Раждане вкъщи 15

• 21 182
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
П.П. в РО на болницата в Разлог, когато аз раждах стандартно хранеха с АМ всички бебета преди да ги дадат за кърмене на майките. Ходех с бебето си при сестрата да си говорим и докато моето си сучеше гледах с очите си как ги взима едно по едно и храни... Може да се съгласим че това не е редно, нали?

Това имах предвид като написах, че е по-лесно (и по-печалившо). Ако майката не прояви инициатива и не се поинтересува специално, може и да не разбере, че на бебето е давано АМ. А после ще има да се чуди защо не засуква или не е гладно, когато и го донесат за кърмене. И често отказът от кърмене е крайния резултат в такива случаи.

# 346
Разбира се че не е нужно да се лепят етикети на цялата медицина и всички медицински лица, но мисля че всички ще се съгласите че тук и сега нашата система на здравеопазването има много трески за дялане.
Да, има лекари, които обясняват всичко и се държат уважително към пациента и да, понякога може да откажеш някоя излишна интервенция.
Но редно ли е да отричаме че много неща трябва да се променят? Пак ще зачекна клизмата- не че е кой знае колко вредна или опасна, но е пример за манипулация, която е излишна, и всички го знаем. Та, ако една клизма не може да откажеш информирано, това не значи ли че има проблем с отношението лекар-пациент?

yanast, никой не отрича проблемите. Но да се твърди, че те са толкова брутални, че по-добре да се откажем въобще от болниците и лекарите - ами с това не мога да се съглася.

Между другото, клизмата е била рутинна и в САЩ до някое време. Имаш ли идея дали тази практика е била отменена чрез противопоставяне, демонстрации и обиди към лекарите?

multimodal, трудно ми е да коментирам отдалеч - но всъщност липсата на апаратура може да е проблем при диагностиката.

# 347

И какво е дивотия, казана от нямане какво да кажа?! Може би това, че не се дължи на липсата на секцио смъртността в третия свят или че има импринтинг? О, не пардон, импринтинга получи висше санциониране от бу и беше прието за  вярно. Laughing Аз от нямане какво да кажа не говоря, ако ти си така, не проектирай.

# 348
първо бяха залитанията в правните въпроси, после- в секциото, след това в кърменето, сега къде? В перинаталната психология? Психиатрията? Другаде? Ей сега ще видим Laughing

А, да. Флоридна Донер в книгата "Шабоно" описва секцио при дивоживеещите в джунглата индианци в Южна Америка. /като говорим за естествени практики./

# 349

multimodal, трудно ми е да коментирам отдалеч - но всъщност липсата на апаратура може да е проблем при диагностиката.

Липсата на апаратура не извинява поведението на лекарите. Можеха да ми кажат, че в случаи на такова травматично раждане се случва еди какво си, че се надяват и ще направят колкото са им възможностите, а не да ми обясняват как детето няма да оцелее и да ми спират кърмата. В чужбина има психолози или други кадри, които в такива моменти помагат на родилките да се възстановят от шока. А у нас какво - травмират те още повече. Не ми се разказва в какъв пристъп изпаднах в интензивното детско, защото апаратурата, към която беше включено бебето ми започна да пищи докато бях там, а никой не си мръдна задника да дойде да провери защо. Седяха и пушеха цигари в една отдалечена стаичка, а уреда си пиукаше. Чак като се развиках излезе някаква и буквално ми се скара, че съм ги притеснила. Не съм убедена също, че терапиите им са адекватни, след като нямат апараура за диагностика. Доста съмнения посяха в мен след като видях отвътре как се грижат за бебетата. Съжалявам, но безрезервното ми доверие се изчерпа.  Crossing Arms

# 350
първо бяха залитанията в правните въпроси, после- в секциото, след това в кърменето, сега къде? В перинаталната психология? Психиатрията? Другаде? Ей сега ще видим Laughing

А, да. Флоридна Донер в книгата "Шабоно" описва секцио при дивоживеещите в джунглата индианци в Южна Америка. /като говорим за естествени практики./

Не помня да е описала секцио. Описва лесно, бързо и безболезнено раждане на листата до селото, а също инфантицид, защото майката вече имала едно кърмещо дете и ако има второ, няма да има храна и за двете и ще умрат.

Иначе темата с неонаталната и пренаталната психология е точно, ама точно по темата за домашното раждане. Именно такива съображения  са едно от най-основните за жените, които се интересуват от раждане вкъщи.

# 351

Дали още има хора, на които е чудно защо други предпочитат да родят у дома?
Аз ги разбирам.  Peace

# 352
jp, но също така е редно да признаем че избора на жените за раждане в момента е силно ограничен- всъщност секцио, болнично раждане по канален ред и болнично раждане със спестени само част от ненужните екстри. Явно, от няколко месеца, поне отстрани погледнато в Св. Лазар. се рекламира и нещо, което прилича на активно естествено раждане в болница, но това все още не е достатъчно, нали?

Надявам се да не излезе пак че активното естествено раждане (както се е случвало с кърменето, съвместния сън с бебето и др.) е някаква крайност и всеки, който желае такова чудо е луд сектант...

# 353
yanast, в болниците "приятел на бебето", каквато беше и тази в която аз раждах, бебетата са при майките в същата стая и не им се дава АМ, ако майката кърми, нито веднага след раждането докато не са още в една стая. При нужда се изписва АМ от неонатолозите.

За клизмата - какво да коментирам, аз съм за, но някоя ако не иска да и правят е редно да може да откаже....

# 354
Аризона, а колко време след раждането може да си вземеш бебето и да го кърмиш? Може ли веднага след раждането (или да кажем 10-30 мин. след раждането)?

# 355
Аризона, а колко време след раждането може да си вземеш бебето и да го кърмиш? Може ли веднага след раждането (или да кажем 10-30 мин. след раждането)?
Не се прави стандартно (някой ако поиска може и да дадат, не знам....), мисля че се престоява 2 часа в родилна и още няколко часа в следродилна, и след това са в една стая, и уж идва акушерка да показва как да кърмиш, но при мен само констатира че нямам нищо и ме остави.
Сигурна съм че има много какво още да се желае и да се направи, но поне не се дава АМ, а и бебето като е при майката тя си упражнява добър контрол какво се случва с него...

# 356

Дали още има хора, на които е чудно защо други предпочитат да родят у дома?
Аз ги разбирам.  Peace

Пак ще ти кажа - понякога се налага да избираме по-малко зло. За съжаление.

Защото ти може и да ги разбираш, ама детето ти е спасено от същите тия гадни лекари в същите гадни болници. Някои деца не получават този шанс - ако се окаже, че всъщност раждането не е безопасно, колкото разходка в парка.

yanast, пак ще те попитам - как се е стигнало до отмяна на клизмата в САЩ? С всенародни бунтове и въстания? С обиди срещу лекарите? С бойкот на болниците?

# 357
Разбира се че не е нужно да се лепят етикети на цялата медицина и всички медицински лица, но мисля че всички ще се съгласите че тук и сега нашата система на здравеопазването има много трески за дялане.

П.П. в РО на болницата в Разлог, когато аз раждах стандартно хранеха с АМ всички бебета преди да ги дадат за кърмене на майките. Ходех с бебето си при сестрата да си говорим и докато моето си сучеше гледах с очите си как ги взима едно по едно и храни... Може да се съгласим че това не е редно, нали?

Yanast
,  едва ли тук някой отрича, че много има да се променя в здравната ни система.  Всяка от нас вероятно е водила своите войни за промени - разказвала съм как съм се борила за информация за бебето си, не съм споменавала какви нерви съм изхабила да отстоявам правото си да имам достъп да кърмя бебето си в детското отделение и как ме гледаха като луда и ми викаха "а, тая е от ония майки, от интернета, дето по американски не дават вода на бебета си."  /Сега най-вероятно ще чуваме "а, тая е от майките, дето искат вкъщи да раждат" - и в случая на негативизъм към домашните раждания от страна на болничния персонал аз го разбирам, макар и да не ми харесва,че е така/.  В същото време, при самото раждането попаднах на педиатър, който, като разбра, че първото съм го кърмила изключително до шестия, без вода, грейна и се зарадва.  Като я прибраха обаче в детското за по-интензивно лечение, се случиха други педиатри, които криво-ляво, с триста зора, приеха изцедената коластра, ама ми обясниха как първо трябва да я пастьоризират, преди да я дадат на бебето.  Но все пак ме допуснаха да е опитам да я накърмя, напълно отпуснала се като дроб от тежката жълтеница и облъчванията.  Сега като върна лентата назад, трудностите ми да ме пускат да я кърмя ми се виждат много по-маловажни от усилията да научавам реалното й състояние и да търся други мнения и алтернативи с доктори, на които постоянно звънях по телефона, макар че и двете неща трябва да се разбират от само себе си и родителите да не трябва да се травмират заради това.  Да, и аз не считам, че е нормално да им вадя с ченгели и заплахи кръвните й показатели, а при изписването да ми дават стандартна декларация, в която удостоверявам, че ми е била предоставяна информация за бебето.  Пълен абсурд, да не кажем цинизъм.

Но нека да не изместваме отново акцента. Това няма да се промени с неадекватни кампании и бягане от отговорност.  Нито с мъртви бебета, родени вкъщи, в знак на протест срещу същата тази система.  

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 17:59 от Rookie

# 358
jp, ами както виждаш тези от които най-много зависи да спрът да се прилагат тези безмислени и опасни процедури не правят нищо по въпроса, как пък според теб в такъв случай трябва да се променят нещата!

# 359
jp, ами както виждаш тези от които най-много зависи да спрът да се прилагат тези безмислени и опасни процедури не правят нищо по въпроса, как пък според теб в такъв случай трябва да се променят нещата!

Тя и Бу го каза - като всеки настоява възпитано и без скандали да се съобразят с изискванията му, без да се опитва да изземва компетентности, с които не разполага.

Като се предпочитат болници и лекари, които се съобразяват с пациентите, а останалите се оставят да гладуват.

Нормален пазар - отличен механизъм за регулиране на качеството.

Общи условия

Активация на акаунт