Мама МАРТенче люлее и сладки песнички му пее! - тема 4

• 28 732
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Стига с това кърмене, момичета. Нито е геройство да го правите, нито е престъпление да не го правите. Аз пък не разбирам какво толкова трябва да си прочел и подготвил, за да кърмиш успешно. Понеже в България явно е някакво чудо бебето да е при теб в началото и да го сложиш на гърда възможно най-скоро, може би затова голяма част от момичетата имат неуспешен старт. Тук ти дават бебето и след това се оправяй - няма не мога, няма не искам, изморена съм. И ти искаш, не искаш, като нямаш друго средство, като заплаче, се мъчиш да го "затапиш" с една гола цица. Разбирам още повече драмата на момичетата, които не могат да се престрашат да кърмят навън. Е, тогава наистина вече става страшно. Как да му напаснеш "режима" (дето го няма) с излизането на вън? Както и да - аз съм казала и преди - ако не се чувствам комфортно и си мисля, че кърменетоми причинява някаква драма - ще го спра и няма да се чувствам виновна и за секунда. В края на краищата, и аз съм човек. То себеотдаване в името на детето, но чак пък толкова. Стига сме съдили и раздавали акъли. Просто се оставете да ви води детето и майчинския Ви инстинкт. И eya, ма как те разбирам за уискито (а на мен - Бейлис, ама не 1, а 1а бутилка). После тези, които кърмят ще имат друг проблем - как да си отбият децата, моето продължи да суче до 1 година и 8 месеца, е последните няколко голяма драма имах - да намеря мляко, което му харесва, да го науча да пие от бутилка - драма.
Аз лично като Ви чета и понякога наистина се чудя - то тези педиатъри разбират от всичко - от мерене на температура в дупето на бебето (що за отживелица), диетолози (дават Ви схема на захранване????), до това, каква козметика да се ползва (да не са козметички-педиатри).
Спите без гащи, пък оставяте на милото да Ви пази. Те това не го разбрах. Тук на първия ден след раждане акушерката ти донася няколко брошури за предпазване от нежелана бременност. Аз пия противозачатъчни - специални, за кърмещи жени. Искам още едно дете, но 1 година ми се струва прекалено малка разлика.
За заспиването - София заспива когато и се спи по различен начин. Почти не заспива на гърда, за разлика от брат си. Оставям я в люлка/шезлонг и тя е заспала след малко. Любимото ми е - оставям я на дивана, почвам да чися с прахосмукачката и след 1 минута е заспала  Laughing Вечер - ние спим заедно и я кърмя, когато се е наяла, просто си обръща главата и заспива.
Постът ми може да не е много актуален, че го пиша от вчера.

# 286
Момичета не мога много да ви изчета че правим ремонти в Ловеч,а и се налага да отскачам за разни бумащини до София. Да ви се оплача, че ме скъсаха на последния изпит и следващия понеделник трябва да се явявам пак  Sad

За X-lander - аз съм с такава - страхотна е,притесняваше ме че е много тежка,но досега не ми се е налагало да я вдигам,навсякъде слизам или се качвам с гумите... Ето ревю правено от мен (не стана както го исках) за конкурса на Екс-лендър http://www.youtube.com/watch?v=fLv8O8RfANY

Като иската да си говорим за гаджета  Joy - един мой бивш приятел се жени на 2ри юли и на мен незнайно защо ми е доста криво  Sad

За приспиването - Анастасия не може да заспи без да се изкъпе (бащичко си е) примерно на Бяла нямаше условия да я къпем и се опитвах 2часа да я приспя безуспешно,след което я изкъпах и веднага щом легна заспа.А иначе обича да си увива главата в пелена и да си спи с биберона ПОД бузата,изплюва го и си ляга на него.Много е смешна

За намаляне на храненто - това дете от седмица вече не мога да му дам повече от 100мл  Shocked и съответно сме гладни на 2 часа и малко,не знам какво и става,но изяжда 100 и почва да ми гука или пък да се хили

За спането - да се изфукам че чак не повярвах - снощи е спала от 22:30 до 6:40 сутринта  Shocked Даже като се размрънка сутринта,аз поглеждам навън че е светло и се чудя какво става,гледам през нощта няма мръсно празно шише и си викам абе дали съм пропуснала като е ревала за ядене  Joy

Люба Ризова - Анастасия също пропускаше яденета в началото заради съня,но като видяха стойностите на билирубина ми казаха да я будя,защото този сън е от жълтеницата и така като не се храни става по-зле.Та снаха ти ми изглежда точно като мен - спящо бебе,което не иска да суче,лекари и роднини които втълпяват че така няма да стане и трябва добавка от АМ,абе грозна картинка ми изглежда от сега,така че ако можеш я натисни да се успокои и да си кърми,аз много искам сега тогава да имаше кой мен да ме натисне и да ме побутне леко .

mistela много сте сладки на морето,а къде е това? Ние мислим другата седмица да отидем,но ми се струва още много студено newsm78

Ох с това захранване не знам какво да правя - и аз не искам да давам преди 6ти месец,но пък с това ядене на 2 часа и малко си мисля че вече само АМ не и е достатъчен. От друга страна ака много трудно,то са едни напъни едно зачервяване,а с пюретата ще мога да въздействам. Направо не знам как да постъпя... newsm78 ooooh!

snejinka86  Hug

г-жа Стихийно бедствие - режима които си пуснала ме изуми,имаш моменти за 20мин си свършила повече неща отколкото аз за 2 часа,но всичко е въпрос на организация БРАВО  Hug

Аз да ви се оплача още не ми е дошъл цикъл,не съм сигурна колко точно ми закъснява защото отново пропуснах да отбележа всички дни,но е повече от 5 дни,а теста ми беше отрицателен.Уффф побърквам се с това вече (тъй като нали направих спонтанен,това трябва да ми е първия цикъл след него и въобще след раждането) Та чакам само да ми дойде и да почна противозачатъчните...

Малко четох по диагонал,надявам се да ме извините  Hug

# 287
По въпроса със захранването- и нашто доки каза да почвам в 3тия месец със сокчета,но аз отказах категорично.Казах,че ще изчакам 4тия месец и искам да почна с пюрета,тя пък ми каза-абсурд,не може,трябва да са сокове,аз навсякъде чета как соковете дразнят и по-добре да се изчака и да се почне с пюрета....И от цялата главоблъсканица реших-пюрета ще са,а кога ще се започне зависи много какво ядем-кърма или АМ(ако е кърма след 5тия).Виждам темата с кърменето много е "засегната" последните дни,а на мен сега ми е болна..та като започнах да си кажа мъката....Досега сме били само на кърма ,откакто е родена Габи е дохранвана само 2-3 пъти с АМ и то още в болницата.Но сега взимам едни лекарства и се наложи днес да и направя АМ за първи път.В началото много странно го гледаше това шише,но засука и от него.А мен нз какво ми става и колко виновна се чувствам,че не мога да я нахраня както досега Sad Най-много се притеснявам какво ще стане след тези 3 дни,в които няма да я кърмя-дали после ще иска да суче пак,дали ще има вече достатъчно кърма....
Айде казах си го....лека нощ от мен Simple Smile

# 288
Въпрос към ЛЛЛ Появяването на блистери при мен се оказа редовно явление и вече не знам какво да правя. Sad Тъкмо се оправи едната гърда, появява се на другата. Започва с втвърдяване на определен участък на гърдата - започвам веднага компреси, цедене, често кърмене - никакво подобрение. Едва след ден-два се появява бяла точица на зърното, отпушвам с игла (друго не помага), цедя и така до следващото запушване след два-три дни. Всеки път се запушва различен канал, вече си мисля че като се изредят всичките да са се запушвали по веднъж и ще ми свършат мъките Crazy Освен това от няколко дни имам и следния проблем, след кърмене в гърдата, от която съм кърмила се появява болка, не веднага, а примерно 5-10мин след като съм махнала бебето от гърдата. Болката е остра, пронизваща от зърното към вътрешността на гърдата, минава за няколко минути (понякога до половин час) и е доста неприятно усещане. Моля помагайте със съвети  Praynig

Jozyy, блистерите биха могли да се появят на различен етап от кърменето; понякога преминават сами, друг път може да е нужно да им се обърне внимание и обичайно не са притеснителни, но биха могли да са доста неприятни, ако са често повтарящи се и/или съпроводени с болка. Няма еднозначен отговор какво точно ги причинява. Тъй като представляват един вид „тапичка” от сгъстено мляко в зърното и на повърхността му, над която може да има или да няма ципичка кожа и по този начин се възпрепятства изтичането на мляко от там, то и някои от признаците, съпътстващи появата на блистери, са като за запушен канал – твърдост и болезненост в гърдата. В тази връзка, възможно е появата на блистерите да е предизвикана от „обичайните заподозрени”, причиняващи запушени канали – препълване на гърдите, притискане или удряне на засегнатия участък, недобро засукване, проблеми с езичето на бебето и т.н. Като друга възможна причина за образуване на блистери някои специалисти посочват млечницата или друга бактериална или гъбична инфекция. При наличието на подобна инфекция, майките споделят, че изпитват остра, пареща болка след кърмене/цедене (както си описала и ти), докато при запушен канал, обичайно след кърмене/цедене болката се поуспокоява. Дали е възможно при теб именно това да причинява тези повтарящи се блистери? Thinking Ако прецениш, би могла да си направиш изследвания и да заведеш и бебето на преглед и ако има нещо такова, да предприемете съответното лечение, предписано ви от вашия лекар. Peace

