Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 22 965
  • 904
  •   2
Отговори
# 405

Персона, предполагам, че в данните за детска смъртност при това са включени и всички деца с вродени аномалии, т.е. едва ли процентът показва броят починали по Божия воля здрави, доносени бебета.

Ясно, значи по Божия воля умирали в болница здравите, доносени бебета.. , пък аз се чудех защо..  Rolling Eyes

# 406
  • София
Мисля, че не схвана иронията Wink Иначе, ако си решила да размишляваш по темата, ще те върна на въпроса ми, на който никой не е длъжен да отговаря: защо при смърт на домашно родено бебе се спрягат "смъртта е част от живота", "Божа работа", "то си е избрало" и подобни, а при смърт на бебе в болница се търси вина у лекарите?

# 407
Извинявай, в такъв случай са те заблудили от предаването  Peace Не ми се струва реално обаче лекар да изтресе такъв огромен процент, да не би да е имал друго предвид? Довечера ще го изгледам пак. 15 % смъртност наистина е като за развиваща се страна, далеч не сме толкова зле.

Ами не знам как определяш, че "далеч" не сме толкова  зле, ама сравнението 3 на 1000 за домашни раждания в държава от ЕС, спремо 15 за болнични раждания у нас.. на мен ми звучи доста отчайващо като оправдание за "Божията воля" в нашите болници.

ПП. Надявам се това да се приеме като достатъчно аргументиран отговор на въпроса защо жените рискуват да раждат неасистирано у нас. Разликата в "Божията воля" едва ли е в полза на нашите болници.

# 408
Извинявай, в такъв случай са те заблудили от предаването  Peace Не ми се струва реално обаче лекар да изтресе такъв огромен процент, да не би да е имал друго предвид? Довечера ще го изгледам пак. 15 % смъртност наистина е като за развиваща се страна, далеч не сме толкова зле.

Ами не знам как определяш, че "далеч" не сме толкова  зле, ама сравнението 3 на 1000 за домашни раждания в държава от ЕС, спремо 15 за болнични раждания у нас.. на мен ми звучи доста отчайващо като оправдание за "Божията воля" в нашите болници.

multimodal, нито в Холандия е 3 промила, нито при нас е 15... Откъде ги взимаш тези числа? "Референдум" го гледах - и наистина не чух такива данни. Мисля, че малко се получава развален телефон, съчетан с wishful thinking.

# 409
Едит.
Ето сравнението къде е, писали сме за него даже.

Цитат от мой пост,  Вт., 17 Май 2011, 19:00

Цитат
Цитат на: Klemy в Вт., 17 Май 2011, 18:08

Направи ли на някого впечтление каква статистика цитира доц. Щерев? В Холандия за домашно раждащи жени, които съставляват 1/3 от всички родилки, има смъртност при новородените  5 на 1000, а у нас при болнично раждане тя е 15 на 1000. 

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 10:18 от multimodal

# 410
jp , помня числата, защото ми направиха силно впечатление. Ако не е в Референдум, дай линк към интервюто на Щерев. Наистина не съм сигурна в кое предаване, но точно тези цифри се споменаха.  Peace

15 vs 5 бяха числата - и не за домашни раждания в Холандия, а всякакви. И дори тези данни не са твърде верни.

Сега ще го потърся по предните теми. Даже си спомням, че ти беше обърнала внимание на тази статистика веднага след предаването и аз те питах за причините за нея.

ПП Линк

# 411
Редактирах се.  Peace

За Холандия, за домашните раждания е 5, а у нас за болничните е 15.

# 412
Редактирах се.  Peace

3 % неонатална смъртност за 2010 у нас, 9 % смъртност на живородени деца до 1 годинка;

# 413

3 % неонатална смъртност за 2010 у нас, 9 % смъртност на живородени деца до 1 годинка;

За перинаталната смъртност говорим. Правиш ли разлика?

ПП. Видях откъде си взела статистиката. Persona (с претенции за медицинско образование) явно и също не прави.  Rolling Eyes

# 414
Очевидно е за всеки, че под "учен" визирам себе си - да, аз съм учен. Не се заяждай на дребно, проблемът с псевдо-науката и манипулацията е много сериозен.

А, добре:). Разбира се, че е сериозен въпросът с манипулациите. 2/3 от науката в момента е една манипулация и измама и то целенасочена. Останалата 1/3 в 80% от случаите (щедра съм с тоя нисък процент) е беаздарна глупост и разтягане на локуми с цел завършване на неие ПхД, поддържане на видимост за каиера и взимане на постоянен договор за работа. Има и една малка част, която представлява истинска наука и е иновативна и полезна. Академията е в упадък и разложение на световно ниво.
Хайде стига де! Човекът очевидно е учен. Файнман не е лъжица за всяка уста. Поне лекциите му по физика. Simple Smile

# 415
  • Куциндрел
Ами не знам как определяш, че "далеч" не сме толкова  зле, ама сравнението 3 на 1000 за домашни раждания в държава от ЕС, спремо 15 за болнични раждания у нас.. на мен ми звучи доста отчайващо като оправдание за "Божията воля" в нашите болници.
Последно тези цифри 3 и 15 проценти ли са, промили ли са, бройки или час на раждане? Пак се опетла. hahaha

# 416
Редактирах се.  Peace

И тези неща са сравними според теб? Т.е. получени са при еднакво социално-икономическо състояние на населението, при еднакво рискови бременности и т.н.?

В допълнение, ще споделя нещо принципно, което ме дразни малко. Вече поне два пъти тук забелязах да се създават тези от въздуха, с преповтаряне и раздухване на факти с неясна достоверност.

Първо бяха обясненията на Вечерница за първото раждане на Цвети, сега и чуто-недочуто, но повторено много пъти. 15 промила станаха проценти, после имаше "аз на мултиту й вярвам" и т.н. вече няколко страници.

За мен това е неприятно и показва замиване на фактите и интерпретиране според собствената ни идеология. Това е в човешката природа, но често води до много изкривени модели на света (например разни хора, приемащи за чиста монета, че евреите ядат деца).

# 417
да, темата отдавна се разми
то и това беше целта на "адвокатите"

но на човек общо взето му стига да види още къде пишат, за да си създаде мнение за тях и как "решават" конфликтите

както и да е
така и не разбрах, прокуратурата намеси ли по тази трагедия или тактично си мълчи?  newsm78

# 418

Не пропускам - даже и добавям, всъщност. Плуването и паленето на огън НЕ са екстрени ситуации - точно както бременността и раждането. Ама, когато нещата се объркат много, си трябва намесата на водните спасители, пожарникарите и "касапите в бяло". Аз поне през цялото време говоря за ситуации, свързани със спасяването на човешки живот - а не за любителски разходки из парка. Все пак, ако се давиш, едва ли детско поясче ще ти помогне особено. И, ако ти гори къщата, домашният пожарогасител няма да ти стигне до никъде. Обърни внимание: "давиш се" значи да се давиш, а не да си топиш муцуната във водата, за да гледаш мидичките. И "гори къща" значи да гори къщата, а не тигана с мазнината на котлона. По същата логика "родилка с проблем" (ако се налага, ще ги конкретизирам един по един) значи голямо бебе, преносено с около 10 дни, с омотана пъпна връв около вратлето, което не успява да продиша.  Що се отнася до телата и дефектите им, въпросът е прекалено обширен дори и за тази тема. Обаче знаеш ли колко бременни правят хипертония или сърдечни проблеми?
Има и друго. Ако бременността и раждането са най-естественото нещо, защо тогава всяка една жена не е през цялото време бременна и раждаща? Защо във всички култури и религии се обръща по-специално внимание на бременните и раждащите? Защо се случват спонтанни аборти или кръвоизливи по време на раждане? И накрая - защо самата Природа поставя условието "фертилност", ако е най-естественото нещо да се бременее и ражда?

п.п.: не знаех, че сме приятели, ама щом казваш...

Значи всеки път като отиваш на плаж да плуваш ти викаш спасителя да те държи докато си във водата?
Всеки път като палиш котлона пожарникарски камион стои до теб със запален двигател?
Дори и да има проблемни бременности, защо ВСЯКА РОДИЛКА се третира като проблемна?
За да й вземат парите, приятелю! Затова й намират несъществуващи болести и усложнения, за да й продадат фармацевтиката си.
Тъй както е естествено да се бременeе и ражда, но не става непрекъснато, тъй е и естествено да ходиш да акаш, но ти приятелю, не стоиш ден и нощ със свалени гащи в кенефа, нали?

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 11:50 от prometeq

# 419
  • Куциндрел
Чудя се, след като раждането е естесвен процес, защо родилите неасистирано вкъщи са се готвили години наред за това? Ако нещо е естесвено, не би трябвало да е нужна дълга подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт