Раждане вкъщи 15

• 21 192
  • 757
  •   1
Отговори
# 330
Мулти, ти защо даде да ти спрат кърмата с хапчета?
Толкова ли не ти дойде до акъла, че не е полезно, а и кърмата след време сама си спира?
Или сега те е яд, че си дала пара за АМ на гадните империалисти?
Защото не знаех на кой свят се намирам от шок и ужас, и не можех да мисля, само плачех. Сега доволна ли си? Не ме е яд за никакви пари, яд ме е, че лекари си позволиха да постъпят така с мен и с детето ми. Налашиха ме до смърт, че бебето ми няма да оцелее или няма да е нормално, имало мозъчни кръвоизливи и пр., дори не поискаха да го запишат преди да навърши 7 дни. Но пък не пропуснаха да го ваксинират! А след като го изписаха от болницата, а аз търчах като полудяла да правя изследвания при разни светила, се оказа, че няма нищо подобно - всичко си му беше нормално. На контролния преглед, сле като им показах изследванията, излязоха с извинението, че апаратурата им била старичка и имало възможност от хипердиагностика. Не знам как се въздържах да не реагирам, след като месеци наред не бях нито яла, нито спала и изобщо се чудя как бях още жива. От кръвоизлива и операцията се възстанових бързо, има-няма месец ми трябваше и бях на крака, но травмата и шока на психическо ниво - 5-6 години ми държаха, а и още имам последици. Как мислиш, такава ли трябва да бъде лекарската помощ? Дали биха постъпили така със собстените си дъщери и внуци?

# 331
Ама раzбира се, че иzходът може да е раzличен от предполаганото. Това няма какво да се уточнява, то е факт. И явно някои жени точно тогава чувстват това раzочарование, де да zнам... както каzах, прилича ми на всеки друг слу,ай, когато човек много иска нещо и вярва, ,е ще му се случи. То не става, няма виновни, ама пак си раzочарован. Може да неен много логично, може на други да им е смешно, но човекът си zнае какво чувства.

Предполагам, че всяко нещо, което се приеме от даден човек като вид постижение (дори пак на другите да им се вижда глупаво постижение  Wink  ), може да носи някакъв вид гордост.

Не се zаяждам, може би вие така си го виждате, ама не раzбирам това с очите и това си е. И лещи да се сложат...
Но съм чувала така или иначе, като се zамисля, хора да се "гордеят" с доста неща, които не са тяхна zаслуга.. или не съвсем. Пример "Гордея се с хубавата си коса" и т.н., че някои се гордеят дори с колата си, или още по_идиотски (zа мен) неща.
Пък какво остава тогава zа това, дето тук се обсъжда  Laughing

# 332
Мулти, в съвсем малка степен, в сравнение с теб, зная как си се чувствала, защото и мен ме бяха наплашили зверски след раждането на малката.  За щастие кошмарът продължи съвсем кратко поради две причини.  Първата беше, че малката реагира много добре на лечението, а втората, че както лекари ме бяха наплашили и побъркали, така лекари ме успокояваха и ми даваха обективна информация, която сама нямаше как да си набавя.  Така че нека не слагаме всички лекари в един кюп.  Не, медицината не бива да е такава.  Но и не е справедливо да сложим етикет на цялата медицина, че за нищо не става.  И решението не е да си раждаме вкъщи, особено сами или с помощта на неквалифицирани лица.  

