Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 038
  • 904
  •   1
Отговори
# 390
Очевидно е за всеки, че под "учен" визирам себе си - да, аз съм учен. Не се заяждай на дребно, проблемът с псевдо-науката и манипулацията е много сериозен.

# 391
Очевидно е за всеки, че под "учен" визирам себе си - да, аз съм учен. Не се заяждай на дребно, проблемът с псевдо-науката и манипулацията е много сериозен.

А, добре:). Разбира се, че е сериозен въпросът с манипулациите. 2/3 от науката в момента е една манипулация и измама и то целенасочена. Останалата 1/3 в 80% от случаите (щедра съм с тоя нисък процент) е беаздарна глупост и разтягане на локуми с цел завършване на неие ПхД, поддържане на видимост за каиера и взимане на постоянен договор за работа. Има и една малка част, която представлява истинска наука и е иновативна и полезна. Академията е в упадък и разложение на световно ниво.

# 392
А, добре:). Разбира се, че е сериозен въпросът с манипулациите. 2/3 от науката в момента е една манипулация и измама и то целенасочена. Останалата 1/3 в 80% от случаите (щедра съм с тоя нисък процент) е беаздарна глупост и разтягане на локуми с цел завършване на неие ПхД, поддържане на видимост за каиера и взимане на постоянен договор за работа. Има и една малка част, която представлява истинска наука и е иновативна и полезна. Академията е в упадък и разложение на световно ниво.

И това го твърди човек с какво образование?

