Раждане вкъщи 12

• 20 700
  • 844
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Потребностите относно детска и майчина смъртност (за които говоря, ако изреченията ми се четат в контекст) никак не са индивидуални. Трудно ми е да поврявам, че за някой е "потребно" да има повече смърт без значение от каузата или убежденията му.

Ами просто не седи в това въпросът, защото след като си чела тук (и дори цитираш "раждаме БЕЗ риск") за някои хора това означава, че са доста по-наясно с възможностите това да се случи и, че в действителност тяхното раждане е било точно такова.

Да, Цвети би се съгласила с теб сигурно - особено след като нито тя, нито другарките й сметнаха "възможностите това да се случи." Не отговори и на въпроса ми подготвена ли е била тази жена според теб - http://homebirth.beinsa.info/Maya.htm

Много са "наясно" с възможностите някои хора - особено прилагайки холандски статистики за строго регламентирани асиситирани раждания на жени с лекарско одобрение към неасистирани домашни раждания в България на жени с преносване и увита пъпна връв.

# 496
Ами просто не седи в това въпросът, защото след като си чела тук (и дори цитираш "раждаме БЕЗ риск") за някои хора това означава, че са доста по-наясно с възможностите това да се случи и, че в действителност тяхното раждане е било точно такова.

Защо мислиш така? Гробищата са пълни с хора, надценили възможностите си.

И затова трябва да ги съдим и да ги оплюваме, или да смятаме, че всички които мислят по подобен начин, независмо от опита и знанията им, грешат?

Като начало, да осъзнаем, че хората често бъркат в преценките за възможностите си и че това, че някой си мисли, че ражда без риск много вероятно е плод на такава лоша преценка - независимо дали вкъщи или в болница.

# 497
Флип, не знам какво да ти отговоря, всеки сам преценява доколко и за какво е готов. Няма възможност за обобщения, защото всеки човек е индивидуален. Да се смята, че "не бива да се прави така" или "така трябва", отнесено към всички, е най-малкото нелепо, а освен това се нарушават правата на някои хора.

# 498
  • До хладилника, който обичам
Ето с това гонене от темите не мога да се съглася. Щом всеки пише каквото му хрумне и където си пожелае във форума без никакви последствия, така и аз имам абсолютно същите права.
Персона, темата е оставена да се саморазвива, но ако обичаш, придържай се към общата й идея. А тя е раждане, не ваксиниране.

# 499
Персона, темата е оставена да се саморазвива, но ако обичаш, придържай се към общата й идея. А тя е раждане, не ваксиниране.

Тогава, ако желаете, можете да ми отговорите с ЛС какво мислите по последната ми забележка (за откритото обсъждане на подправянето на документи в bg-mamma).
Иначе не се получава хубав диалог между потребител и потребител.  Wink

# 500
Може ли да задам един въпрос?
В коя Европейска държава е регламентирано НЕасистираното домашно раждане? /питам за Европа/

# 501

Защо мислиш така? Гробищата са пълни с хора, надценили възможностите си.

И затова трябва да ги съдим и да ги оплюваме, или да смятаме, че всички които мислят по подобен начин, независмо от опита и знанията им, грешат?

Като начало, да осъзнаем, че хората често бъркат в преценките за възможностите си и че това, че някой си мисли, че ражда без риск много вероятно е плод на такава лоша преценка - независимо дали вкъщи или в болница.

А кой да го прецени и да го осъзнае, някой външен човек ли?  Rolling Eyes

Всеки прави грешки, някои се учат от тях, други се учат от чуждите, а трети правят едни и същи цял живот.

inna-bubulina, какво значи регламенирано, някой да е написал закон как да родиш сам вкъщи ли? Не е наказуемо и не е незаконно обаче.

# 502
  • София

Ами резултатите говорят сами за себе си. Мъртвото бебе който и да го оценява, все си е мъртво.

