Кандидастване след 7ми клас - изобразително изкуство

• 1 345
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!
Искам да попитам дали  има някоя мама на художник наоколо? Интересувам се от кандидатване след 7ми клас с профил рисуване.
По-точно това което ме притеснява е, че класиранията за държавните и общински училища стават преди изпитите в НХГ (Национална художествена гимназия). Т.е. ако детето ми бъде прието на първо класиране в някое такова училище, например в някоя гимназия с паралелка изобразително изкуство, после може ли да какдидатства в НХГ ?
Само да уточня, че първо класиране става на 24 юни, а изпитът в художествената гиманзия е на 30 юни и 1 юли.
На мен ми изглеждат независими, ама тъй като не намерих нищо уточнено по въпроса реших да запитам.
Много ще съм благодарна някой да помогне.

# 1
най-добре попитай направо в НХГ.

# 2
belatrix , не виждам проблем, ако детето ти е прието на първо класиране някъде, да си го запишеш и след като минат изпитите в Художествената академия и видите дали е прието там да решите какво да правите. Просто го отписваш от първото място и така то освобождава място за друго дете за второто или третото класиране. За вас просто никакъв проблем.
Друго би било както стана при нас. Моята дъщеря имаше изпити за едно училище, които бяха още края на април и беше приета там, но изискаха от нас да я запишем преди да мине НВО, като така ни лишаваха от право на избор.

# 3
  • България
Първо у-ще на УЛ. сТАРА ПЛАНИНА. дНЕС БЕШЕ ИЗПИТА СЛЕД 7-МИ КЛАС.

# 4
belatrix , не виждам проблем, ако детето ти е прието на първо класиране някъде, да си го запишеш и след като минат изпитите в Художествената академия и видите дали е прието там да решите какво да правите. Просто го отписваш от първото място и така то освобождава място за друго дете за второто или третото класиране. За вас просто никакъв проблем.
Друго би било както стана при нас. Моята дъщеря имаше изпити за едно училище, които бяха още края на април и беше приета там, но изискаха от нас да я запишем преди да мине НВО, като така ни лишаваха от право на избор.

Доста учудващо. По закон детето има право да кандидатства къде поиска за неограничен брой профили... Въпреки че сега като ходихме да подаваме документи за кандидатстване в гимназията за приложни изкуства се оказа че можем да запишем само 2 дисциплини Sad ... Като попитах защо е това ограничение, обяснението беше доста смехотвотрно - по-лесно се обработвали по време на класирането .... Но това да ми е грижата Simple Smile
Най се дразня че всички с които говоря мислят, че ние знаем всичко все едно всяка година кандидатсваме...

# 5
  • Sofia
belatrix , честно казано , т.г. във форума май няма деца , които ще кандидатстват с рисуване и затова няма актуално инфо.
 Мое близко дете ще се явява в НУИИ и в Приложното , и това ,което знам е: записвате се сега след първо / или 2-ро класиране/ където сте приети. След това , ако ви приемат в някое от училищата с рисуване просто си изтегляте документите , и освобождавате място за 3 класиране. Така беше м.г. и смятам, че няма промяна. Това важи и за НГДЕК, където изпитът също не е минал!
 Успех!   bouquet

# 6
  • София
beatrix, в Приложното може да пишете само 2 специалности, но ако останат незаети места в някоя специалност има второ класиране. Питай, как точно става, че вече не си спомням. За да се застраховате, може да пишете като второ желание специалност, за която има по-малко желаещи, но пък ако ви приемат в нея, после много трудно може да се прехвърлите в друга специалност (чак ако се освободи място следващата година и с приравнителни изпити по съответната специалност). Confused
Това за неограничения брой профили важи за училищата към министерството на образованието. НГДЕК, Гимназията за изящни изкуства, Гимназията за приложни изкуства, Италианският лицей, музикалното, хореографското и други са към Министерството на културата и са със собствени изпити и регламент за приемане. Е, можеха да си изтеглят малко по-напред изпитите, ама... те си гледат на тях как им е по-удобно и кой ти мисли за децата!  Mr. Green
Успех на изпитите!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт