Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 23 020
  • 904
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не казах, че са данни за перинатална смъртност, а за смъртност в процеса на раждане и непосредствено след него (до 1 ден). За перинаталната помолих Мулти да си ги провери, но тъй като тя не пожела да го стори, извадих данните пак аз,  в следващия си пост, а Аризона сметна - ок. 11 промила.

За мен по-важни са първите данни - смъртност в процеса на раждане и непосредствено след него, защото бих ги сравнила пряко със същите данни за смъртността специално при домашни раждания, ако в България имаше достатъчно домашни, за да се направи адекватно сравнение.

ОК, пропуснала съм Peace

jp, би ли дала точни цифри, защото това, което аз виждам е около 5, а както знаем, България е е близо 10. Франция е малко над 3, Обединеното царство също около 5.  Давам пример с Холандия, защото мине не мине и някой изтърси- видиш ли холандците с техите дом. раждания колко са зле. Ми да ги стигнем първо, пък после може да говорим.

# 466
.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 00:09 от Persona

# 467
  • София

3 % неонатална смъртност за 2010 у нас, 9 % смъртност на живородени деца до 1 годинка;

За перинаталната смъртност говорим. Правиш ли разлика?

ПП. Видях откъде си взела статистиката. Persona (с претенции за медицинско образование) явно и също не прави.  Rolling Eyes

Виж статистиката от НСИ, към която дадох линк, има си разбивка (под 1 ден след раждане, 1-6 дни, 7-27 дни). Няма данни колко от тях са доносени. Под 1 ден (тоест в процеса на раждане или непосредствено след него) - 105 починали спрямо общо 75 513 за 2010 г.

Флип, това не включва мъртвородените, които се включват в перинаталната, така че това не са цифрите на перинатална смъртност.

Напротив - включила ги е:

ПП. Перинатална смъртност=мъртвородени + починали до 6-ия ден. Определено живородените влизат в сметката, или пак да правя справка? Общо мъртвородени - 592, общо до 6 ден - 274 от общо раждания - 76 105, така вече и изрядна статистиката, мисля.

Това пък, което Персона показва, интересно защо също не е неонаталната, а ранната неонатална.

Това и написах (вижте в какъв контекст):

"Следователно през 2010 г. ранната неонатална детска смъртност (броят на умрелите деца от 0-6 ден от раждането им включително на 1000 живородени) е била (274/75513) x 1000, тоест 3.6 на 1000 (3.6‰)."

Неонаталната включва от 0 до 28 ден, което по тези данни означава плюс още 120, което общо ще рече 394/75 513, т.е 5,2 ‰, което е два пъти+ повече от показателите на водещите европейски страни. За сравнение с Холандия, която все спрягаме - там е 3 ‰.

Е, и какво?
Това как оправдава неасистираното домашно раждане?
Как "Родилница" или "Естествено" ще подобрят ковфициентите? Ще Ви отговоря - никак, защото не виждате по-далеч от носовете си, пардон - от ражданията си.

Ами това, че явно всеки включва точно тези цифри, които иска, хм. И не говорим за неасистираното домашно раждане в тази тема. Отдавна всъщност. Що се отнася до въпроса как ще подобрим - времето ще покаже.

# 468
.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 00:08 от Persona

# 469
  • София
jp, не е вярно, че можеш да изкомуникираш с всеки лекар нормалните си предпочитания. Работим с бременни, които раждат в болници непрекъснато. Има точно 2 лекаря( да не кажа един, предвид цената), които препоръчваме - д-р Киров в ТК и д-р Николова в св. Лазар. Има и други като -Илиев и Попова в Токуда,  Арабаджикова, Семерджиева, Дончева и още някои - но фийдбека, който получаваме след ражданията за тях е противоречив. Толкова. И това е София.

Бтв, Папукчиев е един от малкото пък наблюдаващи АГ, които се отнасят с уважение към мнението на бременните. В този смисъл, Флип, наистина имаш късмет Simple Smile.

# 470
  • София
Ами това, че явно всеки включва точно тези цифри, които иска, хм. И не говорим за неасистираното домашно раждане в тази тема. Отдавна всъщност. Що се отнася до въпроса как ще подобрим - времето ще покаже.

Ами не е така - започнахме да вадим тия цифри, защото Мултито заяви, че жените искали да раждат вкъщи заради толкова високият процент перинатална смъртност. А цифрите не са "тези" или "онези" - има си НСИ и оттам се проверяват всички показатели, без значение дали ги искаме, или не ги искаме.

Е, хайде точно 2 лекари да не са Wink Че аз от последните теми тук чух за доста повече, при това без да се интересувам специално, защото за себе си вече съм избрала къде ще мога да родя естествено и без интервенции, стига и тогава да съм ОК, разбира се - и не е при посочените от теб.

# 471

jp, би ли дала точни цифри, защото това, което аз виждам е около 5, а както знаем, България е е близо 10. Франция е малко над 3, Обединеното царство също около 5.  Давам пример с Холандия, защото мине не мине и някой изтърси- видиш ли холандците с техите дом. раждания колко са зле. Ми да ги стигнем първо, пък после може да говорим.

Аз вече го цитирах веднъж, но ето пак:

http://www.bmj.com/content/337/bmj.a3118.extract
http://www.europeristat.com/bm.doc/european-perinatal-health-report.pdf

Да ги стигнем - да - по производителност, БВП, качество и продължителност на живот - тогава ще можем по-коректно да сравняваме и останалото.

Iva_D, не знам за всеки лекар - не е и нужно да е всеки. Важното е, че има някои, сред които можеш да избираш. Аз не искам всеки архитект да е кадърен или да ме разбира - искам да намеря поне един такъв. А това е напълно възможна мисия.

Не знам за вашите препоръки - но и е съвсем нормално да имате противоречия с лекарите. Все пак, има разлика в квалификацията и опита ви, нали? Нали не очакваш да диктувате на лекарите какво да правят - особено когато отговорността е тяхна в голяма степен?

# 472
Бтв, Папукчиев е един от малкото пък наблюдаващи АГ, които се отнасят с уважение към мнението на бременните. В този смисъл, Флип, наистина имаш късмет Simple Smile.
Едва ли е само до късмет. Търсила е - намерила е. Когато аз търсех кой да наблюдава бременността ми прочетох доста по форумите. Исках човешко отношение, възможно най-малко чакане и формалности и да ми е наблизо. Така избрах Папукчиев. Не беше хич трудно.

# 473
А, Щерев изнесъл данните, ама Мулти не го е дочула, ясно.
Нали цитирах какво съм писала след предаването?

Много е важно какви са точно цифрите, а не е важно, че смъртността при раждане (перинатална) в нашите болници е точно 3 пъти по-висока от тази за домашните раждания в Холандия.

Флип, не знам неговата статистика откъде я има и защо е по-различна от изнесената от НСИ. Но всъщност разликата не е особено голяма, защото и твоите сметки показват, че е повече от 11 на 1000. Обнадеждаващо, така ли..?

# 474
  • София

Ами не е така - започнахме да вадим тия цифри, защото Мултито заяви, че жените искали да раждат вкъщи заради толкова високият процент перинатална смъртност. А цифрите не са "тези" или "онези" - има си НСИ и оттам се проверяват всички показатели, без значение дали ги искаме, или не ги искаме.

Е, хайде точно 2 лекари да не са Wink Че аз от последните теми тук чух за доста повече, при това без да се интересувам специално, защото за себе си вече съм избрала къде ще мога да родя естествено и без интервенции, стига и тогава да съм ОК, разбира се - и не е при посочените от теб.

Би ли споделила?

jp, мисля, че ти беше човекът, който писа, че не са малко. Аз пък казвам, че са малко и никак не е лесно. И изобщо не става за въпроси от рода на това: "Мога ли да отхапя от плацентата", а за най-нормални неща. Като да речем една поза за раждане и това бебето ти да не е отделено от теб.

Жаве, тя, мисля, че сама писа, че случайно е попаднала.

# 475
Цитат
Нали не очакваш да диктувате на лекарите какво да правят - особено когато отговорността е тяхна в голяма степен?

Напротив, точно това очакват Simple Smile
Нали това беше проблемът с родилката, от която тръгнаха протестите срещу "изнасилването" на родилките по болниците. С ник Лорчето май беше. Има постове в първите теми.
Тя с куп проблеми, всякакви (!), отишла в болницата и вдигнала отделението с краката нагоре от претенции и капризи. Вкл. и тормозела останалите родилки с истериите си и "компетентни" съвети, с които им се е бъркала на жените.

Като сте се впили в тази Холандия. Има цифри и цифри:
http://clogsandtulips.blogspot.com/2011/04/infant-mortality-investigated.html

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 15:32 от птица

# 476

Да де, ама що да не пробутаме неонаталната смъртност, тя е по-малка..  Whistling

# 477
  • София
Мулти, доколкото разбрах, той е имал предвид смъртност под 1 година, а не перинатална, макар че сега не мога да изгледам предаването. В смъртността до 1 година се намесват много фактори и те нямат пряко отношение към вида и мястото на раждане.

Освен това, разликите между нас и Западна Европа се дължат в огромна степен на кошмарната материално-техническа база, за която не са виновни лекарите (колко добре оборудвани неонатологии има в страната? Имай предвид, че основен процент в перинаталната смъртност се формира от недоносените дечица). А домашното раждане по никакъв начин не е решение на този проблем и няма никакво отношение към него.

За неонаталната смъртност не те разбрах - какво означава "да я пробутаме"? Споменавам, че тя е в много по-пряка връзка със съответния процент при домашно раждане, отколкото перинаталната, за която едно, че не знаеш какво е (не включвала живородените, разби'ш ли), и второ - не е толкова пряко свързана с процеса на раждане. Пък ако беше благоволила сама да си отвориш линка и да провериш цифрите, които ТИ пробутваш, нямаше изобщо да се стигне до диалог.

Жаве, аз попаднах при Папукчиев съвсем случайно и съм много доволна, защото не ми предписва никакви синтетични витамини и лекарства и не ми измисля "състояния" и да ми създава паника, дори обратното ("как си? добре? разбира се, че си добре, така и трябва да бъдеш"). Но за болница за раждане се поразтърсих, тъй като не искам да мина по пътя окситоцин-епидурал-епиозотомия или какъвто там е конвейера. Но разбрах, че поне в София са повече от една болниците, където можеш да се разбереш за естествено раждане, и то не говоря за скъпите частни клиники: ОБ, Токуда, Тина Киркова, сигурно има и други.

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 15:36 от Flip

# 478
Много е важно какви са точно цифрите, а не е важно, че смъртността при раждане (перинатална) в нашите болници е точно 3 пъти по-висока от тази за домашните раждания в Холандия.
Да отбележа все пак, че става въпрос за асистирани домашни раждания при нискорискови бременности, както и това че трансферите от дома в болница не се броят към статистиката на домашните раждания. Не вярвам някой в 24 седмица да си ражда вкъщи дори и в Холандия....

# 479
Флип, изгледай го довечера и после ще говорим. Във всеки случай контекстът беше, че трябва да се затворят болници с висока смъртност при раждане и такива, които не отговарят на условията.

Общи условия

Активация на акаунт