Чудесно е, че си открила какво „работи” при теб -  компресите, цеденето, честото кърмене и отпушването. Освен тях, при някои майки помагат и други мерки – ако сметнеш за необходимо, може да опиташ дали няма и за теб да имат положителен ефект:
-   „смаляване” на блистера - памуче, напоено с оцет се поставя в сутиена върху зърното (тъй като млякото съдържа много калций, а оцетът разтваря натрупания калций, се счита, че оцетът би смалил блистера);
-   „омекотяване” на блистера – след накисване на гърдите във вана или в съд с топла вода, в сутиена се поставя памуче, напоено в зехтин или олио от рапица (фъстъчено или царевично не се препоръчват поради възможност от алергична реакция). Може да помогне и поставянето на нещо топло върху памучето (например – чорап с ориз, затоплен в микровълновата печка). Друг вариант за омекотяване е да се направи „солено киснене” – 2 чаени лъжици английска сол (10гр) се разтварят в чаша с топла вода и гърдата се потопява в този разтвор за няколко минути преди кърмене (счита се, че за да има добър ефект, е желателно да се прави поне по 4 пъти на ден);
- Разтриване на областта около блистера с влажна кърпа преди кърмене (ако блистерът е „смален”и омекотен преди това, това обтриване и/или сукането после биха могли да го отпушат и да разрешат проблема). Въпросното обтриване може и да не е необходимо, ако другите методи вече са помогнали и е желателно да се прави внимателно, за да не се нарани нежната кожа;
-   За лечението на повтарящи се блистери някои специалисти считат, че помага масаж на гърдата, на ареолата и зърното с екстракт от семена на грейпфрут (не се нанася в чист вид, а в зехтин се капват няколко капки от екстракта; преди кърмене се отмива, защото доста горчи);
-   Пестеливо намазване с крем от витамин Е (трябва да се отмие преди кърмене) също би могло да помогне;
-   Нагревките повлияват благотворно според много майки (могат да се изпишат от гинеколога);
-   При повтарящи се блистери е възможно да има серия тапички в канала и те през известно време да достигат до повърхността на зърното. За да се избегне това, може да се опита с плавно цедене да се освободи млякото по цялата дължина на каналчето. По-добър ефект има, ако се направи след кърмене (за да има минимално количество мляко/ съответно – по-малко напрежение) и в топла вана (или поне в съд с топла вода) – позволява се на топлината да разшири каналчетата. Започва да се масажира зърното, за да може да се изцеди колкото може повече сгъстено мляко, след това – ареолата, след това – 1-2см назад и така се масажира сантиметър по сантиметър в кръг по цялата гърда, в посока от зърното към гръдния кош – изцежда се цялото количество мляко, което може да се изцеди (ако се започне обратно – от гръдния кош към зърното, млякото се придвижва в посока към блокираното каналче и увеличава напрежението);
-   При много майки помага и профилактичния прием на Лецитин (хранителна добавка, която действа като емулгатор - пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета).
-   Положително влияние оказва ограничаването от „лоши” мазнини и много сладко.

Междувременно, за облекчаване на болката може да благоприятстват студени копреси след кърмене и/или (ако се налага, и то след консултация с лекар) – някакво обезболяващо.

Надявам се блистерите да престанат да те мъчат, ще се радвам, ако споделиш как си и какво е помогнало при теб (а ако имаш въпрои или нужда от помощ – не се колебай да питаш).
Hug

