Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 117
  • 904
  •   1
Отговори
# 135
yanast , абсолютно съм съгласна, нещата се променят с информираност и действие и ясно заявяване на позиция. И с отказ от следване на дадени инструкции или практики. Благодарение на протестите и дискусиите само за 1-2 години се промениха нещата, доста, макар да не е идеално. Но тези които сами предлагат "естествено раждане" като услуга, до вчера яростно отричаха възможността това да се случи. Нещата вървят по-бързо от очакваното, дори. Peace

# 136
  • София
Кои са "тези" и кога е имало "яростно отричане"?

# 137
Кои са "тези" и кога е имало "яростно отричане"?

Имаше една тена, в която едно светило от МД, ако не се лъжа, обясняваше как не било възможно да се ражда в друга поза освен легнала на магаре, как не можело да не се реже пъпна връв еднага, как не можело да не се слага питоцин и да не се вади плацента веднага с дърпане и метергин как не можело това, оново и другото ...Сега като гледам омекнали са.

# 138
И нека все пак да споменем, че доц. Сираков, който Персимон визира беше, а май и все още е от по-умерените в изказванията. Другите директно ти казват, ако не си съгласен раждай си вкъщи - и това не за някакви кой знае какви претенции, а за правото ти на информирано съгласие.

# 139
...нито техните противници ще приемат за логични аргументи оргазмичните раждания, културата на смъртта и прочие.

Какво означава "културата на смъртта"? Че има висш смисъл в това да принесеш в жертва собственото си дете? Вероятно не Ви разбирам, обяснете ми.

В такива ситуации единственият възможен компромис е всеки лагер да бъде оставен да си действа, както му повеляват собствените ценности, без да пречи на другия да прави същото.

Българското или чуждите законодателства може да не забраняват неасистираното домашно раждане, но то среща масово неодобрение в развитите държави поради основателните причини, които обсъждаме от почти месец. Щом като живеете в развито общество, ще се подчинявате и на неписаните му норми. В нашето не е прието да експериментираш с децата си. На когото не му харесва - свободен е да напусне страната и да отиде да живее някъде, където човешкият живот не струва нищо и където един човешки живот е приемлива цена за удоволствието да родиш, както искаш. Но тези антихуманни виждания à la "Родилница" не са и не могат да бъдат общочовешки ценности и поради тази причина не могат да бъдат толерирани.

Крайно време е подобна информация да се представи и на привържениците на неасистираното домашно раждане. Тук нямам предвид списъците с противопоказания за асистирано домашно раждане в други страни - вече се видя, че списъците сами по себе си не правят хората по-информирани, защото винаги ще се намери пример за някой, който оцелял въпреки, че състоянието му фигурира в черния списък. Имам предвид информация за реалния риск от дадено решение. Секциото носи рискове: 1-6% тежка кръвозагуба, 2% нараняване на околни органи, 1-2% порязване на бебето, от 1% (при първо секцио) до 40% (при трето) риск от врастване на плацентата при следваща бременност. Тези неща трябва да са известни на една майка, преди тя да реши да си направи секцио без медицински показания. Какви са рисковете - в цифри - от раждане във вода извън болнична обстановка? Какви са рисковете - в цифри - при неасистиран домашен ВБАК? При неасистирано раждане на голямо бебе? На близнаци? На седалищно разположено бебе, когато не е известна точната му позиция? Това, че има известен случай на успешно домашно неасистирано секцио съвсем не означава, че всяка родилка, тръгнала да си реже сама корема, ще има същия резултат.

Това, че има толкова точна статистика за секциото, а няма за неасистираните домашни раждания, не Ви ли кара да се замислите защо?

Писах вече веднъж - истинските рискове при неасистираните домашни раждания трудно могат да се оценят чрез наблюдателни проучвания поради разбираемата потайност на хората, които ги практикуват и поради това, че не може да се направи точна оценка колко от планираните неасистирани домашни раждания са завършили в болница; интервенционни проучвания (при които предварително пациентите се разпределят в две или повече групи според мястото и вида на раждането) не могат да се провеждат по етични причини - за целите на едно изследване не можем да накараме група жени да раждат неасистирано по същата причина, поради която не се извършват плацебо-контролирани изследвания, ако отсъствието на активно вещество би увредило здравето или застрашило живота на изследваната плацебо-група.

