Забраненият плод (Aşk-ı Memnu) ~ 52

• 40 371
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
Кой епизод даваха в петък?

138-ми , ако не се лъжа !

# 136
 Леле тука снощи пак  сме се делили на отбори на фенки на този или на онзи. дайте да не си разваляме хубавата приказка - кой кого харесва и защо си е негова работа . Това е само филм да не се филмираме и ние самите

# 137
Това са възможни различни стилове на проявление на интимни отношения, и все пак какво е любовта като дефиниция? Стернберг дава определение, състоящо се от 3 компонента, заради което се нарича триъгълна теория за любовта и може да се изобрази с триъгълник:
Страст – влюбването обикновено се появява в началото на връзката, достига връх относително бързо и след това отслабва до едно стабилно ниво, резултат от навика. След приключване на дадена връзка, индивидуалният капацитет за страст е изчерпан за известно време, докато човек не преодолее чувството на загуба.
Интимност – обикновено достига връх по-бавно от страстта, след който плавно намалява до относително ниско ниво на интимност, същевременно междуличностната обвързаност нараства. Някои обстоятелства обаче могат да активират скритата интимност и в резултат тя се връща на предишното високо ниво или дори ги превишава.
Обвързване – в успешните връзки нивото на обвързване нараства относително бавно в началото, после забързва и след това плавно постига стабилно ниво. Когато връзката се разпадне, нивото на обвързаност намалява плавно докато изчезне.
Съчетаването на тези компоненти определя типовете любов както следва:
1.Без любов – отсъствие и на трите компонента
2.Харесването включва само един от компонентите – интимност. Не става въпрос за повърхностна симпатия, тук харесването се характеризира с приятелство, усещане за свързаност, топлота и близост с другия, но без страст или дългосрочно обвързване. Партньорите могат да си говорят за всичко. Този тип е грижовен и печели доверие лесно. Ако обстоятелствата се променят (смяна на работата или преместване в друг град) връзката може да избледнее.
3.Сляпата любов съдържа единствено страст и често е това, което наричаме любов от пръв поглед. Влюбеният не може да прогони обекта на любов от мислите си. Те копнеят да бъдат заедно, да се докосват, сливат. Усещат силна физическа възбуда. Когато и партньорът се чувства така упоен, този тип влюбен е щастлив, но при всеки знак за несъответствие той изпитва дълбоко отчаяние. Партньорите често не се познават добре. Тъй като интимността и обвързаността липсват, тази любов може да изчезне.
4.Празната любов съдържа обвързаност без интимност или страст. Понякога, една по силна любов може да деградира до празна любов, при която обвързаността остава, но интимността и страстта са отмрели. В културите, в които има уредени бракове, тези връзки често завършват като празна любов. Тази любов е характерна и за двойките, които са се отчуждили, но остават заедно защото се чувстват задължени да съхранят брака.
5.Романтичната любов е комбинация от интимност и страст. Романтичните партньори са свързани емоционално и физически със страстни чувства. Любовта към партньора е основана на това какъв е другия, а не какъв ти се иска де е. Партньорите си вярват и са дълбоко емоционално свързани. Те си споделят интимни мисли без страх от отхвърляне. Когато споделят един с друг, изпитват дълбоко вълнение от страстта. Не са достигнали момента на обвързването, но е вероятно, ако тази връзка продължи и остане удовлетворяваща за двамата, да се появи и обвързване.
6.Дружеската любов се основава на интимност и обвързване. Партньорите са като най-добри приятели. Среща се често в дълготрайните връзки. Този вид често се среща в бракове, в които страстта е изчезнала, но са останали дълбока обич и привързаност. Обвързаността е силна, доверието е пълно.
7.В нелепата любов има страст и обвързване, но не и интимност. Пример за такава е бързото влюбване и сключване на брак. Това е връзка основана на страстта достигаща до обсебеност, изключваща стабилизиращия компонент интимност. При този тип връзка партньорите не могат да спрат да мислят един за друг, копнеят да са заедно. Изпитват силна физическа възбуда и в началото се чувстват като в рая. В единия случай след опознаването може да се окаже, че партньорите си пасват, и да се достигне до емоционална интимност. В другия случай се оказва, че двамата не са съвместими, и с времето отшумява и страстта, остава само обвързаността и разочарованието.
8.Завършена (съвършена) любов е единствената която включва и трите компонента – интимност, страст и обвързване. Има и влюбване и допадане с партньора. Общуването е добро и то усилва чувството на близост и страст. Партньорите са сигурни един в друг, загрижени и готови на жертви в името на връзката. Това е най-пълната форма на любов и олицетворява идеалната любовна връзка, към която много хора се стремят, но очевидно малко намират. Стернберг предупреждава че поддържането на завършена любов може да бъде дори по-трудно от намирането й. Той набляга на важността на привеждането на компонентите на любовта в действия. ”Без изразяване” предупреждава Стернберг и най-силната любов може да изчезне.

Този научен турд не е мое дело, попаднах на него в един сайт преди известно време..
Не знам дали е постван някога в темата и дали сте го коментирали.
Стори ми се интересен и го споделям с вас!

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 12:39 от snn

# 138
Snn-много интересна статия прочетох я с интерес. Към кой тип любов можем да сложим нашите герой как мислиш.За Бихтер според мен е сляпата любов . За Нихал и Бехлюл дружеска любов

# 139

8.Завършена (съвършена) любов е единствената която включва и трите компонента – интимност, страст и обвързване. Има и влюбване и допадане с партньора. Общуването е добро и то усилва чувството на близост и страст. Партньорите са сигурни един в друг, загрижени и готови на жертви в името на връзката. Това е най-пълната форма на любов и олицетворява идеалната любовна връзка, към която много хора се стремят, но очевидно малко намират. Стернберг предупреждава че поддържането на завършена любов може да бъде дори по-трудно от намирането й. Той набляга на важността на привеждането на компонентите на любовта в действия. ”Без изразяване” предупреждава Стернберг и най-силната любов може да изчезне.

Страстта трябва да се увеличава с времето и няма по-сигурен начин от това да започнеш на чисто
.Бех и Нихал имат шанс да изградят завършената любов
За Бех и Бих беше сляпа-разбира се

# 140
Snn-много интересна статия прочетох я с интерес. Към кой тип любов можем да сложим нашите герой как мислиш.За Бихтер според мен е сляпата любов . За Нихал и Бехлюл дружеска любов
Честно да си кажа не мога категорично да ги определя.
И друг път съм го изказвала, като мнение - Според мен Бехлюл и Бихтер са си близки и то най-близки (до накъде в смисъла на интимност от въпросната статия)...давали са ги и да си говорят и да си споделят неща, които с други не са го правили.
А, що се отнася до Нихал и Бехлюл - продължавам да твърдя, че това е едно обвързване, което се гради върху манипулации, лъжи и страхове, но че са близки, като добри приятели не го отричам..
Сигурно, не мога да бъда особено обективна, като симпатизантка на БиБ, но така ги чувствам аз нещата...
И още едно изречение от въпросната статия, финалното при това:
Въпреки различните теории любовта си е загадка, защото е сложно понятие, което трудно подлежи на изучаване и научни методи. Освен това понятието любов има и някаква мистичност, която не може да се впише в дадена научна концепция.

# 141
Написах дружеска любов за Бехлюл и Нихал защото нямаха шанс да продължат  Snn- финала е най ясен за любовта няма и не може да има научна концепция.  Да Б и Б са били доста близки  но немога да ги причисля към завършената любов може би нелепа любовкато се има предвид и какъв е края

# 142
Написах дружеска любов за Бехлюл и Нихал защото нямаха шанс да продължат  Snn- финала е най ясен за любовта няма и не може да има научна концепция.
Напълно съм съгласна, надявам се, че го добавих(финалното изречение) навреме  Wink

За мен към романтична.....подчертавам ЗА МЕН.... и не искам пак да ми обясняват как си фантазирам!

# 143
Запис. Чак на 10 стр.

# 144
И още едно изречение от въпросната статия, финалното при това:
Въпреки различните теории любовта си е загадка, защото е сложно понятие, което трудно подлежи на изучаване и научни методи. Освен това понятието любов има и някаква мистичност, която не може да се впише в дадена научна концепция.
Това последно изречение , е най- истинското и вярно !  Peace За мен любовта е твърде сложен комплекс , за да се впише в каквито и да е било научни концепции ! Любовта е феномен и пак ще си позволя да цитирам Мечо Пух :Любовта се чувства , Прасчо , не се пише ! "

А статията е интересна , благодаря ти ,че я сподели !  bouquet За мен също любовта на Бихтер и Бехлюл клони към романтична , но не съвсем ! За Нихал и Бехлюл се колебая , но нещо между дружеската и празната клоня . Пак казвам - това е съвсем условно ! Peace

# 145
 При нашите герой нищо не може да се конкретизира. Всичко е някъде посредата. Във връзката на Б и Б имаше романтика но имаше сега няма и следа от романтиката .Не мага да янарека романтична защото в статията пише че приемаш партньора такъв какъвто е  а не такъв какъвто искаш  . Нито Бихтер нито Бехлюл приеха другия такъв какъвто е. Всеки искаше другия да отговаря на неговата представа  да го моделира по свой вкус. За Нихал и Бехлюл Незнам дали е празна защото тя също  като завършената проличава след време  ате нямаха такова  не останаха заедно

# 146
Бехлюл и Бихтер
3.Сляпата любов съдържа единствено страст и често е това, което наричаме любов от пръв поглед. Влюбеният не може да прогони обекта на любов от мислите си. Те копнеят да бъдат заедно, да се докосват, сливат. Усещат силна физическа възбуда. Когато и партньорът се чувства така упоен, този тип влюбен е щастлив, но при всеки знак за несъответствие той изпитва дълбоко отчаяние. Партньорите често не се познават добре. Тъй като интимността и обвързаността липсват, тази любов може да изчезне.

Нихал и Бехлюл
4.Празната любов съдържа обвързаност без интимност или страст. Понякога, една по силна любов може да деградира до празна любов, при която обвързаността остава, но интимността и страстта са отмрели. В културите, в които има уредени бракове, тези връзки често завършват като празна любов. Тази любов е характерна и за двойките, които са се отчуждили, но остават заедно защото се чувстват задължени да съхранят брака.

Според мен са така, при Нихал и Бехлюл има любов, но тя е много далеч от истинската любов или пък влюбването. Това са чувства на привързаност, което е напълно нормално имайки предвид, че израстнали заедно.

Силве, дори и да не съм била с много мъже смея да коментирам, че съм изпитвала и тръпка, и обич, и влюбване.... и трите неща са много, много различни, но освен привързаност при Б и Н за мен няма друго.

# 147

Добро утроооо!  Hug Много интересни неща сте пуснали!   bouquet

gospojata  Hug

# 148
   bouquet    Хубаво го е казал Мечо Пух.........
А, що се отнася до това, дали се приемаха такива каквито са БиБ, ми се струва, че поне тя го разбра какъв е от самото начало(страхлив, нерешителен) и въпреки това го обикна....Много често го провокираше(може би очаквайки, той да се надскочи, да се преодолее), а той не спираше да повтаря: "Играеш ли си с мен", "Тии..май си играеш с мен"...Той пък в един момент, като че ли не вярваше, че тя го обича, а само си играе с него(така си обяснявам онзи отчаян вопъл към Нихал - Обичай ме..не спирай да ме обичаш), всички тези неща са свързани със слабостите в характерите им(предполагам).

# 149

Силве, дори и да не съм била с много мъже смея да коментирам, че съм изпитвала и тръпка, и обич, и влюбване.... и трите неща са много, много различни, но освен привързаност при Б и Н за мен няма друго.[/b]

Не само ти мила,
всички фенки на Бихтер не са жени с опит.
Няма как ако не си ял папая,манго и кокос да им знаеш вкуса .
 hahahaОт картинки -не става.
За това са и нереалните коментари и липсата на лигика във писанията.
Повечето уредени бракове са успешни и щастливи,за разлика от тези по "любов"-факт
Как ще го коментираш?

Общи условия

Активация на акаунт