Вторите езикови, НСФГ или НТБГ - какво да изберем ?

• 2 384
  • 4
  •   1
Отговори
Момичета,

Отворих нова тема, но всъщност е във връзка със седмо-класната.
Моето момиче категорично иска на първо желание да пишем конкретна езикова гимназия.
След това е ясно, че ще изредим и останалите т.нар. първи езикови училища.
Тъй като е желателно да имаме и резервен вариант си мисля за вторите езикови.
Каква според вас е подготовката там и по-конкретно  във втора английска.? Чувам много негативни мнения за там.
Много добри отзиви има  за НСФГ и НТБГ. Чудя се обаче дали изучаването на западен език е на ниво, тъй като това гоним основно. Дали дете, на което му вървят езиците и литературата и не обича особено математика, ще му е интересно да изучава финанси, счетоводство и разни други точни науки.
Моля мамите, които имат наблюдения да споделят.

Момичета, наистина съм в чуденка, кое ще е по-доброто решение.
Нали подреждането на желания зависи от самите нас...

# 1
  • София
Твърдо заставам зад езиковите, още повече щом и на детето му се отдава изучаването на езици.
Търговско-банковата и финансово-стопанската все пак са професионални гимназии и колкото и да се учи езикът, това  не става на нивото на езиковите. А и е съвсем  логично да е така. Първо хорариумът от часове е по-малък и второ от девети клас нагоре няма предмети, които да се изучават на езика, както е в езиковите гимназии.  Peace Като добавим и упоменатия от вас факт, че детето не е особен фен на математиката, не считам, че някоя от тези две професионални гимназии е удачен избор   в конкретния  случай.Та всяка една икономическа дисциплина твърде тясно е обвързана с математиката , независимо дали говорим за счетоводство или финанси. Thinking
Колкото до вторите езикови.. Мнението ми за 73-то СОУ, познато ни като втора немска, е повече от отлично , както и  добрите  отзиви от човек , на когото вярвам, за втора английска.  PeaceНегативи в тази връзка съм чувала, при това от множество места, за втора испанска.
А и няма такова понятие  елитно училище в наши дни.... То става такова не само по себе си и заради името си, а от това, че събира  деца, които оформят добра и конкурентна среда  и са  обучавани  от учители на ниво. Или поне така трябва да бъде..Трески за дялане имат и първите  езикови гимназии обаче.. Mr. Green
Споделих личното си мнение, не обвързввам никого с него.  Wink

Последна редакция: пн, 06 юни 2011, 18:40 от already detective

# 2
Благодаря ти  already detective, Wink

Наистина е много важно за мен, детето ми да се чувства комфортно и да учи с желание.
От вторите езикова разбрах, че 73-то е най-добрият избор, но момичето ми категорично отказва да учи немски. В този случай най-добрият вариант е 2-ра английска, за която обаче чувам и чета само негативи. Учителите и ръководството не полагали много усилия да мотивират децата да учат. Това мнение беше споделено от моя приятелка, на която дъщеря й е в момента е 10-ти клас там.
Важна е средата, важни са преподавателите, важно е как се управлява едно учебно заведение - всичко това прави едно у-ще елитно. Останалото просто няма значение.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 09:42 от Galiakm

# 3
  • София
Ами, не зная.. Познавам лично майка с момиче в 9 клас във 2 АЕГ. От споделеното от нея останах с впечатлението, че нивото на обучение е добро.Мнението й е подкрепено и от мама на осмокласник, на чиято преценка за нещата мога да се доверя.Миналата година в списъка с желания на дъщеря ми 2 АЕГ отсъстваше, първа беше написана почти  в края му, защото детето твърдо беше ориентирано към ученето на немски език.Затова и 91 НЕГ и 73 СОУ бяха първите й два варианта. Несъмнено 73-то е много добър избор, но щом детето не желае да учи немски, нещата насила не стават.. Peace Колкото до елитността и нивото на преподаване, аз лично имам известни  резерви към всяко едно зовящо се елитно училище в столицата към днешна дата. При положение, че в тях влизат деца с подбор, с амбицията да учат, то учебният процес по всичко  би трябвало да върви  относително гладко, ако и всички учители са си на мястото.А факът, че редица деца още от 8 клас във въпросните училища ходят на уроци по математика, че даже и по езика,който иначе изучават в клас повече от 20 часа седмично, говори единствано за ниво, различно от това, което се очаква за такова училище.  Thinking Но все пак им остава правото да се самоопределят тези училища като елитни на фона на масовите, понеже все пак приютяват деца с амбиция, с изградени навици за учене и  с потенциал , което пък сформира една добра среда за предстоящите 5 гимназиални години. Което не е за пренебрегване, дори и при недостатъчно добра подготовка по някои предмети....

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 10:20 от already detective

# 4
Благодаря още веднъж на already detective за споделените мнения. Wink
Иска ми се обаче, повече от вас да се включат в темата.
Какви са вашите резервни варианти,които ще посочите в заявлението и защо предпочитате точно тях.
Най-добрият вариант е естествено всички деца да успеят на първо желание, но нали всеки от нас ще посочи и други училища.
За мен лично е много важна подредбата. Ако да речем балът на детето стигне за пето желание напр., то стъпва там и ако на второ класиране на мръдне напред си остава там. Това означава , че това ще бъде училището, в което трябва да се запишем.
Ето това ме кара много внимателно да реша как да подредим желанията си.

Общи условия

Активация на акаунт