Според мен майчината и неонатална смъртност при планираните неасистирани домашни раждания почти достига съответните стойности при ражданията от предболничната епоха. Пиша "почти", защото може би има родилки, които биха отишли в болнично заведение, ако виждат, че планираното неасистирано домашно раждане не върви добре.

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 02:53 от Persona

# 140
# 141
  • София
неасистираното раждане в България е последица от липсата на асистирано.
Моето четене на последните 6 теми е, че неасистираното раждане в България е последица на незадоволителната ситуация в болниците, а не просто на на липса на домашни акушерки.
И тъй като тъкмо това е един от базовите препъни-камъни в спора, предлагам да се споразумеете кое да е вярното, за да продължим нататък в поне минимална яснота...

И мисля да използвам случая, за да вметна нЕкои съображения относТно отговорностите.
Лекарите били надменни и с комплекс на полубожества, ако не и на цели?!? Съгласна съм, че е адски дразнещо - гледано отстрани. Обаче, не ми е ясно защо в такъв случай никой не споменава пожарникарите или водните спасители? Ако сте си общували с такива, би трябвало да ви е направило впечатление, че те са даже още по-надменни и от лекарите. В крайна сметка и по силата на женската логика, шансът един лекарски клиент да живее или да умре е 50:50. Все тая дали му вадят зъб, дали еърбега му е хлътнал носа или ражда. А какви са шансовете на един пожарникарски или спасителски клиент... хъм... в добрия случай клонят към 25:75. А да сте чули някой да е настоявал да си прочете ИС, за да реши дали да го подпише, докато го вадят от огъня или водата? Ако питате мен, това е задължително, защото пожарникарите и водните спасители са по-големи грубияни и от лекарите, докато ви спасяват задника. И там си има разписани протоколи. Например, ако спасяваният буйства по време на спасяването му, има определени захвати, които се прилагат. С цел да няма жертви. Не ми е известно някой от спасените да се е оплакал, въпреки че зад това стои рутина, клоняща към откровено насилие. И всеки един от тези хора има самочувствието на спасил човешки живот.
Не искам да слушам от икономисти, счетоводители и свещеници какво е животът и как се спасява, когато се налага... Дай, Боже, да не се налага - и икономистите, счетоводителите и свещениците да работят в пъти повече от пожарникарите, водните спасители и лекарите! Но ми се струва, че в тази тема на някои им убягва как при раждане лекарите се грижат за два живота едновременно. Да, понякога не се налага извършването на рутинните процедури, съгласна съм. Но за хората, от които зависи и вашият живот, и животът на детето ви, е по-сигурно да ги приложат, отколкото да не ги. Не случайно по целия свят се смята, че превенцията има по-важна роля от лечението. Това също е гледна точка - и тези, които не спасяват човешки живот, е добре да я имат предвид, когато им се наложи да бъдат спасявани.

Не ме разбирайте погрешно: аз лично нямам нищо против малоумникът, който влиза навътре в морето въпреки отчаяното свирене на спасителя, да се удави. Хеле пък, че рядко малоумникът е само един. Ами - съдба, природа и Вселена, ако щете... Така естествено се саморегулира броят на малоумното население и има повече шанс гените на трезвомислещите да продължат човечеството. Нямам нищо против тези, които не ходят на лекар и не си пият лекарствата, да бастисват себе си. Тези, дето им е писнало от живота, да се бесят. Тяхна воля. Коя съм аз, че да им се намесвам в свободния избор?!? Нека се бастисват. И без това планетата е пренаселена и няма храна за всички...

Впрочем, следващия път, когато посещавате свръх-любезния си и поясняващ всяко свое действие стоматолог, попитайте го дали в шкафа при упойките има също урбазон и адреналин. Или той е също от тези, които предпочитат "касапите в бяло" да му свършат работата, ако информираният му клиент се тръшне от упойката.

п.п.: разсъждавам си... да не си помислите нещо...

