Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 164
  • 904
  •   1
Отговори
# 450

3 % неонатална смъртност за 2010 у нас, 9 % смъртност на живородени деца до 1 годинка;

За перинаталната смъртност говорим. Правиш ли разлика?

ПП. Видях откъде си взела статистиката. Persona (с претенции за медицинско образование) явно и също не прави.  Rolling Eyes

Виж статистиката от НСИ, към която дадох линк, има си разбивка (под 1 ден след раждане, 1-6 дни, 7-27 дни). Няма данни колко от тях са доносени. Под 1 ден (тоест в процеса на раждане или непосредствено след него) - 105 починали спрямо общо 75 513 за 2010 г.

Не се води перинатална смъртност, когато децата са живородени, направи справка.  Peace
Колкото до данните, не ги изнесох аз, така че не виждам смисъл да спориш с мен, пробвай с доц. Щерев.

jp, понеже темата се завъртя пак покрай рисковете на домашното раждане, при този висок риск от перинатална смъртност в болниците у нас, някои предпочитат да рискуват да родят вкъщи. Едва ли е много голяма разликата.  Rolling Eyes

# 451
  • София
Темата не е за болнични раждания, ваксини и СДВС. Постоянните напъни за отклоняване на вниманието тип "а, сетих се ОЩЕ нещо във връзка с гадните болници" цели да размие темата и да провокира спорове и обиди. Много прозрачно, впрочем.

inna_bubulina, свободата върви ръка за ръка и с отговорността. Все още чакам да видя някаква проява на отговорност от поддържниците на неасистираното домашно раждане, но такава няма. Едно и също прехвърляне на горещия картоф напосоки.

ПП. Перинатална смъртност=мъртвородени + починали до 6-ия ден. Определено живородените влизат в сметката, или пак да правя справка? Общо мъртвородени - 592, общо до 6 ден - 274 от общо раждания - 76 105, така вече и изрядна статистиката, мисля.

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 14:22 от Flip

# 452
За поддръжниците на безрисковата бременност с близнаци, последвана от също така безпроблемно (как би могло да е друго!) раждане вкъщи. При това трета бременност след две, от които са родени живи и здрави деца.

http://www.monitor.bg/article?id=200081

# 453
Виждам тенденцията да се смята ругаенето на лакари за ужасно престъпление, но ругаенето на майка за прекрасна социално-значима дейност. Laughing

Понеже ако лекар умори бебето, няма и изинявай да каже, т.е отговорността за избора си е пак на майката, не виждам защо да избера да ида при него за болнично раждане с рутинни интервенции, ако няма няакакво абсолютно противопоказание за домашно раждане, че зорлем да оплеска нещата.

Абе, persimon, много теоретично го даваш. Айде забременей, пък виж как ти върви бременността, има ли проблеми с бебето - пък тогава ги прави тия планове? Не че нещо, ама наистина много "на сухо" са ти размислите.

Кога последно ражда в българска болница ти, че да обясняваш какви били и какво правели? Мога да го приема от хора, които в действителност са имали лош опит с това.

Но на принципа на "едни хора казаха" - ми несериозно е. Когато нямаш никакъв пряк опит - и хвалбите, и оплакванията звучат кухо.

И в този ред на мисли - не знам как да ти го кажа за десети път, така че да ме разбереш - но и за "рутинните" действия имаш избор - ако си решил какво и как искаш и можеш да си изкомуникираш желанията без скандали. Лекар си се избира, както се избира училище или архитект, или кола - поне за много хора това е факт в България.

multimodal, за риска в болниците - нали знаеш вица за статистиката за свинско със зеле? Тези промили не са риск - те са статистика. Рискът е свързан с причините зад тази статистика. Например, в САЩ точно два пъти повече черни бебета умират, отколкото бели. Там статистиката сочи някаква смъртност - примерно, нека е 8 промила, че не ми се търси. Нали не смяташ, че рискът е еднакъв за една бяла, богата, образована и спортуваща бяла жена на 25 и една бедна, черна тийнейджърка от някое гето?

