Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 168
  • 904
  •   1
Отговори
# 285
Кати, сама си си отговорила защо "откачалките" не искат метергин, окситоцин и т.н...
БТВ, вероятно заради една от тези красоти щях да си отида при първото раждане. Не ми понесе. Но, докторът явно е преценил ....

# 286
  • София
Кати, сама си си отговорила защо "откачалките" не искат метергин, окситоцин и т.н...
БТВ, вероятно заради една от тези красоти щях да си отида при първото раждане. Не ми понесе. Но, докторът явно е преценил ....

Въпросът тук беше защо ли откачалките не искат окситоцин, а, оказва се, искат метегрин...

# 287
Не дойде ли момент да се запитаме дали тия жени нямат нужда и от психологическа помощ, та да преодолеят някои от страховете си? Щото някои са нерационални.

Както и желанието да се идентифицираш с майчинството и вида раждане, както и да си част от племето.

Не ми се струва много здравословно.

# 288

Въпросът тук беше защо ли откачалките не искат окситоцин, а, оказва се, искат метегрин...
Никой от "откачалките" не иска метергин, освен, ако наистина не се налага.

# 289
И защо, щом по вашите представи сте свободни, независими и смели, отворени и отговорни умове, от 300 страници правите жалки опити да си измиете ръцете с държавата, болниците, лекарите, "системата"?

Никой с нищо не си измива ръцете и не е длъжен нищо да обяснява. Още по-малко тук.
Фактът, че в темата нахлу разярена тълпа, е единственото основание някой да прави опити да поясни защо някои хора имат различна позиция, гледна точка и избор. Въпреки униженията и обидите. Но като гледам - няма никакъв смисъл...  Whistling

На останалите ти въпроси отдавна са дадени отговори. Това, че не искаш да ги видиш и да ги приемеш, си е единствено твой проблем.

Лицемери, страхливци и пр. обидни квалификации за хора, които нито знаеш, нито познаваш, говорят изключително много за личността ти, за съжаление и за професионалната гилдия, към която принадлежиш.

Впрочем като родиш, ела пак и прочети отново тази тема и какво си писала (животът понякога поднася доста тежки уроци).Дано и тогава си доволна от себе си.  Peace

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 17:59 от multimodal

# 290
Цитат
Ако родиш вкъщи, акушерката няма право да идва при теб планово. Освен това, ако следващите 5 дена потърсиш акушер/педиатър, лекарят законно е длъжен да те изпрати в болницата, за да изследват детето. Ако лекарят научи на 6-тия ден, те изпраща  (не помня къде) за издаване на акта за раждане....Идеята е, че първите 5 дена се смятат за рискови и, преминат ли, няма смисъл от началните изследвания.

Значи, да кажем лекаря "ТЕ ИЗПРАЩА" в болница, ако го повикаш до 5-я ден. А ти длъжна ли си да отидеш?
Какво е на практика това изпращане в болница?

Аз ще си дебна 6-я и 7-я ден, дай боже, ако ще трябва да се боря с някой експертин.

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 17:53 от prometeq

# 291
Цитат
Всъщност Цвети дали го е знаела това? Защо е казала на полицията, че не е планирала домашно раждане?

Сега се замислих за един аспект. Как всъщност една жена с бебе доказва, че тя го е родила вкъщи сама - някой иска ли това от нея? Или записването на бебето е чисто формална процедура и всъщност може и да не си го родила ти?

Ох, не знам коя е Цвети, но явно кофти са се развили нещата. Как така се е стигнало до полиция? Тия гадове лекарите, в ужаса си да не изтърват златната кокошка, т.е. приходите от ражданията на български деца, да не би да са узаконили някое законово задължение на родилката да им дойде на територията, че да я измъчват с гадните си инжекции, системи?

А доколкото знам, GP-то на майката идва на мястото и съставя документ Съобщение за раждане. Така вече няма съмнения кой го е родил.
Успех на всички смели домашни мами-родилнички!

# 292

Ох, не знам коя е Цвети, но явно кофти са се развили нещата...

Да, то от такива пожелания най-вероятно Цвети стигна до такъв успех, и точно от такива хора изречени - които не са искали да знаят нито историята на първото й раждане, нито проблемите при втората бременност, но смело са й желали успех и са се юрнали да я правят "домашна мама-родилничка".

Между другото, изрази като "домашни мами", "домашни бебета" и т.н. ми звучат странно. Напомнят ми на домашни животни. А това са хора все пак - и майката е човек, и бебето е човек, поне след като излезе от тялото на височайшата особа, която му е позволила да стане човек и да се сдобие с права.

Никой няма право да праща никого в болница насила и така е редно, освен ако не става въпрос за психично заболяване. Не мога да си представя как би се чувствала акушерка, която вижда, че има проблем, но майката упорства - не, всичко ще си мине както трябва, никъде няма да ходя - и в резултат се стигне до тежки последствия при водено от нея раждане. Но дори и тогава никой няма право да я праща в болница и не е редно да има. Другото е тоталитаризъм. Разбира се, смятам, че всяка акушерка трябва да има правото да откаже да асистира при домашно раждане и това е една от причините - огромната отговорност.

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 18:05 от Karis

# 293

Aми нямам спомен, някой да е искал на родилите  в къщи доказателство, че детето е тяхно.

Питам защото вчера четох в един сайт как една американка обясняваше, че за да издадат документи на детето, трябвало да има  декларация от лекаря й - че я видял/преглеждал бременна, че вече не е и т.н.

Може би всъщност не е лоша идея и такава процедура да има при нас за раждащите сами. Защото иначе се отварят разни вратички за узаконяване на чужди бебета.

Декларация от лекаря, че я видял/преглеждал бременна, че вече не е и т.н.? А някой пази ли такава, ако може да я сканира със заличени лични данни и да качи линк към нея? Много благодаря. Ако може и празна - още по добре, естествено.

# 294

Между другото, изрази като "домашни мами", "домашни бебета" и т.н. ми звучат странно. Напомнят ми на домашни животни. А това са хора все пак - и майката е човек, и бебето е човек, поне след като излезе от тялото на височайшата особа, която му е позволила да стане човек и да се сдобие с права.

На мен ми звучи като домашно кисело мляко. Има някакво разграничаване, но това е нормално: човек се чувства объркан в съвременния свят и бърза да подчини свободата си на някое племе или лидер.

# 295

Ох, не знам коя е Цвети, но явно кофти са се развили нещата...

Да, то от такива пожелания най-вероятно Цвети стигна до такъв успех, и точно от такива хора изречени - които не са искали да знаят нито историята на първото й раждане, нито проблемите при втората бременност, но смело са й желали успех и са се юрнали да я правят "домашна мама-родилничка".

Никой няма право да праща никого в болница насила и така е редно, освен ако не става въпрос за психично заболяване. Не мога да си представя как би се чувствала акушерка, която вижда, че има проблем, но майката упорства - не, всичко ще си мине както трябва, никъде няма да ходя - и в резултат се стигне до тежки последствия при водено от нея раждане. Но дори и тогава никой няма право да я праща в болница и не е редно да има. Другото е тоталитаризъм. Разбира се, смятам, че всяка акушерка трябва да има правото да откаже да асистира при домашно раждане и това е една от причините - огромната отговорност.

На теб като ти прави кеф да ти бъркат в утробата с разни остри инструментчета, да ти взимат бебето и да го държат в апаратурки като че ли е опитна мишка, и да гълташ по две шепи хапченца на ден - радвай се че това е общоприето, "законно" и въз-разумно.

# 296

Не си права, детето има право и преди да се роди - просто "то", е пожелало не да се роди, а да се отправи към "вечните ловни полета".

пп prometeg, по-леко с Ужасиите, отдавна темата отмина този период. Сега разговаряме по-човешки.

# 297
Права си, Ина-бубулина, забравих. Вярно, че никой не е отговорил на въпроса на Флип: защо при домашно раждане бебето избира да се възнесе в рая, пък в болницата злодеите с бели престилки го убили?

Между другото, във връзка с подроообните обяснения, които се изискват, без да се държи сметка кога става въпрос за нормален ход на нещата и кога за спешна ситуация: моята зъболекарка е много обяснителна. Сега ще ти направя това, сега ще изпиля там, сега ще ти сложим уреда за изсмукване на слюнката - всичко ми се обяснява от първо до последно. Но когато работи с упойка, мълчи и очите й са на четири, защото преди всяка упойка аз минавам петдневен курс с лекарства, за да я издържа - алергична съм. И ако все пак получа алергичен шок , хич няма да ми обяснява благо, че сега ще ми отвори устата, пък после ще ми впръска това и онова, примерно. Ще действа и хич няма да й е до правото ми да бъда информирана, ами до това да вземе мерки да не стане най-страшното на стола й.

# 298
  • София
multimodal, опрделенията сами си ги закичиха пишещите тук с писанията си, а непишещите - с мълчанието си. И не, никой не е длъжен да ми отговаря, но както вече казах - липсата на адекватен отговор на фона на всички протоворечия, с които се оплетохте (включително ти) е показателно за вашия морал, съвест и яснота на възгледите.

Всяка надежда, че в основата на цялата "философия" на домашното раждане има някакво здраво зрънце, се изпари - не заради мен, а заради пълната неадекватност на малкото останали родилници тук.

Моля, "гилдията" ми не намесвай, прави си мнение само за мен - още повече, че тук пиша в качеството си на жена, а не на юрист. Явно не ти трябва много да стигнеш до обобщения - първо "лекарите", сега "гилдията" - малко смешно ми идва от човек, който постоянно призовава околните да не обобщават  Grinning

И, преди да ми обясняваш какви уроци чакат мен, бременността ми и бебето ми, може да се замислиш дали твоята анти-лекарска агресия и постоянни обобщения няма да докарат някой хубав урок на твоята глава.  За разлика от теб не мисля, че някой свише ме пази само щото съм много различна, отворена и алтернативна. Но пък знам при кого да отида, ако нещата тръгнат на зле.

So long  Peace

# 299
неасистираното раждане в България е последица от липсата на асистирано.
Моето четене на последните 6 теми е, че неасистираното раждане в България е последица на незадоволителната ситуация в болниците, а не просто на на липса на домашни акушерки.
И тъй като тъкмо това е един от базовите препъни-камъни в спора, предлагам да се споразумеете кое да е вярното, за да продължим нататък в поне минимална яснота...

И мисля да използвам случая, за да вметна нЕкои съображения относТно отговорностите.
Лекарите били надменни и с комплекс на полубожества, ако не и на цели?!? Съгласна съм, че е адски дразнещо - гледано отстрани. Обаче, не ми е ясно защо в такъв случай никой не споменава пожарникарите или водните спасители? Ако сте си общували с такива, би трябвало да ви е направило впечатление, че те са даже още по-надменни и от лекарите. В крайна сметка и по силата на женската логика, шансът един лекарски клиент да живее или да умре е 50:50. Все тая дали му вадят зъб, дали еърбега му е хлътнал носа или ражда. А какви са шансовете на един пожарникарски или спасителски клиент... хъм... в добрия случай клонят към 25:75. А да сте чули някой да е настоявал да си прочете ИС, за да реши дали да го подпише, докато го вадят от огъня или водата? Ако питате мен, това е задължително, защото пожарникарите и водните спасители са по-големи грубияни и от лекарите, докато ви спасяват задника. И там си има разписани протоколи. Например, ако спасяваният буйства по време на спасяването му, има определени захвати, които се прилагат. С цел да няма жертви. Не ми е известно някой от спасените да се е оплакал, въпреки че зад това стои рутина, клоняща към откровено насилие. И всеки един от тези хора има самочувствието на спасил човешки живот.
Не искам да слушам от икономисти, счетоводители и свещеници какво е животът и как се спасява, когато се налага... Дай, Боже, да не се налага - и икономистите, счетоводителите и свещениците да работят в пъти повече от пожарникарите, водните спасители и лекарите! Но ми се струва, че в тази тема на някои им убягва как при раждане лекарите се грижат за два живота едновременно. Да, понякога не се налага извършването на рутинните процедури, съгласна съм. Но за хората, от които зависи и вашият живот, и животът на детето ви, е по-сигурно да ги приложат, отколкото да не ги. Не случайно по целия свят се смята, че превенцията има по-важна роля от лечението. Това също е гледна точка - и тези, които не спасяват човешки живот, е добре да я имат предвид, когато им се наложи да бъдат спасявани.

Не ме разбирайте погрешно: аз лично нямам нищо против малоумникът, който влиза навътре в морето въпреки отчаяното свирене на спасителя, да се удави. Хеле пък, че рядко малоумникът е само един. Ами - съдба, природа и Вселена, ако щете... Така естествено се саморегулира броят на малоумното население и има повече шанс гените на трезвомислещите да продължат човечеството. Нямам нищо против тези, които не ходят на лекар и не си пият лекарствата, да бастисват себе си. Тези, дето им е писнало от живота, да се бесят. Тяхна воля. Коя съм аз, че да им се намесвам в свободния избор?!? Нека се бастисват. И без това планетата е пренаселена и няма храна за всички...

Впрочем, следващия път, когато посещавате свръх-любезния си и поясняващ всяко свое действие стоматолог, попитайте го дали в шкафа при упойките има също урбазон и адреналин. Или той е също от тези, които предпочитат "касапите в бяло" да му свършат работата, ако информираният му клиент се тръшне от упойката.

п.п.: разсъждавам си... да не си помислите нещо...

Приятелю, разсъжденията са ти верни, само че ПРОПУСКАШ следното:
Пожара и удавянето са СУПЕР ЕКСТРЕНИ ситуации.
Бременността и раждането не са - те са си най-естественото нещо.
Родилката НЕ Е БОЛНА, затова няма място в болница. Тялото й НЕ Е ДЕФЕКТНО, че да вадят бебето от него с инжекции и срезове на детеродните органи.

Общи условия

Активация на акаунт