# 289
Тъй! Днес беше ползотворен ден.
И на мен днес ми беше ден  Simple Smile Точно казах, че Ади не спи изобщо през деня и тя ме опроверга тотално. Спа почти 4 часа, а вечерта заспа в 11.30. Лежа си в леглото половин час, пусках й музикалната играчка и накрая си заспа доволна. Очаквам нощна програма  hahaha Характерче се очертава от сега  Mr. Green Така че имах време и да подредя, прахосмукачка да пусна, изпрах, просках, на зъболекар бях, сготвих, пазарувах заедно с Ади на пазара. Всички дядовци по пътя до нас много ми се радваха как я нося в кенгуруто, а в двете ръце торбите с зеленчуци - хем съм се била грижила за детето и на мъжа съм щяла да сготвя  hahaha Той пък се прибра уморен и болен и като бонус къпах и храних баткото, а после ги приспивах двамата с Ади заедно. За десерт заредих миялна и пералня...Аааа, имах време и да вечерям даже, много вкусна пилешка кавърма ми се получи  Laughing Въобще ако бях такава фурия всеки ден спокойно можехте да ме обявите за ССФ  Mr. Green
amanita, браво на теб! Сама ли си ги отгледа тиквичките? Аз не съм стигнала до замразяване, че не съм използвала още всичко от миналата година - явно съм се била престарала и имам още моркови, грах и тиква във фризера Laughing Тази година пък покрай Ади не успяхме нищо да си насеем, а от пазара не ми се купува точно за захранването й като слушам всеки ден в новините в коя храна каква отрова открили и колко умряли от нея  ooooh! С мъжа ми да имахме повече време всичко щяхме да си отглеждаме сами - имаме 2 дка двор, ама имаме нужда и от почивка уикенда.
kukumindrela, аз Ади не я будя, нито пък спазвам часове. Когато ми е удобно я кърмя насън, случва ми се особено вечер преди да си легна. Тази вечер както заспа в 11.30, аз докато свърша това онова и ще стане към 1-1.30 и ще я кърмя 10-15 мин. както си спи и си лягам. Така ме буди после по-късно през нощта. Иначе тъкмо ще заспя и ще трябва да ставам. Понякога и ако искам да излизам някъде през деня пак на сън я кърмя.

# 290
Аманита,до 6 ия месец детето използва железни запаси натрупани докато е било в корема на майка си; те се изчерпват след това и много деца развиват анемия преди/около 1 годишна вьзраст

# 291
  • София
привет,

ние днес бяхме на празненство на училището на дъщеря ми - тя учи в немска градина, която е към немска гимназия. Трета група на градината ни показаха патешки и още един танц  Laughing. Бебо се държа много добре - спа, докато бяха приказките на директорката и проявите на по-големите деца и се събуди за танца на кака си  Simple Smile. Дано и утре е послушен на празненството на тяхната група в градината, приготвила съм си кенгуруто да гледаме, защото обикновено поне час са им празненствата - винаги имат песни, танци, стихотворения, сценки, на български и на немски, дано издържи Бобчо.

Бобо вече направи три месеца в събота, а вчера (може и днес да е) направи 1 година, откакто е станал семенце  Laughing. По този повод да го похваля - вече се обръща много бързо от гръб по корем и си вади ръчичката из отдолу, много добре си държи изправена главичката, ако го вдигам да седне и хваща и стиска вече добре. Давам му по един лигавник или кърпа да си дъвче, иначе би си заврял и двата юмрука в устата. Вече знае и да вика мама  Laughing. Е, не че знае какво казва, но когато му е писнало да седи в шезлонга и да зяпа пералнята (това му е любимо занимание, и по един час си откарва така) и се чува една въздишка и едно "мам-ма" заедно с нея  hahaha, явно знае, че мама трябва да го извади оттам.

Много момичета тук му се плашат на това кърмене, аз пък изпадам в ужас от шишета, биберони и мотаене в кухнята посред нощ. Идеята бебето да ми е закачено на гърдите ми се струва съвсем естествена и за разлика от някои момичета тук ме е много яд, че бебо не ще винаги да заспива на гърда. Той спи горе-долу на всеки два часа по половин час и ако не му е време да яде (защото той огладнява на 2 часа и половина), а му се е приспало, пищи от гърдата и се налага да го нося. Отиваме до радиото да слушаме хеви метъл и за десетина минути е заспал. Но по-лесно ми е, ако си седна и си чета форума на телефона, а той си заспи, докато цока  Wink. И аз имам проблеми с кърменето - само ако хапна нещо, съдържащо шоколад и бебето се обрива ужасно, а страшно обичам сладко. Но се успокоявам с това, че така по-лесно ще сваля ония 12 кг отгоре  Confused.

За бибероните - не сме ползвали с дъщеря ми и нямаме проблеми с палци. Но си мисля, че кърмените на поискване бебета си задоволяват сукателния рефлекс достатъчно и затова не търсят какво да сучат друго. И сега не можах да науча Бобо на залъгалка, хич не му е ясно защо му бутам това в устата. Водата, която се опитвам да му давам, ако хълца, я плюе или пък я дъвче  hahaha.

Бяхте писали за телевизията, че била вредна, но аз само така успявам да изрежа ноктите на Бобо - пускам реклами и режа бързо  Simple Smile. А от време на време го слагам до кака му, като се е пльоснала да гледа някое филмче и той си зяпа, а тя уж гледа, а само го мачка, целува, ръчка и тормози - много са мила картинка  Simple Smile.

