Раждане в къщи 13-съдбовна тема

• 22 954
  • 904
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Мулти, не ги виждам, товя обясних и на W'A'S'P - това не е поправка, която може да се пльосне нарсред нищото, тя трябва да се обръже с множество други понятия, включително "личност" (защото личността придобива права, вкл. на живот, и е важно да се уточни в кой момент плода придобива права). Въпросът не е само правен, а още философски, медицински и т.н. Не е невъзможно.

В ЗН, който обаче е частен закон, плодът се разглежда като правен субект - правото на унаследяване възниква от момента на зачеването. Отделни закони могат да предвидят различни тълкувания - не е случен изразът "по смисъла на този закон" (следва под кое понятие какво се разбира в рамките на конкретния закон). Но, за мен (подчертавам лично мнение), роденото с пулс бебе е живородено и е субект на правото, респ. има право на живот. Ако правото му е отнето поради майчини капризи, и ако тя е планирала въпросните капризи месеци преди раждането, тя не би трябвало да се закриля от НК. Тук говоря специално за хипотезата причиняване на смърт на жив човек, не се отвличам в тълкувания за границите на избор на медицински процедури и отказ от тях, тъй като вече става много отвлечено. Само ще добавя, че нито у нас, нито в по-западните страни родителите имат неограничено право на избор относно медицински процедури, прилагани на децата им. Остава въпросът от кой момент родителят не може безгранично да решава вместо детето обаче и какъв е статутът на бременната жена и на бебето й.

# 646
  • До хладилника, който обичам
Флип, може, нямам лични познати с такива религиозни убеждения, чистосърдечно признавам, че размишлявам над американски филми с подобни постановки.

Ето нещо интересно, което излезе във Фейсбук току-що:
Вашето мнение за асистираното домашно раждане
Мисля, че всеки, който наистина се вълнува по точка "Защо мислите, че е важно да има асистиране при домашно раждане?", даже да не е решил да ражда вкъщи непременно, може да се изкаже.

# 647
  • София

Добре, но това значи ли, че според тази постановка и родители, които откажат животоспасяващо лечение за детето си, защото примерно религията им го забранява, ще носят такава наказателна отговорност? Защото разбират рисковете, ако не го лекуват, но да речем, казват, че е в Божиите ръце и ако Той иска, ще излекува детето, а Той е преценил иначе?

Или (това е друга сфера, но пак ми се струва свързана), ако дете се нуждае от животоспасяващо лечение, родителите нямат възможност, но държавата не се отзовава - кой понася вината, когато детето умре?

Съвсем честно смятам, че трябва човек да има право на асистирано домашно раждане, както и на неасистирано такова, ако е съгласен с рисковете, които понася (ИС за домашно раждане), нали уж е демокрация... такова неасистирано домашно раждане е далеч от моите лични предпочитания и разбирания, но е явно, че трябва да има такъв избор. Информиран.

Бу, първо да кажа, че не отричам правото на домашно раждане, нито асистирано, нито неасистирано. Вече писах, че раждането не може да бъде законен или незаконен процес, независимо къде се е случило. Аз не говоря за самото раждане, а за причиняването на смърт, което е отделен правен казус от факта на раждането и дали и каква е връзката между двете, се решава за всеки случай поотделно. В общи линии:

За да говорим за (наказателна) отговорност, трябва да има юридически факт, от който да следва отговорността, в случая - смърт. При настъпване на смърт на дете вече не се разглежда на какво са имали или нямали право родителите, а дали с някое свое действие са допринесли за смъртта. Родители, които отказват животоспасяващо лечение на детето си, нямат думата докрай - има бърз механизъм за временно отнемане на родителските им права и детето все пак да бъде подложено на лечение. Ако обаче те фактически стопират лечението въпреки административното/съдебно решение, например скрият детето, избягат зад граница или нещо от сорта, носят отговорност, която може да е административна или наказателна в зависимост от реалната вреда, която детето е понесло като резултат от поведението им.

Видях линка, непременно ще изпратя мнение. Но не и с копие до Родилница. Те не желаят да споделят мнението и становището си с никого, без значение кой е и с какво е ангажиран, така че не виждам с какви очи искат хората да търсят обратна връзка с тях. За мен те са безвъзвратно компрометирани като "движение" или каквото там се водят.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 12:58 от Flip

# 648
  • София
Продължават да пренасочват вниманието следвайки стратегията си, след като едно от домашните раждания завърши трагично, а не героично!

Да бяха ни приканили да се включим за промяна в болничните условия и лекарското отношение, а не да се борим за рахата на 20-30 души!

Не бих взела отношение!

# 649
Да бяха ни приканили да се включим за промяна в болничните условия и лекарското отношение, а не да се борим за рахата на 20-30 души!
За горното има приканване от има-няма 2-3 години от "Естествено", и петиция има. Не виждам обаче драматична промяна благодарение на това, според мен повече промяна има от действията и отношението на самите хора като пациенти, както и отговорът на болниците в ролята им на търговски обекти.

# 650

Именно, ако бих писала писмо до съответните институции, то би било точно по този въпрос, най-малкото вълнува много повече хора. Първо да стане така, че родилките да отиват спокойно в болница, а после идва ред и на асистираното домашно раждане. Обратното означава от главата за краката.

# 651
  • София
За горното има приканване от има-няма 2-3 години от "Естествено", и петиция има. Не виждам обаче драматична промяна благодарение на това, според мен повече промяна има от действията и отношението на самите хора като пациенти, както и отговорът на болниците в ролята им на търговски обекти.

Добре. Но нали идеята не е да се дават жертви, та да се прокара домашното раждане?! Според мен, каузата не прави смъртта на това бебе оправдана... Но може и да греша - въпрос на ценности е.

# 652
според мен не е зле да се напишат писма до тези институции
с препратки към Файла от Родилница и тук
и с настояване не само за промяна на болничните пратики и условия, но и за промяна на законите за отговорността при такива случаи и агитации
за да не се повтарят такива трагедии с прекалено доверчиви бременни

# 653

Именно, ако бих писала писмо до съответните институции, то би било точно по този въпрос, най-малкото вълнува много повече хора. Първо да стане така, че родилките да отиват спокойно в болница, а после идва ред и на асистираното домашно раждане. Обратното означава от главата за краката.
E, как пък не ви е срам да го напишете това!
Кой мислите, че подготви цялата кампания по информираното съгласие?
А преди това протеста, че родилката има права?

А после искате от тези хора да седнат с вас тук на седянката и да ви отговарят на глупостите, дето се изливат вече 6 теми.  ooooh!

# 654
  • София
Вечерница, постоянното изтъкване колко мноооого хубавини правят Родилница за нас предизвиква обратен ефект. Отново ще те помоля да прочетеш съветите на Tanid и yanast за това как се прави позитивна кампания и как се поема обществена отговорност.

Има жени, които изобщо не се вълнуват нито от активното раждане, нито от асиситираното домашно раждане, и това е тяхно лично право. Можете да ги ингнорирате или да се опитате да ги привлечете за каузата си, но да нападате или да се оправдавате с тях за собстената си неадекватност по един обществен проблем - това не само не ви помага, но ви вреди сериозно. Сменете си поведението, докато е време.

# 655
  • София
Вечерница, промяна в болниците очевидно не е постигната, че да продължавате напред с борбата за личната си кауза... Да не говорим, че личната ви кауза започна да взима жертви, което я прави компрометирана... В тоя ред на мисли, кой от какво трябва да го е срам оставяме съвестта ни да решава.

ПП. А и как да пишем насам-натам, като черно на бяло видяхме, че така всъщност се потулва смъртния случай...

# 656
  • София
...
А после искате от тези хора да седнат с вас тук на седянката и да ви отговарят на глупостите, дето се изливат вече 6 теми.  ooooh!

Глупости, викаш... Глупости, ама доста народ се замисли, включително ваши поддръжници... Wink

# 657
  • Куциндрел
не искам да имам нещо общо с родилница и мнение няма да пиша.
Вечерница, ако тези хора искат да имат успех и да ги вземат насериозно, ще седнат с нас тук и ще отговарят на "глупостите" ни. В обществото не съществуват само родилници и симпантизантите им.

# 658
не искам да имам нещо общо с родилница и мнение няма да пиша.
Предполагам, че всеки може да напише своето мнение за асистирано домашно раждане, без да има нищо общо с Родилница, стига темата да го интересува, независимо дали в посока желание за асистирано домашно раждане или законодателни промени в една или друга посока.

# 659

Бу, четеш ми мислите.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт