Раждане вкъщи 15

• 20 886
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
Това не иде да каже, че всички интервенции са ненужни или че секциото не е валиден избор за медицинска намеса при нужда.

Бу, това, което исках да кажа е, че не всички интервенции водят до механични травми.

Да, ваденето с форцепс би могло да води. (Аз съм родена с форцепс и съм извадена в много лошо състояние. Вчера питах майка ми, защото все съм си мислела, че е било със спешно секцио.)

Но други интервенции могат да спестят механична травма. Специално секциото аз числя към тези и то напълно пасва на част от "добрите" фактори от твоята статия - относително безболезнено кратко раждане.

Така че приравняване на механичната травма към интервенциите просто не е коректно.

Трудно е да се обобщава без да загубим истината по пътя.

По-правилно е да се каже:

Секциото е добър избор, защото..., но е лош, защото...
Упойката е добър избор, защото..., но е лош, защото...
Стимулацията на раждането е добър избор, защото..., но е лош, защото...
Да родиш млада е добре, защото..., но е лошо, защото...

И т.н.

И в един конкретен случай да се преценява спрямо конкретното състояние и конкретните възможности.

ПП За домашните раждания - в интервютата покрай случая на Цвети казаха, че са под 0,1%. В Щатите - където традициите и възможностите са повече по отношение на асистираното раждане, процентът е 0,67%.

# 586
  • София
Да, него и още няколко изскочиха. Благодаря.
Ива, имаш ли представа колко реално са извънболничните раждания в България? Не ми се вярва да са 1%?
Нямам точна представа. Под 1% казаха от МЗ, което почти нищо не казва.

# 587
а агитацията върви с пълна сила

http://www.blitz.bg/article/25027

въпреки трагедията

нечие лицемерие няма граници

и евала на журналистите
добре са им платили да размиват темата
Tрагедия ли? Докато ти нищеше темата, в АГ-тата из България са умрели поне 3 бебета.  То 10 умират на месец, в едно АГ, и никой не казва, че е трагедия...

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 11:15 от Людмил

# 588
Трагедия е - само че не умират, а са мъртвородени.

В същото време:

От началото на 2008 г. в родилното отделение в Стара Загора на бял свят са се появили 700 българчета, като от тях досега няма смъртен случай.

Ясно е, че статията се стреми да е политически коректна...

# 589

въпреки трагедията

и евала на журналистите

Мхм. Същата песен:

Човек може да се подготви така, че да няма проблеми

А относно историите и хората – избягвах личности, които ме натоварват, избягвах да чета материали, които ме натъжават или по някакъв начин разколебават моя избор. И основно общувах с хора, които ме подкрепят.

Обективен подход, нали - щом не пасва на решението ми, няма да чета...

yanast, изглежда ли ти, че точно тази жена се е замислила?

# 590
Стига бе. Застъпниците на домашното неасистирано раждане лъжат за и не държат на къде-къде по-важни неща, вие сега за прецизна статистика махна ще им намирате...

Който желае, може да сметне сам приблизителния брой такива раждания, например на базата на това "официално" изказване:

Имаме информация за поне 10 такива раждания за последните 2-3 години [вероятно към 28.01.2010 - бел. моя], като едно от тях е вагинално раждане след секцио, а друго – раждане на бебе в седалищно предлежание.

http://www.estestveno.com/node/1118

# 591

въпреки трагедията

и евала на журналистите

Мхм. Същата песен:

Човек може да се подготви така, че да няма проблеми

А относно историите и хората – избягвах личности, които ме натоварват, избягвах да чета материали, които ме натъжават или по някакъв начин разколебават моя избор. И основно общувах с хора, които ме подкрепят.

Обективен подход, нали - щом не пасва на решението ми, няма да чета...

yanast, изглежда ли ти, че точно тази жена се е замислила?
Не мога да си обясня това поведение.
Нали беше по- добре да се замълчи.
Или се мълчи избирателно/едностранчиво?
Защо все тази песен , без отчитане на реалностите?
Не се стърпях и говорих с мой много близък, журналист, с контакти в Блиц. Исках да разбера какво се цели с подобен абсурд.
Отговорът беше, за да се провокира реакция, да има коментарии, политиката е такава, с цел четаемост....
За мен Мег си е вкарала автогол.Нужна и обективна ли е точно тази изява, точно в този момент,  по такъв начин?  все същата песен...
Друго обяснение нямам, освен да допусна духовен нарцисизъм. ........