Ние миналата седмица сложихме първата ваксина Инфанрикс, Синфлориксът го оставихме за тази седмица. Но ни остана топче до мястото, на което я биха, което знам, че става, ако ваксината не е затоплена до стайна температура. Другият път ще я гледам в ръцете педиатърката  Confused. Иначе нямаше никаква реакция след това, даже беше по-весел от обикновено и обикаляхме дълго с количката, нещо, което обикновено не обича. Ние напоследък отиваме в парка и си стоим на едно място, говорим си, гукаме си, без това не спи, какво да обикалям като бясна по алеите, като той не заспива от това. Спането му се свежда до максимум половин час независимо дали стоим или не стоим на едно място.

А днес ми се спеше и исках да си наваксам малко сън, към 11 го сложих до мен и заспахме, на всяко будене го затапвах и сме спали до два и половина така, иначе спи по 30 минути, но по този начин можехме и още да спим, ако не беше се наакал  Simple Smile.

За четенето на първокласниците не знам, и аз съм чувала, че не ги искат научени, защото не могат да ги отучат от грешно заучени неща. Но нашата кака (днес стана на 4 г. и 11 м.) я занимавам от малка, на три годинки прочете първата си трибуквена дума. Сега чете единични думи, пише и смята прилично за нейната възраст, учи немски. Не мога да кажа, че може да си чете сама приказка, но с комикс би се справила, понякога си чете сама. Ето писмото й до Дядо Коледа от тази Коледа. Мисля наесен да започва предучилищна и на 6 да почва първи клас.

Комелина, не си спомням откога съм започнала да чета на Яна, може би от 9 месеца, но Бобо много харесва, като баща им чете на кака му.

Аз пък сменям памперси като заложник и ми се налага да вися по часове навън като заложник. Но не го чувствам такова, защото ми е приятно (кога повече, кога почти никак) да се грижа за детето си.
Съгласна съм Peace

Ние къпем всяка вечер и двете деца, това е част от ритуала. А приказка четем на Яна от по-скоро, преди избягвах да й чета преди лягане, че от тях се разсънваше, започваше да задава въпроси и да се върти.

Браво на домакините за свършената работа, аз като спах цял ден сега ми е съвестно. Лошото е, че утре пак ще ми се спи, като седя тука, а не си лягам  ooooh!.

# 292
  • София
За захранването - споменавала съм вече как ще започна. Мисля да смесвам педагогическо с baby-led weaning . Чувствам се подготвена да реагирам, като му дойде времето. Знам къде да чета, ако ми изникне въпрос или към кого да се обърна. Не знам с какво и как ще започна, но ще разбера след няколко месеца  Grinning . В плановете ми влиза и отново връщане на по-зравословното меню вкъщи, защото напоследък малко сме се поотпуснали. По отношение на запасяването със зеленчуци и плодове - предпочитам пресни сезонни, ако няма - замразени, които са били в сезон, когато са замразявани, сушени, които са били в сезон, когато са сушени и на последно място консервирани. От магазина също купувам замразени, не консервирани.
 И се сетих да включа рубрика: хайде да се подсещаме кои са сезонните плодове и зеленчуци, за да не пропусна да се насладя на някои и докато видя, че ги има, те отминали.  ooooh!
 Пу първа - ягоди и череши. Ям до преяждане, защото знам, че съвсем скоро вече няма да ги има  Crazy

luba_rizova, ами ти като опитна кърмачка всъщност вече си й казала основните неща - да кърми по-често, да събужда детето, ако не се буди само, да го разбужда и ако тръгне да заспива на гърда. След като вече дохранва, да намалява плавно добавката, като следи памперсите. За водата и бибата си казала също. Може би ,ако тя има желание, да се свърже с помощник/лидер, за да поговори лично и да обясни какво е положението в момента и какво е нейното желание. Може да пише на всяка от нас лично или в консултантския подфорум http://www.bg-mamma.com/index.php?board=85.0 , както и да се обади на националния тел:0888 555 385 или на някой от тези http://lalechebg.com/contacts/

А тази вегетарианка, на която си попаднала, пишман вегетарианка, а  Laughing . Аз пък като бях в родилното жената на съседното легло "компетентно" оглежда етикета на кифлата за закуска и коментира:"Ето, и глутен има и още кой знае колко боклуци"  Whistling
Оххх май още коментираме темата за кърменето. Не мога да разбера защо настава такава истерия около този въпрос. Всичко това е промиване на мозъци ( поен според мен) .
Ъ! Какво значи "промиване на мозъци"??? Прочетох кой какво казал и на кого, та разговора тръгна с едно споделено оплакване и някоя и друга нападка(от двете страни), което не ми се връзва с цитираната фраза.
Иначе, да. Още коментираме кърменето, защото то е част от майчинството, а заради това сме се събрали в тази тема.
 А целия ти пост е пълен с недомислици, които не успявам да схвана. Например това:
Всичко в този свят днес е тенденция и пропаганда. И определено има хора които много се връзват .Sad
Демек кърменето е тенденция, която аз пропагандирам и ти си тъжна, защото има хора, които много се връзват  newsm78
г-жа Стихийно бедствие, интересно ми беше да прочета разказа ти за ежедневието ти. Както при нас, само че с моите си ежедневни задължения.  Никола не спи дълго, но то е все едно, защото като сме в парка ми е все тая дали ще го гушкам или ще го гледам как спи в количката.  
Лъки, да "буден" е деня и при нас  Simple Smile . Той по-скоро дреме, а не спи. Или спи максимум по час до 2-3 пъти на ден. Преди спеше много дълго навън в количката, но сега не е така.
Дано, дано, ама едва ли. Ти ми гарантираш с 4 удивителни, но аз си мисля, че не си права. За съжаление има лоши майки, но те не се определят от менюто на децата си  Wink .
 А защо доста от хранещите с АМ все припяват едно и също - че те не са лоши майки или че кърмачките нямат право да ги наричат лоши майки. Нима някой се опитва да ви убеди в обратното?
Ivelina9292, може би знаеш, но да кажа, че може да завършиш вечерно у-ще.
Момичета,

Предлагам ви да сложим край на темата ЗА КЪРМЕНЕТО, да спрем да се упрекваме едни други и да се категоризираме...МОЛЯ ВИ ДА ЗАПАЗИМ ДОБРИЯ ТОН И ДА СПРЕМ С ТОВА ОБСЪЖДАНЕ!!! БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
Всъщност няма как да спрем, защото кърменето е част от майчинството , както вече писах някъде по-горе.  Simple Smile
Добрия тон мисля, че съм успяла да запазя и занапред смятам да е така, но аз спор изобщо не виждам. А може скромния ми пулс 68 у.м. и ниското кръвно да изопачават реалността и аз тихо да си коментирам, а някой бурно да се гневи  Whistling
hellen_law3, ако не си още, може да погледнеш подфорума за хранене с АМ и захранване, но до колкото съм чела отгоре-отгоре аз, мисля че и при децата на АМ захранването би следвало да започне не по-рано от навършен 4ти месец.
katilias, мхм, да. Наистина има много неща, които не си разбрала. След като споделяш личното си усещане за кърменето, не казвай "стига момичета", защото може би всеки има желание да сподели. А в Австралия има много специалисти в областта на кърменето и от много години, за разлика от България и макар за мен, като малко по-информирана някои неща да са съвършено нормални, за други е нещо много страшно, защото обществото ни разпространява митове, които са толкова пъти повторени, че в един момент се получава така, че новите майки са наплашени от кърменето още преди да са родили. За мерене температура в дупето - не ми се е налагало изобщо да меря на бебето, но мисля, че там е най-точна(като извадим половин единица). Поне това знам от прочетеното. Ти каква информация имаш по въпроса? Електронния ни термометър за ухо и чело не показва реални стойности. За пазенето - не оставям "на милото да ме пази", а се съгласявам да е по този начин защото той предпочита. Аз хапчета няма да пия и не виждам защо твоя избор да е по-логичен от моя. Защо ти не можеш да го разбереш(както сама казваш)?
marinels, що ти е криво за старо гадже? Хвани му намери кусур, че да ти е по-лесно тогава  Laughing . Ето моя бивш е напълнял ама много и е започнал да говори много цинично. Ама той си е тъпо парче като цяло де, за това и не сме заедно  Sunglasses
krisigabi, разбирам те, защото не е нужно да си виновна реално, за да се чувстваш така. Ти си просто жена, а на нас ни е малко в повече дадено да се самообвиняваме сякаш. Та да кажа, че всъщност може би се чувстваш виновна защото нещата не вървят по твоя план, а не защото се е случила някаква трагедия с храненето Hug . А ако искаш, бих могла да проверя до колко е съвместимо лекарството ти с кърменето, за да обсъдиш с лекаря дали е възможно да кърмиш и по време на приема.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 03:06 от skrech

