Майчинството счетоводно - 41

• 35 287
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте!Детето ми на 12.07. става на две години.Водя се фиктивно на работа в една фирма.Счетоводителката ми обясни, че на 13.07. се разделяме по взаимно съгласие, след няколко дни ме назначават в друга фирма "за извършване на определена работа" за 7 дни и след това да се записвам в бюрото по труда.Това е било с цел да взимам по-дълго време обезщетение от бюрото.Но аз не знам как точно стават нещата с тези обезщетения-веднага след записването ли започват да се изплащат или трябва да се подписвам определено време и след това започват да изплащат?Колко време мога да получавам пари и те определен процент от заплатата ми ли ще са или по друг начин се изчисляват?Детето няма да ходи на ясла и аз няма да работя съответно,но трябва да си направим сметката какво можем да получаваме и до кога.
Моля, ако има запознати,да споделят.Предварително благодаря.
Ами честно казано не съм сигурна, че тези 7 дни ще променят срока на обезщетение.

И аз мисля така - договор за "определена работа" и прекратяването му няма да удължат срока на получаване на обезщетение за безработица, нито размера му.

напротив, дори и с малко - при прекратяване по взаимно съгласие, ще бъде на борсата за 4 месеца на минимално обезщетение
ако е прекратена не по нейно желание, има право на т.н. пълна борса - обезщетението е според стажа и осигурителния доход

# 481
  • Бургас
Здравейте момичета! Писах в друга тема, но никой не ми отговори там и си прехвърлям питанката тук. Дано се намери някой да ми отговори, че вече ми изтича срока за вземане на решение.
Та така... на 4 януари започнах работа на трудов договор със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя. Бях бременна в 2 месец и работодателя ми отлично знаеше това. Не съм го лъгала. След доста перипетии се наложи да изляза в болничен от месец Април до самия финал. Сега работодателя ми е много неприятелски настроен, мисли че го лъжа и т.н. Иска от мен да си намеря друга фирма в която да се осигурявам и да го освободя от ангажименти с мен. Аз от своя страна мисля, че това е ужасно нагло и не съм убедена че искам да му направя тази услуга. Предложих му да си поема осигуровките /смешните 20 лв/месец/ но той премина на друга вълна - щял да закрива фирмата евентуално ако не успее да направи там някакви си работи негови и не можел да ме премести в друга фирма /която е на баща му, докато съм в майчинство/. Трябвало да ме съкрати и така съм отивала на борсата и нямам право на 2 години майчинство, а само на 1.
Въпроса ми е до каква степен това твърдение е вярно, защото в нета чета различни идеи и се обърках. Какви са ми алтернативите, ако закрият фирмата по време на 45 дневния болничен /който почва да тече на 6 Юли/ или пък след това по време на 410 дневния. Доколкото разбрах мога след изтичане на 410 - те дни мога да почна работа за 1 ден и да си продължа още една година майчинството, това така ли е реално? Благодаря ви предварително за съдействието... Hug Hug
Ако те съкрати след като е започнал 45 дневният болничен, ще си получаваш обезщетението до 410 дни, тоест до годинката на детето. Ако те съкрати преди да е започнал 45 дневният болничен, няма да имаш право на никакво обезщетение. След годинката на детето, можеш да си намериш друга фирма, където да те осигуряват (с поне 1 ден в осигуряване), и да си излезеш в отпуск за отглеждане до 2те години на детето.

А обезщетението, което ще получавам през тези 410 дни пак ли е на база осигурителния доход за последните 18 месеца, или е МРЗ?

# 482
  • Русе
Анито,
Същото е - на база 18 месеца назад преди 45 дневния болничен. На тази база си получаваш 45 дневния болничен, следващите 2 болнични и после разликата от 135 дди до 410 дни.

# 483
Благодаря, Лейди Брин!   bouquet

А ако я уволнат дисциплинарно, тогава не дължи обезщетение на работодателя, нали? То явно така ще стане, защото не са й приели молбата, а тя няма да ходи...

Сега ми хрумна, тя има внуче. Ако трябва да изкара 3-те месеца предизвестие, може ли сина й да й прехвърли майчинството до 2-рата година на детето? Възможно ли е така?

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 23:26 от Elichka_mama

# 484
При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

Действителните вреди  се изчисляват върху брутното трудово възнаграждение на работника или служителя, както следва:
за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение.

КТ

# 485
  • Бургас
Момичета, благодаря ви, значи все пак наредбите и законите на Бг са написани не толкова неясно, че да не мога да ги разбера, но все пак друго си е да го чуеш и като съвет и разяснение  Hug

# 486
  • София-Младост
Здравейте!Детето ми на 12.07. става на две години.Водя се фиктивно на работа в една фирма.Счетоводителката ми обясни, че на 13.07. се разделяме по взаимно съгласие, след няколко дни ме назначават в друга фирма "за извършване на определена работа" за 7 дни и след това да се записвам в бюрото по труда.Това е било с цел да взимам по-дълго време обезщетение от бюрото.Но аз не знам как точно стават нещата с тези обезщетения-веднага след записването ли започват да се изплащат или трябва да се подписвам определено време и след това започват да изплащат?Колко време мога да получавам пари и те определен процент от заплатата ми ли ще са или по друг начин се изчисляват?Детето няма да ходи на ясла и аз няма да работя съответно,но трябва да си направим сметката какво можем да получаваме и до кога.
Ами честно казано не съм сигурна, че тези 7 дни ще променят срока на обезщетение.

И аз мисля така - договор за "определена работа" и прекратяването му няма да удължат срока на получаване на обезщетение за безработица, нито размера му.

напротив, дори и с малко - при прекратяване по взаимно съгласие, ще бъде на борсата за 4 месеца на минимално обезщетение
ако е прекратена не по нейно желание, има право на т.н. пълна борса - обезщетението е според стажа и осигурителния доход
Стики, но самият договор нали е сключен "до завършване на определена работа", т.е. няма място за желание в случая...има определена работа, свършва я и с това договорът се прекратява... т.е. имало е взаимно съгласи още при сключване на договора.
Просто се опитвам да разсъждавам не искам да споря Simple Smile

# 487
Момичета здравейте! В болничен съм от самото начало на бременността. Вчера счетоводитеката ми се обади, че от НОИ са я уведомили, че с последния ми болничен има проблем - надвишила съм максимално допустимите 360 дни за последните три години. Лекарката ми не е съобразила това и е издала болничния лист. Говорих с нея, тя дори не беше чувала за тия 360 дни и не знае как да оправи проблема - каза ми: "Пусни си отпуска, не ми се занимава с ТЕЛК". Чесно казано и на мен не ми се занимава с ТЕЛК, още повече, че едва ли ще признаят болничния със задна дата /и изобщо възможно ли е да се явя на ТЕЛК със задна дата/. Имам много отпуска и смятам, че ще се разбера с работодателя да я пусна със задна дата. Мислите ли, че това би било проблем при наличието на вече издаден болничен лист, който вече е в НОИ. По мои изчисления превишавам с около 13 дни последния болничен / не броя 45 дни, дадени ми за въстановяване на родилка след предходното ми раждане през 2009 г./. При това положение ще ми признаят ли и ще ми изплатят ли останалите дни или целия болничен /30 дни/ е невалиден. Простете, че въпросите ми станаха много, но съм много притеснена какво да правя и най - вече от кога да поискам отпуск. Ако някой знае разрешение на проблема, моля да ми отговори. Предварително благодаря. 

# 488
  • ВИДИН
някой има ли инфо за майчинството за деца до 1 годинка от нои като преводите са им вторник и четвъртък чaк за 5-ти ли остава

# 489
  • София-Младост
някой има ли инфо за майчинството за деца до 1 годинка от нои като преводите са им вторник и четвъртък чaк за 5-ти ли остава
Извади си код и в сайта на НОИ можеш да си проверяваш кога ще ти преведат сумите. Силно се съмнявам вчера 30-ти да са нареждали пари за следващ месец.

# 490

Стики, но самият договор нали е сключен "до завършване на определена работа", т.е. няма място за желание в случая...има определена работа, свършва я и с това договорът се прекратява... т.е. имало е взаимно съгласи още при сключване на договора.
Просто се опитвам да разсъждавам не искам да споря Simple Smile

Аз се чудя тогава защо трябва да ме назначават във друга фирма, след като в сегашната също ще се разделим по взаимно съгласие... newsm78 И снощи се ровех за инфо и разбрах, че 4-месечното обезщетение след приключване по взаимно съгласие се изплаща от НОИ, не от борсата.Записването в борсата ще ми осигури доход след 9 месеца чак...Така ли е или аз не мога да разтълкувам правилно нещата?

# 491
  • Русе
Момичета здравейте! В болничен съм от самото начало на бременността. Вчера счетоводитеката ми се обади, че от НОИ са я уведомили, че с последния ми болничен има проблем - надвишила съм максимално допустимите 360 дни за последните три години. Лекарката ми не е съобразила това и е издала болничния лист. Говорих с нея, тя дори не беше чувала за тия 360 дни и не знае как да оправи проблема - каза ми: "Пусни си отпуска, не ми се занимава с ТЕЛК". Чесно казано и на мен не ми се занимава с ТЕЛК, още повече, че едва ли ще признаят болничния със задна дата /и изобщо възможно ли е да се явя на ТЕЛК със задна дата/- Може издаденият болничен да бъде потвърден от ТЕЛК със задна дата. Имам много отпуска и смятам, че ще се разбера с работодателя да я пусна със задна дата. Мислите ли, че това би било проблем при наличието на вече издаден болничен лист, който вече е в НОИ. - Проблем вече има, защото болничният е представен в НОИ. Този болничен предполагам вече е даден за обжалване, защото е неправомерно издаден. Вариантите са- явяваш се на ТЕЛК и те или го анулират или го потвърждават.По мои изчисления превишавам с около 13 дни последния болничен / не броя 45 дни, дадени ми за въстановяване на родилка след предходното ми раждане през 2009 г./. При това положение ще ми признаят ли и ще ми изплатят ли останалите дни или целия болничен /30 дни/ е невалиден.-  Няма как да ти изплатят само тези дни,  с които не превишаваш 360 дни, болничният трябва да се коригира. Простете, че въпросите ми станаха много, но съм много притеснена какво да правя и най - вече от кога да поискам отпуск. Ако някой знае разрешение на проблема, моля да ми отговори. Предварително благодаря.  
Вървете в НОИ, вижте дали болничният е даден за обжалване вече, ако не е, може да бъде върнат на работодателя, за да бъде коригиран (или анулиран и и издаден нов) до тези дни, които не превишават 360 те дни. Това е по-бързият начин.  При ТЕЛК процедурата е бавна, тромава, дълга- поне месец, много ще ти се забави изплащането на обезщетението. Нека в НОИ да ти кажат до кога точно са тези 360 дни, за да знаят ЛКК до кога да ти издадат болничен (с верни дати, ако ти го върнат този болничен от НОИ, разбира се). Иначе отпуска можеш да си вземеш, от момента, в който ти свърши болничният. И да ме извиняват лекарите, ама те ги дробят такива, че не е истина. Не може да не си чувал за дните, които се полагат на даден човек в болнични, това ти е работата, има си наредба- Наредба за медицинската експертиза на работоспособността, поне нея трябва да са я прочели, ако не и да я знаят.

Извади си код и в сайта на НОИ можеш да си проверяваш кога ще ти преведат сумите. Силно се съмнявам вчера 30-ти да са нареждали пари за следващ месец.

Да, 5 ти остава. И аз имах надежди, но днес се прави ведомостта, значи във вторник парите в банковата сметка.

Victoria,
И аз това се чудя. Защо им е да те назначават в друга фирма за 7 дни? Освен ако не е на трудов догоров, и после да те съкратят по някой член от КТ, няма смисъл. Не си разбрала правилно за бюрото по труда. В Агенцията по заетостта (бюро по труда) задължитено се регистрираш, за да получаваш обезщетението от НОИ. Първо се регистрираш в АЗ, после в НОИ. Бюрото по труда не осигурява никакъв доход, там ти търсят евентуално работа, когато си безработна..

Последна редакция: пт, 01 юли 2011, 10:19 от silvia1980

# 492
Силвия1980, благодаря ти за бързия отговор. Дано от НОИ се съгласят да го върнат на работодателя, за да го коригира лекаря ми Praynig Но ако все пак откажат, би ли ми обяснила какъв е начина да признаят болничния - ще трябва ли да се явявам пред ТЕЛК или от НОИ ще придвижат нещата по служебен път /четох някъде, че и това е възможно/. Бременността ми е тежка - с риск от прееклампсия и последното нещо от което имам нужда в тези последни месеци е да се занимавам с бюрокращини и да вися по опашки пред ТЕЛК.

# 493
Здравейте момичета искам и аз да попитам нещо, можели след болничен веднага да изляза в платен отпуск и от него директно пак в болничен?

# 494
  • Пловдив
Здравейте момичета искам и аз да попитам нещо, можели след болничен веднага да изляза в платен отпуск и от него директно пак в болничен?

да,може

Общи условия

Активация на акаунт