Раждане вкъщи 14

• 21 708
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
А това информирано съгласие, което се дава за подписване между две контракции, когато жената юридически се води неадекватна има ли го качено в някой от сайтовете на АГ Болници, редом до ценоразписите им?

има го    http://1agb.com/page/single/id/63

# 76
  • София

А за споделяне на "личния опит" по отношение на това, какво да правим при пролапс на пъпната връв, няма нищо да кажеш нали?  Laughing

Или нямаш идея защо те питам пак?  Laughing

Нямам опит и нищо не мога да споделя, нито да коментирам. Защо ме питаш?

Мулти, защо се правиш на ударена  ooooh!

# 77

А за споделяне на "личния опит" по отношение на това, какво да правим при пролапс на пъпната връв, няма нищо да кажеш нали?  Laughing

Или нямаш идея защо те питам пак?  Laughing

Мулти, защо не отговориш на въпроса?
    Никой не те моли да Споделяш.
    Самата Ти, написа, че просто се е споделяло преживяното.

Прост Въпрос - Може ли човек да сподели нещо, което не е преживял? Това те пита JP /и аз питам същото/. Обикновен човешки въпрос - Ти, можеш ли да споделиш нещо, което не си преживяла? Може ли да отговориш  Praynig
А вие защо не ми отговорихте?
"А това информирано съгласие, което се дава за подписване между две контракции, когато жената юридически се води неадекватна има ли го качено в някой от сайтовете на АГ Болници, редом до ценоразписите им?"

# 78
А това информирано съгласие, което се дава за подписване между две контракции, когато жената юридически се води неадекватна има ли го качено в някой от сайтовете на АГ Болници, редом до ценоразписите им?

Миии, те има форми за контакт - защо питаш нас? Simple Smile

# 79

има го    http://1agb.com/page/single/id/63

С много зор и мъка в рамките на половин година, го има на страниците на пет болници в страната. Другите все още се ослушват. Ако искате да го има - пишете им, кажете, че тази информация ви е нужна предварително. Те сами няма да ги сложат.

Ето тук има списък на останалите:
http://www.rodilnitza.com/blog/rights-laws/documents-informed-consent/

# 80
  • До хладилника, който обичам
Atti, не точно обвиняваш, само го твърдиш Laughing ако това носи разлика, ОК, не спорим. Твърдим, тогава. А някои други направо си обвиняват и изискват обяснения (благодаря, че с теб общуваме разбрано и приятно, нищо, че не сме съвсем на едно мнение).

Multimodal, Atti, кажете ми - има ли разлика между тази секция (щом трябва да говорим само за статиите и не за форумите) http://www.bg-mamma.com/index.php?action=articles;id=28 и модела на първия пост на темата? В раздела със статиите виждам и за секцио, и за секцио по желание, и за упойки, и за не-упойки, и за естествено раждане, и за водно раждане, и за мнение на педиатър за секцио, малко за раждане с интервенции, както и оценка на риска за раждане след секцио. Може и да не е най-перфектният набор статии за раждане на света, но изобщо не бих го нарекла едностранчив. Което можеше доскоро да се каже за първия пост - само "браво", "ура" и "колко е прекрасно и лесно", без никакъв намек, че е възможно да има проблеми, дори на теория.

Хубаво е човек да си защитава каузата и да вярва в нея, и аз защитавам каузи, макар други, но нека бъдем обективни  Peace

# 81
  • София
Има си медицински институции, които са длъжни да изготвят официална информация за ползите и рисковете за всяка медицинска процедура. Неедностранна при това. Защо няма такава, а се разчита на преведеното на доброволни начала по блогове и форуми?

Болниците не са представители на държавата, не са официални институции, те са търговски дружества вече (с малки изключения). Дори когато имат държавна/общинска собственост, те пак не са институции, а дружества (чл. 3 от Закона за лечебните заведения). Имат си политика, както има и Родилница. Откъде-накъде ме заяджаш 100 страници как Родилница не били "длъжни", а сега с лекота обясняваш как болниците са "длъжни"? Дават ли информирано съгласие - дават. Не е по-едностранчиво от информацията от Родилница, даже напротив - поне има полугласна информация за някакъв евентуален риск, а не само розовки истории и обяснения как нищо лошо няма да ти се случи.

Ама след като "никой нормален човек" няма да се довери на един сайт (Родилница), значи и никой нормален човек няма да се довери на един сайт (на болницата). Да се е интересувал и да си е прочел подробно за рисковете преди да опре до ИС. Кой му е длъжен Wink Това е вашата логика, нали?

# 82

А за споделяне на "личния опит" по отношение на това, какво да правим при пролапс на пъпната връв, няма нищо да кажеш нали?  Laughing

Или нямаш идея защо те питам пак?  Laughing

Защото ти каза, че тук не се дават медицински съвети, а се споделя личен опит. В този смисъл те питам за пореден път - Меги от личен опит ли дава съвети какво да правим при пролапс на пъпна връв.

И изобщо - поведението ти да се правиш на ударена е много некоректно - след като участваш в дискусията, дръж се като възрастен човек.

Толкова схващаш или причината е неприязънта ти към мен и Flip?

Неприязан нямам към никого, откъде ти хрумна това? Simple Smile Дори напротив, смятам че точно вие бихте разбрали повечето от нещата, които споделям като лично мнение, за останалите ми е ясно и не се напъвам да се обяснявам.

Чудя се защо нямате претенции за обективна и неедностранна информация към медицинските лица и към медицинските сайтове, които са длъжни да ви запознаят с ползите и рисковете, но не го правят. А искате по форумите същото от някой, който е дръзнал да качи информация за нещо, което дори не е регламентирано у нас. Или като е регламентирано, значи няма нужда от подробна информация?

Хайде сега да уточним къде е разликата - кой според теб е длъжен да информира родилките за възможностите им за раждане, кога какво се налага, какви са ползите и какви са рисковете, кое е подходящо за техния случай и пр.. Примерно за секциото по избор някой информира ли бременните какво рискуват и какво включва процедурата? За инвитрото - обяснява ли се какво става с хормоналната система и какви нежелани рекации, вкл. много тежки, може да предизвика,(при това на млади жени с по 1-2 г. опити за деца)? Примери има много, да не изпадаме в детайли.. Обасни ми, моля те,  защо имате претенции към блогове и форуми за изчерпателност на информацията и за поемане на отговорност.

# 83
Но не ми е хрумнало да седна и да обвинявам, ах, тук няма информация, сигурно нарочно ме дезинформират, защото не подкрепят тоя начин на захранване.

Бу, всъщност сме на едно и също мнение, само че за различни сайтове. Simple Smile

Флип, не съм съгласна, задължението за информирано съгласие е в Закона за здравето - там си има черно на бяло кой на кого и за какво е длъжен.

# 84
По време на едно нормално раждане е възможно да възникнат ситуации, налагащи извършване на някои манипулации, необходими за успешното раждане на плода.Такива са:
...
...
...

Всяка от тези манипулации носи известни рискове, както за Вас така и за плода и към тях се пристъпва след внимателна преценка, като се предприемат всички необходими изследвания.
Ако Ви е необходима повече информация за Вашето раждане, обърнете се към лекар.

# 85
  • София
И какво по- точно не одобряваш в този текст?

# 86
  • София
Флип, не съм съгласна, задължението за информирано съгласие е в Закона за здравето - там си има черно на бяло кой на кого и за какво е длъжен.

Да, ама то си има ИС, нали? Просто не е в "идеалната си форма", но пък болницата де юре си е изпълнила законовото задължение - нали се сещаш защо го казвам - защото ей такива увъртания чувам и за Родилница. Болницата може точно толкова основателно да вдигне рамене, както и безименните списващи в този блог.

Това го пиша в интерес на обективността в спора и агрументите, иначе е ясно, че има какво да се желае от ИС.

# 87
Обасни ми, моля те,  защо имате претенции към блогове и форуми за изчерпателност на информацията и за поемане на отговорност.

Имам претенции към всеки. Защо питаш? Защо едното трябва да изключва другото?

# 88
  • До хладилника, който обичам
Чудя се защо нямате претенции за обективна и неедностранна информация към медицинските лица и към медицинските сайтове, които са длъжни да ви запознаят с ползите и рисковете, но не го правят. А искате по форумите същото от някой, който е дръзнал да качи информация за нещо, което дори не е регламентирано у нас. Или като е регламентирано, значи няма нужда от подробна информация?
Аз имам Simple Smile на ЖК най-подробно разпитвах лекаря си, въпреки че ми е второ дете, още повече заради 1/6 вероятност да се падна да раждам при него. Не се паднах, де, но няма значение. За мен е нормално да се разясняват не само потенциални ползи, но и потенциални вреди. Както от лекаря, който е избран, така и от сайт, който пропагандира определена идея.

Ако например попадна на сайт, пропагандиращ за секцио и посветен само на това, с форуми и разкази за секцио, сформиран на принципа на неформално гражданско общество, още повече ако се бори за въвеждане на секцио по желание като част от възможностите за раждане на бъдещите майки, определено ще очаквам да намеря там и потенциалните рискове, които носи.

# 89
  • София

Аз имам Simple Smile на ЖК най-подробно разпитвах лекаря си, въпреки че ми е второ дете, още повече заради 1/6 вероятност да се падна да раждам при него. Не се паднах, де, но няма значение. За мен е нормално да се разясняват не само потенциални ползи, но и потенциални вреди. Както от лекарят, който е избран, така и от сайт, който пропагандира определена идея.

Ако например попадна на сайт, пропагандиращ за секцио и посветен само на това, с форуми и разкази за секцио, сформиран на принципа на неформално гражданско общество, още повече ако се бори за въвеждане на секцио по желание като част от възможностите за раждане на бъдещите майки, определено ще очаквам да намеря там и потенциалните рискове, които носи.

Разбира се. Това е най-нормалното и логично нещо на света, не знам защо толкова му се чудите.

Общи условия

Активация на акаунт