Седмокласната дружина - ФИНАЛИ!

• 34 138
  • 732
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Това с подреждането на тези у-ща май хич не е лесно. Защо въпреки съветите да се следват желанията на децата всички търсят таблици и класирания за минали години???  newsm78 newsm78 newsm78
Напротив, хората идеално знаят, че трябва да впишат паралелките по реда на желанията,  независимо от бала. Но чакането ги изнервя и е повече от разбираемо, въпреки нареждането в правилния ред, да иската да узнаят опринтировъчно за къде им стига въпросният бал.. това търсене на инфо няма да повлия нареждането, а просто ще им даде известна яснота за това какво могат да очакват...

Временна яснота или малко спокойствие до излизането на резултатите. Ще е интересно после да споделят дали изчисленията им съвпадат с реалността!!

# 631
  • София
Профилът на лайстунг паралелките е математика + БЕЛ.  Peace Той е задължителен, както и вторият език за тези паралелки може да бъде само английски. Други избираеми  профили има само при шпраховете, като там има изборност и на втори език.Освен английски, може да се избере и руски.

# 632

Искам да попитам освен специалните паралелки в НЕГ има ли и профилиращи предмети,които да се усвояват на по-високо ниво, като математика,ИТ,химия,физика,биология.. и които  да се изучават на немски?Потърсих такава информация в сайта им,но не открих.
След 8 клас има изпит, в който се решава дали отиваш в т.нар. Лайстунг паралелка, където всички предмети се учат на немски и където получаваш немска диплома. Ако не успееш да отидеш в Лайстунг, оставаш в Шпрайх (не съм сигурна дали така се пише) паралелката, където мисля, че само някои предмети се учат на немски, но не съм напълно сигурна. За Лайстунга съм сигурна, брат ми беше там, че дава най-добрата подготовка за Германия/Австрия (относно следването на висше)..

Отровна, благодаря за инфото,но това вече го знам.Имах предвид, дали се учи примерно биология на по-високо ниво,защото отдавна вече само език не стига,за да впечатлиш хубав университет в Германия.
За това ще питам бате  Grinning Той учи фармация в Германия и предполагам знае  Simple Smile
В лайстунг паралелките определено на химията и биологията се набляга доста, не знам дали се водят профилиращи, но се изучават засилено.
Poison, в кой университет следва фармация батко ти, ако можеш да споделиш де?
За име не знам, но е във Фрайбург.. ще питам допълнително  Grinning

# 633
Това с подреждането на тези у-ща май хич не е лесно. Защо въпреки съветите да се следват желанията на децата всички търсят таблици и класирания за минали години???  newsm78 newsm78 newsm78
Напротив, хората идеално знаят, че трябва да впишат паралелките по реда на желанията,  независимо от бала. Но чакането ги изнервя и е повече от разбираемо, въпреки нареждането в правилния ред, да искат да узнаят ориентировъчно за къде им стига въпросният бал.. Това търсене на инфо няма да повлияе нареждането, а просто ще им даде известна яснота за това какво могат да очакват...
newsm10

# 634
"В Наръчника няма натрупаните статистики, но е обяснено как конкретно да се преизчисли успехът на дете тази година към успеха на дете на същата позиция миналата година и така да се види в кои гимназии има шанс да бъде прието. "

Белмекенска, благодаря, този пасаж от наръчника го бях пропуснал.

Поздрави!

# 635
Профилът на лайстунг паралелките е математика + БЕЛ.  Peace Той е задължителен, както и вторият език за тези паралелки може да бъде само английски. Други избираеми  профили има само при шпраховете, като там има изборност и на втори език.Освен английски, може да се избере и руски.
Ако един час на седмица повече БЕЛ или математика може да се нарече "профил"... Аз имах предвид, че като цяло лайстунг класовете са природоматематически ориентирани.

# 636
kesi,  мерси, но тази стаистика я има отдавна в блога....става въпрос за статистиката за 2010 с антрупаните честоти- например, в еди коя си гимназия се влиза, ако детето е сред първите еди колко си...същият вид статистика, който пуснахте за 2007,2008 и 2009, които обаче не са показателни, а тазгодишната ще е най-близо до тази от миналата година !

# 637
  • София
Ако един час на седмица повече БЕЛ или математика може да се нарече "профил"... Аз имах предвид, че като цяло лайстунг класовете са природоматематически ориентирани.

Зависи кой клас гледате.Да вземем  12-ти, в годината на кандидатстване, когато наблягането на профила трябва да е най-голямо. Peace Лайстунг във въпросната година имат 6 часа седмично математика  и 5 часа седмично БЕЛ. В същата година, друга паралелка, с нематематически профил има едва 2 часа математика.Това като сравнение, но 4 часа са си значителна разлика, както и да го погледнем. Освен това, съвсем независимо от въпроса за лайстунг, профилът не се измерва само с разлика в броя часове между отделни паралелки.Класовете  с профил математика учат по други учебници, в които е обхванат повече материал, част от който например не влиза в матурата, тъй като последната покрива изискванията за овладян материал по задължителна, а не профилирана подготовка.

# 638
До тук добре-моят син го докара до бал 31,714. Да се надяваме,че поне за Втора английска имаме някакви шансове,но все още не ми е ясно във въпросното Заявление като желание кое се посочва-училището или паралелката?
 мога ли например да пиша така:  1.Първа английска-испански  2.Втора английска-испански 3.Първа английска-немски 4.2-ра английска-немски ....става въпрос за обособени паралелки в зависимост от втория изучаван език. Може би задавам смешен въпрос-простете-но съм начинаеща в тези дейности,а моите близки са с големи вече деца и са позабравили подробностите newsm78

# 639
  • София
До тук добре-моят син го докара до бал 31,714. Да се надяваме,че поне за Втора английска имаме някакви шансове,но все още не ми е ясно във въпросното Заявление като желание кое се посочва-училището или паралелката?
 мога ли например да пиша така:  1.Първа английска-испански  2.Втора английска-испански 3.Първа английска-немски 4.2-ра английска-немски ....става въпрос за обособени паралелки в зависимост от втория изучаван език. Може би задавам смешен въпрос-простете-но съм начинаеща в тези дейности,а моите близки са с големи вече деца и са позабравили подробностите newsm78

Разбира се, че можеш Simple Smile

# 640
kesi,  мерси, но тази стаистика я има отдавна в блога....става въпрос за статистиката за 2010 с антрупаните честоти- например, в еди коя си гимназия се влиза, ако детето е сред първите еди колко си...същият вид статистика, който пуснахте за 2007,2008 и 2009, които обаче не са показателни, а тазгодишната ще е най-близо до тази от миналата година !

Така е - има я за предишните години, а за 2010 г. ще я има, когато някоя тазгодишна майка, ходила на родителска среща, я пусне  Hug - не може да си я виждала преди месеци в пощата, защото не е имало такава. Както и already писа, ние миналогодишните седмокласни майки не знаем как се работи с нея  Peace

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 08:17 от Белмекенска

# 641
 Titiri Какво можете да ми кажете за пета гимназия и за руското?

V-та и Руското са по-нови езикови гимназии, привличат деца главно неуспели да влязат по първо желание. IV -та и I- ва са с традиции от много години. Мисля, че са по-добри.

# 642
  • Пловдив
Някой наясно ли е как се образява бала в паралелки с допълнителен изпит за проверка на способностите. Конкретно ние сме се прецелили в една паралелка в математическата , за която изискваха и такъв изпит. Още резултатите по рисуване не са изнесени, но ме интересува как да пресметна бала на хубавеца. За другите паралелки в математическа ясно - 3 х МАТ+БЕЛ + оценките от 7-ми клас по МАТ и друг предмет. Но това рисяване???? В Наръчника е даден пример със спортните паралелки и паралелките по изкуства. Дали паралелката Компютърна графика се смята за паралелка по изкуства или не??? Дано някой се включи,че ни е спешно.

# 643
  • София и там където не се пуши
mama mariana всяко училище си излиза с наредба и формула за изчисляване на бала.

Да подсетя, че има училища с отделно кандидатстване, които не са с общо така наречено национално  класиране, като пример ТУЕС, НГДЕК , Художествената гимназия, Училището по приложни изкуства и др . И сега да речем деца приети и записани в момента в който са приети в други желани училища се отписват и започва записване и отписване и затова се освобождават места.

но все още не ми е ясно във въпросното Заявление като желание кое се посочва-училището или паралелката?

katyasi сочи се П А Р А Л Е Л К А . И десет паралелки да има в едно училище, се сочат и 10те по реда желание. Може например детето да не иска с втори език немски, тогава ще посочите да речем 2 от десетте.

Може да изпишете да речем 30 желания , а тези 30 желания да са например само 5 или 6 училища.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 09:06 от Dorothy

# 644
Чета, чета и вместо да ми се изяснява картинката, колебанията ми само се увеличават- АЕ или НЕ като първи? Доколкото си познавам чавето, с НЕ ще види голям зор, не знам как ще му се отрази това, боя се, че може до такава степен да му дойде нагорнище, че да загуби мотивация за учене и тогава става лошо. Голяма "пречка" тук е и таткото, който всячески се опитва да внуши, че е най-добре да пишем АЕ, защото и той се опасява, че ако на детето му е много трудно, може да се стигне дотам, че да ходи с огромно нежелание на у-ще, както се е случило навремето с него самия.
Блазе на момичешките майки, хем повечето момичета са доста ориентирани в желанията си, хем и психически са/ сме по-устойчиви. Знам, че няма как страничен човек да ми даде съвет, още повече, че не познава детето, просто си разсъждавах на глас.
Ще се радвам, обаче, на всякакви споделени мнения.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт