Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 156
  • 904
  •   1
Отговори
# 120
Аз мисля, че темата за процедурите я обсъждахме и в случая с бебето в ГО.

Мисля, че във всяка работа рутинните процедури улесняват и опростяват нещата - и естествено всяка организация се стреми да автоматизира голяма част от действията. Колкото и да не ни харесва, болниците работят на конвейер.

По принцип аз смятам, че процедурите са полезни - защото не очаквам персоналът да е непрекъснато фокусиран и да се налага да разсъждава върху всяка ситуация от нулата, щом тя се случи.

Истина е, че има много място за промяна. Но не вярвам, че конфронтацията е пътят към нея.

В САЩ не правят клизми преди раждане?

multimodal, защо пак така всички в общия кюп - "те, лекарите"? Има всякакви лекари и достатъчен избор. Аз в "комерсиализирането" не виждам нищо кой знае колко лошо (е, стига да не се прекалява). Всеки работи за пари в крайна сметка.

А и попарата ще я сърбаме всички заедно. Защото в момента в цялата страна имало феноменалните 15 ревматолога - и всичките са в няколко големи града. Неонатолозите са намалели от 4000 на 1000 и т.н.

Уж не обичаш обобщенията, а все те влече да разделиш света на конвенционална и алтернативна част, като е ясно кои са лошите и кои са добрите. Айде не толкова на едро? Дяволът, знаеш, е в детайлите.

# 121
Ако не греша, Естествено и Родилница имаха централен принос в кампанията за информирано съгласие при болнично раждане. Крайно време е подобна информация да се представи и на привържениците на неасистираното домашно раждане.

На пръв прочит веднага мога да ти кажа, че неасистираното раждане в България е последица от липсата на асистирано. Четох в тази тема майки от чужбина, които нямаха никакво притеснение дали ще имат акушерки или не, защото опитът им показа, че  преди не са имали и сега няма да имат нужда. Но у нас едно е сигурно -  няма традиция (прекъсната е в соц-периода), а това поражда страх. Има огромна дупка.. както навсякъде впрочем.

# 122
  • Boston, MA
... В САЩ не правят клизми преди раждане? ...

Не, и не бръснат, а са го правили преди 30тина години

# 123

Да, и аз така разбрах, но една позната ми каза, че в болницата я окуражили да си пожелае клизма - това в САЩ. Т.е. разказали й колко ще е конфузно, ако се изпусне пред лекаря и т.н. Не че е много по темата де.

# 124

Да, и аз така разбрах, но една позната ми каза, че в болницата я окуражили да си пожелае клизма - това в САЩ.

Ако поискаш ще ти направят - и аз съм чувала за българки, които са си настоявали да им се направи, не са могли да си представят, че може без.

Хаха, jp,  сега прочетох. Не вярвам някой да й го е казал това, сигурно тя си е поискала клизма, поради горното и сега така обяснява, ако някой я попита. За кой град/щат става въпрос? (Наистина ми е трудно да повярвам, че някой ще й го каже това, точно по този начин)

# 125
jp, не, не правят. Всъщност аз тогава дори си поисках да ми направят но ми отказаха. Нямали такава практика, важно ли е за мен? Не настоявах. Всъщност, въпреки че не беше от голяма важност за мен и при второто раждане минах без клизма- беше ми напреднало раждането и доктора каза че няма време. И двата пъти имах пълен контрол над мускулите си (освен че и двете раждания започнаха с неколкократно посещение на тоалетната) та за мен лично се оказа чее от тази процедура смисъл няма.

Колкото да рутинните действия- да, нека да има рутина, но с допустими възмжности за вариация и избор, когато е възможен, разбира се. И нека българските специалисти да приемат и опит от чужбина, когато е положително доказал се. Факт е че след 89-та година и всички финансови прблеми тук не са провеждани дългосрочни статистически наблюдения, няма изследвания и разработки (или са нискобюджетни и с малък обхват)... И всъщност когато говорим за опит- то това е опита на всеки лекар и болница потделно, или споделено между колеги. Наложените правила в болниците и рутинни процедури много малко (ако изобщо) са се променили, замръзнали са... Говоря за общите правила в отделенията, маниера на работа и рутинните процедури в хода на нормално раждане.
Виждам че много лекари се интересуват от новости и учат и знаят за най-нови и модерни терапии, което, разбира се, е похвално, но "дребните" неща са непроменени.

# 126

multimodal, защо пак така всички в общия кюп - "те, лекарите"? Има всякакви лекари и достатъчен избор. Аз в "комерсиализирането" не виждам нищо кой знае колко лошо (е, стига да не се прекалява). Всеки работи за пари в крайна сметка.

А и попарата ще я сърбаме всички заедно. Защото в момента в цялата страна имало феноменалните 15 ревматолога - и всичките са в няколко големи града. Неонатолозите са намалели от 4000 на 1000 и т.н.

Уж не обичаш обобщенията, а все те влече да разделиш света на конвенционална и алтернативна част, като е ясно кои са лошите и кои са добрите. Айде не толкова на едро? Дяволът, знаеш, е в детайлите.

Ти си част от някаква съсловна организация и тя има име, или..?
Лошата оценка за гилдията какво означава за теб?