# 393

И ти, и ти, само че не баш в кюпа, а по-скоро се бориш за I-во място в класацията - понякога го печелиш, понякога кати те изпреварва   Mr. Green

~~~~~~~~~~~~~~

Флип, ти ли пита за моето нещо по темата?

Ако си бяхте стояли в Клюкариума, Семейни отношения, Моят дом/моето дете и където другаде сте редовно присъствие, нямаше да се запозная толкова с проблемите при болничното раждане. Че съм ужасена, ще е слабо казано. Което ме кара да търся други възможности, като зараждам един ден - ще е я домашно, я чужбинско, но определено няма да е в бг болница.

Както казах - полезни ми бяхте   Flutter

# 394
  • Tам през Атлантическия океан
BIG SISter (^:^)  Tired какво театро  Outta Joint

# 395
  • София
Така е.Всички сме синове на Моисей.Хайде сега това някой да го обори с научни факти Joy
Хъм... пък аз си мислех, че Ной води първенството... Но пак не мога да проумея защо трябва да се оборват с научни факти библейски приказки...  newsm78

# 396
BIG SISter (^:^)  Tired какво театро  Outta Joint

Какво има, Desss ?  Нещо не ти харесва в мнението ми? Заставам зад всяка написана в него дума. И спестих много от мнението ми за новопишещите тук.

# 397
  • София
И тъй като тъкмо това е един от базовите препъни-камъни в спора, предлагам да се споразумеете кое да е вярното, за да продължим нататък в поне минимална яснота...
Приятелю, разсъжденията са ти верни, само че ПРОПУСКАШ следното:
Пожара и удавянето са СУПЕР ЕКСТРЕНИ ситуации.
Бременността и раждането не са - те са си най-естественото нещо.
Родилката НЕ Е БОЛНА, затова няма място в болница. Тялото й НЕ Е ДЕФЕКТНО, че да вадят бебето от него с инжекции и срезове на детеродните органи.
Не пропускам - даже и добавям, всъщност. Плуването и паленето на огън НЕ са екстрени ситуации - точно както бременността и раждането. Ама, когато нещата се объркат много, си трябва намесата на водните спасители, пожарникарите и "касапите в бяло". Аз поне през цялото време говоря за ситуации, свързани със спасяването на човешки живот - а не за любителски разходки из парка. Все пак, ако се давиш, едва ли детско поясче ще ти помогне особено. И, ако ти гори къщата, домашният пожарогасител няма да ти стигне до никъде. Обърни внимание: "давиш се" значи да се давиш, а не да си топиш муцуната във водата, за да гледаш мидичките. И "гори къща" значи да гори къщата, а не тигана с мазнината на котлона. По същата логика "родилка с проблем" (ако се налага, ще ги конкретизирам един по един) значи голямо бебе, преносено с около 10 дни, с омотана пъпна връв около вратлето, което не успява да продиша.  Що се отнася до телата и дефектите им, въпросът е прекалено обширен дори и за тази тема. Обаче знаеш ли колко бременни правят хипертония или сърдечни проблеми?
Има и друго. Ако бременността и раждането са най-естественото нещо, защо тогава всяка една жена не е през цялото време бременна и раждаща? Защо във всички култури и религии се обръща по-специално внимание на бременните и раждащите? Защо се случват спонтанни аборти или кръвоизливи по време на раждане? И накрая - защо самата Природа поставя условието "фертилност", ако е най-естественото нещо да се бременее и ражда?

п.п.: не знаех, че сме приятели, ама щом казваш...

# 398
  • София
... Или не ти е известно, че в нашите болници смъртността на новородените е ок. 15%? Сравни с 3% смъртност при домашните раждания в Холандия и ще си говорим пак.
Ади, пак... сравнете ок. 15% домати за износ с 3% круши, ама от вносните...

# 399
Цитат
Смешно е това, дето го пишеш, още повече на фона на всичко, което се изписа до тук, и статистиките, които се представиха. Или не ти е известно, че в нашите болници смъртността на новородените е ок. 15%? Сравни с 3% смъртност при домашните раждания в Холандия и ще си говорим пак.
Вярно ли 15 % е смъртността сред новородени  Shocked ?

През 2010 г. умрелите деца от 0 до 6 ден от раждането им включително са били общо 274. Общият брой на живородените през 2010 г. е бил 75513.
Следователно през 2010 г. ранната неонатална детска смъртност (броят на умрелите деца от 0-6 ден от раждането им включително на 1000 живородени) е била (274/75513) x 1000, тоест 3.6 на 1000 (3.6‰).

Но сигурно имате предвид по-универсалния показател - коефициента за детска смъртност, защото има и коефициент за перинатална детска смъртност, за ранна неонатална детска смъртност, за късна неонатална детска смъртност, за постнеонатална детска смъртност и др.

Коефициентът за детска смъртност се дефинира като броя на умрелите деца на възраст до 1 година на 1000 живородени деца.

С невярното предположение за детска смъртност от 150‰ ни изпращате при страни като Афганистан и Сиера Леоне.

Цитирам публикацията "Демографски процеси през 2010 година" на Националния статистически институт:

Цитат
След 1997 г. започна да се формира трайна тенденция на намаляване на детската смъртност. През 2010 г. в страната са умрели 708 деца на възраст до една година. В сравнение с предходната година техният брой е по-малък с 21 деца. Коефициентът на детска смъртност е 9.4‰ (брой умрели деца на възраст под една година на 1 000 живородени деца), като е с 0.4‰ по-висок от този през 2009 г. поради по-малкия брой живородени деца. Достигнатото равнище на детската смъртност през последните четири години е най-ниското в демографското развитие на страната.
Независимо от положителната тенденция в намаляването на равнището на детската смъртност в страната тя продължава да е по-висока от тази в европейските държави. В повечето от страните в Европа коефициентът на детска смъртност е под 7.0‰, като най-ниска е детската смъртност в Словения - 2.4‰, Люксембург и Швеция - 2.5‰, Финландия - 2.6‰, и Чехия - 2.9‰. Само Румъния има по-висока стойност на показателя (10.1‰) от този в нашата страна.
Коефициентът на детска смъртност общо за Европейския съюз (27) е 4.3‰ по данни на Евростат за 2009 година.

Година     Детска смъртност - ‰
(брой умрели деца на възраст под една година
на 1 000 живородени деца)
199014.8
199514.8
200114.4
200510.4
20069.7
20079.2
20088.6
20099.0
20109.4

Очевидно е, че толкова често цитираната стойност на детската смъртност в България от 15 на 1000 всъщност отдавна не е актуална.

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 03:28 от Persona

# 400
  • София
За доброжелателите на темата, на които мястото им е тук, вече имам следния въпрос: кое би предизвикало задушаването на едно едро бебе, като това на Цвети? Не е нито преносването, нито едростта. Надявам се Цвети да се включи един ден, че да каже какво е ставало през тия 12 часа... Още - напълно допускам експертите да са попреиначили великата си експертиза защо точно е починало бебето.
Щом задаваш този въпрос и му отговаряш сама по този начин, мисля, че от подготовката ти за раждане има още какво да се желае. Но интернет - широк, родилници - всякакви.

п.п.: "експертите" са съдебни лекари или патоанатоми и работят с всичко, което им донесат в чувал. И това не е особено смешно.

# 401
Предавам се за пушенето (аз поне си признавам невежеството Grinning). Но все пак според мен основно отражение има възрастта на първо раждане (дали е 12 или 25-30), брой раждания годишно, качество на храната, физическо насилие и т.н. Дано на някой не му прозвучи това расистко - всъщност изпитвам огромна жалост.

Също така и пренатална грижа - която сред циганите едва ли достига кой знае какви висоти.

# 402
  • София
Заставам зад всяка написана в него дума. И спестих много от мнението ми за новопишещите тук.

Нямаше да е зле да застанеш зад думите си с истинския си ник... Щом си "старопишеща"  Mr. Green

Персона, предполагам, че в данните за детска смъртност при това са включени и всички деца с вродени аномалии, т.е. едва ли процентът показва броят починали по Божия воля здрави, доносени бебета.

# 403
... Или не ти е известно, че в нашите болници смъртността на новородените е ок. 15%?

Shocked

http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19&a1=291&a2=295#cont

http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/14403/referendum_17_maj_ … domashni_uslovija  Shocked

ПП. Може и да греша предаването ( в момента нямам възможност да го изгледам пак), както написа jp, но данните ги изнесе лекар, вкл. тези за Холандия..

И не мисля, че в Референдум стана дума за някакви 15%. 15 промила се спомена от д-р Щерев по някаква друга телевизия (tv+? tv7?) в предаване, в което участваш и Елена Кръстева. Имаше линк към него тук по първите страници.

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 09:49 от multimodal

# 404
  • София
Извинявай, в такъв случай са те заблудили от предаването  Peace Не ми се струва реално обаче лекар да изтресе такъв огромен процент, да не би да е имал друго предвид? Довечера ще го изгледам пак. 15 % смъртност наистина е като за развиваща се страна, далеч не сме толкова зле.

Общи условия

Активация на акаунт