# 333
  • Куциндрел
Мулти, ти защо даде да ти спрат кърмата с хапчета?
Толкова ли не ти дойде до акъла, че не е полезно, а и кърмата след време сама си спира?
Или сега те е яд, че си дала пара за АМ на гадните империалисти?
Защото не знаех на кой свят се намирам от шок и ужас, и не можех да мисля, само плачех. Сега доволна ли си? Не ме е яд за никакви пари, яд ме е, че лекари си позволиха да постъпят така с мен и с детето ми. Налашиха ме до смърт, че бебето ми няма да оцелее или няма да е нормално, имало мозъчни кръвоизливи и пр., дори не поискаха да го запишат преди да навърши 7 дни. Но пък не пропуснаха да го ваксинират! А след като го изписаха от болницата, а аз търчах като полудяла да правя изследвания при разни светила, се оказа, че няма нищо подобно - всичко си му беше нормално. На контролния преглед, сле като им показах изследванията, излязоха с извинението, че апаратурата им била старичка и имало възможност от хипердиагностика. Не знам как се въздържах да не реагирам, след като месеци наред не бях нито яла, нито спала и изобщо се чудя как бях още жива. От кръвоизлива и операцията се възстанових бързо, има-няма месец ми трябваше и бях на крака, но травмата и шока на психическо ниво - 5-6 години ми държаха, а и още имам последици. Как мислиш, такава ли трябва да бъде лекарската помощ? Дали биха постъпили така със собстените си дъщери и внуци?
Явно си изживяла ада на земята. Важното е, че сега всичко при вас е наред.
Явно при теб неспособността да кърмиш е идвала от психическото ти състояние.
Само дето не разбирам, защо се изказа за АМ така, че едва ли не са го измислили за да печелят пари, а не защото има майки с проблеми с кърменето.
Ами, да ти кажа случва се такива неща и при мед. лица. Скоро се запознах с една лекарка, която си е патила от нейни колеги, при това близки познати. Едвам е оцеляла.

# 334
  • Куциндрел
Но и не е справедливо да сложим етикет на цялата медицина, че за нищо не става.  И решението не е да си раждаме вкъщи, особено сами или с помощта на неквалифицирани лица.  
Тук основно се лепи етикета на цялата медицина и на всички лекари.
Колкото и да даваш примери за адекватна лекарска помощ, файда няма. Веднага  ти изкарват няколко негативни примера и толкоз.

# 335
  • До хладилника, който обичам
Ceca, АМ е измислено за бебета, които по една или друга причина не могат да получат майчино или донорско мляко, но е факт, че дистрибуцията и агресивния му маркетинг в днешно време карат не една жена да се съмнява дали пък може да кърми и дали всичко й е наред; лекарите също с лека ръка изписват дохранване, понеже е по-лесно, отколкото да обясняват дълго време на притеснена майка как да преодолее евентуалните проблеми Confused Разбира се, не всички са такива, има и много готини и съвестни здравни работници. Но някои просто не се интересуват чак пък толкова и това си личи.

# 336
multimodal, аз явно съм по-параноична, защото предпочитам да ми кажат, че има проблем, а да се окаже, че няма - отколкото обратното.

Знам през какво си минала, но факт е, че без тези лекари и старата им апаратура, детето не е ясно дали щеше да е живо.

Отделно, че мозъчните кръвоизливи се резорбират и не винаги се вижда дори къде са били. При Мими - слава богу - беше такъв случаят. На по-късните ТФЕ едва-едва си личеше, че е имало кръвоизливи.

# 337

Моята позиция- против всякакво планирано домашно раждане bowuu

Ма чудесно! Някой да те разубеждава от това ти мнение?

Аз пък съм за планираното и асистирано домашно раждане, когато е няма фактори, които говорят, че то няма да е удачен избор. И няма да ме убедиш в нищо друго, уверявам те.
и ти мен Peace

# 338
Ceca, АМ е измислено за бебета, които по една или друга причина не могат да получат майчино или донорско мляко, но е факт, че дистрибуцията и агресивния му маркетинг в днешно време карат не една жена да се съмнява дали пък може да кърми и дали всичко й е наред; лекарите също с лека ръка изписват дохранване, понеже е по-лесно, отколкото да обясняват дълго време на притеснена майка как да преодолее евентуалните проблеми Confused Разбира се, не всички са такива, има и много готини и съвестни здравни работници. Но някои просто не се интересуват чак пък толкова и това си личи.

Ми раzбира се, че е така. Хората са такива същества, че с всичко (беz zначение какво е), което носи пари се спекулира и zлоупотребява. С всичко. А раzбира се, бебешката индустрия носи много, много пари. Може да е гроzно, може да е жалко, но си е факт. И няма какво да го отричаме, zаради пари хората са способни на абсолютно всичко. Не всеки човек, има иzключения, естествено, а иzобщо хората като цяло.

# 339
Явно си изживяла ада на земята. Важното е, че сега всичко при вас е наред.
Явно при теб неспособността да кърмиш е идвала от психическото ти състояние.
Само дето не разбирам, защо се изказа за АМ така, че едва ли не са го измислили за да печелят пари, а не защото има майки с проблеми с кърменето.
Ами, да ти кажа случва се такива неща и при мед. лица. Скоро се запознах с една лекарка, която си е патила от нейни колеги, при това близки познати. Едвам е оцеляла.

Не знам дали е ада на земята, но определено беше моя ад досега.
Не бях неспособна да кърмя, напротив, коластрата ми тръгна веднага и беше доста обилна, въпреки стреса. Предложих да се цедя и да давам за моето дете - отказаха ми, предложих да давам за банката - не можело. Нямало особени шансове за детето, а дори и да оцеле (изказване на лекар!) едва ли съм щяла да задържа кърмата. Затова - хапчехнце, защо да им създавам грижи с мастити и пр.? По-важното беше да ме изпишат колкото се може по-бързо, а какво правят с детето - никой не казваше. Веднъж на ден слизаше лекар да издекламира колко грама било качило бебенце с номер ХХХ и толкова.

За АМ вече си казах мнението, за мен е решение ако няма друг вариант, а не защото не им се занимава да помагат на родилките да се научат да кърмят, да търсят начини да си стимулират кърмата и да се синхронизират с бебето. Добре, че е националния център по кърмене и ЛЛЛ, та майките имат някакъв шанс, ако преди това не са ги лишили от него в някое РО, и имат желание.

# 340
....
Ахааа...мерси:)  Ми че то това до всичко се отнася. Защо тогава спориш за нещо в тази тема, шом мислиш така, и то доста правилно, бих казала?

Споря, защото здравомислещите в тази тема (не твоите дружки, обаче!) са всъщност привлеченото равно по сила и обратно по посока, за "коректив" на залитането!  Mr. Green

ами добре Simple Smile
ма нали знаеш, че и вашето действие на свой ред също има равно по сила и обратно по посока противодействие?  Wink явно ще си правим компания, докато на някой не му писне  bouquet

# 341
Разбира се че не е нужно да се лепят етикети на цялата медицина и всички медицински лица, но мисля че всички ще се съгласите че тук и сега нашата система на здравеопазването има много трески за дялане.
Да, има лекари, които обясняват всичко и се държат уважително към пациента и да, понякога може да откажеш някоя излишна интервенция.
Но редно ли е да отричаме че много неща трябва да се променят? Пак ще зачекна клизмата- не че е кой знае колко вредна или опасна, но е пример за манипулация, която е излишна, и всички го знаем. Та, ако една клизма не може да откажеш информирано, това не значи ли че има проблем с отношението лекар-пациент?
На моето раждане, едно от нещата за които помолих беше да не къпят бебето веднага след раждането- изкъпаха го- предполагам че ще се съгласите че не е било спешно и животозастрашаващо ако не се направи. Изкъпаха го защото такава им е практиката (защо е такава практиката никой не може да обясни) и защото решиха че за други неща се съгласиха с мен, все пак трябва за нещо и аз да ги послушам. Не ме разбирайте погрешно, за мен не беше много важно, нито пък го изживявам като "провал"- просто давам пример за уж дребни нещица.
Но за да се променят големите неща първо трябва да се почне от малките. Би следвало една жена, която отива да ражда да е сигурна и спокойна че мнението и тежи там, където може- на първо място за именно тези дребни неща- дали иска клизма, дали иска бебето да е при нея веднага след раждането (апропо, интересно ми е колко от вас са имали възможност да гушкат и кърмят бебето в първите 2 часа след раждането), дали иска да го изкъпят, дали иска сама да го преобува,дали иска някой да е с нея....

П.П. в РО на болницата в Разлог, когато аз раждах стандартно хранеха с АМ всички бебета преди да ги дадат за кърмене на майките. Ходех с бебето си при сестрата да си говорим и докато моето си сучеше гледах с очите си как ги взима едно по едно и храни... Може да се съгласим че това не е редно, нали?

# 342
multimodal, аз явно съм по-параноична, защото предпочитам да ми кажат, че има проблем, а да се окаже, че няма - отколкото обратното.

Знам през какво си минала, но факт е, че без тези лекари и старата им апаратура, детето не е ясно дали щеше да е живо.

Отделно, че мозъчните кръвоизливи се резорбират и не винаги се вижда дори къде са били. При Мими - слава богу - беше такъв случаят. На по-късните ТФЕ едва-едва си личеше, че е имало кръвоизливи.