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 14:32 от jp

# 454
ПП. Перинатална смъртност=мъртвородени + починали до 6-ия ден. Определено живородените влизат в сметката, или пак да правя справка? Общо мъртвородени - 592, общо до 6 ден - 274 от общо раждания - 76 105, така вече и изрядна статистиката, мисля.
Това прави 11 промила, но не знам какво значение има статистиката, след като всички прочетохме  че бебето е имало пулс като се е родило.

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 15:03 от Arizona

# 455
Темата не е за болнични раждания, ваксини и СДВС. Постоянните напъни за отклоняване на вниманието тип "а, сетих се ОЩЕ нещо във връзка с гадните болници" цели да размие темата и да провокира спорове и обиди. Много прозрачно, впрочем.

Да размие коя тема, извинявай!?   newsm78   Тази точно тема (абстрахирай се от заглавието и виж какво се пише) е пълна помия, казвам го за кой ли път... Всеки си има имагинерна тема и си пише по нея...

А като говорим за СЗО - точно те не са ми "пътеводната светлина" в живота - явно не само на мен...  Laughing

# 456
  • София
E, то ако ще се абстрахираме от заглавието, дай направо да няма подфоруми и теми, ами един общ панаир и всеки да си приказва каквото му е на душата... А аз лично се вълнувам точно от темата "Раждане вкъщи" и по-точно от морално-философските аспекти, които странно се измениха след смъртта на Гергьовден, особено в частите "отговорност" и "рискове".

# 457
  • София

3 % неонатална смъртност за 2010 у нас, 9 % смъртност на живородени деца до 1 годинка;

ПП. Видях откъде си взела статистиката. Persona (с претенции за медицинско образование) явно и също не прави.  Rolling Eyes

Виж статистиката от НСИ, към която дадох линк, има си разбивка (под 1 ден след раждане, 1-6 дни, 7-27 дни). Няма данни колко от тях са доносени. Под 1 ден (тоест в процеса на раждане или непосредствено след него) - 105 починали спрямо общо 75 513 за 2010 г.

Флип, това не включва мъртвородените, които се включват в перинаталната, така че това не са цифрите на перинатална смъртност.

Това пък, което Персона показва, интересно защо също не е неонаталната, а ранната неонатална. Неонаталната включва от 0 до 28 ден, което по тези данни означава плюс още 120, което общо ще рече 394/75 513, т.е 5,2 ‰, което е два пъти+ повече от показателите на водещите европейски страни. За сравнение с Холандия, която все спрягаме - там е 3 ‰.

# 458
  • София
Не казах, че са данни за перинатална смъртност, а за смъртност в процеса на раждане и непосредствено след него (до 1 ден). За перинаталната помолих Мулти да си ги провери, но тъй като тя не пожела да го стори, извадих данните пак аз,  в следващия си пост, а Аризона сметна - ок. 11 промила.

За мен по-важни са първите данни - смъртност в процеса на раждане и непосредствено след него, защото бих ги сравнила пряко със същите данни за смъртността специално при домашни раждания, ако в България имаше достатъчно домашни, за да се направи адекватно сравнение.

# 459
Iva_D, Холандия е една от страните с най-висока детска смъртност в стара Европа. Само Франция е по-зле от нея. Това при неособени разлики в качеството на живот в тези страни. Трябва ли да си вадим изводи от това?

# 460

Абсолютно вярно. Но показателя, за който се говори най-често, не е перинаталната детска смъртност (сравнението между държавите по този показател е трудно, защото в различните държави са различни критериите за мъртвораждане и аборт), а именно за коефициента за детска смъртност. За коефициента за детска смъртност говори и доц. Щерев тук:

В 04:10 от второто видео, доц. Щерев казва за Холандия "...и детската смъртност е 5 на 1000", а за България - "и детската смъртност е 15 на 1000".

