Раждане вкъщи 15

• 21 208
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
  • До хладилника, който обичам
Rookie, без да се съгласявам с повечето неща, които persimon пише, защото са дивотии и откровено заяждане от нямане какво да се каже, специално за импринтинга е факт. Това не значи, че майка, която не е имала възможност да осъществи този импринтинг в самото начало, не е майка или че осиновителките са кофти майки. Значи обаче, че импринтинга е послужил за определени цели за по-бързо и лесно сближаване на новороденото с майката и за задействане на някои рефлекси и хормони, които при отсъствието му могат да са по-проблемно задействащи се. Д-р Попиванова може би ви е говорила за импринтинга на лекциите, за нея със сигурност знам, че е наясно с функционирането на биологичния импринтинг и например специфичното му влияние в/у рефлексите на новороденото, bonding-a, кърменето и т.н. Тоест, биологичният импринтинг е факт и отсъствието му оказва влияние, въпреки че това влияние не е такова страховито, както го описва persimon.

За жълтеницата - в никой случай не може да се каже, че важи за повечето деца, напротив. Ще ми е интересно да ми споделиш на лични какво си чела, в моите източници пише малко по-различно - въпреки че проучванията доказват, че кърмените бебета са склонни да имат естествено по-високи нива билирубин, отколкото некърмените, повечето проучвания, които свързват кърмене и по-тежка жълтеница не уточняват важни детайли като брой хранения, продължителност, rooming-in и т.н. В проучвания, в които бебетата са закърмени до час след раждането, настанени заедно, кърмени на поискване поне 10 пъти на денонощие, без дохранване, жълтеница са имали същия процент кърмени, колкото и некърмени (Bertini, Dani, Tronchin&Rubaltelli, 2001; Gartner&Herschel, 2001; Huang at al., 2009), т.е. кърменето не е допринасящ фактор за жълтеницата, а има доказани ползи от него. (Mohrbacher, 2010)

# 286
... само и само за да е подготвена да се справи с това предизвикателство.  ...
И понеже все тук някой се възмущава как можем да съдим и да вменяваме чувство на вина на някого заради едно мъртво бебе, не е лошо същите тези хора да се замислят редно ли е те постоянно да го правят заради секцио или т.п.?

Да, много съм съгласна. Ние някак сме свикнали да се борим, да се справяме с предизвикателства, да контролираме, да се състезаваме.

Раждането, кърменето - не мога да разбера как някой може да обръща това на състезание или на самодоказване.

Имам познати, които приемат ужасно тежко неудачите с кърменето. Почти не спят, ходят като зомбита с помпите в ръка, изнервени са до крайност и мъжете им не смеят да си отворят устата пред тях. Чувстват се виновни, ако не се получава. Сякаш кърменето е някаква самоцел.

За да не кажете, че не знам за какво говоря, ще кажа, че докато дъщеря ми беше в болницата, съм се цедила два месеца през 2 часа, за да поддържам лактация - половината време с една ръчна помпа. Когато се оказа, че храненето с кърма няма да се получи при нас, просто изхвърлих всичко замразено във фризера и забравих за случая. Смятала съм, че това е добро за детето ми - правела съм го. Тия усилия не са предизвикателство, не са инвестиция, не са нищо за мен. Важното е детето ми да е здраво и да расте - другото въобще не го броя.

# 287
jp, извинявай за твърде личния въпрос, но защо не се получи с кърменето при вас? Питам, защото на мен ми спряха кърмата медикаментозно (в деня, в който ме качиха от реанимацията в отделението) без да ме питат и без да ми обясняват, а определено трябваше някой да го направи, защото бях в шок. Впоследствие съжалявах, че не съм направила нищо за да поддържам лактацията, но беше късно.

# 288
  • София
За това трябва да сме по-мили със себе си и да сме готови да "пуснем" всяка идея преди тя да се превърне в нощен кошмар и травма...

# 289
... и жената ми обясни, че през цялото време на раждането до приятелката ми неотлъчно стояла една акушерка-унгарка, която я увещавала, че ще се справи с вагинално раждане.  И всеки път, когато прималялата ми приятелка се отпускала и казвала, че вече иска операция, онази я надъхвала с нова сила......

това е ужасно
звучи като нов вид "енергийно вампирство", ако може така да се нарече

там не е ли имало възможност да подаде оплакване срещу такова агитиране?

# 290
jp, извинявай за твърде личния въпрос, но защо не се получи с кърменето при вас? Питам, защото на мен ми спряха кърмата медикаментозно (в деня, в който ме качиха от реанимацията в отделението) без да ме питат и без да ми обясняват, а определено трябваше някой да го направи, защото бях в шок. Впоследствие съжалявах, че не съм направила нищо за да поддържам лактацията, но беше късно.

