в колко от тези научни изследвания майката е оставена да ражда в естествени условия?
Факт е, че човешкият вид е не само оцелял, но и е просперирал доста дълго време преди родилната помощ в сегашния и вид. Да не решите сега, че отричам родилната помощ по принцип?
При кенгуруто (пак бозайник) още по-недоносени се раждат бебетата, но пък и то си се грижи за тях.

jp го обясни вече. Самият факт, че човешкият род е "оцелял", не отговаря на днешните потребности.

Аз пък не мисля, че е въпрос само и единствено на оцеляване, ами на изграждане на здраво /емоционално, физически, умствено, интелектуално, морално и т.н./ поколение. И пак ще кажа, че изобщо не е задължително това да се случва по някакъв стереотип или наложени общи схеми, защото хората са различни. Тяхно право и отговорност е както техните лични живот и здраве, така и тези на децата им. И ако говорим за нормални, здрави, мислещи, зрели хора, смятам че няма никаква логика да се съмняваме, че всеки прави възможно най-доброто по собствените си разбирания. Потребностите, за които говориш, също са индивидуални.  Peace

# 490
  • София
Потребностите относно детска и майчина смъртност (за които говоря, ако изреченията ми се четат в контекст) никак не са индивидуални. Трудно ми е да повярвам, че за някой е "потребно" да има повече смърт без значение от каузата или убежденията му.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 19:28 от Flip

# 491
Потребностите относно детска и майчина смъртност (за които говоря, ако изреченията ми се четат в контекст) никак не са индивидуални. Трудно ми е да поврявам, че за някой е "потребно" да има повече смърт без значение от каузата или убежденията му.

Ами просто не седи в това въпросът, защото след като си чела тук (и дори цитираш "раждаме БЕЗ риск") за някои хора това означава, че са доста по-наясно с възможностите това да се случи и, че в действителност тяхното раждане е било точно такова. Което не означава непременно, че това може да важи за всички. Но хайде да се опитаме да не правим обобщения за майчината и детската смъртност, защото не е възможно да се вземат абсолютно всички фактори (които са пряко и косвено свързани) предвид, че тя у нас и в болниците е доста над тази за Евросъюза..

# 492
Както има хора дето раждат в къщи и си ваксинират децата...

Има ли?  Wink

ЕТА:

...иди и пиши там,чакат те с отворени обятия.

Ето с това гонене от темите не мога да се съглася. Щом всеки пише каквото му хрумне и където си пожелае във форума без никакви последствия, така и аз имам абсолютно същите права.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 19:41 от Persona

# 493
Ами просто не седи в това въпросът, защото след като си чела тук (и дори цитираш "раждаме БЕЗ риск") за някои хора това означава, че са доста по-наясно с възможностите това да се случи и, че в действителност тяхното раждане е било точно такова.

Защо мислиш така? Гробищата са пълни с хора, надценили възможностите си.

# 494
Ами просто не седи в това въпросът, защото след като си чела тук (и дори цитираш "раждаме БЕЗ риск") за някои хора това означава, че са доста по-наясно с възможностите това да се случи и, че в действителност тяхното раждане е било точно такова.

Защо мислиш така? Гробищата са пълни с хора, надценили възможностите си.

И затова трябва да ги съдим и да ги оплюваме, или да смятаме, че всички които мислят по подобен начин, независмо от опита и знанията им, грешат?

Общи условия

Активация на акаунт