Няма да печелят само КАТ-аджиите, я!

• 16 286
  • 299
  •   1
Отговори
# 270
  • Ямбол
Е, аз не я разбирам темата така.
В конкретния случай има нарушение, за което има глоба.
Ама как се държат полицаите и кого проверяват е друг случай.
Дайте като Отилия да не зачитаме правилата, щото били глупави.

Вие откъде знаете за какво е била проверката. Може да са търсили лице, което прилича много на сина на Бижу и той като не може да се легитимира, много ясно, че трябва да си го отнесе.

# 271
 Какъв е смисълът да съществуват ( каквито и да е) правила, след като всеки на всякакви нива ще ги преосмисля лично като смислени или не. От пресичане на червено и носене на ЛК , през колани и промили, до убийства, корупция  и т.н. Преди 2 месеца БТВ протектира 'любимката на България", която публично си самопрости, че е карала пияна.
Аз се чудя, щом в главите на интелигентните, грамотни граждани пишещи в Интернет правилата са с пожелателен характер, какво ли е на други обществени нива ( от най-ниските т.е бедните необразовани малцинства до най-богатите самозабравили се бизнесмени и политици). И страх ме хваща:)

ПС: Отилия, да много полицейски и дисциплиниран град, това имах предвид.

# 272

10 c's, малко преувеличаваш и драматизираш. Все пак става въпрос за пресичане на червено на улици, по които в момента няма движение, и за неносене на лична карта, да, което определено не е кой знае какво. Ти никога ли не си пресичала на червено в живота си? Въпросът естествено е риторичен, защото съм убедена, че няма човек, който не го е правил. Иначе съм си изрядна гражданка, плащам си данъци, и глобата също си я платих още на другия ден след като получих писмото. Недейте да се правите на по-праведни отколкото сте. Много позьорско ми идва, ако трябва да съм честна.

# 273
естествено, че принципното е винаги драматизиращо и преувеличавано Grinning
и естествено, че съм пресичала на червено. разликата е, че ако ме спрат да ме глобят няма да пусна тема как са се заяли с мен, и как не са направили компромис,  вместо да се пуснат по важните престъпници. ще си платя, защото ще съм наясно, че съм нарушила правилата. това е.

/естествено в конкретния случай стана ясно, че има въпросителни около цялата случка и Бижу може и трябва да си провери основанията по акта и т.н/ Но ако има нарушение е редно да плати и да не се оправдава с това, че има по-страшни и важни случаи, или че й се струва, че с детето са 'се заяли".

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 14:25 от 10 c's

# 274
Случаят е абсурден. Аз бих дала грешно име или изобщо не бих си казала името. Това е психически тормоз, и то към деца.
В много държави (Англия например) няма лични карти и подобен казус изобщо не би възникнал. Само ние се правим на страшно правова държава. Разни хранилки си измислят, всеки оцелява сам за себе си. Не е важно има ли го, няма ли го закона, а какъв е смисъла да си носиш личната карта до кофата за боклук. При нужда ще се качиш и ще си я покажеш. Пък някои във форума винаги се пишат големи праведници.

# 275
естествено, че принципното е винаги драматизиращо и преувеличавано Grinning
и естествено, че съм пресичала на червено. разликата е, че ако ме спрат да ме глобят няма да пусна тема как са се заяли с мен, и как не са направили компромис,  вместо да се пуснат по важните престъпници. ще си платя, защото ще съм наясно, че првилото е нарушено. това е...

Ами аз си платих. И не съм пускала тема за това, само разказах случката  Wink
 А да ти кажа, това че съм пресякла на червено даже ми се струва по-лошо от това, че не си нося личната карта. Това с картата ми е съвсем безсмислено. По принцип е така, да, човек трябва да може да се легитимира. Но това не е нужно да е с лична карта, която е един от най-важните документи на човек, твърде важен, за да го носи навсякъде със себе си. Нали има служебни карти, ученически карти, студентски карти и т.н. Те също са със снимка, също са с лични данни, рожденна дата и име, за мен това е достатъчно като документ. А и наистина, да причакват учениците пред лафките, за да отчитат дейност си е крайно мръснишки трик. Една съфорумка много правилно беше написала, че утре и по плажа ще тръгнат, там вече ще могат да глобят абсолютно всеки, ще се отчетат за една година напред  Sad

# 276
Да де, човека е имал ученическа карта, която явно също е документ ( не съм наясно с тези карти), и която също не е носил. Полицията не е длъжна да го придружи до мястото, където е.
Утре, ако си забрави шоф. книжка дали някой ще си направи труда да отиде до тях, за да я провери Grinning

м/у другото даването на фалшиви данни е престъление и ситуацията може доста да се закучи от такава лъжа.

# 277
Много задълбахте лично, отново.
Закона е създаден, за да се спазва от всички, но не всички го познават.
Аз се стремя да "играя по правилата", но не винаги се получава. И аз съм глобявана за пресичане на червено в 6 сутринта, без никакви коли на пътя. В краката на полицая лежеше надрусан... Мога да избера две стратегии - да се разправям с него, че той има по-важни задължения да събира бездомните, или да си призная, че съм в нарушение и да си платя.
Второто ми се струва добре, но в мен остава малко неприязън към правоналагащите органи.
Съгласна съм, че всеки един от нас, трябва да спазва закона, но изисквам същото и от органите на реда.
Малко реклами на действащото законодателство не биха били излишни. Тук ги правят и има видим ефект (поне от към спазване на скоростта).
Аз, като майка на почти тийн, се опитвам да го науча на отговорност. Вещите му, било то игра, телефон или лична карка са негово задължение, но честно казано тук ми е по-лесно отколкото ми беше в България, така че не мога да скоча на майките, които не дават на децата си да носят документи в тях.
Момичета, толкова съм раздвоена в мнението си, че и аз не знам какво да пиша - аз заживях сама на 17, детенце е на 11. Аз на 17 се чувствах самостоятелна и разумна, дали е било така е под въпрос. Моето дете ми се струва още малко, и дори не искам да мисля за времето, когато ще прокара кола, ще има гадже, и още ...

# 278
 10 c's, естествено, че не я е носил. Все пак това е момче, дете, ученик. Не е важна дама и стилна госпожа като теб, която има дамска чанта и дамски портфейл с хиляда прегради за най-различни карти. Момчетата и въобще учениците често взимат някой и друг лев в джоба и така излизат. Много ясно, че няма в себе си всички онези неща, които ние като възрастни жени имаме. Аз лична карта също нямам в себе си, но винаги имам служебна, медицинска, дебитна и т.н., също както имам дамска чанта с голям тежък портфейл. Един ученик в междучаие няма такива неща в себе си, толкова ли е трудно да се проумее този логичен факт.

# 279
И тези неща изобщо не са хипотетични:–) Много са си сериозни. Аз сигурно съм единственият човек на планетата глобен н за фалшив софтуер. Имах си лаптоп, на който си бях 'качила" всичко, ама всичко необходимо. Уиндоус, офис, илюстратор, фотошоп и още сума ти програмки 'качени". Когато по абс. случайност финансов полицай се 'заяде" , вкъщи направиха обиск и конфискуваха  всички сериали и дискове ( секса и града, съпруги и прочие събирано плс музика...), взеха ни дори принтерите.  Глобата ни беше 17 хиляди еуро. Освен глобата, всяка програма и т.н се заплаща двойно на цената му. Това само за информация, че има горели от подобни 'безобидни' глупости.
И ме питайте 3г по-късно имам ли ЕДНА нелегална програма или диск вкъщи, след като олекнахме с толкова пари ....

Отилия, излишна ти е иронията. А момчето не е никакво 'дете' и едва ли би се квалифицирал, като такъв. Сигурно има и телефон, ключ от къщи, джобни пари и т.н. Не е на 8 години, а на 18.

# 280
 Това с нелегалния софтруер е наистина кошмарно и ужасно. Как се стигна до този ужас  Shocked

# 281
ами съвсем случайно и безобидно.
те дори когато дойдоха вкъщи аз не можех да схвана сериозността на положението, хилих се като тиква през цялото време и дори си пожелахме приятен ден:) Поискаха да слязат и в гаража, отворих си колата (!), за да видят какви дискове слушам в колата, конфискуваха ни и кабелите... Аз до последно не разбирах какво всъщност искат от нас и за какво се случва всичко това, но когато се наложи да наемем адвокат, който да преговаря за глобата ( защото примерно има варианти кога плащаш, в брой ли плащаш и т.н. договорки, които се точат с месеци и ти в това време се пържиш 2 хиляди ли ще е глобата, или ще се продава къщата) се разбрахме за тот-сума и затворихме до там.. Урокът беше тежък, но го научихме.
Аз поне за себе си знам, че ако полицай реши да отчете дейност първо през мен ще мине, затова да, аз наистина съм много внимателна в правилата и спазването им, защото не ми се плаща повече, за каквито и да е простотии.

# 282
  • гр. Шумен
Закона е създаден, за да се спазва от всички, но не всички го познават.
Аз пак ще изразя съмнение в качествата на нашето законодателство и по специално в частта на тяхната приложимост. В последната година се сблъсках с абсурдни постановки в тях (говоря за трудово законодателство и такова в областта на околната среда), постановки, които предполагат многостранно и разтегливо тълкуване, а такова винаги предразполага към корупционни практики. В конкретния случай по темата ми мирише пак на такова нещо. Съжалявам, но подобен закон за мен не е читав.
Ама като се замислим кой ги твори тия неща и какви са възможностите за обществен контрол... Сетих се за грамата на американската посланичка по повод наши избори - "боклук излиза, боклук влиза".
И 200 страници тука да се дърляме, след като законът дава шанс на ченгетата да диплят "стамболовки" от рушвети, не ми го хвали!

# 283
 10 c's , искрено ти съчувствам за случилото се. Наистина си преживяла кошмар, при все че няма човек, който да няма твоето прегрешение   Sad

# 284

И 200 страници тука да се дърляме, след като законът дава шанс на ченгетата да диплят "стамболовки" от рушвети, не ми го хвали!

Аз не знам такъв закон. А това, че и двете страни си го позволяват, е друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт