Отговори
# 720
Нали се гледат заедно и я научил като и хвърли нещо на далече тя си го слага в устата (н.п една шапка с козирка ) и пълзи до него и му я носи. 
Laughing Laughing Laughing :lol:

Люляк
, аз захранвам от 6м и имам заместени 2-3 хранения, макар понякога както днес да суче (май ще имаме нов зъб). При нас поне заместването става много бавно, и поне от моя личен опит не се случва за 1 седмица. Така че, мисля че можеш да почнеш лека-полека, а ако ти се стори твърде бързо, винаги можеш ти да решиш колко манджичка да дадеш.

В тази връзка аз имам един въпрос към Мъничето, Мирка, и Люляк, които предимно кърмят. Не се ли опасявате, че поради по-малкия прием на храна може да намалее желязото на децата? Аз все това се питам, понеже макар и не като вас, и аз по-бавничко захранвам.

# 721
  • Пловдив
Giada по едно време се бях панирала доста, защото и аз и баща му не можем да се похвалим с високи стойности на хемоглобина, но ми мина Laughing Laughing Laughing
Ще видим след два месеца как ще са му изследванията Simple Smile
Онзи ден говорих с педи по въпроса, каза, че щом си е жизнено детето, наддава нормално и има червени бузки, нямало място за притеснения Peace Мислех, дали да не отида да го боцнат, ей така - профилактично, защото така или иначе, аз трябва да ходя да пускам АСАТ и АЛАТ, но след разговора с педи и мъжа се отказах Simple Smile

# 722
Здравейте и от мен,
Добре че повдигнахте въпроса за кръщенето, на Влади е другата седмица в петък, и изобщо не знаех за подарък за кръстниците. Те са ни близки приятели, но не са двойка. Идея си нямам какво да им вземем.
Ако може да споделите идеи, ще съм ви много благодарна.
При нас, като ви чета, ние почти нищо не можем.
Изпарвя се движи се по мебелите, но не е много стабилен. На уолкъра се изправя и си играе, плота му за игра е като масичка, но не е стабилен да го бута.
От няколко дни маха за чао/здравей, когато той си  иска естествено, много обича да дава пет, направо се рамазва от кеф, показва как ще ме целуне, казва мам-мам, ба-ба, айде, де-де, ееее, и това е. Пълзи като войник, може да се повдигне на колене и лакти, но само докато не тръгне на някъде пак да пълзи.
За пълнозърнестия и непълнозърнестия сухар ги редувам. Не изпадам нито в едната нито в другата крайност.
Някой дава ли още вит. Д, аз давам всеки ден и то по 2 капки. Фонтанелата му е много голяма - 2 пръста  и на слънце го поставям и капки давам.
Тръгнало е едно зъбче от горе и две нощи е много неспокоен и се буди по няколко пъти. Дано да избие накрая, да поспим малко.

# 723
  • София
ilik123, Честит Рожден Ден на кака Диди! Да ти е жива и здрава и все така голяма отмяна!
Честита 10 месечинка на Вероника и на всички други, родени на днешната дата!
Giada за хемоглобина не се притеснявам, защото и каката беше основно на кърма до годинката, а пък показателите й бяха перфектни. Понеже Никола сега на 6м. беше в долна граница, се опитвам да наблягам на желязосъдържащите храни, като месо давам всеки ден и се замислям за по-ранно от планираното въвеждане на жълтъка.
Люляче, първо много гушки, и дано скоро проблемите, каквито и да са те, бъдат зад гърба ти!
Относно фитиновата киселина, именно заради нея накисвам всякакви ядки, елда и тн. зърна от вечерта, като по този начин скъсявам и времето за термична обработка, защото те набъбват и по-бързо се сваряват.
За обръщане на режима при храненето, за да не отказва кърмата след твърдата храна, просто предлагаш по-малки порции от около стотина грама. Така ще остане място и за млекцето. Лично аз кърмя между храненията с цел приспиване или при събуждане, така че правилото първо да кърмя, а след това да давам манджата не съм го спазвала никога.
Мъниче, благодаря за инфото за Кръщенето!

Никола днес вече е по-добре. Снощи спа доста неспокойно, но поне към 12 успяхме да свалим Т под 39 гр. Днес вече е към 37 и малко, но все още има разстройство, макар и еднократно. По-живичък е и даже си поигра с играчките, като се върнахме от разходка.

# 724
  • Пловдив
Имам нужда от малко хелп...
Закъсах го с т. нар. place cards (указателните табелки с имената на гостите)... Мислех да си ги правя аз, но време никакво не ми остава, а тези, които ми предлагат по магазините, са типичните сватбарски, които на мен не ми вършат работа Sad
Моля, ако някой е виждал някъде такива, подходящи за Кръщене да ме светне   bouquet

# 725
Нашето кръщене ще е след месец засега имаме само тоалета на Димитър приготвен, датата за църквата и 20кинта капаро... толкова...
още и ресторант не съм избрала даже...
за тортата чудя се между тези

помогнете да избера
Мъниче кефиш ме! много си енергична.. с всичко се занимаваш, аз бях така със сватбата ни, но сега с това зверче и недоспиване нямам енергия за нищо...
дано да пробие нацяло 4-тия зъб и малко да мирясаме.

# 726
  • Пловдив
Ииии, колко исках и аз торта с Мечо Пух... Sad За съжаление, тези, които гледахме изобщо не ми харесаха и поръчахме такава с Макуин Светкавицата... Предвид това, че децата, които ще присъстват са все момченца, предполагам, че ще се котира добре тортата Laughing Laughing Laughing
Лита, на мен втората ми харесва повече Simple Smile

Сега майсторя книгата за пожелания... 3 тетрадки вече са аут, но тази става идеална Heart Eyes

# 727
  • София
Tommelise, моля за малко инфо, ако имаш време от учене и дете разбира се.

Когато ходихме до ИСУЛ преди 3 седмици, на малкия му взеха кръв от вената. Хемоглобина беше 85, желязото - 11.5.
Понеже отпадна предположението за таласемия, лекарката ни каза да следим хемоглобина всеки месец и ако падне под 75 - да отиваме там.
Та днес пуснах ПКК и желязо. Хемоглобин - 88. Но желязото са го измерили 5.34.
Възможно ли е да се дължи на това, че кръвта сега беше от пръстчето, а не от вена? Знам, че с венозна кръв изследванията са по-точни, ама чак пък такова разминаване да може да се получи?

Много се стреснах от тази разлика, изстреляхме се към ИСУЛ, но кабината, където дават консултации, беше заключен.

# 728
Giada, въпреки че въпросът ти не се отнася и до мен Wink да си кажа, че и аз все го мисля този хемоглобин на Мая, защото май само ние останахме да сме още САМО на кърма Sad на 6 месеца и беше в долната граница....и аз все мисля да отида да и вземат кръв пак да го изследвам, но само с мисленето си оставам....защото като я гледам хич не ми прилича на анемична, толкова е жизнена, не се спира, спи супер малко и през другото време е само в движение, та явно има сили и  едва ли има проблем....така си мисля поне!

# 729
vesy_evi, дръпни на Мая долния клепач надолу и виж цвета на вътрешната част. Ако е червен или тъмнорозов, всичко е наред. Обезпокоително е, ако е бледо или почти бяло. Иначе Дани беше подвижен и весел дори и с най-ниския възможен хемоглобин, та не бих се доверила аз вече само на външни признаци. Ако Мая е с червени бузки, значи й няма нищо  Simple Smile

v_spasova, а бебчо не приема ли Малтофер?

# 730
  • у нас
v_spasova Такава разлика в резултата от това че едната е от пръста, а др. от вена - не!
дай ми резултат от изледването на Желязо, ЖСК, MCV, RBC, HB

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 23:01 от Tommelise

# 731
Дана, мерси, ще погледна, ти и преди беше писала и аз уж гледах, ама ще видя пак сега....иначе бузките и са по-скоро червени Embarassed Simple Smile

# 732
Привет отново и днес! Simple Smile

Tommelise , намери ли ти се портмонето? Дано, че голяма беля си е това Confused.

nekva si, а болят ли я ушичките? Много неприятно с тези боледувания.. Дара и тя от вчера нещо е с течащ нос - бистри сополи, и ми прохърква от тях на моменти. Първо реших, че е настинала, мъжа ми веднага обвини климатика Rolling Eyes. Тук навсякъде сме с климатици, и знам, че не е много добре да има големи температурни разлики, но това е редовно - от 30 и кусур градусова жега да влезеш в автобус на знам ли и аз колко... 16-17 може би Crazy. Те са малко лудички на тая тема американците. Но ползата от климатика не я отричам въобще - вкъщи е такава жега още от май месец, просто нашата сграда държи много топло вътре, не знам защо. Та ако не го пускам да изстуди малко и да изсуши въздуха (че е голяма влага лятото), просто не се виждаме. Пускали сме го даже като беше новородена Дара, че не се издържаше август месец. Та ако не е настинала, трябва да е от зъбите, което е много по-вероятно, защото ги точи едни лиги на моменти - като куче, и прави една смешна физиономия - издава си устните напред - явно така й се почесват венците Simple Smile. А и едното оче й сълзи. Интересно, че й сълзи само дясното, а сополите също излизат само от дясната ноздра Shocked - да не би да излиза зъбчето от дясно сега newsm78... може и голяма глупост да казах, ама се зачудих и аз. Иначе не смятам да ходим на лекар, не виждам нищо сериозно за сега.

Фъстъче, честита ви месечинка  bouquet! А и на всички останали, празнуващи днес!

ilik123, Честит Рожден ден на каката! Все така да ти помага и да се обичат и да се подкрепят с малките и като порастнат!

*АДРЕНАЛИНКА*, както те посъветвахме с Мирка, взимай пълномаслено (3% и нагоре). 2% е нискомаслено.

Мъниче, той Дидко щом си е свикнал отдавна да си почва с твърдата храна, а после млякото, имам чувството, че няма скоро да заместите хранене Crazy. Тя Дара колкото и малко да яде, все си мисля, че като обърнем реда, в един момент ще се усети, че се понаяжда и с твърдата храна.

Giada, нашият тест за хемоглобина беше на 9 месеца. Не знам каква мерна единица използват тук, но нормата е нещо от сорта на 10.5 - 14. На Дара й беше 11. Докторката каза, че си е ок. Като имаш предвид, че наистина кърмата ни е все още около 80-90 %, без да съм го изчислявала точно. Да не говорим, че Дара се роди в началото на деветия, т.е. не е успяла да се запаси с напълно достатъчно количество желязо. Но нали казват, че пък желязото в кърмата се усвоява най-лесно от всички останали източници. Но разбира се всичко е индивидуално и този тест си е повече от необходим.

diana.pd, аз давам все още витамин Д, но когато се сетя. Излагам детето по малко на слънце, но е винаги намазана със защитен фактор, така че не мога да разчитам на слънцето за набавянето на витамина. Не съм сигурна, но мисля, че тук се дава доста дълго време на децата - нещо от сорта на 3-4 годинки, но трябва да проверя по-точно.

*Мирка*, благодаря ти за пожеланието Hug!
Браво на теб, че си знаела да накисваш ядките и до сега. Но за овесените нали ти казах какво прочетох. А аз на Дара й давам готова овесена каша, просто все още ползвам такава, обогатена с желязо. А да те питам - елдата как я купуваш - сурова или печена (така наречената от руснаците "каша"? Аз имам сурова на цели зърна. Честно казано нямам възможност да й варя всеки ден по малка порция и се чудя дали да не изпека някакво количество и после да го смеля на брашно, и просто да го добавям където реша newsm78. Какво ще кажеш, става ли така? И колко да я пека, че да се води изпечена вече?
Иначе за кърменето - оо, аз като съм си вкъщи си кърмя както ни падне. Имам предвид, че не я кърмя само като е гладна, ами както теб и за заспиване. Редовно като ще се излиза, дори и да е яла преди час да кажем, пак я кърмя колкото иска, та да издържи навън до следващото хранене. Та за никакъв режим не можем да говорим.
За Никола - само така, да се оправя по-бързо!

LITKA, на мен ми харесва повече първата, но все пак са снимани и под различен ъгъл - в крайна сметка и двете са хубави, та която и да избереш, все ще е хубава.

v_spasova, стискам палци и на вас да качвате бързо хемоглобина като Дани на Dana!

Чао, момичета, ще бягам да сготвя нещо и да поизчистя.
Ох, че ми е кеф, че пак успях да си попиша с вас (а и да си подъня музика на слушалките, докато пиша Simple Smile), макар че домашните задачи поизостанаха отново Crazy. На човек малко му трябва понякога.

# 733
ilik, честито на кака Диди, макар и с малко закъснение Heart Eyes Да ви е жива и здрава и много да си играят с Криси и Алекс!

Дани веч1е стана, закуси, разходихме се навън с количката и сега пак спи. Много е ранобуден, каката и баткото още си спят.

# 734
  • у нас
Люляче, намерихме го Hug след като извадих телефоните да блокирам картите си и се вбесих на себе си 100 пъти се намери. Нещо напоследък съм много разсеяна Confused

Данна - много рано бре Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт