Раждане вкъщи 15

• 21 138
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
jp, и аз не вярвам в спуснати тгоре правила за поведение. Но вярвам в промяна, ако НЗОК например сключва договори само с болници които допускат придружител, осигуряват достъп на майката до бебето непрекъснато, попълват надлежно анкетна карта на родилката и майката след това отбелязва точка по точка кое е изпълнено и кое не, например.

inna-bubulina, ако живееш в Испания и смяташ че тази практика не е добра е редно да се опиташ да я промениш. Дали да съдиш държавата, дали да се включиш в гражданска инициатива- не знам кой подход е правилен Simple Smile

# 376
      Сега да съдя ли Испания, като държава, че не разрешава?

Не.  Евентуално, ако болницата пише в разпоредбите си, че го допуска, но не е изпълнила това, можеш нея.  Да речем.

# 377
jp, и аз не вярвам в спуснати тгоре правила за поведение. Но вярвам в промяна, ако НЗОК например сключва договори само с болници които допускат придружител, осигуряват достъп на майката до бебето непрекъснато, попълват надлежно анкетна карта на родилката и майката след това отбелязва точка по точка кое е изпълнено и кое не, например.

И останалите ще ги закрият? Това май веднъж го гледахме.

# 378

Дали още има хора, на които е чудно защо други предпочитат да родят у дома?
Аз ги разбирам.  Peace

Пак ще ти кажа - понякога се налага да избираме по-малко зло. За съжаление.

Защото ти може и да ги разбираш, ама детето ти е спасено от същите тия гадни лекари в същите гадни болници. Някои деца не получават този шанс - ако се окаже, че всъщност раждането не е безопасно, колкото разходка в парка.

И защото е оцеляло, трябва да съм благодарна на системата, а също и на тези, които постъпват абсолютно непрофесионално в ущърб на майката и на бебето? Вярно е, че в тия същите болници има свестни лекари, но това не е извинение за останалите, нито прави болниците по-приемливи за родилките и новородените.  Защото оцеляването понякога е въпреки, а не благодарение на някои лекари..

Факт е, че хора, които ще раждат неасистирано вкъщи какъвто и избор да имат винаги ще има, както е факт, че неасистираните дом. раждания ще са по-малко на брой ако има стаи за раждане в дом. обстановка, родилни къщи, асистирано раждане и по-добро отношение към родилката във всички болници.

От там нататък за мен е ясно накъде трябва да вървим- стъпка по стъпка- първо промяна в болн. практики, административна промяна, постепенно нагаждане на болниците и персонала към новите изисквания, регламентиране на изискванията за стаи за раждане с акушерка в болница, родилни къщи и асистирано раждане- ако го има регламентирано, с изисквания за стаж и опит то всички опции няма да са достъпни веднага, но в дългосрочен план ще се знае какви са стъпките и ще има хора, които ще желаят да започнат обучение/стаж...

Това е и моето мнение.  Peace

# 379
Едва ли, особено ако се даде срок за изпълнение и не се изисква финансов ресурс. все пак купуването на релси и завеси (за да се отделят леглата в род. зала и да може всяка родилка да има придружител) и оставянето на бебето в стаята при майката, както и спускането на анкета, която болниците и майките трябва да попълват не изисква големи инвестиции...
Би могло, освен това просто клиничната пътека за "хубаво" раждане да е по-скъпа от клиничната пътека за "лошо"- изобщо ако има желание точния механизъм може да се намери...

# 380
Като ви чета премеждията и ми настрьхва косата.
Как така няма да ви "дават" децата веднага след раждане да ги виждате и да ги гушкате и ще идва някой да сьобщава само някакви арогантни астрологически гадания...Мулти,догади ми се от случката.
За всяко бебе и най вече за рано родените е доказано,че с този метод се постигат най бьрзи позитивни резултати в адаптирането на бебето.
http://www.buzzle.com/articles/kangaroo-care-method.html

Защо това не се практикува в БГ болници???

Защо не се е допускал роднина по време на раждането?
За да няма свидетели.Това е единствената причина за това.Знам го.Знам и колко се критикуваше тази промяна в полза на родилките.Персональт не искаше да има свидетели на деянията си.

# 381
      Сега да съдя ли Испания, като държава, че не разрешава?

Не.  Евентуално, ако болницата пише в разпоредбите си, че го допуска, но не е изпълнила това, можеш нея.  Да речем.

В разпоредбите на болницата /и по принцип във всички испански държавни болници/ пише, че се допуска бащата /е разбира се ако той желае, не го задължават / и само в изключителни случаи майката на родилката/също ако желае/ и никой друг - това в родилната зала.
      Иначе детето си е при майката в стаята /и между другото родилката също престоява 2 часа в следродилна зала, като през това време детето се изкъпва, премерва, изтегля, както и други рутинни процедури през тези 2 часа/. Придружителят /бащата на новороденото или майката на родилката/ могат и да спят при родилката и бебето, менюто е като в ресторант, посетители се допускат още веднага при родилката и детето/без да преспиват разбира се/, телевизори, интернет - и това е държавна болница.

Мисълта ми беше, че никой не роптае против разпоредбата, че не се допуска никой друг/приятелка, дула и пр./ в родилна зала, както и срещу рутинните процедури през 2-та часа, в които майката престоява в следродилната зала/.
      Явно точно тука, се нарушават правата и свободите на жените раждащи в Испания, пък се мълчи.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 20:09 от inna-bubulina

# 382
Как така няма да ви "дават" децата веднага след раждане да ги виждате и да ги гушкате и ще идва някой да сьобщава само някакви арогантни астрологически гадания...Мулти,догади ми се от случката.
За всяко бебе и най вече за рано родените е доказано,че с този метод се постигат най бьрзи позитивни резултати в адаптирането на бебето.

За да няма свидетели.Това е единствената причина за това.Знам го.Знам и колко се критикуваше тази промяна в полза на родилките.Персональт не искаше да има свидетели на деянията си.

Ами така е тука, само се чудя защо някои хора ги хваща нещо като стокхолмския синдром и не искат да разберат, че самите те са потърпевши..  Rolling Eyes

Благодаря за линка, чела съм за този метод, но години по-късно. У нас такова решение май все още се смята за светотатство от страна на медиците, не съм чувала да се предлага из болниците.

# 383
multimodal, не съм сигурна, но мисля че някъде се прилага кенгуро грижата- в Пазарджик, ако не ме лъже паметта.

inna-bubulina, жалко е че никой не роптае, т.к. от личен опит знам че тези първи 2 часа с бебето са вълшебни и прекрасни и също така е доказано че засукването през първия час след ражданеето силно намалява риска от проблеми с кърменето. Т.е. практиката за разделяне на майка и бебе за 2 часа не е добра.

Но също така не смятам че това е добър аргумент в спора- испанките не роптаят, затова трябва и ние да приемем еди-кое-си за правилно. Не ми звучи разумно да се съглася Simple Smile

# 384
  • София
Лично аз много искам да разбера с какво е по-лоша клизмата от това да се хмхмх... пред целия персонал.
Аз преди първото раждане (от четене в бг-мама) бях останала с впечатление, че това е най-неприятната и ужасна част от раждането. И като ме качиха на магарето да ми я правят и зивадих едни рй такива очи, все едно ще ме колят  Shocked Shocked Shocked . Добре, че акушерката беше свястна, та ме разсея и всъщност нищо кой знае какво. Пред вероятността да се ... дори пред една акушерка, не си струва коментара.
Виж, катетъра е друга работа.  Confused
Някой по-назад беше споменал, че не са му правили клизма, а акушерката забърсвала...е благодаря.  Sick

# 385

Ами така е тука, само се чудя защо някои хора ги хваща нещо като стокхолмския синдром и не искат да разберат, че самите те са потърпевши..  Rolling Eyes

Благодаря за линка, чела съм за този метод, но години по-късно. У нас такова решение май все още се смята за светотатство от страна на медиците, не съм чувала да се предлага из болниците.
Нашата ЛЛ споделя, че се ползва ефективно и в домове за възрастни терапия с прегръщане. Т.е. не навсякъде.

Някой по-назад беше споменал, че не са му правили клизма, а акушерката забърсвала...е благодаря.  Sick
А е по-приемливо, след като си се измил перфектно, да ти направят клизма и да няма след това къде да се измиеш ..  Sick ? След няколко часа контракции, обикновено не е останало много за забърсване, но за оцапване от клизма е.
Простете за детайлите.

Много болници тенденционно лъжат родилките, че са "приятел на бебето".

# 386

inna-bubulina, жалко е че никой не роптае, т.к. от личен опит знам че тези първи 2 часа с бебето са вълшебни и прекрасни и също така е доказано че засукването през първия час след ражданеето силно намалява риска от проблеми с кърменето. Т.е. практиката за разделяне на майка и бебе за 2 часа не е добра.

Но също така не смятам че това е добър аргумент в спора- испанките не роптаят, затова трябва и ние да приемем еди-кое-си за правилно. Не ми звучи разумно да се съглася Simple Smile

Не знам, Марина беше кърмена 1 година /независимо, че беше отделена първите 2 часа от майка си/
         И не казвам, че всичко трябва да се приема, че е правилно, просто казвам, че не навсякъде е идеално. И, че регламентирането на асистираното домашно раждане е един дълъг процес, който започва от болничното обслужване /не забеляза ли хубавите неща там/. Някак имам чуството, че искаме прекалено много и ако е възможно всичко да се случи хей така наведнъж. И забравяме, че малките победи бележат пътя на Големият Успех.
       Не може да сложим коня пред каруцата. Първо Регламентираме, след това оправяме условията за регламентирането.

# 387
  • София
Как така няма къде да се измиеш? Лично аз не помня дали имаше топла вода, но душ определено имаше. Но въпреки това, предпочитам пакет мокри кърпички, пред това да се окъкам пред персонала.
Кое е по-комфортно?
Извинете френския ми.  Crazy

# 388
и да няма след това къде да се измиеш ..  Sick ?
И коя е тая болница? (звучи ми като виц, направо)
Трябва жалба в риокоз да се пусне и мисля че има шансове за успех.

# 389
Ina, може би не си запозната, но има доста инициативи в Испания. Тази мен лично доста ме впечатли - за неразделяне на майката и бебето специфично:
http://www.quenoosseparen.info/

Общи условия

Активация на акаунт