Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 22 954
  • 904
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Флип, имаме бременна от курсовете ни (с други думи подготвена жена), чието детенце беше увредено точно в ОБ от начина на водене на раждането (последното изказано от неонатолози в педиатрията). Не го казвам, за да те плаша.

Тц, аз не съм се насочила към Жекова, четох... не много хубави неща за нея. Най-вероятно ще съм при Дачева. Иначе, със сигурност риск има и в болници, и вкъщи, наясно съм, че понякога точно болничните процедури могат да навредят на майката или бебето, но нали все трябва да се прецени кой е по-малкият риск? Мен ме заболя устата да питам за реалните рискове при домашно раждане, за становище по случая Цвети - нц, заяждала съм се, ами ОК. Не мога да разчитам, че  маневрите на Клер са по-нискорискови от болничните маневри. Няма достатъчно информация, за да разчитам на това, а където я има, тя е крайно тенденциозна и дори несериозна (искам да знам за рискове, не да чета за обичаите на пигмейките). Иначе, вече казах - ако имаше регламент за асистирано домашно раждане, бих се възползвала.

Мулти, за пореден път: правиш сравнение между:  1. перинатална смъртност при планирани нискорискови домашни раждания в Холандия,  спрямо 2. детска смъртност на всички възможни болни деца, генетично увредени, нещастни случаи и циганчета (да ме прощават, ама начина на живот на етноса си има значение) в България. Да - сравняваш круши с дини, защото ти е удобно.

Ако извадиш само доносените, здрави, нискорискови бебета в България, може ида получиш реална база за сравнение.

# 496

"Круши" са Мулти, защото в Холандия, дори и при домашно раждане няма липса на "всякаква апаратура". Регламент, скъпа.

По-важното е, че у нас има "тикви", щото няма регламенти, които са в състояние да променят лошите практики в болниците. Почти няма разлика от времето, когато аз раждах. Имам приятелки, които наскоро родиха (в различни Софийски болници) и знам подробности, които не говорят никак добре за системата. А аргументи като "по-важно е, че детето ми е живо и здраво" изобщо не могат да оправдаят безобразията в болниците. За живото мога да се съглася, ама бъди сигурна, че родовите травми играят огромна роля върху здравето и развитието на децата. А всяка майка, освен че иска детето и да е живо, иска то да е здраво и да се развива пълноценно.

# 497
Ех, multimodal, много обичаш да пропускаш неудобни въпроси. Simple Smile И как да вярвам в обективността ти сега?  newsm78

# 498
jp, зависи какви компромиси си готова да направиш. Това за намирането на болница.
Аз съм чувала само едва за едно раждане не на магаре, например. За съжаление, след като родих.

# 499
птица, супер дразнещо е когато някой, ненаправил си труда да прочете неща и линкове, и обсъждания, правени надълго и нашироко в темата, идва и пльоска пак същото. Ми върни се и прочети.

Грешиш, в темата съм доста отдавна и съм попрочела повечето от препратките ви. То няма и как иначе, все едно и също си цитирате.
Теб обаче май те нямаше през май месец. Обмисляхте стратегията сигурно.

С какво точно те дразня? С конкретните постове, линкове и неудобни ви цифри? Съжалявам, но те повечето са по-нови от вашите. От тази година Peace

# 500

Мулти, за пореден път: правиш сравнение между:  1. перинатална смъртност при планирани нискорискови домашни раждания в Холандия,  спрямо 2. детска смъртност на всички възможни болни деца, генетично увредени, нещастни случаи и циганчета (да ме прощават, ама начина на живот на етноса си има значение) в България. Да - сравняваш круши с дини, защото ти е удобно.

Ако извадиш само доносените, здрави, нискорискови бебета в България, може ида получиш реална база за сравнение.

Аз предлагам да намерим статистика за болничните раждания в не една, а в колкото искаш държави от ЕС, и да я сравним с нашата.

Ябълки, круши, дини.., можеш да си мислиш каквото искаш, но очевидно някои хора намират за по-малко рисково да родят сами у дома от раждането в бг болница, ако са здрави и прави с нискорискова бременност. Факт. И понеже си любител на статистиката, може би ти ще предложиш идея как да ги сравним, за да не бъдат ябълки и круши..?

# 501
Ех, multimodal, много обичаш да пропускаш неудобни въпроси. Simple Smile И как да вярвам в обективността ти сега?  newsm78

Пропуснах ли нещо?  Rolling Eyes

# 502
  • София

jp, мисля, че ти беше човекът, който писа, че не са малко. Аз пък казвам, че са малко и никак не е лесно.

Както виждаш, много жени успяват да го направят и то без кой знае какви усилия. Със сигурност 9 месеца ще стигнат да си избереш лекар и болница - това за София говоря.

А Бу даже в Пловдив се е справила и не очаква медал.

Как намираш за коректно сравнението между нискорискови раждания (по медицинско мнение) и едно средностатистическо раждане в болница - където попадат всички - и недоносени, и с малформации, и с инфекции, и тризнаци, и с еклампсия, и с отлепена плацента...

Ето една бърза класификация на СЗО.

СЗО последно добрите ли са? Че Стелт им се мръщи нещо.

Пак казвам - не е лесно и един лекар за всички не стигат. Имам второ болнично раждане, в което в голяма степен постигнах това, което исках и все пак - независимо от уговорките, във втора фаза положението не беше цветя и рози. Имам и разказ някъде из форума, който звучи почти прекрасно. НО - не бих родила повече там (това ме навежда на разни мисли по отношение  на "автентичността" на  разказа за първото раждане на цвети също).
Колкото до бу - всеки има право да харесва, каквото харесва. Аз лично не приемам по време на раждането да се "пазаря" с лекаря за нормални неща.

За СЗО - направила съм си труда да изчета изследванията, които стоят зад препоръките им конкретно по темата, както и по новите. Та?

# 503
  • София
Ябълки, круши, дини.., можеш да си мислиш каквото искаш, но очевидно някои хора намират за по-малко рисково да родят сами у дома от раждането в бг болница, ако са здрави и прави с нискорискова бременност. Факт. И понеже си любител на статистиката, може би ти ще предложиш идея как да ги сравним, за да не бъдат ябълки и круши..?

Хората могат да намират за нискорисково каквото си пожелаят и да раждат където си искат, не е моя работа това. Ама да се опитват да убедят останалите, че този риск е обективно и проверимо по-малък, като за целта изкривяват някакви статистики и ги четат като дявола евангелието - не, мерси  Stop Голям процент от хората имат нещо между ушите и проверяват "статистиките", хайде да не сме всичките канарчета...

# 504
Да не забравяме и тази 1/3 от домашните раждания в Холандия, които завършват с прехвърляне в болница. Какво би станало, ако си бяха продължили у дома?

Накратко: в държава като Холандия 33.3 % от планираните домашни раждания на нискорискови жени със здрави доносени бебета се оказват проблемни. И завършват благополучно не поради апаратурата на акушерките или липсата на същата, а благодарение на добре развитата пътна система, която позволява тези 33.3% да бъдат прехвърлени в болница,п преди я майката, я бебето да са хванали небесния път или пътя към трайно посещение на болниците като редовен пациент. Пък за домашните раждания си остават само положителните статистики - но за тези, които са завършили у дома.

Лошо няма, който иска, нека си ражда асистирано вкъщи, аз съм за узаконяването на тази практика. Но при примерите с прекрасните домашни раждания в Холандия да се дава и подчертава и този голям процент, който при всички полжителни предпоставки пак завършва в болница. Да се дава реална представа за картината. Другото е заблуда. Който е запознат с всичко, ама наистина с всичко, да си взема решението, било то инвазивни болнични процедури или рисковете да стане нещо вкъщи поради невъзможност да се стигне навреме до място, където имат повече възможности за реакция от акушерката.

# 505
jp, зависи какви компромиси си готова да направиш. Това за намирането на болница.
Аз съм чувала само едва за едно раждане не на магаре, например. За съжаление, след като родих.

Със сигурност е въпрос на компромис, кое не е. Нямам идея за магарето. Предполагам, че може да се договори - това за частните болници.

multimodal, пропускаш - още откакто те попитах какво смяташ за забраната за поставяне на диагнози и по Канал 2001 по снимка и по телефона. Освен ако аз не съм пропуснала - в който случай си посипвам главата с пепел.

После те попитах и:

Смяташ ли, че всичко друго в България и Холандия е еднакво, та да си вадим изводи за източника на разликите?
Как намираш за коректно сравнението между нискорискови раждания (по медицинско мнение) и едно средностатистическо раждане в болница - където попадат всички - и недоносени, и с малформации, и с инфекции, и тризнаци, и с еклампсия, и с отлепена плацента...

# 506
  • София
птица, супер дразнещо е когато някой, ненаправил си труда да прочете неща и линкове, и обсъждания, правени надълго и нашироко в темата, идва и пльоска пак същото. Ми върни се и прочети.

Грешиш, в темата съм доста отдавна и съм попрочела повечето от препратките ви. То няма и как иначе, все едно и също си цитирате.
Теб обаче май те нямаше през май месец. Обмисляхте стратегията сигурно.

С какво точно те дразня? С конкретните постове, линкове и неудобни ви цифри? Съжалявам, но те повечето са по-нови от вашите. От тази година Peace

Явно все пак не си чела внимателно, щеше да ме забележиш през май Laughing

Дразниш с това, че въпросното изследване се нищи надълго и нашироко. С каква цел го пусна отново?

# 507
  • София

Ако е при Попова в Токуда - не съжалявай. Не е пожелала да повтори Laughing

# 508
multimodal, айде без излишна драма, ми кажи - смяташ ли, че всичко друго в България и Холандия е еднакво, та да си вадим изводи за източника на разликите? Взимаш ли предвид кои жени раждат вкъщи в Холандия? Как намираш за коректно сравнението между нискорискови раждания (по медицинско мнение) и едно средностатистическо раждане в болница - където попадат всички - и недоносени, и с малформации, и с инфекции, и тризнаци, и с еклампсия, и с отлепена плацента...

Мислех, че съм ти отговорила на тези въпроси с последните си няколко поста, но щом намираш, че не съм, ще го кажа по друг начин. Здрави жени с нискорискова бременност смятат, че не поемат по-голям риск като раждат неасистирано у дома си, отколкото ако отидат да раждат в бг болница. Сега дали е по-ясно?

За забраните по ТВ нарочно не ти отговорих, защото не намирам връзка. Ако благоволиш да изкажеш теза, може да преценя, че има нужда от отговор.

# 509
  • София
Да не забравяме и тази 1/3 от домашните раждания в Холандия, които завършват с прехвърляне в болница. Какво би станало, ако си бяха продължили у дома?

Пък за домашните раждания си остават само положителните статистики - но за тези, които са завършили у дома.

Тези фактори се взимат предвид в резултатите при едно сравнително изследване.

Общи условия

Активация на акаунт