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 18:59 от realist

# 592
Продължавам си подтемата за темата за раждането и самоубийствата:

ето друго нещо, което ми направи впечатление в статията, която пуснах по-рано днес:

More recently, the Swedes Jacobson & Bygdeman (4) analysed obstetric reports on the births of 242 suicides who used violent methods, comparing them with the reports of their respective 403 healthy biological siblings, born over the same period and at the same hospitals. Obstetric complications and fetal distress were significantly higher among suicides. Complications included atypical presentation, presence of meconium in the amniotic fluid, assisted delivery and neonatal resuscitation.  /Изт. http://www.bmj.com/content/317/7169/1346/reply

Удебеленият шрифт мой.  Да видим - от четирите вида усложнения при раждане, два са естествени и най-вероятно и логично са причина за останалите два.

Без да визирам специално този казус, на чисто научен език има едно положение:  "Vitulus sub bovis quaero" - или, казано на прост български, да се търси под вола теле, да се слага каруцата пред коня и пр. /Извинете самоделния ми превод на латински, ако не е съвсем правилен/.

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 13:32 от Rookie

# 593
Tрагедия ли? Докато ти нищеше темата, в АГ-тата из България са умрели поне 3 бебета.  То 10 умират на месец, в едно АГ, и никой не казва, че е трагедия...
Добре, де, а не е ли трагедия? и едното и другото е.

# 594
Специално за Мултимодал, донякъде разбирам и уважавам нейната лоялност.  Но имам натрапчивото и тъжно усещане, че и с нея е употребено и не я заслужават.

# 595
Добре, де, а не е ли трагедия? и едното и другото е.

разбира се
за един нормален човек всяко умряло дете е трагедия

# 596
Специално за Мултимодал, донякъде разбирам и уважавам нейната лоялност.  Но имам натрапчивото и тъжно усещане, че и с нея е употребено и не я заслужават.

Кое те кара да мислиш така? Simple Smile И кой според теб ме е употребил?
Уверявам те, че съм достатъчно зряла, освен това съм от хората с вътрешен подтик да четат и да се информират, така че база за преценка и отсяване не ми липсват, вкл. личния ми отрицателен и положителен опит. Wink

# 597
освен това съм от хората с вътрешен подтик да четат и да се информират, така че база за преценка и отсяване не ми липсват, вкл. личния ми отрицателен и положителен опит. Wink

Като чета интервюто на Мег, и тя е била от тия хора - хем с вътрешен подтик да четат, хем да отсяват. С наблягане на второто. Сигурна съм, че и Цвети също.

ПП - пък като се сетя, че аз преди 15 години се мислех за много зряла... плаче ми се чак, дето вика Антон Радичев.

# 598
  • Куциндрел
Уверявам те, че съм достатъчно зряла, освен това съм от хората с вътрешен подтик да четат и да се информират, така че база за преценка и отсяване не ми липсват, вкл. личния ми отрицателен и положителен опит. Wink
От много мислене, четене, трупане на различна информация за едно нещо, човек се обърква. То е нормално, защото мозъка се сблъсква с противоречиви данни, даже и да не са противоречиви, то те са много данни. Общо взето, най-добре си живеят неуките и тези с малкото познания, те са и най-щастливи. Колкото повече човек си обогатява знанията, толкова повече се чувства неудовлетворен от нещата и започва да търси разни абсолютни истини и т.н.
С една дума, многото информация чалва човекът.

П.П. Мулти, последното не е обида и не е насочено към теб конкретно.

# 599
[
С една дума, многото информация чалва човекът.

Като виден мързел, който обаче е силно прагматично ориентиран и вече все повече и повече държи да не бъде въведен в заблуждение и прецакан със собственото си позволение, било то по въпроса кой е най-изгодният и безвреден вариант за тиган за кюфтетата или за лечение на здравословен проблем, мога отговорно да заявя, че човек може да се запознае с всички страни на даден сложен казус и без да се затормозява с твърде много информация.  Вярно, рискът в този случай е в лека степен да се прости с абсолютното и безметежно невежество и невинност по темата, но все пак е нормално всяко нещо на тоя свят да си има цена.

Общи условия

Активация на акаунт