# 293
Skrech, не знам дали неясно съм се изказала - постът ми не беше с идея хората да спрат да споделят за кърменето, а по-скоро с идея - хайде стига майките, които кърмим, да се бием по гърдите с това, какво геройство едва ли не правим. В края на краищата, и за мен е нормално детето ми да виси по гърдите, отколкото да бъркам шишета, мия и стерилизирам. Но има майки, които виждат нещата по друг начин. И няма нужда непрекъснато някой да им набива в главата, че виждаш ли - Breast is the best и те правят лошо на децата си, защото ги хранят с АМ. И е много лесно да се съди, особенно когато нещата са се получили - но момичета като Аманита и Люба Ризова потвърждават, че понякога не е само желанието.
За температурата - аз си казах - не меря температура. Аз си гледам децата така, както бих процедирала и с мен - не си завирам термометър в гъза, не знам защо трябва да го правя с децата си. Два пъти съм я мерила на Александър - под мишницата, с дигитален???? термометър.
За предпазването - ако прекъснат полов акт е метод за контрацепция - няма да има толкова "изненади". Това е моята логика. Просто изразих мнение, това, че това е твой избор е о.к. Няма нужда да се защитаваш. Защото аз не мога да си представя, че мога да си задавам всеки ден въпроса - бременна ли съм,или не. Знам, че когато спра хапчетата, тогава този въпрос ще е на дневен ред при мен.
За захранването - ще почна към 6тия месец (6 навършени), тогава, когато забележа, че детето показва интерес към храната. Ще започна с пюре от картофи/тиква/моркови/броколи. След това ще дам плодове- банани, ябълки, боровинки. Ориз (кафяв)/, месо и т.н. Но никога няма да се стремя да замествам ядене - просто предлагам малко пюре след кърмене.
На мен ама хич не ми харесва назидателния тон, който понякога хората си позволяват да държат. Аз споделям мой опит/виждания. Нямам нужда някой да ми казва, че не разбирам, че не съм права, че не знам какво правя. То може би и затова ми харесва в Австралия-никой не дава непоискани съвети, хората са толерантни и никой не се изхвърля в опита си да се представи като супер жената - къщата и излизана, децата и  - книга да се напише за навиците им, храненето им, дрехите им. Яденето сготвено, мъжът - задоволен и щастлив.
Казах това, което мисля.
Лека ви нощ

# 294
hellen Денислав също ми е на АМ и също давам инфакол.Сега го давам 4 пъти,а той се храни 6-7от днес смятам да го намаля на 3 и така постепенно ше намалям. Няма да го спирам от раз.Нашата докторка ми каза да го захранвам най-рано от 5-я месец и аз не смятам по рано , каза ми също да не даам сокове именно заради коликите.А относно хемоглобина едвали сокчетата ще помогнат по скоро е важно въвеждането на местните пюрета по нататък.
Моят принц сега започна да сипоспива повечко ,будува по 1час и заспива,че чак се притеснявам че спи много  Simple Smile е то на мен угода няма Simple Smile. Хайде лек и успешен ден на всички!!

# 295
  • Пловдив
Скреч благодаря
Кати  Peace абсолютно съгласна
за температурата
- ние купихме на чико дигитален, като температурата се мери на главичката за 2-3 секунди. Не го бях ползвала до вчера, сам оза проба преди месец се бях опитала да меря, но не даваше точно. Така се бях ядосала, че щях да го хвърля, защото не е евтин. Обаче вчера като ми се наложи да меря, се оказа, че не съм мерила правилно, пробвах и с обикновен термометър, даваше едно и също. И сега съм спокойна,защото няма никакво притеснение за детенцето да се мери така.
Снежи адашче, добре дошла. Grinning Аз надничам при февруарките /уникално готини са/ и бях те видяла там, радвам се, че наминаваш и при нас.
БЕТТА честита месечинка. И ти рядко се включваш, добре ,че наминаваш все пак понякога
за гаджетата имам едно единствено бивше гадже, с което бяхме заедно 17 години и първото ми дете е от него. Тъй като му причиних много болка с раздялата /която обаче той изразява с агресия към мен, но .../много бих се радвала, ако се ожени и си има и други дечица Laughing , а на всичкото отгоре се оказа, че жените много го харесват, аз също му бях първо гадже и не беше поглеждал друга жена толкова години, ама като се разделихме, взе да ги сменя като носни кърпи Simple Smile, но аз се надявам да си седне у гъзо и да вземе да се събере с друго момиче. Май всички сме с различно отношение към своите бивши  Grinning, е, и настоящи, де
За пазенето
ние не се пазим , мъжа ми иска още едно дете, а тъй като вече съм на 36, няма за кога да се пазим, и без това става трудно
Маринелка
не се притеснявай, и цикъла ще ти дойде, и изпита ще вземеш, а ревюто ти за количката е страхотно, браво
Оф, отивам при моето болно бебе, което отказва категорично да яде  Sad

