Майчинството счетоводно - 41

• 35 304
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря много за бързия отговор [/ Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥color]

# 496
Здравейте Simple Smile Да ви попитам какво е това приложение 15, което от днес 1 юли, задължително ще се прилага към болничния лист?

# 497
  • София-Младост
Здравейте Simple Smile Да ви попитам какво е това приложение 15, което от днес 1 юли, задължително ще се прилага към болничния лист?
http://www.noi.bg/content/laws/07/Prilojenia.zip

# 498
Силвия1980, благодаря ти за бързия отговор. Дано от НОИ се съгласят да го върнат на работодателя, за да го коригира лекаря ми Praynig Но ако все пак откажат, би ли ми обяснила какъв е начина да признаят болничния - ще трябва ли да се явявам пред ТЕЛК или от НОИ ще придвижат нещата по служебен път /четох някъде, че и това е възможно/. Бременността ми е тежка - с риск от прееклампсия и последното нещо от което имам нужда в тези последни месеци е да се занимавам с бюрокращини и да вися по опашки пред ТЕЛК.
Ако НОИ са предали болничния за проверка трябва да се явите на ТЕЛК. ТЕЛК ще Ви изпрати писмо.
По-бързия вариант, както е писала Силвия, е да говорите с НОИ, ако болничния не е предаден за обжалване да ВИ го върнат и да му се намалят дните. За остатъка ще пуснете отпуск до 45 дневния.

# 499
Здравейте момичета искам и аз да попитам нещо, можели след болничен веднага да изляза в платен отпуск и от него директно пак в болничен?
Чл. 6, ал. 6 от Наредба за медицинската експертиза: "Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ)."

# 500
Силвия, и аз ти благодаря.  bouquet

# 501
  • Пловдив
Здравейте мамчета Hug
Майчинството ми изтече и сега съм в платен отпуск. След като ми свърши отпуската може ли да напусна по взаимно съгласие и да се регистрирам в Бюрото по труда? Ако има уловки, моля да ми ги кажете. Предлагат ми и друг вариант - да изляза в неплатен отпуск, но мисля, че бюрото по труда е по-изгодно, защото ще взимам някой лев.

# 502
  • Русе
Здравейте мамчета Hug
Майчинството ми изтече и сега съм в платен отпуск. След като ми свърши отпуската може ли да напусна по взаимно съгласие и да се регистрирам в Бюрото по труда? Ако има уловки, моля да ми ги кажете. Предлагат ми и друг вариант - да изляза в неплатен отпуск, но мисля, че бюрото по труда е по-изгодно, защото ще взимам някой лев.
Да ти е живо и здраво детенцето!
Можеш да напуснеш по взаимно съгласие, но ще имаш право на минималното обезщетение-7,20 за ден /работен, за период от 4 месеца.

# 503
Здравейте,

Моля ви, момичета, да ми помогнете по този казус:
Имам дете на 1,8г. и ползвам отпуск за отглеждане до 2 г. Имам предложение за работа по проект на трудов договор извън фирмата в която се водя на работа. Бих прехвърлила майчинството на баба/дядо. Четох в стари теми, че е възможно да се работи по 2-ри трудов договор, ако в основната фирма съм в отпуск, но проблемът е, че работодателя едва ли ще ме пусне доброволно в платен отпуск, за неплатен отпуск бих пуснала молба, но не знам дали ще подпише молбата. Има ли възможност да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г в едната фирма и да работя по т.д. в друга? Става въпрос за 3 месеца.

Благодаря за отделеното време!

# 504
здравейте.някой може ли да ми каже колко месеца осигурителен стаж трябва да имам преди термина за да имам право на майчинство.бременна съм в 10та седмица ,в последните 5 години имам стаж само около година,и съм безработна от 2години.също  искам да знам докато съм в майчинство колко лв осигуровки се плащат месечно,защото обмисляме вариант да се осигурявам чрез фирма,и да ми водят стаж. благодаря предварително Simple Smile

# 505
  • Русе
Здравейте,

Моля ви, момичета, да ми помогнете по този казус:
Имам дете на 1,8г. и ползвам отпуск за отглеждане до 2 г. Имам предложение за работа по проект на трудов договор извън фирмата в която се водя на работа. Бих прехвърлила майчинството на баба/дядо. Четох в стари теми, че е възможно да се работи по 2-ри трудов договор, ако в основната фирма съм в отпуск, но проблемът е, че работодателя едва ли ще ме пусне доброволно в платен отпуск, за неплатен отпуск бих пуснала молба, но не знам дали ще подпише молбата. Има ли възможност да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г в едната фирма и да работя по т.д. в друга? Става въпрос за 3 месеца.

Благодаря за отделеното време!

Отпускът по чл. 167а, може да се ползва след навършване на 2 години на детето. Можеш да се върнеш в отглеждане по чл. 164, до 2те години на детето.  През периода на отглеждане имаш право да започнеш работа и по втори трудов договор, освен ако изрично е упоменато в сегашния ти трудов договор, че не можеш да сключваш други договори. Ако  сегашният ти  работодател  ти разреши  неплатен отпуск -  имаш право на 30 дни в годината неплатен, който се зачита за осигурителен стаж.

# 506
  • Бургас
Здравейте да попитам- неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8г. възраст който е 6 месеца - целия период ли се води за осигурителен стаж или само 30 дни. След тези 6 месец мога ли да си пусна и неплатен за другото дете което тогава ще е на 2,5г. Благодаря

Последна редакция: пт, 01 юли 2011, 16:54 от nina76

# 507
Благодаря, silvia1980, за бързия отговор, но може ли още малко уточнения

[/quote]

Отпускът по чл. 167а, може да се ползва след навършване на 2 години на детето. Можеш да се върнеш в отглеждане по чл. 164, до 2те години на детето.  През периода на отглеждане имаш право да започнеш работа и по втори трудов договор, освен ако изрично е упоменато в сегашния ти трудов договор, че не можеш да сключваш други договори. Ако  сегашният ти  работодател  ти разреши  неплатен отпуск -  имаш право на 30 дни в годината неплатен, който се зачита за осигурителен стаж.
[/quote]

1. По чл.164- да се върна на работа с 50% изплащане на обезщетението ли имаш предвид?
2. Имам право на 2-ри тд, след като не е изрично забранено в настоящия, не е необходимо да искам разрешение/да уведомявам настоящия работодател, нали?
3. След 30 дни неплатен, последващите в случая 2 месеца са позволени, но не се зачитат за стаж?

nina76 - от прочетеното до тук според мен отговорът е да(целия период е осиг стаж) и по 2-та въпроса.

# 508
Благодаря Ви момичет - Силвия, Вива, но от НОИ ми казват, че не могат да ми го върнат, тъй като вече бил заведен. Освен това ме уверяват, че нещата се предвижвали по служебен път и аз няма да се явявам никъде, просто плащането ще се забави. Ако е така - бял кахър Simple Smile Още веднъж - благодаря от сърце!!!

# 509
Моми4ета,пак да попитам-може ли баба пенсионерка и работеща да и прехвърля май4инството-сега беб4о ми е на 1 г и 4м.?
Може ли директор да откаже да разре6и нплатения отпуск за гледане на дете до 8 г-има ли право,не 4е не може ако иска.....?
аз мога ли сег ада си прекъсна май4инството ,да работя 2,3 месеца и после да си пусна този неплатен 6мес.?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт