С МАЙ-ски рожби се сдобихме, щастието ний открихме! - Тема 1

• 29 159
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • До морето :)
Зазка и от нас имате стиснати палчета! Дано всичко да е наред и скоро да се приберете  Hug
Тони–ст, благодаря за отговора. Гледам да редувам гърдите, ако естествено не забравя преди това от коя е яла  Laughing Иначе лявата понякога е доста по-препълнена от дясната, но пък тези номера с пускането и нервниченето не го прави в началото, когато трябва да е по-силната струя. Ама може и да са колики, знам ли вече и аз. Та, как така лявата ми гърда е по-напълнена от дясната  newsm78 Нали уж ги редувам. Иначе уж гледаме да сме на режим, ама като ревне, няма как - даваме. Днес голямо ядене - сутринта в 9, после в 11, 12, 13, 15 и 17. Сега ще я видим до колко ще издържи. Не знам, правилно ли е на толкова често да я храня. Ама тя започва и или нервничи, или заспива и не се е наяла.[/color]
Иначе от вчера и аз съм в клуба на наср...ните и опиканите  Crazy Нахраних я, изчаках я да си свърши работата и ще я сменям. Добре, ама откопчавам памперса, започвам да я чистя и хайде- един фунтан, и нея леж, и мене. Марш в банята. Измихме се, слагам я на хавлията, тъкмо ще й слагам памперса и се изпика  Laughing
Вече съм станала като робот, дай цица, на цица  Laughing Снощи яде в 4:30, заспа и в 5:00 се събуди. Аз обаче забравила в колко е яла преди това, ставам, сменям памперс, отивам в банята, мия се, взимам, слагам я да суче и тя веднага заспа  Joy Поглеждам часовника и се усетих, че преди малко съм я свалила от мене  Joy
За стерилизирането - не че ползваме много шишето, веднъж на 3 дни, но го стерилизирам, заедно с бибата (която също не ползваме), заради млечницата и за всеки случай ако потрябват
За гладенето - гладя само малката, но малко по малко, горе долу само това което ще ни трябва скоро  Mr. Green Другото седи в легена до дъската за гладене  Grinning

# 316
Отчет от консултацията;
350 гр. за 6 дена  Crazy Вече сме точно 4.000 кг  Flutter
Бебка е перфектна по думите на педиатърката.Няма жълтеница,няма дявол,розовка и красива  Heart Eyes
Единственото,което трябва да правя е да промивам пъпчето със спирт,че вчера вече падна.

# 317
zazka, много стиснати палчета за малкото вързопче! Дръж се мила - трябваш на децата си здрава! Дадено ти е тежко изпитание - дано всичко лошо е зад гърба ви! Много  Hug

Аз пък да ви кажа, както казва Жени, като съм с бебето все едно съм сама! Голям кеф - лесна работа!  Party
Ама питайте като родих Йоана и останех сама с нея - така се страхувах и се шашках - все едно е тигър и ще ме изяде! Сега ми е широко на врата.
Интересно животно е човекът - като бях с 2 деца и дам едното нейде, като останех с едното ми се струваше, че съм без деца.
Сега, като остана с 2 от 3 - пак ми се струва, че съм без деца! Явно човешката гърбина /женската де  hahaha/ моЖ да носи мнооооооооооого!

Да ви се похваля - днес идва педиатърът в нас - би ваксина в дясното краче! Ирката е пораснала от 2600 на 3400 гр.!!!  Laughing  Laughing  Laughing Вече и аз имам бебе, каквото повечето от вас, мами, родихте! Много е сладка тази Ирка - продължава да прилича на морски таралеж! Само бодлите му станаха от черни - светло кафяви към рижи!  Crazy  Crazy

# 318
Айде най-накрая и аз да се разпиша, че скоро темата отишла...

Не съм чела, не съм писала скоро и много ме е срам  Embarassed, ама като с малката само миткаме навън няма как да намеря време и за тук

Зазка, стискаме палци и ние с Вики...дано скоро всичко е зад гърба ви  Hug

За гладенето и стерилизацията - практикувам ги и двете. Принципно не ми е най-любимото да гладя, ама го предпочитам пред измачкани дрехи! може и аз да пробвам фино пране и да видя дали ще се мачкат, но засега ще си гладя...пък и ММ се прилъгва и той глади понякога  Mr. Green

Сега ще се върна да почета малко и дано влезна в час за какво говорите Simple Smile

# 319
  • Velingrad
Хайде и аз срам не срам  Embarassed да си призная от както съм родила не съм влизала във форума Embarassed
Чудих се коя тема под ред изписвате вече Confused
Едва смогвам да свърша всичко и вечер към 1-2 часа се трупясвам. Даже сега пиша с една ръка, че на другата се е разположила Маги Simple Smile още я мъчат коликите милата Sad нищо не и помага. Кърмим се, но последните 2 седмици е наддала само 200гр и утре сме на контролен, че педиатърката ме вкара в някакъв филм, че не ми била калорична кърмата. Не знам дали има такова понятие newsm78, но бебка си пълни яко по 3-4 памперса на ден. Дано утре кантара покаже задоволителен растеж, че иначе не знам как ще се дохранваме както мрази шишета.
Зазка и от нас имате стиснати палчета Hug бъдете здрави
Хайде дано успея пак да вляза да почета назад какво се случва. Вие как успявате newsm78 се чудя.
Аз се обявявам за най-туткавата мама

# 320
За гинекологичния преглед - и на моята епикриза от изписването пишеше, че имам право на 2 прегледа до 30-ия ден. Понеже и аз не разбрах кой точно трябва да го извърши, се обадих н Родилното на МД-София (там раждах) и те ми казаха, че трябва да отида долу в поликлиниката, където е ЖК. Добре че там си ме следяха, че отидох направо ми мойта гинеколожка. Но отидох на 40-ия ден, точно ми бяха спряли лохиите. И аз имах оплакване, нещо като щипене и парене по време на уриниране (но не като цистит, ами все едно вътре във влагалището имам рана). Тя ме прегледа и не се учуди на това ми оплакване, звучеше така все едно го е очаквала. Това било, щото флората там нещо е нарушена, което било нормално след раждане. Освен това бил още зачервен родилният път (раждах нормално), иначе матката ми си била възстановила размерите. Изписа ми Лактажин - вагинални глобули (лактобацили някви) за нормализиране на флората и фауната.  Wink Каза, да ги почна на 50-ия ден и да слагам 10 - всеки ден или през ден. И 10 дни след като ги свърша да отида вече за цитонамазка.

Myst, аз живея съвсем близо до парка на CCS. Обикновено ходя в Южния парк, защото каката там си има приятелчета, но мога да отскоча и до Сити центъра, еднакво близо са ми.

Аз да питам мамите с две и повече деца относно разпределението за спането нощем: Как сте се разпределите да спите? Децата сами ли са в стая, или мама е с бебето, или бебето е при мама и тати, а каката/баткото е сам? Вкъщи аз спя с бебето в детската стая, а каката е на спалнята при баща си. Това разпределение нещо май няма да ми харесва дълго време, а то май за толкова се очертава. Тоест и кексът ми се струва невъзможен в такъв случай в нормални домашни условия. При вас как се случват тези работи?

zazka, дано всичко е минало успешно! Стискаме палци.

# 321
Добър вечер.Малката вече заспа! ooooh!
Днес имахме малко произшествие - мама ряза нокти на ръчичките, и щото сме много палави, се и порязахме! Embarassed Blush та като ревна това малкото човече, ужас, та бързам за риванол, да я почистя, а пък тая кръв тече ли, тече. Накрая сложих лейкопластче на пръстчето, и се гушкахме цял час без да мръдне - и тя, и аз бая се изплашихме. И цяла вечер само се гушкаме.
Зазка, стискам палци!  fingerscrossedДано скоро да се приберете вкъщи!
Tony_st, честита годишнина!
За гинекологичния преглед - във вторник ще ходя за втори път след секциото. Първия път беше на 10 ден след раждането.
За гладенето и стерилизирането - не обичам да гладя - гладя само бебешките дрешки, и то не всичките, а стерилизирам шишета през ден в микровълновата - в останалото време със веро и вряла вода.
SYMa, при нас разпределението е: аз и тати на голямото легло в нашата си спалня, бебка е в легълцето си до нас, а баткото спи сам в детската стая - вече е голям. Laughing Не че вратите на спалните ни са затворени - всички са отворени, та ако викне баткото, да се отгреагира веднага.  Laughing
Ох, утре ще ходим при Джи-пито да ни слагат първата ваксина. Стискайте палци да мине бързо и безпроблемно. Лека нощ - отивам да спя.

# 322
Здравейте прекрасни майчета!
Аз съм от редовно четящите майки, но не и от пишещите Simple Smile  Embarassed Но вече се престраших да ви пиша Hug  Mr. Green Heart Eyes
Малкото Йони си хапва добре, трупа грамчета Simple Smile Само пъпчиците по личицето ме притеснява ама педито каза, че е от претопляне  Close

Исках да попитам има ли някое майче с прекрасното си съкровище, която да пръска чар из улиците на Младост 2, 3, 4 в София  Embarassed Rolling Eyes

Зазка, ние стискаме палчета с Йонито - всичко ще се нареди Hug

Това е от нас.
Целувки
Хубава вечер
Привет и от мен и аз съм от тия мами дето само четът без да пишат, моята госпожица се роди на 31.05. след осем дневно преносване  и се казва Ана  - Мария .За сега момата е кротка , но и нас почват да ни мъчат коликите още  повече , че нещо кърмата ми не стига и от време на време сме на АМ .
Аз живея в Младост 1 , но не ми пречи да се разкрвам до Младост 2,3 и 4 стига да имаме достатъчно време . Стискам  палци на Зизска всичко да се оправи.

# 323
Добре дошли на престрашилите се мами! Аааааа няма страшно - ние си изкарахме тук царски 9 месеца, а сега заедно напред! И да пишете по-често!  Wink

SYMa, ето как при нас е организирано спането:
В спалното сме така - от стената към прозореца - бебешка кошара с Ирка, една крачка разстояние - спалнята с мен и таткото, една крачка разстояние - бебешка кошарка със свалена решетка с баткото.
В съседната стая на една ръка разстояние спи каката.
Всичко е на отворени врати.
Вечер като мина по стаите и видя как спят трите ми сърчица - ехххххх, сърцето ми прелива и си поплаквам де!  Crazy Flutter

Момичета, моето бебе от както съм болна спи по цяла нощ до сутринта към 6 часа. Май е още малка за такива дълги паузи, но аз спя като пън и не я будя.
То моето не е въпрос, ами да се похваля!  Mr. Green

# 324
  • Варна
Зазка, стиснати палци и от мен.

A_val, моето диване понеже също е шавливо, му режа ноктите докато спи, прочетох го в инструкция за ползване на бебешка нокторезачка /която нокторезачка изхвърлих, защото беше тъпа колкото си иска и не ставаше за нищо, но карай, поне инструкцията свърши работа Laughing/.

На нас ни се размина първата ваксина и ще остане за края на месеца. Валентин е още с висок билирубин, май не трябваше да му спирам глюкозата, никак не исках да го тъпча с излишна захар, но май ще се наложи да подновя даването на глюкоза.

Имам въпрос към консултантите по кърмене, просто от любопитство, пък и може би ще е полезно като информация: какво се прави, ако майката се разболее, например от грип - трябва ли да се спре кърменето, за да не се зарази бебето? И въобще, кои болести са съвместими и несъвместими с кърменето?

# 325
  • Velingrad
Само да кажа, че и аз съм в Младост 4 до БП. Обаждайте се да се видим

# 326
... към ЛЛЛ: как да разбера дали имам недостиг на кърма? От няколко дни гърдите са ми меки, като почна да цедя на ръка има мляко, като засучи бебето усещам че слиза млякото и бебето се дърпа след малко като почне да пръска млякото. Възможно ли е вече гърдите да са се регулирали и млякото да е според нуждите на бебка? За първи път си задавам въпроса дали може да не е достатъчно млякото, досега се бях настроила,че имам много мляко и е достатъчно за бебето. Но като са меки гърдите като посучи известно време се сърди и дърпа, а в същото време търси да сучи. Не мога да я разбера, предполагам това е някаква бебешка криза или хранене на куп.

Привет, diana!

Да, напълно възможно е кърмата ти да се е регулирала според заявката от страна на бебето. При всяка жена, този момент се случва по различно време. Като имаш предвид, че количеството произведена кърма винаги може да се поддаде на промяна - според принципа на търсенето и предлагането, този въпрос (дали млякото е достатъчно), има съвсем обикновен отговор. Когато бебето стимулира достатъчно често гърдите, суче ефективно за толкова време, колкото му е необходимо, не приема допълнително други течности, кърмата е достатъчна.  Simple Smile Усъмниш ли се, че поради някаква причина образуваш по-малко мляко, просто слагаш бебето по-често на гърда и тялото може да реагира в рамките на няколко дни.

Естественото състояние на гърдите, е точно това, което описваш. Хубаво е да се меки и спокойни, а не твърди или напрегнати. В интервалите между храненията, те задържат само предното мляко, по-воднистото, а в процеса на кърмене, се образува и задното, което слиза на няколко порции. По този начин природата се е погрижила да ни осигури вид комфорт. В първите часове и дни до седмици след раждането на бебето, обикновено се образува много по-голямо количество кърма от това, което е потребно за малкото човече, защото тялото ни се готви да откърми две бебета - по едно за всяка гърда. Постепенно млякото намалява така че да покрие нуждите на едно бебе, когато бременността не е била многоплодна.  Simple Smile

Дали успяваш да изцедиш кърма или не след кърмене, не е показател за това колко кърма се образува. Много майки не успяват и капка да изцедят, но пък кърмят успешно и дълго. Това не е сред показателите, които могат да се следят при нужда.  Peace

Дърпането, което описваш, може да има различни причини. Много бебета често имат нужда първо от успокоение, за да засучат спокойно. В тези случаи помагат много гушкане, милване, нежен майчин глас, нещо, което твоя майчин инстинкт подсказва и след това кърмене. Понякога бебето може бързо да е изсукало предното мляко и в нетърпението си да получи следващата доза кърма, да се изнерви и да показва това, дърпайки се от гърда. Някои майки споделят, че ако първоначалната струя на слизане на млякото е силна или слаба, е възможно бебето да реагира по същия начин. Би могла да смениш позата, стаята или леко да затъмниш обстановката. Често помагат и хитринки като носене в слинг, контакт кожа-до-кожа, кърмене в полусънно състояние.

Чудесно се справяте и двете, поздравления!   bouquet

... Аз кърмя на поискване и се водя по детето си. Щом като е гладна, ще яде. Аз като съм гладна не пия вода, ами си хапвам. Не съветвам никого, просто казвам моята гледна точка. И на мен се опитаха да ми говорят за товарене на стомаха и почивки, но аз ги отсвирих. Whistling
Тук е мястото да благодаря на всики момичета, които помагат с кърменето. Аз не задавам въпроси, но чета въпросите и отговорите към другите и цялата информация ми е много полезна Hug

princess SHENY, от името на всички дами от ЛЛЛ, много благодаря!  Hug
Чудесно е това, което пишеш за вас с бебето! Поздравления и смело напред!   bouquet

Бръмбазела   bouquet    bouquet  Много изчерпателен отговор на всичките въпроси, които ме тормозят тия дни ! Много благодаря ! беше ми изключително трудно да намирам отговори на всеки въпрос по отделно в интернет  ooooh!   Наистина искам да го "върна на гърдата", но истината е,че той никога не е бил там качествено.. все не засуква като хората..отначало му давах с лъжичка, но скоро нуждата му от по-голямо количество храна се появи и се наложи бутилчица ( 100мл. все пак Simple Smile  )  това за силиконовото зърно е интересно. може все пак да му даде идея, че млякото идва именно от гърдите !!! Благодаря пак за съветите ! Hug

raia07Hug Можеш да питаш конкретно всичко, което те вълнува - нали затова сме тук при вас.  Wink В интернет има тонове информация и е чудесно майката да вземе своя информиран избор за начина, по който желае да отглежда детето си. Имай предвид обаче, че не винаги литературата е адекватна, за жалост е нужен критичен поглед! Понеже мога да си представя колко свободно време имаш покрай бебчето, вероятно ще бъде по-лесно за теб да обсъдиш тук това, което искаш да знаеш. И другите момичета, и аз, сме готови да ти окажем подкрепа, както и на всички май-ки.  Hug

Да, храненето с лъжичка може да е времеемко, а ако бебето е гладно и нетърпеливо, може да се окаже и трудно. Много майки се справят успешно с чашка и с пипетка, а в периода на преход (връщане от шишето към гърда), тези начини за хранене могат да помогнат. Бавно, постепенно, не си поставяй срокове на всяка цена - когато, тогава. Имаш най-прекрасното бебче и правиш най-доброто за него, което е един чудесен стимул да гледаш оптимистично и спокойно на кърменето ви!   bouquet

... Имам въпрос към консултантите по кърмене, просто от любопитство, пък и може би ще е полезно като информация: какво се прави, ако майката се разболее, например от грип - трябва ли да се спре кърменето, за да не се зарази бебето? И въобще, кои болести са съвместими и несъвместими с кърменето?[/color]

Чудесен въпрос!  Simple Smile В случай, че майката се разболее, най-доброто, което може тя да направи за бебето си в този момент е... да го кърми и то често. В кърмата започва производството на антитела срещу болестта, която е атакувала майката. Тези антитела преминават чрез майчиното мляко у бебето и вероятността то да се зарази е много малка. В случай, че болестта е силно заразна, личният лекар може да препоръча поставянето на маска на устата, която да се сменя често, но обикновено дори и тази предпазна мярка може да се окаже ненужна.

В обратния случай, когато бебето се разболее, а майката е здрава, кърмата отново реагира и помага на бебето да оздравее по-бързо. Нерядко кърмата може да спомогне при излекуването на хрема (чрез капане на кърма в нослето), на очни инфекции (пак капане, но в окото) и т.н.

# 327
Zazka, аз и Филип ви пращаме много позитивна енергия и стискаме палци! Мислим те, така че ни дръж в течение !  Praynig Hug
За разпределението по леглата - търпя пълно поражение  Embarassed - аз и таткото спим на спалнята, в едната стая, а Филип и баба му спят в другата стая, но на едно легло!  Crossing Arms И няма отучване - не иска да спи сам и това е!  ooooh!

# 328
добре утро момичета бях писала  вчера че ходихме на лекар но няма нищо
няма нищо ама има хрема която снощи кашляше от нея защото се дави от суполчетата
и бягам в 12 за физиологичен разтвор и после спа до 6 сутринта като пак му сложих беше спокоен но се замисляме
с майка ми че той от както се е родил си накашля и има суполчета а
конюктивида който имаше а сега ми казаха че е запушен канал ме навежда на мисълта че може да е друго
и си мисля да отида му вземат секрет от нослето и окото и да видим да не е от окото всичко от самото начало а ние да мъчим детето
ако някой е имал този проблем чакам коментари защото ми  писна да го мъча с това око и сега и тая проявена странно хрема

# 329
Привет!
Вчера какъв ден беше - моята малка мишка ми скри шапката. Цял де неспокойна, плачлива, иска разходки на ръце и да стои на гърда То не беше запек, не бяха колики... ooooh! От 8,30 сутринта до 24 часа е спала само 4 часа... Накрая с таткото я изакахме (пак с ЕБХ), накърмих я и като заспа се събуди в 6 за хранене. След което, успя да си изпроси да спи при нас...Все още спи, а аз станах преди половин час, за да мога поне да закусвам.
За спането - ние сме само с едно дете, но все пак - има си легло, което е долепено до моята страна на спалнята. Понякога обаче, когато се размрънка много я вземам при нас - заспива на секундата Heart Eyes. Знам, че ще свикне, но не мога без сън...На мен най - близката ми баба е на 350 км, просто няма кой да ми я вземе за 2 мин и ако не се наспя, означава да не мога да се грижа адекватно за нея - което не е опция в момента.
Таnрахо - нашата хрема мина за 3-4 дни - капах морска вода и пръсках Еуфорбиум (но не толкова редовно), аспирирах секретите по няколко пъти на ден. За кашлицата - то се познава кога се дави детето, но нашата беше от настинка - точно с 3-4 пъти по половин чаена лъжичка Стодал се оправи. Сега не кашля и има много малко твърди секрети, опчти не се оправила Peace
Усмихнат ден! Hug

Общи условия

Активация на акаунт