Не са ми спирали кърмата. Бяха неутрални по въпроса - казаха, че е мое решение, но да имам предвид, че бебето ще е дълго в болница и да преценя дали искам да полагам тия усилия.

Когато я прибрахме у нас, аз упорствах да я храня с кърма. В резултат тя не яде и не пи първите 16 часа (беше малко над 2 кг). Добре, че беше майка ми да ме освести и да спра да упорствам. След тия 16 часа беше толкова жадна, че все пак почна да пие кърма едва-едва. Беше свикнала с АМ, не харесваше кърма. Смесвах й я с АМ, за да пие все пак нещо.

Замразената пък не искаше и да я доближи. И така, накрая бяхме на режим от цедене, стерилизиране, смесване, колики и т.н. на 2-3 часа. И тъй като бях сама с нея, реших, че е по-добре да минем изцяло на АМ, отколкото да се побъркам от недоспиване и угризения.

Трябва да кажа, че се съветвах с една дама от ЛЛЛ по въпроса и съм й благодарна, че все пак ми каза "Успокой се, АМ не е вредно за бебето. То не е отрова, която трябва да избягваш на всяка цена". Неонатоложката, която следеше Мими, също се опита да ни помогне да засуче от гърда. Тя имаше добър сукателен рефлекс от много малка, но явно нямаше сили да се храни така.

Та така. Отчитам пренавиването си по въпроса с кърмата за грешка към настоящия момент. Ако минавам пак през това, бих поддържала лактацията отново, но без цялото това напрежение, че непременно трябва да "спася" детето от храненето с АМ.

# 291
  • София
Раждането, кърменето - не мога да разбера как някой може да обръща това на състезание или на самодоказване.

Имам познати, които приемат ужасно тежко неудачите с кърменето. Почти не спят, ходят като зомбита с помпите в ръка, изнервени са до крайност и мъжете им не смеят да си отворят устата пред тях. Чувстват се виновни, ако не се получава. Сякаш кърменето е някаква самоцел.
Аз съм точно такъв пример. С вида на раждането нямах абсолютно никакви проблеми, обаче с кърменето преживях 30 дневен ужас. Никога, по никакъв повод не бях си представяла, че няма да успея. Коластра имах от шести месец, кърмата ми слезна първия ден...но никоа не изцедих повече от 30 мл от двете гърди. Беба сучеше като за световно по половин час и после ореваваше орталъка от глад. Дохранвах (направо си я нахранвах изцяло с АМ, тя беще страшно ящна). Аз рев, сълзи, сополи, драми. Чайове-майове, ядки, вся и всьо, което бях някога чела, помпи (имах зверска мускулна треска и схващане на китката). И всяко изказване, че няма майка, която да не успее да кърми, ако иска ме докарваше до срив.
 Stop Благодаря за такова надъхване - нищо хубаво и успешно не ми донесе. Ако имам второ дете нито ще се цедя, нито ще пия всякакви гадости и съм почти напълно сигурна, че има по-голяма вероятност да успея.

# 292
Когато я прибрахме у нас, аз упорствах да я храня с кърма. В резултат тя не яде и не пи първите 16 часа (беше малко над 2 кг). Добре, че беше майка ми да ме освести и да спра да упорствам. След тия 16 часа беше толкова жадна, че все пак почна да пие кърма едва-едва. Беше свикнала с АМ, не харесваше кърма. Смесвах й я с АМ, за да пие все пак нещо.

Замразената пък не искаше и да я доближи. И така, накрая бяхме на режим от цедене, стерилизиране, смесване, колики и т.н. на 2-3 часа. И тъй като бях сама с нея, реших, че е по-добре да минем изцяло на АМ, отколкото да се побъркам от недоспиване и угризения.

Е, че тези екстри си ги имахме и ние -  колики с пищене по цяла нощ + повръщане на фонтан, а впоследствие сериозен запек и др. екстри. Какви ли не АМ не смених, ефект почти никакъв, коликите и пищенето продължиха до 6м.

Укорявах се, че не съм била наясно с много неща и не направих най-доброто, което е било възможно. Беше ми слязла много коластра и попитах дали мога да я давам в банката за кърма, след като ми казаха, че няма да я позлват за моето дете (??). Отказаха ми и ме натъпкаха с хапчета. Още ме е яд на някои доктори заради последиците от безумните им действия, предписания и съвети, приети в състояние на безпомощност от моя страна.

Сигурно не става изведнъж синхронизирането с недоносено дете, отглеждано на изкуствено хранене в б-ца, но все си мисля, че има начин. Съжалявам, че твоя опит не е бил от най-успешните, но поне си имала шанс да опиташ.

# 293

Сигурно не става изведнъж синхронизирането с недоносено дете, отглеждано на изкуствено хранене в б-ца, но все си мисля, че има начин. Съжалявам, че твоя опит не е бил от най-успешните, но поне си имала шанс да опиташ.

Да, има и успешни примери - дори за бебета, родени по-рано от моето. Но стремежът на всяка цена нещата да бъдат така, както си ги планирал, не носи кой знае колко добри резултати.

Независимо дали става дума за кърмене или за раждане.

# 294
Добре,че го има това адаптирано мляко.Ако го нямаше,днес много деца биха умряли от глад,ако се разчита на кьрменето.

# 295

Да, има и успешни примери - дори за бебета, родени по-рано от моето. Но стремежът на всяка цена нещата да бъдат така, както си ги планирал, не носи кой знае колко добри резултати.

Независимо дали става дума за кърмене или за раждане.

Не става въпрос дали трябва да е на всяка цена, защото е очевидно, че има индивидуални особености, които трябва да се съобразят, независимо за какво си се готвил и какво си планирал. Същото важи и за раждането. Лошото е когато негативите идват от преценките и съветите на лекари, които предопределят ограничаването на естествените способности на жените да раждат и да кърмят. Т.е. системата те лишава от възможностите за информация и збор. За това иде реч.

# 296
  • София
Добре,че го има това адаптирано мляко.Ако го нямаше,днес много деца биха умряли от глад,ако се разчита на кьрменето.

Oф, много дълбокомислено! Да спрем прогреса и да се подслоним в пещерите, а?!

# 297
За жълтеницата - в никой случай не може да се каже, че важи за повечето деца, напротив. Ще ми е интересно да ми споделиш на лични какво си чела, в моите източници пише малко по-различно - въпреки че проучванията доказват, че кърмените бебета са склонни да имат естествено по-високи нива билирубин, отколкото некърмените, повечето проучвания, които свързват кърмене и по-тежка жълтеница не уточняват важни детайли като брой хранения, продължителност, rooming-in и т.н. В проучвания, в които бебетата са закърмени до час след раждането, настанени заедно, кърмени на поискване поне 10 пъти на денонощие, без дохранване, жълтеница са имали същия процент кърмени, колкото и некърмени (Bertini, Dani, Tronchin&Rubaltelli, 2001; Gartner&Herschel, 2001; Huang at al., 2009), т.е. кърменето не е допринасящ фактор за жълтеницата, а има доказани ползи от него. (Mohrbacher, 2010)
За жълтеницата важна роля играе зрелостта на черния дроб, затова и почти всички преждевременно родени имат. Сина ми имаше - роден е 2 седмици преди термин. Имаме и АБО несъвместимост. Кърмих го, и заради това жълтеницата беше много продължителна - към 2 месеца. Установено е че причината беше кърмата.
Това за закърмването до час не във всички случаи е възможно. Говорите все едно на всички веднага им потичат реки. На мен коластра не ми е текла през нито една от двете бременности, а чак на четвъртия ден след раждането се появи коластра и около ден-два след това кърмата. Проблеми с количествата след това не съм имала.

# 298
  • До хладилника, който обичам
Аризона, за недоносените много неща са различни Peace
Жълтеница от кърма е различна от физиологичната, знаеш.
А реки на никой почти не потичат в първите ден-два, но коластра има в почти всички случаи. Просто е в много малки количества, новородено бебе изсуква средно 7-15 мл на хранене, това е нищожно количество и просто може да не го регистрира човек на око, а на кантар - трябва да е наистина акуратен, за да отчете (затова се гледат и други признаци, разбира се). Мога да изкарам и разни таблици за капацитет на стомахче по възраст, но това са странични теми без връзка.

# 299
Исках да кажа, че дори при деца родени 2-3 седмици преди термин също може да има известна незрялост на черния дроб и по-силна жълтеница, не при всички естествено, както и не може да се каже кой фактор точно е "виновен" във всеки конкретен случай да се появи или е комбинация от фактори.
Знам че новороденото се храни в началото с по една чаена лъжичка, но понякога действително няма нищо в първите дни, и това не е толкова рядко явление. Точно така беше и при мен - 10-15 милилитра коластра, но това на четвъртия ден след раждането, второто раждане - същата работа. Хормони, които при всеки организъм явно са различни....

Общи условия

Активация на акаунт