Раждане вкъщи 15

• 21 262
  • 757
  •   1
Отговори
# 135
Как ще роди всеки един е въпрос на личен избор, стига да не се поставя в риск животът и здравето на новороденото.
А на майката живота кога е от значение?

# 136
  • София
Как ще роди всеки един е въпрос на личен избор, стига да не се поставя в риск животът и здравето на новороденото.

Не се формализирай - тъпо е да се жертва зАлудо бебето! Това е.

# 137
Аз се извинявам, че ще върна темата отново към въпроса, който една от потребителките зададе по-напред в темата, а именно - има ли починали бебета само от това, че са родени чрез цезарово сечение.
Миналата година, през май, сестра ми загуби бебето си, което беше извадено в началото на 37 г.с. от лекаря, при когото беше решила да ражда. Той успя да я убеди, че бебето е в странично предлежание и е много опасно за него да стои повече в утробата.  Въпреки че лекарката, която следеше бременността й твърдеше, че е в съвсем нормална позиция за раждане (и аз много повече вярвам на нейното твърдение - тя нямаше никаква изгода от това да твърди едно или друго нещо, тъй като не работи в родилна зала). Бебето почина на 4-ия ден след раждането от респираторен дистрес синдром без да има каквито и да е увреждания и несъвършенства. 4 дни беше на командно дишане и накрая си отиде от белодробен кръвоизлив, който не успяха да овладеят. Толкова за "безопасното" секцио.

# 138
  • София
... Толкова за "безопасното" секцио.

Тук мнозинството го намираме за краен вариант и не то е главната ни тема.  Peace Иначе разбирам какво визираш и да ти кажа, тези лекари са ми досущ виновни колкото убедителните родилници - подвели са сестра ти по подобен начин и тя се е предоверила.

# 139
  • До хладилника, който обичам
Ieppe, много съжалявам за загубата ви! Hug

Отново, няма такова нещо като безопасно раждане. Нито един вид. Винаги има рискове, просто са различни за различните видове, но не непременно по-малки.

# 140

Не се формализирай - тъпо е да се жертва зАлудо бебето! Това е.
Питам защото,ако тази Цеци беше починала при раждането,а детето беше оцеляло какви щяхте да ги дискутирате сега?

# 141
  • София
...
Питам защото,ако тази Цеци беше починала при раждането,а детето беше оцеляло какви щяхте да ги дискутирате сега?

Ако, ако... ама има факти, които са повод за обсъждане. Ако беше в болница, като нищо и двамата да са живи сега, не само майката. Wink

# 142
  • София
Това твърдя и аз - демонизирането на нашите лекари и идеализирането на чуждите е нещо, без което спокойно можем да минем.

Впрочем те и чуждите най- често са наши... решили да си опитат късмета при по- добри условия... и по- малко истерични пациенти...

# 143
Това твърдя и аз - демонизирането на нашите лекари и идеализирането на чуждите е нещо, без което спокойно можем да минем.

Впрочем те и чуждите най- често са наши... решили да си опитат късмета при по- добри условия... и по- малко истерични пациенти...
О,да.С малката разлика,че веднага се открояват.
...

Ако, ако... ама има факти, които са повод за обсъждане. Ако беше в болница, като нищо и двамата да са живи сега, не само майката. Wink

Ако,ако...защо всеки оплаква детето,а майката?
Колко родилки загинаха в болниците в БГ през последните няколко години поради лекарски грешки и некомпетентност?? За тях няма кой да пише.Сами са си виновни,че са починали....стига детето им да е здраво.... ooooh!

# 144
Аз се извинявам, че ще върна темата отново към въпроса, който една от потребителките зададе по-напред в темата, а именно - има ли починали бебета само от това, че са родени чрез цезарово сечение.
Миналата година, през май, сестра ми загуби бебето си, което беше извадено в началото на 37 г.с. от лекаря, при когото беше решила да ражда. Той успя да я убеди, че бебето е в странично предлежание и е много опасно за него да стои повече в утробата.  Въпреки че лекарката, която следеше бременността й твърдеше, че е в съвсем нормална позиция за раждане (и аз много повече вярвам на нейното твърдение - тя нямаше никаква изгода от това да твърди едно или друго нещо, тъй като не работи в родилна зала). Бебето почина на 4-ия ден след раждането от респираторен дистрес синдром без да има каквито и да е увреждания и несъвършенства. 4 дни беше на командно дишане и накрая си отиде от белодробен кръвоизлив, който не успяха да овладеят. Толкова за "безопасното" секцио.

Mного, много съжалявам. Това е ужасно нелепо  Sad

И иzвинявам се, ако въпросът ми е пркалено нахален.. Но имаше ли последствия zа тоzи лекар? Каzусът ми се вижда прост, следователно и вината би могла да се докаже лесно. И би трябвало да е понесъл последствията, zащото И ТОЙ може да го причини на други жени, които вярват, че сташно няма  Confused

Гласност имаше ли? Също ми се вижда редно. И таzи страна трябва да се zнае и чуе от жените...

