Майчинството счетоводно - 41

• 35 309
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • София
http://www.az-jenata.bg/?page=article&aid=7869 ето за бащата инфо.

http://xn--2011-f4df8acr0bcxk4a.com/?page_id=219&cpage=13#comment-3682 тук има подобен отговор на какво имаш право като студентка ти.

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 13:45 от Angel_Dust

# 466
Здравейте,
Имам спешно питане. Позната си е пуснала молба за напускане, но в договора е заложено 3-месечно предизвестие или до намиране на заместник. Тя не желае да се вясва повече във фирмата. Причините са много, не са важни за казуса. Тя е била в дълъг болничен преди известно време и по време на отсъствието й я е замествал един от подчинените й.
Възможно ли е да каже той ме е замествал, нека той е мой заместник. Вярно, че не е тя човека, който да определи, но реално има кой да е замести. При такъв договор и ако се направят на интересни ще я "глобят" ли 3 заплати  newsm78

Моля ви помагайте, че с нейните заплати това си е бая сериозна глоба Sad А тя по никакъв начин не желае дори да отиде лично да си върне служебния тел. и т.н.

Благодаря предварително!

# 467
Здравейте, искам да попитам, ако детето (1 година и 5 месеца) тръгне на ясла прекратява ли ми се договора с работодателя? Тоест ще продължава ли да ме осигурява и да ми тече стажа?

# 468
  • София
как така да ти се прекратява договора с работодателя? просто се връщаш на работа? или той само те чака да ти свърши майчинството та да те уволни?

# 469
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам, ако детето (1 година и 5 месеца) тръгне на ясла прекратява ли ми се договора с работодателя? Тоест ще продължава ли да ме осигурява и да ми тече стажа?
Договорът са робатодателя?!? Не, с тръгване на ясла ти просто нямаш право да ползваш отпуск, трябав да се върнеш наработа и тогава може да получаваш 50% обезщетение.

# 470
Здравейте!Детето ми на 12.07. става на две години.Водя се фиктивно на работа в една фирма.Счетоводителката ми обясни, че на 13.07. се разделяме по взаимно съгласие, след няколко дни ме назначават в друга фирма "за извършване на определена работа" за 7 дни и след това да се записвам в бюрото по труда.Това е било с цел да взимам по-дълго време обезщетение от бюрото.Но аз не знам как точно стават нещата с тези обезщетения-веднага след записването ли започват да се изплащат или трябва да се подписвам определено време и след това започват да изплащат?Колко време мога да получавам пари и те определен процент от заплатата ми ли ще са или по друг начин се изчисляват?Детето няма да ходи на ясла и аз няма да работя съответно,но трябва да си направим сметката какво можем да получаваме и до кога.
Моля, ако има запознати,да споделят.Предварително благодаря.

# 471
Договорът са робатодателя?!? Не, с тръгване на ясла ти просто нямаш право да ползваш отпуск, трябав да се върнеш наработа и тогава може да получаваш 50% обезщетение.

Благодаря ви, не беше правилно зададен въпроса, вече се свързах с учр и всичко ми стана ясно!  bouquet

# 472
  • София-Младост
Здравейте!Детето ми на 12.07. става на две години.Водя се фиктивно на работа в една фирма.Счетоводителката ми обясни, че на 13.07. се разделяме по взаимно съгласие, след няколко дни ме назначават в друга фирма "за извършване на определена работа" за 7 дни и след това да се записвам в бюрото по труда.Това е било с цел да взимам по-дълго време обезщетение от бюрото.Но аз не знам как точно стават нещата с тези обезщетения-веднага след записването ли започват да се изплащат или трябва да се подписвам определено време и след това започват да изплащат?Колко време мога да получавам пари и те определен процент от заплатата ми ли ще са или по друг начин се изчисляват?Детето няма да ходи на ясла и аз няма да работя съответно,но трябва да си направим сметката какво можем да получаваме и до кога.
Ами честно казано не съм сигурна, че тези 7 дни ще променят срока на обезщетение.

# 473
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Имам спешно питане. Позната си е пуснала молба за напускане, но в договора е заложено 3-месечно предизвестие или до намиране на заместник. Тя не желае да се вясва повече във фирмата. Причините са много, не са важни за казуса. Тя е била в дълъг болничен преди известно време и по време на отсъствието й я е замествал един от подчинените й.
Възможно ли е да каже той ме е замествал, нека той е мой заместник. Вярно, че не е тя човека, който да определи, но реално има кой да е замести. При такъв договор и ако се направят на интересни ще я "глобят" ли 3 заплати  newsm78

Моля ви помагайте, че с нейните заплати това си е бая сериозна глоба Sad А тя по никакъв начин не желае дори да отиде лично да си върне служебния тел. и т.н.