# 503
Флип, не знам какво да ти отговоря, всеки сам преценява доколко и за какво е готов. Няма възможност за обобщения, защото всеки човек е индивидуален. Да се смята, че "не бива да се прави така" или "така трябва", отнесено към всички, е най-малкото нелепо, а освен това се нарушават правата на някои хора.

И за "не бива да се убива" ли важи това? Ок, шегувам се - но само наполовина...

Преценките на хората често са грешни. Оценката на собствените им мотиви и потребности често са грешни. Способностите им за аналитично мислене и отсяване на информацията често са ограничени.

Изобщо - както казах, хората не са прости неща. Далеч не винаги взимат перфектни решения за собствения си живот или знаят какви проблеми всъщност искат да решат.

Тук realist вече го спомена веднъж - но има жени, искащи да раждат естествено, за да се докажат като жени. Не го разбирам, но аз познавам такива. И това няма нищо общо с доброто на бебето или риска за майката.
Не че отричам тази тяхна потребност - но имам против тя да се крие зад измислени обяснения и вода от девет кладенеца - само и само да не признаем, че мотивите ни са свързани със самите нас, а не с доброто на бебето.

И, между другото, точно тези неща наистина се виждат по-добре отвън.

# 504

А кой да го прецени и да го осъзнае, някой външен човек ли?  Rolling Eyes

Ами резултатите говорят сами за себе си. Мъртвото бебе който и да го оценява, все си е мъртво.

Резултатите са такива, да, което е много тъжно. Но гаранция, че щяха да са други при която и да е различна хипотетична ситуация, няма. Така че, ако изобщо има грешка, само Цвети би могла да знае каква е.. и да се опита да не я повтаря.

ПП. Не във всички случаи смъртта се дължи на нечия грешка.

# 505
Персона, до колкото разбрах, пишеш в тази тема, защото си изключително загрижена за здравето и живота на чуждите деца, нали така (едва ли замисляш да раждаш у дома си)!? Е, какво нередно виждаш, родители да се борят за живота и здравето на децата си, както намерят за добре, пък дори и нарушавайки законите? Лично познавам много майки, които за децата си биха направили ВСИЧКО! Освен това, законотворците нарушават собствените си закони и то открито в нормативни актове (дали ме разбра)... Е, защо аз да съм примерен гражданин, след като те не са примерни държавни органи?  Wink

# 506

Едно си баба знае, едно си баба бае.
Не установихме ли вече, че смъртта я има навсякъде около нас. За съжаление, неприятни работи се случват и в най-лошите семейства и в най-добрите болници.

# 507
Изобщо - както казах, хората не са прости неща. Далеч не винаги взимат перфектни решения за собствения си живот или знаят какви проблеми всъщност искат да решат.

И затова, дай да им отнемем правата, на всички без изключение, да не би някой да се обърка.. и да не прецени добре възможностите си, или да вземе грешно решение...  Rolling Eyes

# 508

И затова, дай да им отнемем правата, на всички без изключение, да не би някой да се обърка.. и да не прецени добре възможностите си, или да вземе грешно решение...  Rolling Eyes

Това кой го казва?

# 509
  • София

Едно си баба знае, едно си баба бае.
Не установихме ли вече, че смъртта я има навсякъде около нас. За съжаление, неприятни работи се случват и в най-лошите семейства и в най-добрите болници.

Не установихме ли вече, че по-важно е да поинтересуваме какво е причинило смъртта и дали е можело да я избегнем, или за теб е важното да припяваш като мантра как и в болниците умират бебета? Ако в тази тема има някой, който бае едно и също, това си ти. Не се хаби да отговаряш.

multimodal, няма гаранция, разбира се. Но лекарското мнение е, че в болница горкото поне е щяло да има шанс. И преди да кажеш "много ясно, че лекарите така ще кажат", нека все пак се замислим дали пък образованието им не им дава право да говорят с по-голям процент убеденост от нас. Защото аз не смятам, че те автоматично не заслужават доверие. А и бебето се е родило с пулс, все някакъв шанс е имало. Разбира се, без да съм медик, няма как да давам 100%-ви мнения.

Общи условия

Активация на акаунт