# 127
yanast, за бавните промени на дребните неща - така е, но пък за коя сфера това не важи?

Не виждам защо очаквате точно лекарите да правят изключение от всички основни тенденции в страната ни. Не мисля, че те се представят по-зле от всички нас.

И аз искам БВП и пътищата да са като германските - ама не става с магическа пръчка за един ден. И не става и с тръшкане, тропане с крака, бойкот и противопоставяне.

multimodal, не те разбрах за съсловната организация?

Хаха, jp,  сега прочетох. Не вярвам някой да й го е казал това, сигурно тя си е поискала клизма, поради горното и сега така обяснява, ако някой я попита. За кой град/щат става въпрос? (Наистина ми е трудно да повярвам, че някой ще й го каже това, точно по този начин)

Не знам - едва ли има причини да се оправдава, дори да си е поискала тя клизма?

Не е българка, но идея си нямам в кой град беше раждала.

Последна редакция: пт, 03 юни 2011, 23:40 от jp

# 128

Може да си най-прекрасния лекар, по призвание и професионални умения. Колко можеш да "избягаш" от гилдията - от оценката и, от клишетата, от консервативното обучение..? Нека да не забравяме, че образованието на докторите не е в по-различно състояние от което и да е висше в момента.

# 129
Атти, аз нямам представа как изглежда информираното съгласие в Бг болница. Когато на мен ми се наложи спешно секцио, ИС беше четири листа дълго. Помня, че имаше цифри, но моментът беше такъв, че хич не ми беше да вниквам в тях. За всички други процедури, които съм правила, обаче, информираното съгласие ми е включвало статистика: толкова на хиляда риск от кръвоизлив, толкова на десет хиляди риск от смърт или инвалидност, и пр. Може да е политика на моите болници (Ohio State Univesity Medical Center и Nationwide Children's Hospital), не изключвам.

Освен това, аз нямам предвид тези данни да се включват непременно в ИС документи. Но в една информационна платформа като форум за бъдещи майки - какво пречи? Баш там си им е мястото. Данните, които цитирах, са от тук: http://www.americanpregnancy.org/labornbirth/cesareanrisks.html

Накрая, данни за неуспешни неасистирани раждания има - просто никой няма интерес да ги събира в официална статистика (за едната страна са прекалено много, за другата - прекалено малко, мое мнение). Нямам време да търся в момента, но ще прегледам PubMed тези дни и ще постна линкове.

# 130
неасистираното раждане в България е последица от липсата на асистирано.

Моето четене на последните 6 теми е, че неасистираното раждане в България е последица на незадоволителната ситуация в болниците, а не просто на на липса на домашни акушерки.

# 131

Може да си най-прекрасния лекар, по призвание и професионални умения. Колко можеш да "избягаш" от гилдията - от оценката и, от клишетата, от консервативното обучение..? Нека да не забравяме, че образованието на докторите не е в по-различно състояние от и което и да е висше в момента.

Ми можеш да избягаш, колкото искаш, предполагам. БЛС определено не са ми любимата организация, но едва ли имат възможност да се месят в ежедневната работа на всеки лекар.

И пак да си кажа - аз не вярвам, че масово нашите лекари са по-неквалифицирани от американските, например. Липсва им отношение към пациента - това го признавам.

# 132
неасистираното раждане в България е последица от липсата на асистирано.

Моето четене на последните 6 теми е, че неасистираното раждане в България е последица на незадоволителната ситуация в болниците, а не просто на на липса на домашни акушерки.

Toчно така е.

# 133
Не за един ден, но би следвало всички ние да побутваме системата в тази посока. Да не приемаме че "това се прави така и точка" и "щом така го правят значи така е най-добре" а да се информираме и да изискваме дребните неща.

Ще дам пример с педиатрите и захранването- преди почти 5 години повечето педиатри бяха на нож среещу късното захранване, вярваха в "изпитаната и доказана Българска схема" и смятаха майките, захранващи след 4-6 месец за сектантки. Помня че сина ми беше около година и половина и приятелка, педиатър ми разказваше за семинар на който им изложили възгледите на СЗО. Каза колко скептични били колегите и смятали да си практикуват старата схема.
Сега все повече лекари препоръчват по-късно захранване (не винаги около 6 м., но си изместват препоръките от 40 ден на 3-ти месец, или направо препоръчват 4-ти или дори 6-ти). Тази промяна, според мен, се случи и благодарение на информираните жени, които освен че взеха решение да захранят по-късно от препоръките на лекаря споделиха с него решението си.....

# 134
yanast, абсолютно съм съгласна с теб.

Специално за захранването - тук школата е била друга и това е трудно да се промени изведнъж. Но това важи и за много други сфери - примерно средното образование.

Иначе бъдещите педиатри (сегашни студенти) сигурно ще приемат "новата" схема, но пък ако след десет години се окаже, че има още по-нова, те ще бъдат закостенелите и ще отказват да я приемат - вероятно.

Нормално е да има инерция в тези неща.

ianajar, вече коментирахме, че много от публично и онлайн раждащите неасистирано вкъщи напоследък, явно имат достъп и могат да си позволят по-добри болнични условия от средностатистическите - в този смисъл тезата, че болниците ни са толкова зле, че жените искат да раждат у дома, ми изглежда недостоверна на мен.

Общи условия

Активация на акаунт