Трансфонтанелната ехография (при една от известните докторици в педиатрията) показа, че не е имало кръвоизливи. По нейно мнение, дори да са тръгнали да се резорбират, няма как да липсват следи след по-малко 2 м. Данните не показаха да е имало каквито и да било кръвоизливи.

За мен е престъпление да се травмират родилките при недостатъчно данни, само за да се презастрахова болницата от завеждане на дела. Имат късмет, че съвсем не ми беше до тях покрай грижите за детето, но за подобно отношение си заслужава да им се търси сметка. Имаше и още травмиращи случки в интензивното детско, но не ми се иска да се сещам за тях. Не съм параноичка, но за известен период бях, поне докато не намерих на кого да разчитам наистина.  Confused

ПП. Не смятам, че тези остарели практики водят до нещо добро. Липсата на апаратура не е оправдание в случая.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 16:22 от multimodal

# 343
  • Куциндрел

За мен е престъпление да се травмират родилките при недостатъчно данни, само за да се презастрахова болницата от завеждане на дела.
Ето това трябва да се промени. Не само в областта на здравеопазването.

# 344

Това не са факти, а делириумни брътвежи в най-лошия стил "ню ейдж."  Един два въпрос към Перситу: вярванията ти в тоя импринтинг как ти позволяват да твърдиш, че една майка-осиновителка може да е добра майка?  В смисъл, че щом импринтингът и първите 3 дни в родилното са толкова решаващи, не би трябвало да има никакъв смисъл от нищо в последствие - така и така всички бебета, които не са били родени у дома в сянката на борове-пазители и в аромата на индийските димки, ще станат я социопати, я психопати, я просто образцови неврастеници.  Също така, според тази система /за която НЯМА никакви научни факти, камо ли данни за "генетични" последствия/ как се гледа на бебета, прекарали началото на живота си в интензивни отделения и спасени именно поради тези грижи?  И как точно се определя дали един "дезадаптивен" модел се дължи на оная изрусена акушерка, дето овикала майката на детето в болницата и тя не успяла да изгради духовна връзка с него, или на друго, например на дисфункционална семейна среда в последствие?

Когато неграмотни, но пък арогантни хора обвиняват, тези който им казва научната истина за изпаднали в делириум, има вариант, да ги оставиш да се давят в простотията си, или милостиво да ги просветиш за нещата, които те не знаят. Аз съм много мила и добричка, и затова ще постъпя по втория начин и ще те осведомя какво смятат учените по тези въпроси, дето според теб били фантазии и делириум. Ето:

http://www.pinniped.net/gluckman2008.pdf

Като прочетеш и ако имаш въпроси, може да обсъдим.

Една майка осиновителка е добра майка по силата на това, което тя прави за детето. Това, че то е имало нещастието да има лош импринтинг и лоши преживявания, както всички знаем си остава за цял живот, но много от тези деца обичат и са благодарни на майките си-осиновителки защото те са добри и грижовни майки, въпреки, че не са имали възможността да предотвратят вредата, която име била нанесена от други хора. Не знам как стигна до извода, че нищо друго няма значение след началния импринтинг. Дори на умиращ човек на смъртно легло има значение дали ще си мил и грижовен към него, камоли за едно дете, на което животът му е пред него. Това, че този живот е имал ужасно начало не значи, че нищо не може да се постигне и няма да стане свестен човек. Но не може да се отрече, че тази начална криза ще остави завинаги травмите си и поселедиците си на емоционално, умствено и физическо ниво. Изобщо не разбирам какъв е този въпрос, като то е очевидно как стоят нещата. А че има разлика между бебета родени в мир и любов и такива родени при лоши обстоятелства и майка изпълнена със страх, тревожност и гняв-има, неоспорим медицински факт е, вече пусках ликнове по темата. Как се устаановява на какво се дължи нещо е сложен въпрос, особено за някои, дето мислят, че ниските нива на секцио са причина за детската смъртност в третия свят, но всъщност има методи и начини. Примерно тук може да видиш как:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12521495

а също и тук:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12768648

С това, разбира се не се отрича лошият ефект на дисфункционална семейна среда, но се доказва, че съвсем други фактори, за които някой смятат, че са делириум, оказват неподизирано голямо влияние, не само на емоционалното, но и на физическото здраве на децата.

Общи условия

Активация на акаунт