# 296
  • Видин
Оф, и аз странно защо ми се появяват пеперуди в стомаха като видя някое бивше гадже Simple Smile С мъжо сме заедно от почти 8г (добре, че се сетих че на 30 юни имаме годишнина  Laughing) и не мога да си го обясня  Blush
Скреч, черешите какво ги правиш? На компот или във фризер? Защото при майка ми имам замразени череши, ам не смея да ги пробвам. Кой знае какъв блювоч са  hahaha Имаме и малини  Crazy Ягоди още не съм яла тази година. Миналата се разочаровах и може би заради това. Но доволно преяждам с череши  Whistling
katilias, много ми харесват постовете ти. Напълно споделям твоето мнение Simple Smile Между другото, тази нощ те сънувах  Laughing
И сега рязко да сменя темата - планирам почивка сами с мъжото август месец (той е в чужбина, пътува с камион и ще се върне само за 2 седмици) и сме решили да пообиколим България с колата. Дайте ми идеи къде да ходим. От Видин сме, а планираме да стигнем до Варна. Кажете какви забележителности могат да се видят по пътя (може и малко в страни). Много държа да ида до Царевец, защото не съм ходила. Както ми се иска и да ида до Крушунските водопади. КАкво друго си заслужава да посетиме? Благодаря
Лъки, тиквичките са от пазара. Нямам двор Simple Smile Отдавна надживях тихата си истерия от нитратите  Laughing

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 10:23 от amanita

# 297
Добро утро!
Как никой не се сети да почерпи едно кафе ???  newsm78

Като искате да си говорим за гаджета  да започна да разправям  Crazy Mr. Green Единия до скоро ме преследваше  Close  Close Close Close Close Мъжа ми беше бесен  Close #Cussing out

Температура не съм мерила, но не ми се е и налагало. Имам и дигитален , и живачен и биберонен  Laughing

Охх момичета като чета , че още имате колики , направо се учудвам. Може би, защото Денис нямаше изобщо  Rolling Eyes Те коликите не спираха ли около 3 м (най-общо казано)

katilias  всичко с кърменето започна с един мой леко заядлив пост. Но все пак всяка майка си решава кога, как и от какво ще яде детето й. Никой нищо не може да й каже , но това не пречи да си изразяваме мнението.  (както направих аз) Peace

И се сетих да включа рубрика: хайде да се подсещаме кои са сезонните плодове и зеленчуци, за да не пропусна да се насладя на някои и докато видя, че ги има, те отминали.  ooooh!
 Пу първа - ягоди и череши. Ям до преяждане, защото знам, че съвсем скоро вече няма да ги има  Crazy

Ами сега започват и кайсиите , прасковите, динята, пъпеша , малини , боровинки  Laughing

Лек ден ! Аз ще последвам примера "чанта, чадър и аз" и хайде навън  Laughing

# 298
Добро утро! Hug
Днеска съм като пребита TiredЕва от няколко вечери заспива късно, после като хапне към 01 часа и след малко се събужда с мрънкане. Иска на ръце, не знам какво и е точно, постоянно си търка устичката с юмручета, но изгледи за зъби няма още. Разхождам се с нея в стаята вечер и залитам. Tired После  събуди всички към 6 сутринта и сега спи блажено. Crossing Arms
Маринелс, спокойно, ще го вземеш изпита другит път. Peace
На всички болни дечица -бързо оздравяване. Отивам да сложа 2 залъка в устата си.

# 299
  • Пловдив
аманитка до Крушунските водопади - Деветашката пещера, на път е, много е огромна
пещерите /сигурно сте ги видяли де, понеже са ви близо/ - магурата и леденика, разбира се и Белоградчишките скали;
родопи - перперикон до Кърджали, също Дяволския мост също там, пещера Утробата/ма там иска пеш/, в същия район е и тракийското светилище Татул; до Девин Ягодина и ягодинската пещера, Дяволското гърло до Триград, Ухловица до Смилян, Чудните мостове между Хвойна и Чепеларе, Асеновата крепост Асеновград, Бачковския манастир Бачково, По пътя за Кърджали от Асеновград - Белинташ, до него Старите къщи /много готин комплекс/
по подбалканския път до Казанлък - тракийската гробница /не че е нещо супер супер, ама все пак/, Старосел също гробница.
Мадара до Шумен - Мадарския конник
Жеравна /пак е близо до там/
Габрово - Етъра, Дряново - Дряновския манастир, пещерата Бачо Киро, село Боженците /уникално е там/
май бая има да ходите
 Grinning

Общи условия

Активация на акаунт