Доц. Щерев не и споменавал никакви проценти, нито говори за перинатална детска смъртност, нито Вие имате и най-малка идея за какво става дума:

Не се води перинатална смъртност, когато децата са живородени, направи справка.  Peace
Колкото до данните, не ги изнесох аз, така че не виждам смисъл да спориш с мен, пробвай с доц. Щерев.

# 461
  • София
А, Щерев изнесъл данните, ама Мулти не го е дочула, ясно.

# 462
...
Не се води перинатална смъртност, когато децата са живородени, направи справка.  Peace

Кой да направи справка викате?

http://medicina-bg.info/?p=67
"Перинатален период. Съгласно препоръките на СЗО и дефиницията в X-тата ревизия на МКБ, перинаталният период започва след 22-та пълна седмица на бременността (след 154-я ден), когато теглото на плода при раждането обикновено е над 500 грама и завършва 7 пълни дни след раждането. Включването на такива преждевременни раждания обаче пречи на международните сравнения поради различията в регистрирането на тези раждания в отделните страни. Затова при международни сравнения се препоръчва страните да представят “стандартни перинатални статистически данни”, който да включват фетуси и новородени с тегло 1000 и повече грама, при гестационна възраст 28 седмици и дължина на тялото 35 см. Следователно съгласно сега действащата практика  у нас и в болшинството страни перинаталният период включва времето от 28-та гестационна седмица до 7 пълни дни след раждането. Бъдещето развитие вероятно ще наложи съобразяване с изискванията, отразени в Х-тата ревизия на МКБ."
.....
Перинатална смъртност. Тя отразява смъртността около раждането (от “peri” – около и “natus” – раждане) и включва 2 компонента: мъртвораждаемост и ранна неонатална смъртност.

Хайде и английски източник, че повече ги уважавате:
http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=7898

"Definition of Perinatal
Perinatal: Pertaining to the period immediately before and after birth. The perinatal period is defined in diverse ways. Depending on the definition, it starts at the 20th to 28th week of gestation and ends 1 to 4 weeks after birth. The word "perinatal" is a hybrid of the Greek "peri-" meaning "around or about" and "natal" from the Latin "natus" meaning "born."

Играете си с термини и цифри както ви е удобно.

http://www.americanchronicle.com/articles/view/237855

"Parents of 145 SIDS victims who died in Los Angeles County between January 1, 1979, and August 23, 1980, were contacted and interviewed regarding their child´s recent immunization history. Fifty-three had received a DTP immunization. Of these 53, 27 had received a DTP immunization within 28 days of death. Six SIdeaths occurred within 24 hours and 17 occurred within 1 week of DTP immunization."

От починали 145 деца, 53 били ваксинирани наскоро и това е великото доказателство Rolling Eyes, че точно ваксината е причина за смъртта.  А останалите 91 какво?
91 не е ли повече от 53?

# 463

ПП. Видях откъде си взела статистиката. Persona (с претенции за медицинско образование) явно и също не прави.  Rolling Eyes

Флип, това не включва мъртвородените, които се включват в перинаталната, така че това не са цифрите на перинатална смъртност.

Напротив - включила ги е:

Това пък, което Персона показва, интересно защо също не е неонаталната, а ранната неонатална.

Това и написах (вижте в какъв контекст):

"Следователно през 2010 г. ранната неонатална детска смъртност (броят на умрелите деца от 0-6 ден от раждането им включително на 1000 живородени) е била (274/75513) x 1000, тоест 3.6 на 1000 (3.6‰)."

Неонаталната включва от 0 до 28 ден, което по тези данни означава плюс още 120, което общо ще рече 394/75 513, т.е 5,2 ‰, което е два пъти+ повече от показателите на водещите европейски страни. За сравнение с Холандия, която все спрягаме - там е 3 ‰.

Е, и какво?
Това как оправдава неасистираното домашно раждане?
Как "Родилница" или "Естествено" ще подобрят коефициентите? Ще Ви отговоря - никак, защото не виждате по-далеч от носовете си, пардон - от ражданията си.

# 464

Общи условия

Активация на акаунт