Благодаря предварително!

Принципно дължи обезщетение на работодателя за неспазеното предизвестие. Това кой я е замествал и защо го определя работодателя - нормално е да говори с него и да разбере какви са му претенциите. Не виждам как ще си прекрати договора по друг начин. По закон тя трябва доброволно да заплати обезщетението на работодателя, а не той да я глоби или да й го удържи от дължими възнаграждения. Ако не изпълни задължението си биха могли да търсят плащане по съдебен път. Ако не се яви на работа без причина- следва дисциплинарно уволнение.

Ами честно казано не съм сигурна, че тези 7 дни ще променят срока на обезщетение.

И аз мисля така - договор за "определена работа" и прекратяването му няма да удължат срока на получаване на обезщетение за безработица, нито размера му.

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 17:01 от Boten Mary

# 474
Благодаря ви.  bouquet
А как се определят срока и размера на обезщетението и кога започва да се изплаща?

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 17:28 от Viktoria09

# 475
  • Бургас
Здравейте момичета! Писах в друга тема, но никой не ми отговори там и си прехвърлям питанката тук. Дано се намери някой да ми отговори, че вече ми изтича срока за вземане на решение.
Та така... на 4 януари започнах работа на трудов договор със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя. Бях бременна в 2 месец и работодателя ми отлично знаеше това. Не съм го лъгала. След доста перипетии се наложи да изляза в болничен от месец Април до самия финал. Сега работодателя ми е много неприятелски настроен, мисли че го лъжа и т.н. Иска от мен да си намеря друга фирма в която да се осигурявам и да го освободя от ангажименти с мен. Аз от своя страна мисля, че това е ужасно нагло и не съм убедена че искам да му направя тази услуга. Предложих му да си поема осигуровките /смешните 20 лв/месец/ но той премина на друга вълна - щял да закрива фирмата евентуално ако не успее да направи там някакви си работи негови и не можел да ме премести в друга фирма /която е на баща му, докато съм в майчинство/. Трябвало да ме съкрати и така съм отивала на борсата и нямам право на 2 години майчинство, а само на 1.
Въпроса ми е до каква степен това твърдение е вярно, защото в нета чета различни идеи и се обърках. Какви са ми алтернативите, ако закрият фирмата по време на 45 дневния болничен /който почва да тече на 6 Юли/ или пък след това по време на 410 дневния. Доколкото разбрах мога след изтичане на 410 - те дни мога да почна работа за 1 ден и да си продължа още една година майчинството, това така ли е реално? Благодаря ви предварително за съдействието... Hug Hug
Ако те съкрати след като е започнал 45 дневният болничен, ще си получаваш обезщетението до 410 дни, тоест до годинката на детето. Ако те съкрати преди да е започнал 45 дневният болничен, няма да имаш право на никакво обезщетение. След годинката на детето, можеш да си намериш друга фирма, където да те осигуряват (с поне 1 ден в осигуряване), и да си излезеш в отпуск за отглеждане до 2те години на детето.

Благодаря за бързия отговор. А може ли да ликвидират фирмата със задна дата? Или да ме уведомят със задна дата че ме съкращават?

# 476
Здравейте момичета! Писах в друга тема, но никой не ми отговори там и си прехвърлям питанката тук. Дано се намери някой да ми отговори, че вече ми изтича срока за вземане на решение.
Та така... на 4 януари започнах работа на трудов договор със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя. Бях бременна в 2 месец и работодателя ми отлично знаеше това. Не съм го лъгала. След доста перипетии се наложи да изляза в болничен от месец Април до самия финал. Сега работодателя ми е много неприятелски настроен, мисли че го лъжа и т.н. Иска от мен да си намеря друга фирма в която да се осигурявам и да го освободя от ангажименти с мен. Аз от своя страна мисля, че това е ужасно нагло и не съм убедена че искам да му направя тази услуга. Предложих му да си поема осигуровките /смешните 20 лв/месец/ но той премина на друга вълна - щял да закрива фирмата евентуално ако не успее да направи там някакви си работи негови и не можел да ме премести в друга фирма /която е на баща му, докато съм в майчинство/. Трябвало да ме съкрати и така съм отивала на борсата и нямам право на 2 години майчинство, а само на 1.
Въпроса ми е до каква степен това твърдение е вярно, защото в нета чета различни идеи и се обърках. Какви са ми алтернативите, ако закрият фирмата по време на 45 дневния болничен /който почва да тече на 6 Юли/ или пък след това по време на 410 дневния. Доколкото разбрах мога след изтичане на 410 - те дни мога да почна работа за 1 ден и да си продължа още една година майчинството, това така ли е реално? Благодаря ви предварително за съдействието... Hug Hug
Ако те съкрати след като е започнал 45 дневният болничен, ще си получаваш обезщетението до 410 дни, тоест до годинката на детето. Ако те съкрати преди да е започнал 45 дневният болничен, няма да имаш право на никакво обезщетение. След годинката на детето, можеш да си намериш друга фирма, където да те осигуряват (с поне 1 ден в осигуряване), и да си излезеш в отпуск за отглеждане до 2те години на детето.

Благодаря за бързия отговор. А може ли да ликвидират фирмата със задна дата? Или да ме уведомят със задна дата че ме съкращават?
Не може. Няма как със задна дата Вие да подпишете споразумението. Нали не е във Ваша полза.Simple Smile

# 477
Здравейте! Относно обезщетението ми за майчинство, което ми предстои, имам питане.
 Четейки закона, излиза, че неможе да е повече от дневното нетно възнаграждение (в моя случай средно около 250лв. месечно). Така ли е?! Работя от повече от 10 г. като сестра в Общинска болница и по закон осигурителният мининум е 540лв. (даже 780лв. за първите 3 месеца т.г.) Нещо не разбирам - как законово държавата си взима "Осигуровките" за 540лв, а после като дойде ред за даване, гледат нетната ми заплата. За мое съжаление аз заплата от 540 лв. даже и брутна не съм виждала, а 1/3 от нея отива за тия осигуровки.  #2gunfire
Надявам се да съм успяла да обясня какво е положението. И ще се усмеля да искам съвет какво да правя (струва ми се страшно несправедливо да се осигуравям на 540-780лв, а да получавам 3-пъти по-малко). Вече си сърбам попарата от лукса да работиш по специалността си и за "Честа и Родината"
 Благодаря предварително за отделеното внимание.

# 478

Благодаря ви, не беше правилно зададен въпроса, вече се свързах с учр и всичко ми стана ясно!  bouquet

Това е правилният подход!  Peace

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 23:22 от Стики

# 479
  • Русе
Здравейте! Относно обезщетението ми за майчинство, което ми предстои, имам питане.
 Четейки закона, излиза, че неможе да е повече от дневното нетно възнаграждение (в моя случай средно около 250лв. месечно). Така ли е?! Работя от повече от 10 г. като сестра в Общинска болница и по закон осигурителният мининум е 540лв. (даже 780лв. за първите 3 месеца т.г.) Нещо не разбирам - как законово държавата си взима "Осигуровките" за 540лв, а после като дойде ред за даване, гледат нетната ми заплата. За мое съжаление аз заплата от 540 лв. даже и брутна не съм виждала, а 1/3 от нея отива за тия осигуровки.  #2gunfire
Надявам се да съм успяла да обясня какво е положението. И ще се усмеля да искам съвет какво да правя (струва ми се страшно несправедливо да се осигуравям на 540-780лв, а да получавам 3-пъти по-малко). Вече си сърбам попарата от лукса да работиш по специалността си и за "Честа и Родината"
 Благодаря предварително за отделеното внимание.
За съжаление нищо не можеш да направиш. Такъв е законът. Има си минимални осигурителни прагове за професиите, в твоя случай 540-780 лв., но това, което получаваш като възнаграждение е уговорено с трудов договор. Знам, че не е справедливо, но презумцията на закона е, че когато си по бременност и раждане, не можеш да получаваш повече от нетното си възнаграждение, защото все пак обезщетението замества трудовото възнаграждение, в период, в който не можеш по обективни причини да изпълняваш работата си. За съжаление, в твоя случай, разликата между  дохода, на който те осигуряват, и това, което получаваш е голяма. Не е голямо успокоение, но поне след време, ще получаваш пък пенсия долу- горе колкото заплата, която си получавала. Това е то-  разходно- покривна система. Peace

Общи условия

Активация на акаунт