Раждане вкъщи 12

• 20 811
  • 844
  •   2
Отговори
# 510
.....какво мислите по последната ми забележка (за откритото обсъждане на подправянето на документи в bg-mamma).
...

Какво е общото по темата ли? Има- авторът- Мег на цитираните постове, а тя беше героиня в темата за домашното неасистирано раждане. Едни и същи хора се изживяват не само като медици, ами и като юристи, и изобщо- като мерудия  на всяка манджа, само и само да изплуват отгоре и да се чува тяхното мнение. И да цитирам любимия си автор- "това, което изплува в помийната яма, не е каймак"

# 511

multimodal, няма гаранция, разбира се. Но лекарското мнение е, че в болница горкото поне е щяло да има шанс. И преди да кажеш "много ясно, че лекарите така ще кажат", нека все пак се замислим дали пък образованието им не им дава право да говорят с по-голям процент убеденост от нас. Защото аз не смятам, че те автоматично не заслужават доверие. А и бебето се е родило с пулс, все някакъв шанс е имало. Разбира се, без да съм медик, няма как да давам 100%-ви мнения.

За шанса пак трябва да съдим обобщено, а не индивидуално, понеже не се знаят доста подробности. Същото важи и за казаното от който и да е, вкл. лекар, освен за патолозите, които са правили аутопсията. А аз не съм привърженик на обобщенията. Simple Smile

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 20:23 от multimodal

# 512
За шанса пак трябва да съдим обобщено, а не индивидуално, понеже не се знаят доста подробности.

Не знаеш ти - може би.

Иначе един лекар с 30-годишен стаж, с възможност да види бебето и майката и с информация как е протекло предишното и сегашното раждане, знае повече.

# 513
Иначе един лекар с 30-годишен стаж, с възможност да види бебето и майката и с информация как е протекло предишното и сегашното раждане, знае повече.

И да гарантира 100% (по няколкото думи на майката и външни белези), че е щяло да живее? Не мисля, освен ако не се изявява и като врачка. Simple Smile

# 514
За шанса пак трябва да съдим обобщено, а не индивидуално, понеже не се знаят доста подробности.

Не знаеш ти - може би.

И да гарантира 100% (по няколкото думи на майката и външни белези), че е щяло да живее? Не мисля.

Не знам за 100% (все пак не всеки е Мег), но може да прецени какво се е случило и да прецени дали бебето е нямало съществени шансове да живее, ако е било родено в болница.

Защо няколко думи от майката - според мен тя си е казала как е протекло раждането. И при историята й, при наблюденията преди бременността - случаят придобива много класически форми. Бебето също вярвам, че може да се прецени дали е починало наскоро или е било мъртвородено. Малформации на ФМ не са били забелязани. И т.н.

Изобщо - има доста улики, даващи насоки към това, което се е случило - особено ако си лекар и майката и бебето са пред теб.

# 515
  • София
Виж, 100 % гаранции иска съдът, за да хвърли някой в затвора, и така си трябва. Аз обаче не съм съд и няма да наказвам никого, така че мнението на един специалист - но специалист - за мен е достатъчно да си направя извод. Дори с едно наум, че не мога съм изцяло сигурна, което признавам. Това си е мой извод, аз не те ангажирам с него. Мисля, че това бебе е имало по-голям шанс в болница. Мисля, че майката и нейните съветнички са неглижирали предупреждението на наблюдаващия лекар. Ерго, мисля, че има един почти 100 % обективен фактор, че въпросните не са били наясно с възможностите си, и този фактор е една смърт. Ясно е, че не съм последна инстанция, но като за потребител във форум мога да споделя тези свои впечатления.

# 516
jp, не съм лекар, не искам да обобщавам, а и нямам намерение да съдя според собствените си разбирания (лично убеждение).  Peace

"Уликите" говорят за "престъпление", а ми се струва, че тази оценка далече надхвърля ситуацията, за да се раздават подобни присъди с лека ръка. А дори в съда присъдата е адекватна на действието..

ПП. Флип, отново изключваш вероятността да няма виновни, кой знае защо. Надявам се да не е професионална деформация. Simple Smile

# 517
Не съм лекар, не искам да обобщавам, а и нямам намерение да съдя според собствените си рабирания (лично убеждение).  Peace

"Уликите" говорят за "престъпление", а ми се струва, че тази оценка далече надхвърля ситуацията, за да се раздават подобни присъди с лека ръка. А дори в съда присъдата е адекватна на действието..

Много късички асоциации правиш. Не, "улики" - имам предвид косвени свидетелства.

И пак да ти напомня, че в случая с бебето от ГО ти беше далеч по-лесно да раздаваш присъди - далеч преди резултатите от аутопсията. Надявам се, че не се сърдиш, че ти го напомням, а ще помислиш защо така се получава и колко е обективен погледа ти.

# 518
Много късички асоциации правиш. Не, "улики" - имам предвид косвени свидетелства.

И пак да ти напомня, че в случая с бебето от ГО ти беше далеч по-лесно да раздаваш присъди - далеч преди резултатите от аутопсията. Надявам се, че не се сърдиш, че ти го напомням, а ще помислиш защо така се получава и колко е обективен погледа ти.

Не се сърдя, но не мисля, че съм раздавала присъди, освен че отчетох немърливост и лекарски грешки, които бяха посочени впрочем из официалните източници, с изнесените телефонни разговори. Пропуснах - нехуманното отношение - също.

# 519
  • София
ПП. Флип, отново изключваш вероятността да няма виновни, кой знае защо. Надявам се да не е професионална деформация. Simple Smile

Напротив. Това, че някой е надценил възможностите си, не го прави виновен. Аз влагам съвсем друг смисъл в понятието "вина". Една серия от нещастни обстоятелства, едно от които (може) да е грешна преценка на майката и "консултантите" й, не прави ситуацията такава, че да говорим чак за "вина".

# 520

Не се сърдя, но не мисля, че съм раздавала присъди, освен че отчетох немърливост и лекарски грешки, които бяха посочени впрочем из официалните източници, с изнесените телефонни разговори. Пропуснах - нехуманното отношение - също.

Какви официални източници?

# 521

Напротив. Това, че някой е надценил възможностите си, не го прави виновен. Аз влагам съвсем друг смисъл в понятието "вина". Една серия от нещастни обстоятелства, едно от които (може) да е грешна преценка на майката и "консултантите" й, не прави ситуацията такава, че да говорим чак за "вина".

Аз имах предвид друго, че фаталния изход може да не се е дълждал на грешки. Все пак хората не сме Господ, та дори и лекарите са безсилни понякога в спасяването на човешки животи.

jp, извини ме, но не смятам да се връщам на онази тема, тя няма общо с тази. Освен ако не държиш да занимаваш съфорумците с моята личност.

# 522

jp, извини ме, но не смятам да се връщам на онази тема, тя няма общо с тази. Освен ако не държиш да занимаваш съфорумците с моята личност.

Според мен има. Защото на базата на едни същи източници ("24 часа" и "Монитор", интервюта с лекари и т.н.) си склонна да произнасяш или не присъди в зависимост от това кой е "обвиняемият".

# 523
Ц, прочетох записите от разговорите на докторите по телефоните, как се опитват да скрият някои неудобни подробности по случая и пр. Това и съм коментирала.

А в момента се опитвам да не съдя по медийните изяви на Григорова и пр., вече написах защо. Както и да е, не смятам да се връщам на онази тема, каквото съм си мислила, съм го написала. Там.

# 524
  • София
И аз се изумявам как може човек да е убеден, че едно бебче в пети месец, с тегло под килограм, е живяло в кофа за отпадъци и е плакало (!) 24 часа, докато някой го е убил (лекарят, кой друг злодей), но в същото време да допуска голяма вероятност едно доносено здраво бебе със сърдечна дейност да умре ей тъй, по волята Божия. И това, наистина, базирано на едни и същи информационни източници.

Разбира се, че и двете неща са възможни, но как за едното искаме 100 % гаранция, а за другото някаква каша от безумни хипотези ни стига да си съставим мнение?

Общи условия

Активация на акаунт