Раждане вкъщи 15

• 20 868
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Продължавам си подтемата за темата за раждането и самоубийствата:

ето друго нещо, което ми направи впечатление в статията, която пуснах по-рано днес:

More recently, the Swedes Jacobson & Bygdeman (4) analysed obstetric reports on the births of 242 suicides who used violent methods, comparing them with the reports of their respective 403 healthy biological siblings, born over the same period and at the same hospitals. Obstetric complications and fetal distress were significantly higher among suicides. Complications included atypical presentation, presence of meconium in the amniotic fluid, assisted delivery and neonatal resuscitation.  /Изт. http://www.bmj.com/content/317/7169/1346/reply

Удебеленият шрифт мой.  Да видим - от четирите вида усложнения при раждане, два са естествени и най-вероятно и логично са причина за останалите два.

Без да визирам специално този казус, на чисто научен език има едно положение:  "Vitulus sub bovis quaero" - или, казано на прост български, да се търси под вола теле, да се слага каруцата пред коня и пр. /Извинете самоделния ми превод на латински, ако не е съвсем правилен/.

Мамо мила ooooh!

# 676
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=895351

...Имаме право да раждаме достойно и безопасно....

ЕЛЕНА КРЪСТЕВА, председател на сдружение "Естествено"
Сряда, 18-ти Май 2011

интересно още на колко места са се разписали

# 677
  • София
По цитат на Iva_D, от предходната тема №14, пост №691 на стр. 47, а именно:

Цитат
И по-спокойно с размахването на страшните думички като "херпес", "брадикардия" и т.н Предлагам да се информирате достатъчно добре преди това - какво представлява, кога и какъв е рискът, какъв показател за какво е. Но всъщност - какво говоря - тези неща принадлежат на медиците, не са за обикновените хора.

Реших пак да цитирам практиката в напредналите страни, в които се практикува асистирано домашно раждане, какво казват по въпроса.  

Както херпесът, така и брадикардията /"abnormal fetal heart rate"/ са си противопоказания за асистирано домашно раждане.  

http://www.birthspirit.org/MidwiferyCare.htm , http://www.health.sa.gov.au/PPG/Port..._policy_SA.pdf

Кой херпес е противопоказан? Правиш ли разлика между активен, неактивен, първичен и вторичен? Поредната демонстрация на липса на дълбочина.
По въпроса за брадикардията - ти твърдиш, че бебето на Ц. е имало брадикардия по време на раждането? Била си там, някой ти каза, прочете някъде?  Или екстраполирате на базата на какво? Диагностицира ли се постоянна брадикардия на основата на единичен запис?
Единичен изолиран подобен запис не е показател за нищо. Подобни резултати могат да се отчетат заради банални неща като поза на майката при запис на тоновете и състояние/поведение на плода към момента. Някой има ли сведения за последващите записи на тонове? Или е по-удобно и интересно, ако рисуваме хорор стори на макс?

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 12:12 от Iva_D

# 678
  • Куциндрел

Сряда, 18-ти Май 2011

За мен безопасно трябва да е на първо място.
А понятието "достойно" е различно за всеки човек.
Скоро една жена, раждала 2 пъти, ми каза: "като тръгнеш да раждаш, хич не ти пука за клизмата и бръсненето".
На репликата ми: "ама доста жени се оплакват, че са ги унижили по този начин",
тя отговори - явно като връщат лентата назад се убеждават, че е така, по време на раждането не обръщаш внимание на тези процедури.

Явно през призмата на всеки е различна.

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 12:08 от Ceca

# 679

Сряда, 18-ти Май 2011

Статията е нормална и премерена, какъв е проблема?

# 680
Кой херпес е противопоказан? Правиш ли разлика между активен, неактивен, първичен и вторичен? Поредната демонстрация на липса на дълбочина.

Кой лекар установи в случая състоянието на херпеса и потвърди, че не е противопоказание за неаситирано домашно раждане? Нали така се прави в "цивилизацията"?

А състоянието на разреза от предишното секцио - кой лекар потвърди, че няма повишен риск от руптура в резултат на предната операция?

Ти лекар ли си?

# 681
Друг автор е това. Мийд е антроположка, май беше известна с описанието на сексуалните практики на тийнейджърите от Тробриандските острови Самоа. В последствие при нови интервюта с порасналите тийнейджъри те си признават, че са я баламосвали.

Не е автор на женската мистика, а на сексуалната революция.

Е прочете ли линка? (дано да линква правилно)
Фрийдан пише за Мийд и нейното значение за движението за естествено раждане и кърмене.

Наясно съм, че част от женската мистика идва от жени, вкл. и от ЛЛЛ.

С едно не съм съгласна: да се използват морални категории за правене на научни твърдения и взимане на медицински решения; както и да се използват научни открития и медицински практики, за да се правят морални категоризации.

За сьжаление живеем в точно такьв свят.научните открития и мед.практики определят морала на едно общество.
Не вярваш?Огледай се.

"Медицината ползва науки като химията,физиката,математиката,биологията.Сама по себе си не е наука."
Това е цитат.Намерете си го сами,ако ви интересува.

# 682
"Медицината ползва науки като химията,физиката,математиката,биологията.Сама по себе си не е наука."

Звучи направо като да го е казала баба ми, вече след като беше видяла летящата чиния над ресторант "Кошарите."  /Мога да цитирам доста бисери от нейния златен фонд, например /със смазващо презрение/: "Къв лекар си ти бе?!  Психиатър..." или /към облещени лекарка и сестра в поликлиниката:  "Вижте какво, аз имам бронхоплюмония на главата - цялата ми е в пот, а вие ми говорите глупости."  Или, когато я хвана невродермитът, или дерматитът или whatever, към аптекарка, която изглежда видимо притеснена, както и останалите клиенти на опашката:  "Добър ден.  Аз имам краста.  Трябва ми тетраолеан и сяра, за да ги смеся с мас и да си направя кюкюрт."  Аптекарката внимателно я пита защо смята, че има точно краста и защо не отиде на лекар. "Глупости, лекари.  Така сърби само крастата, аз си знам, и се лекува само с кюкюрт." /  А нейните източници на информация направо не ми трябва да ги зная.  Но със сигурност бяха непоклатим авторитет за нея.

Някой има ли сведения за последващите записи на тонове? Или е по-удобно и интересно, ако рисуваме хорор стори на макс?

Не, доколкото е известно информацията около случая е много строго заметена и засекретена. Какво ни остава, освен да гадаем и да спекулираме?!

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 13:44 от Rookie

# 683
 Joy Joy Joy и после ако някой каже, че гените не влияят .... Laughing

Звучи направо като да го е казала баба ми, вече след като беше видяла летящата чиния над ресторант "Кошарите."  /Мога да цитирам доста бисери от нейния златен фонд, например: "Къв лекар си ти бе?!  Психиатър..." или /към облещени лекарка и сестра в поликлиниката:  "Вижте какво, аз имам бронхоплюмония на главата - цялата ми е в пот, а вие ми говорите глупости."  Или, когато я хвана невродермитът, към аптекарка, която изглежда видимо притеснена, както и останалите клиенти на опашката:  "Добър ден.  Аз имам краста.  Трябва ми тетраолеан и сяра, за да ги смеся с мас и да си направя кюкюрт."  Аптекарката внимателно я пита защо смята, че има точно краста и защо не отиде на лекар. "Глупости, лекари.  Така сърби само крастата, аз си знам, и се лекува само с кюкюрт." /  А нейните източници на информация направо не ми трябва да ги зная.  Но със сигурност бяха непоклатим авторитет за нея.

Някой има ли сведения за последващите записи на тонове? Или е по-удобно и интересно, ако рисуваме хорор стори на макс?

Не, доколкото е известно информацията около случая е много строго заметена и засекретена.

# 684

Нали?! Аз добре - ясно е откъде ме хапят кучета.  Ама у други хора как се обяснява масовото и генерално чалване?  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 13:59 от Rookie

# 685

Нали?! Аз добре - ясно е откъде ме хапят кучета.  Ама у други хора как се обяснява масовото и генерално чалване?  Rolling Eyes

То не е до чалване, а до нагласа за това как да приемаме света и фактите в него, които се разминават с формираните ни вече убеждения. Simple Smile Това си е характерна особеност, която като нищо си има генетичена основа. А чалнатите...ми то лесно ли е да останеш здрав и на себе си ако те е погълнала матрицата... Cry

# 686
Астрологията НЕ е наука и в нея няма нищо научно.

За медицината - Christian е прав, като аз допълвам нещо много важно, което често се пренебрегва - статистиката. Тя е фундамент в медицината. Голяма грешка, която често се прави, е да се опитва да се опровергае статистически резултат с единичен пример.

И една вметка за безумния израз "аз си обърнах бебето" - не, не си го обърнала ти. В голям процент от случаите бебето просто се обръща. Твоето самочувствие, че ТИ си причината за това, е признак на високо самочувствие, базирано на невежество.

# 687
По интервюто с Е. Кръстева, имам въпрос по този цитат:

1. Бременността и раждането НЕ са патология и в голям процент от случаите НЕ изискват лекарска намеса. (Много е важно да се прави разлика между “намеса” и “наблюдение”. Не отказваме да бъдем наблюдавани, но сме против рутинно прилаганите медицински интервенции.)

Как хем не отказват да бъдат наблюдавани, хем се скриват вкъщи да си раждат неасистирано и ненаблюдавано?!  А ако раждащата вкъщи се окаже в онзи "малък" процент, вкойто се изисква лекарска или акушерска намеса, както беше с Цвети и бебето й?! Една такава квантова нееднозначност има тук, която не я разбирам.  Не за първи път ще спомена, че реално няма медицинска интервенция, която ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТКАЗАНА, особено от по-информирани пациенти, каквито се предполага да са сподвижниците на активното естествено раждане.

и по този - то не е въпрос, а коментар:

2. За да се избегнат усложнения, най-често просто е нужно да се осигури максимален комфорт на раждащата жена.

Явно най-големият залог за безопасен и нормален изход на едно раждане е тихата музика, приглушените тонове /на цветовете, не фетални/ и стъпващи почтително на пръсти акушерки с торбести панталони и индийски гердани на шията.

Към Персимон - допускаш ли, че убежденията не са даденост и може да се менят.  Няма нищо срамно /даже може да е полезно понякога/ човек да заменя едни убеждения с други, по-рационални и разумни?  Simple Smile А и понякога от крайно придържане към убежденията пострадват други, например бебета.

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 14:09 от Rookie

# 688
  • София

Звучи направо като да го е казала баба ми, вече след като беше видяла летящата чиния над ресторант "Кошарите."  /Мога да цитирам доста бисери от нейния златен фонд, например: "Къв лекар си ти бе?!  Психиатър..." или /към облещени лекарка и сестра в поликлиниката:  "Вижте какво, аз имам бронхоплюмония на главата - цялата ми е в пот, а вие ми говорите глупости."  Или, когато я хвана невродермитът, към аптекарка, която изглежда видимо притеснена, както и останалите клиенти на опашката:  "Добър ден.  Аз имам краста.  Трябва ми тетраолеан и сяра, за да ги смеся с мас и да си направя кюкюрт."  Аптекарката внимателно я пита защо смята, че има точно краста и защо не отиде на лекар. "Глупости, лекари.  Така сърби само крастата, аз си знам, и се лекува само с кюкюрт." /  А нейните източници на информация направо не ми трябва да ги зная.  Но със сигурност бяха непоклатим авторитет за нея.

Не, доколкото е известно информацията около случая е много строго заметена и засекретена.

Joy

# 689
  • София

Кой лекар установи в случая състоянието на херпеса и потвърди, че не е противопоказание за неаситирано домашно раждане? Нали така се прави в "цивилизацията"?

А състоянието на разреза от предишното секцио - кой лекар потвърди, че няма повишен риск от руптура в резултат на предната операция?

Ти лекар ли си?

Laughing
Голям смях в темата днес. Чудесно Grinning

Общи условия

Активация на акаунт