# 142
  • София
Какво означава "културата на смъртта"? Че има висш смисъл в това да принесеш в жертва собственото си дете? Вероятно не Ви разбирам, обяснете ми.
"Култура на смъртта" е, когато не ти пука, че някой е умрял.
С други думи, не рониш сълзи и не скърбиш, а се радваш, че безсмъртната му душа се е завърнала при Създателя. Нещо изключително характерно за езическите религии.

Извинете за включването  Simple Smile

# 143

Автори: Босилена Мелтева, Йоана Станчева

Във файла от "Родилница", който jasmin_veni публикува преди няколко теми, четем:

Цитат
Титла: Re: Група за информация и подкрепа за домашно раждане - София - МАЙ 2011
Публикувано от: Buria в Май 09, 2011

Добър вечер,
Босилена от Капитал лайт се свърза с мен, защото е чула за трагедията и на практика аз научих от нея... в последно време почти не съм пускала компютър...все едно. Тя иска да напише, цитирам:
bossilena
мисля обаче да пробвам да напиша текст
даже двете с йоана
и той няма да е за защита на домашните раждания
а ще е питали са се тези хора дето съдят защо майките поемат този риск
какъв ужас е в болницте
и да извадим яки аргументи кво правят там
но не знам какво ще излезне
ще пробваме

Йоана е от Мама примитива.

Това ли са "яките" аргументи? И каква е целта на тази статия? Да ни каже, че "системата не може да ги спре"? И да ни накара да се поклоним "пред тези жени, които в момента имат смелостта да стъпят с единия крак в бъдещето"?  ooooh!

Oh, puh-leeze! С тези пози само си спечелвате още повече презрение и враждебност!

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 02:58 от Persona

# 144
"Култура на смъртта" е, когато не ти пука, че някой е умрял.
С други думи, не рониш сълзи и не скърбиш, а се радваш, че безсмъртната му душа се е завърнала при Създателя. Нещо изключително характерно за езическите религии.

Извинете за включването  Simple Smile

Сега си спомних къде го прочетох!

Цитат
Это не плата за свободу, это и есть свобода:свобода выбора для ребенка — жить или умереть и как умереть.Свобода нашего принятия его выбора.Если мы уважаем его, мы даем ему эту возможность в наших родах: уйти из наших любящих рук в любящие руки Отца, без посредников. Возможно сейчас это звучит цинично или кощунственно, потому что мы утратили как культуру рождения, так и культуру смерти. Мы видим в ней лишь горе и страх наказанния во всех смыслах, вместо нового Рождения Души в Тот Свет.

Тази тема съвсем се изроди в преливане от пусто в празно и по-точно в съвършено безсмислени напъни да се убеди "другият лагер" в собствената ни правота. Това никога няма да се случи, защото между изходните позиции зее пропаст. Нито привържениците на неасистираното раждане някога ще приемат радушно плановото секцио, нито техните противници ще приемат за логични аргументи оргазмичните раждания, културата на смъртта и прочие.

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 02:49 от Persona

# 145
  • Boston, MA
... Да, и аз така разбрах, но една позната ми каза, че в болницата я окуражили да си пожелае клизма - това в САЩ. Т.е. разказали й колко ще е конфузно, ако се изпусне пред лекаря и т.н. Не че е много по темата де.

Много странно така да й кажат.. аз бях от тези, дето се притесняваха преди, и бях си купила клизма сама да си правя, ама забравих. Даже като ми започнаха контракциите, и в двата случая, голям зор ми беше да ходя на тоалетна преди раждането... Доколкото знам, голям процент от ражданията са придружени от изпускане, но не мисля, че някой от медицинския персонал се впечатлява от това.

Да, статията в Капитал е доста слаба.

# 146
Persona, да, точно оттам го взех. Това не е някакво мое кредо, а просто термин, който съм видяла да се използва от привържениците на неасистираното раждане, както и оргазмичното раждане. Не разбирам нападателния тон.  Просто илюстрирах двата противоположни лагера така, както ги виждам. От позицията на съвсем безпристрастен наблюдател, трябва да спомена, защото нито съм привърженица на натуралистичните подходи, нито пък съм с две ръце за болничната традиция на всяка цена. Това, мисля, си се чете достатъчно ясно в поста ми. За който чете.

Цитат
Българското или чуждите законодателства може да не забраняват неасистираното домашно раждане, но то среща масово неодобрение в развитите държави поради основателните причини, които обсъждаме от почти месец. Щом като живеете в развито общество, ще се подчинявате и на неписаните му норми. В нашето не е прието да експериментираш с децата си. На когото не му харесва - свободен е да напусне страната и да отиде да живее някъде, където човешкият живот не струва нищо и където един човешки живот е приемлива цена за удоволствието да родиш, както искаш.

В развитото общество, в което живея, личната свобода е издигната в култ и тя се разпростира върху правото на родителя да взема решения, касаещи благополучието на детето му според личните му разбирания, включително религиозни, културни и прочие. Границите, които законодателството тук поставя, са ясни. Родено дете не може да бъде подлагано на физически и психически тормоз, който да застрашава живота му. Обаче дали родителят ще отиде в болница или на къра да го роди, дали ще го обреже на втория ден, дали ще го имунизира, дали ще го прати на училище, с какво ще го храни и дали ще го възпитава във фашистки идеали, е въпрос на избор и не подлежи на санкции от правителството. Отбележете, че не споделям моя оценка за тази философия. Просто излагам фактите. Няма такова нещо като "следване на неписани норми". Има следване на своя философия и разбирания, при съобразяване с писаните норми, които защитават правата на всички. Това е обществена свобода и право на личен избор в рамките на закона. Българските закони, доколкото разбирам, в случая дават същите права. Тогава кой точно е Персона, че да решава кой какви права ще има и кой къде трябва да си ходи?  Thinking

Разбирам чисто емоционалната позиция на противниците на неасистираното раждане. Не схващам мотивите на майките, избрали да родят вкъщи без помощ, но няма значение аз какво схващам и аз с какво съм съгласна. Има закони и те към момента не забраняват на една жена да планира и проведе неасистирано раждане вкъщи. Това са фактите. Няма кой да й го забрани. Единственото, което може да се направи, е да се полагат усилия всички да получат максимално количество информация, за да могат да направят информиран избор. А на избор, ще ме прощавате, всеки има право в развитото ни общество.

# 147
Persona, а защо тази статистика за секциото я няма в информираното съгласие? Има ли изобщо такава статистическа информация на български, на този сайт например или на сайта на АГ дружеството или някъде другаде? Не мислите ли, че майките трябва да се запознаят с тези рискове?

Janajar, много добре си изразила и моята позиция по тези въпроси. За съжаление за много хора е трудно да приемат избор, който не разбират.

# 148
Коя съм аз, че да им се намесвам в свободния избор?!? 
Еиййй... сети се най-накрая, да си зададеш един смислен въпрос!

Каза той, докато преплува от единия бряг до другия в свободното море, където няма "спасители". Пред смаяните погледи на не малоумниците стоящи с пояси в припикания басейн.

# 149
Има ли право системата да жертва чужди деца и каква стойност имат те в нейните очи?
Нека да погледнем бьлгарското здравеопазване,после и това на "цивилизованите страни".

Ако в БГ имаше загриженост кьм родилките,това автоматично говори и за загриженост за неродените деца.
Действителността обаче е друга.Сами я знаете каква е.

В другите страни има обгрижване на родилките,но пьк невидимото отношение кьм неродените деца е сьщото.
На никого не му пука за нероденото дете дали ще оживее или не.
Единствено правната страна е силна и принуждва перональт да се прави,че му пука и че е загрижен.

Майката и бащата са единствените,които искат 100% детето им да оживее,независимо кьде се ражда.

ianajar

Грубите и арогантни изказвания идват в повечето случаи от хора,дьлго малтретирани в родината си,учили насилствено руски език,избягали от мизерията,която през "новия си поглед" от чужбина вече не е мизерия защото в новата си "родина" отново силно и дьлбоко са принудени да се подчиняват на чужди за техния манталитет норми.
Това личи от заповедническия тон,с който насьрчават хората да се подчиняват.
Това не е тон присьщ на човек от цивилизована Европейска страна.
Това е тон на малтретиран бьлгарски менталитет примесен с покорство кьм чужди за него норми и закони.

Общи условия

Активация на акаунт