# 145
  • Sofia
От моята гледна точка животът на детето е по-ценен, отколкото този на майката и аз лично бих предпочела да умра, отколкото да рискувам живота на детето си....

# 146
Мисля, че не е точна тази статистика. Ето какво казва д-р Методи Янакиев, шеф на 1АГ-Света София:

http://novinar.bg/news/d-r-metodi-iankov-ne-preporachvame-razhda … MjIyMDs0OA==.html

В "Света София" 40% от ражданията се извършват със секцио, от които между 8 и 10% са по желание на пациентката. На една от последните акушер-гинекологични конференции преди две години гилдията на акушер-гиноколозите възприе положително тази тенденция. Затова и ние в България на практика сме въвели раждането по желание със секцио - разбира се, след като сме обяснили на жената всички възможни усложнения.

Обяснили са усложненията? Верно ли??? Защо ли не им вярвам, грам!? Някой казал ли е,че бебетата им имат риск от пенвмония и дихателни усложнения, нисък АПГАР, и автоимунни заболявания по-късно в живота? ТРЪНЦИ!

И не знам как с е връзва това изказване, с последвалото теоретично мнение, че те всъщност не подкрепяли секциото, като казва, първо че на практика се прави и че го подкрепяли? Или все пак трябва да се каже, това което би трбявало, нищо, че на практика не е така и те с това започват-че не е и подкрепят да не е.

Разбира се, в тези случаи на непожелано секцио, никъде не се казва, колко са за да роди някоя родилка в смяната на въпросния лекар или възможно по-бързо, защото той вече е прибрал парите и се е наел да стои докато роди, а няма време да я чака още 6 часа да ражда естествено. След като се знае, че секциото налагащо се по медицински показатели реално е 10-15% не знам как ги обясняват тия 20% отгоре, даже като изключим 10% секцио по желание.

Факт е, че има доста лекари у нас, които склоняват към секцио, за да им е по-лесно и за да вместят съответната жена в графика си.  Факт е, че някои жени може и да родят секцио именно поради тази причина.  При положение обаче че и те, и бебетата им излязат живи и здрави от такова раждане, бял кахър, че са родили оперативно, дори и реално да са могли да се разминат с такъв вид родоразрешение.

Познавам доста добре I АГ, и с лошите, и с добрите й страни.  В тази болница първата лекарка, която ми водеше първата бременност, ясно и недвусмислено ме уговаряше да родя секцио.  Тогава нямах никакви предпочитания относно раждането, имах преди това две сериозни операции, едната от които много тежка коремна и нямах никакъв страх или особени притеснения за още една операция.  Или още две, ако говорим за второ бебе.  Но не ми хареса начинът, по който ме навиваше докторката.  Много съм чувствителна на тема подход и обективност.  Така се случиха нещата, че малко преди термина попаднах на друга лекарка, в същата болница.  Отново по препоръка, но без да поставям изрично изискване лекарят да е за естествено раждане.  Вече бях решила да сменя лекаря, но не и болницата.  Втората докторка, която изроди и двете ми деца в последствие и на която бих се доверила, ако имам още деца или пък имам нужда АГ хирург, е пълна противоположност на първата лекарка.  Предпочита естественото раждане, много добре оценява рисковете при оперативното /да я цитирам: "едно секцио си е отворен корем" - сиреч, терен, пълен с изненади и бомби със закъснител/, но нито за миг не би се поколебала да изроди оперативно, ако го налагат обстоятелствата.  Толкова за генерализациите.  

И накрая - някой може ли да ми обясни как фактът, че има наистина лекари, които навиват без особени основания жени да раждат с кесарево сечение, дава рационал и превес на избор да родиш неасистирано вкъщи?

Последна редакция: нд, 12 юни 2011, 16:02 от Rookie

# 147
От моята гледна точка животът на детето е по-ценен, отколкото този на майката и аз лично бих предпочела да умра, отколкото да рискувам живота на детето си....

Аз също  Peace По-ценен е животът на детето, което е Бъдещето на .../даже и на Вселената/...

# 148
И от моята гледна точка е така,но законите са други и мед.персонал поставя майката на детето пред неговия живот.
В една клиника мед.персонал не се явява майка на новороденото и няма такива емоционални приоритети.

# 149
И ти ли от позицията на майка така мислиш?

Ама как успешно изкривявате и измествате темата, направо равни нямате! Някакви кукувици решават да раждат в къщи, защото нямат с какво друго да се отличат, а после - болниците били криви, лекарите били криви, секциото било криво ...

Общи условия

Активация на акаунт