Кръщене - какво да купя, какво да направя?

• 135 741
  • 304
  •   1
Отговори
# 105
  • Юпитер- Сатурн
Искам да попитам изчетох темата, но ми се губи този момент, до колкото знам майката не присъства в църквата. Така ли е, наистина? Защото много ми се иска да присъствам на кръщенето на синът ми.

# 106
Азарея , това, че майката не може да присъства на кръщенето, не е вярно. Едно време се е спазвало до 40-тия ден след раждането, защото до тогава жената се е считала за "нечиста" поради докосването и до отвъдния свят по време на родилния процес. Това обаче са отживелици. Можеш спокойно да отидеш на кръщенето на детето си заедно с цялото си семейство и да се насладиш на момента. Желая ти прекрасен празник!  Hug

# 107
  • София
Защото много ми се иска да присъствам на кръщенето на синът ми.
Това остана?Естествено, че ще идеш  Wink
Да си изкарате чудно  Peace

Сиси, и аз чувам за първи път това за тортата след кръщенето!

# 108
Аз ще съм кръстница на 15 август на близнаци, момчета. Утре ще си набява повечето от нещата и ще започна подготовката, защото се вълнувам. Намислила съ си да купя картон и да нааправя кутийка за косата на децата.
Интересно ми е като са близнаци всичко ли е по две - таксата, питката, олиото, кърпите и сапуна за манастира... ?
Windy, ти си запозната май най-много ( не искам да обиждам другите ) - та, може ли да ами обясниш, защо момчетата минават зад олтара?

П.П.  Тази книга за българските обичаи и ритуали дали я има в библиотекатаа, защото много обичам да чета за българските трдиции.

# 109
  • София
За таксата не съм сигурна, но другите неща би трябвало да са си по две.

# 110
  • с трима мъже :)
двете деца ги кръстиха заедно
взеха ми двойна такса  Peace

# 111
Може ли да попитам, от всичко прочетено разбрах, че се носи питка и след това се раздава, но въпроса ми е трябва ли да има торта, като кръщенето не съвпада с рождения ден?

# 112
  • София
Не, торта не трябва да има.

# 113
Windy, ти си запозната май най-много ( не искам да обиждам другите ) - та, може ли да ами обясниш, защо момчетата минават зад олтара?

За какво минаване зад олтара става дума?

# 114

За какво минаване зад олтара става дума?
Става дума за това, че само момчетата могат да стават свещеници. Но май не се процедира във всяка църква.

# 115
до 40 тия ден от раждането, ако се прави кръщене майката не се допуска да присъства и това се спазва и сега в много църкви.

# 116
недопускането на жени в олтара/не се отнася до тези, чието "обичайно вече го няма", сиреч, минали са менопаузата/ е свързано с отдавна приети църковни правила, свързани с древния, първия грях на жената. Нищо повече от това. Мисля, навсякъде по църквите клисарките и помощничките са жени следменопауза, те влизат и в олтара.
По принцип дори не е било разрешено жена в цикъл да влиза в храма, но това, разбира се, са минали работи.

та, момченцата след кръщаването влизат в олтара като "новоосветени".

# 117
Тити, хубаво пояснение! Simple Smile

# 118
Четох, обаждах се- е не ми харесва идеята за кръщене в Троянския манастир. Нашето тържество ще е в Къпиновския.

Недопускането не жени в олтара идва от решение на един от вселенските събори, не от първородния грях.

# 119
точно така, правила, приети на събор. Обяснени с нечистотата на жената, започнала още с първородния грях. Защото олтарът е най-святото място в храма, мястото, където се освещава всичко. Не че ми се спори, всеки различно е чел Simple Smile
разбира се, по-горе нямах предивд "след" менопауза, а след спиране на цикъла, май трябва да се каже "в" менопауза.

Общи условия

Активация на акаунт