Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 22 965
  • 904
  •   1
Отговори
# 480
  • София
jp, благодаря за линковете. Вторият е интересен:). Сравнението на Холандия и Франция е по отношение на перинаталната, не детска, но няма значение.

# 481
Много е важно какви са точно цифрите, а не е важно, че смъртността при раждане (перинатална) в нашите болници е точно 3 пъти по-висока от тази за домашните раждания в Холандия.
Да отбележа все пак, че става въпрос за асистирани домашни раждания при нискорискови бременности, както и това че трансферите от дома в болница не се броят към статистиката на домашните раждания. Не вярвам някой в 24 седмица да си ражда вкъщи дори и в Холандия....

Доколкото помня става въпрос за всички домашни раждания в Холандия, които по думите на Щерев са 1/3 от всички.  Peace

# 482
Много е важно какви са точно цифрите, а не е важно, че смъртността при раждане (перинатална) в нашите болници е точно 3 пъти по-висока от тази за домашните раждания в Холандия.
Да отбележа все пак, че става въпрос за асистирани домашни раждания при нискорискови бременности, както и това че трансферите от дома в болница не се броят към статистиката на домашните раждания. Не вярвам някой в 24 седмица да си ражда вкъщи дори и в Холандия....

Доколкото помня става въпрос за всички домашни раждания в Холандия, които по думите на Щерев са 1/3 от всички.  Peace
Искаш да кажеш че липсва регламент според който да се определи една родилка дали е рискова, и всеки който си иска ражда в къщи ли?
Става въпрос за 35 м/у 1997-2000, и 29 процента м/у 2005-2008.

http://www.uptodate.com/contents/planned-home-birth

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 15:43 от Arizona

# 483
# 484
  • София

Доколкото помня става въпрос за всички домашни раждания в Холандия, които по думите на Щерев са 1/3 от всички.  Peace

Оффф, айде пак: ами то в Холандия всички или поне огромен процент от домашните раждания са именно планирани нискорискови, нали имат регламент? И отделно, че всички внезапно объркали се раждания завършват в болница, така че дай да не се връщаме пак на въпроса с изкривената статистика. Просто се сравняват круши с дини.

# 485
Flip, увери се, че наистина си се разбрала предварително и са те разбрали. Защото и аз така се разбрах с един хвален доктор предварително, уж се съгласи с мен, а после .. изненадаааа. Сигурно 6 м след раждането си носих последствията от профилактичната ЕПЗ. Тогава си мислех, че е нпрмално, но сравнявам с второто ми раждане седмица след него докторът ми зави, че не личи да съм раждала и ако не знаел, че съм бременна, щял да реши, че го лъжа.

# 486
И отделно домашните раждания в Холандия от 30% през последните 10 години са намалели до 20%, цитирах данните още в първите теми.

# 487
  • София
Flip, увери се, че наистина си се разбрала предварително и са те разбрали. Защото и аз така се разбрах с един хвален доктор предварително, уж се съгласи с мен, а после .. изненадаааа. Сигурно 6 м след раждането си носих последствията от профилактичната ЕПЗ. Тогава си мислех, че е нпрмално, но сравнявам с второто ми раждане седмица след него докторът ми зави, че не личи да съм раждала и ако не знаел, че съм бременна, щял да реши, че го лъжа.

Гаранция няма, знам, съвсем ясно ми е. Ще направя, каквото мога... Но както вече писах - то е въпрос на приоритети: по-важно ми е детето ми да е живо и здраво, така че съм готова да преглътна риска да ме преметнат и да си ме минат по рутинните процедури, отколкото да търся "алтернативи" ей така, за идеята...

И, разбира се, имам още много време и не се знае какво ще е състоянието ми.

# 488
  • София
Флип, ще споделиш ли лекаря за общото благо? Сещам се в момента, че спомена ОБ. Жекова? Мисля, че имат много висок процент на епизиотомиите, както и едно разделяне на бебето за 6 часа. Скоро близка роди там и ще попитам конкретно за това, да видим дали има промяна.

птица, супер дразнещо е когато някой, ненаправил си труда да прочете неща и линкове, и обсъждания, правени надълго и нашироко в темата, идва и пльоска пак същото. Ми върни се и прочети.
И после другите да не се сърдят, когато пак ще си говорим за Холандия, едно от най-мащабните изследвания на дом. раждане от 2009г и т.н.

# 489
Оффф, айде пак: ами то в Холандия всички или поне огромен процент от домашните раждания са именно планирани нискорискови, нали имат регламент? И отделно, че всички внезапно объркали се раждания завършват в болница, така че дай да не се връщаме пак на въпроса с изкривената статистика. Просто се сравняват круши с дини.

Кое е круши? Че у нас смъртността при всички възможности на болниците е 2-3 пъти по-висока от тази при липса на всякава апаратура..? Нали уж това е, което смятате за важно, за да е сведен риска до минимум или? Жалко, че доц. Щерев не цитира смъртността в болниците им, която със сигурност ако не е по-ниска, то поне е същата.

# 490
  • София
Флип, имаме бременна от курсовете ни (с други думи подготвена жена), чието детенце беше увредено точно в ОБ от начина на водене на раждането (последното изказано от неонатолози в педиатрията). Не го казвам, за да те плаша.

# 491

Кое е круши? Че у нас смъртността при всички възможности на болниците е 2-3 пъти по-висока от тази при липса на всякава апаратура..? Нали уж това е, което смятате за важно, за да е сведен риска до минимум или? Жалко, че доц. Щерев не цитира смъртността в болниците им, която със сигурност ако не е по-ниска, то поне е същата.

"Круши" са Мулти, защото в Холандия, дори и при домашно раждане няма липса на "всякаква апаратура". Регламент, скъпа.

# 492

Гаранция няма, знам, съвсем ясно ми е. Ще направя, каквото мога... Но както вече писах - то е въпрос на приоритети: по-важно ми е детето ми да е живо и здраво, така че съм готова да преглътна риска да ме преметнат и да си ме минат по рутинните процедури, отколкото да търся "алтернативи" ей така, за идеята...

И, разбира се, имам още много време и не се знае какво ще е състоянието ми.

Когато се налага, значи се налага. Там мърдане няма. Аз говоря за случая, в който тези процедури са по-скоро безсмислени. Не те агитирам за домашно раждане, в никакъв случай.

# 493
  • София
Горното ме довоежда до друго - това е в голяма степен в основата на "претенциите" - че много от рутинните процедури и начин на водене на раждането са вредни. Ето една бърза класификация на СЗО. Специално обърнете внимание на категория Б: Практики, които са категорично вредни или неефективни и трябва да бъдат елиминирани: http://www.estestveno.com/node/790
Хайде сега да видим колко от тях се практикуват в бг болниците. А ако са вредни, възможно ли е това да се отразява на състоянието на бебето след раждане, хм?

# 494

jp, мисля, че ти беше човекът, който писа, че не са малко. Аз пък казвам, че са малко и никак не е лесно.

Както виждаш, много жени успяват да го направят и то без кой знае какви усилия. Със сигурност 9 месеца ще стигнат да си избереш лекар и болница - това за София говоря.

А Бу даже в Пловдив се е справила и не очаква медал.

multimodal, айде без излишна драма, ми кажи - смяташ ли, че всичко друго в България и Холандия е еднакво, та да си вадим изводи за източника на разликите? Взимаш ли предвид кои жени раждат вкъщи в Холандия? Как намираш за коректно сравнението между нискорискови раждания (по медицинско мнение) и едно средностатистическо раждане в болница - където попадат всички - и недоносени, и с малформации, и с инфекции, и тризнаци, и с еклампсия, и с отлепена плацента...

Ето една бърза класификация на СЗО.

СЗО последно добрите ли са? Че Стелт им се мръщи нещо.

Общи условия

Активация на акаунт