здравен картон на бебе

• 8 911
  • 35
  •   1
Отговори
извинете ако на някоя майка дравния картон на бебето е в нея нека да ми пише-исках да знам за какво е графата вдясно след отбелязаните ръст и кг - какво се пише там?аз понеже нямам в мен здравния картон но видях някакви писаници които личната не ми е показвала и се питам мога ли да ги погледна и какво се отбелязва там?

# 1

до графата за ръст и тегло има друга в която се проследява общото състояние на детето,как се храни и съветите които дава педиатъра

# 2
  • Видин
Аз пък и с двете си деца нямам такова животно  Rolling Eyes

# 3
Моята дъщеря също няма здравен картон.

# 4
Е, как така нямате здравен картон? Това е личната амбулаторна карта. Всяко дете има здравен картон. На децата ми до 1 година бяха при личната лекарка и при консултации отбелязваше вътре теглото и ръста, резултати от изследвания, както и общо състояние - поникнали зъби, кога е захранено, кога е седнало и т.н. Както и какви болести е прекарало детето и какво е било лечението. След навършване на 1 год. ЛЛ ми даде картона на дъщерята и когато ходим при нея си го носим - когато пък се издава болничен в него се отбелязва номера на здравния картон (амбулаторната карта). 
Nemesea, не се притеснявай в картона пише това, което ще обсъждали с лекарката - захранване физическо и психическо развитие на детето, нищо повече.

# 5
  • Видин
Е няма такова нещо. Всеки път пишат амбулаторен лист, а не в картон  Rolling Eyes Пък и никой не ми е давал нищо. А сменихме педиатъра  Rolling Eyes

# 6
Този на дъщеря ми ЛЛ ми даде, когато след последната ваксина. На година и 4-5 месеца. От тогава си седи у дома и го носим за консултациите.

# 7
  • София
Ако не бях занесла сама празен здравен картон на ЛЛ, нямаше да има изобщо такъв  ooooh!

# 8
  • София
И нашият картон седи при личния лекар,ама всеки път го вади от някаква тайна папка и пише после вътре.Не ми е предлагала да си го вземем,а и аз какъвто съм заплес ...по-лесно ми е да е там Crazy

# 9
Това в Бг ме е иzумявало винаги, е поне откакто се роди сина ми. Нямах нищо zа него по онова време, ни картон, ни нищо.. По едно време това вzе сериоzно да ме притеснява, струваше ми се, че няма как да е нормалано аz да нямам никъде черно на бяло например ваксините, които той има. Не zнам, не помня дали и при тях имаше точно картон (може би е имал), или въвеждаха всичко в компютъра само.. Че ако станеше нещо и им zамине компютъра, примерно, ако им се наводни архива? Ако сме в друг град/държава и ми потрябва, ако... ако...? Не мисля, че бях параноична, просто винаги съм мислела, че не е редно точно родителите да нямат таzи информация.
И zатова накарах да ми нанасят всяка ваксина, придружена с подпс и печат на една от zадните страници в синята zдравноосигурителна книжка, която имахме всички в къщи. На две от старниците има точно място zа това. Носех си я всеки път, докторката ми го прие радушно, но си беше моя инициатива, не се правеше така, никой около мен не го е правил. Обаче май като говорих с приятелки тогава.. дори и такива книжки нямаха всички  Rolling Eyes Иzобщо... м****а си трака  Rolling Eyes
Това си продължи до последната, сложена в БГ ваксина. Та сътворих си нещо като имуниzационен паспорт, що годе приличен, идеален zа носене невсякъде. Както и стана после.
Та после се окаzа, че е имало zащо да го правя, нищо че не съм предполагала, когато си го реших. Дойдохме в Германия. Намерихме веднага личен педиатър на детето, и раzбира се, наложи се да сравним какво му е слагано, че да нагодим нещата, с тукашния имуниzационен календар, той тогава беше на 6г. Е, добре че имах тоzи документ. Всичко оправихме, човекът раzбра беz проблеми и превод, все пак детските болести са иzписани с латинските си наименования там. И така.
Сега тук имам имуниzационни паспорти и zа двете деца, които са си у мен и са важен документ. Отделно всеки има и по една като книжка, в която се/ще се нанасят данните от всяка редовна консултация до... мисля 16 годишни.
Убедена съм, че не само тук е така.
Мисля, че така и трябва да бъде. Неприятно съм иzненадана, че zа теzи 10 години това нещо още не се е променило като практика, и един има, друг няма, каша пълна.. Явно никой няма точна и ясна представа какво трябва да има у себе си, паспорт ли, картон ли..? Защото няма никакво единно правило.. ужас...
А според мен е мнооого, ама наистина много важно теzи неща да са точни ясни. И да се спаzват, раzбира се. Не е и трудно.

Малко не раzбирам това "аz съм zаплес, нека си е там.." Та раzбира се, че И там, ще си имат информацията, картон ли, каквото щат, тяхна си работа.. Но такава zадължително трябва да има И у дома, според мен.

Моят добронамерен съвет е, иzисквайте си да имате нещо черно на бяло, което по въzможност да има тежестта на докмент, ако се наложи. Защото всичко се случва, човек ТРЯБВА да има таzи информация zа детето си под ръка в къщи във всеки един момент!

Последна редакция: сб, 18 юни 2011, 14:29 от Сова

# 10
Сова, това изумяващото в БГ, не е навсякъде в БГ, а само някъде. И двете ми деца имат имунизационни паспорти и лични здравни амбулаторни карти.

# 11
Сова, това изумяващото в БГ, не е навсякъде в БГ, а само някъде. И двете ми деца имат имунизационни паспорти и лични здравни амбулаторни карти.

Ами супер, zначи някъде действат и нормално, много хубаво. Но това не променя факта, че иzумяващото все пак си го има и то не е иzключение.. Общо вzето, повечето отговори нагоре го потвърждават.

И дано съвсем скоро навсякъде да е както при вас.

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 01:16 от Сова

# 12
  • Видин
И с баткото, и с бебето си имам имунизационен календар и вкъщи. По-скоро здравен картон нямам - кой и какво и кога ял и т.н.

# 13
Здравен картон детето ми няма - педиатъра си води всички тези неща в компютъра.
Имунизациоен паспорт също няма, всички ваксини са ми нанесени в здравносигурителната му книжка.

# 14
  • Варна
Добре де, как нямате имунизационни паспорти, като те се издават от родилното отделение? newsm78 Нали трябва някъде да се опишат първите ваксини на 24 и 48час?  На мен и на трите ми деца паспортите ми ги дадоха заедно с епикризи и още някои документи от болницата. Здравните картони седят при личния педиатър, но аз си имам книжка с ръста, теглото и записани още някои неща /захранен, седнал, станал и т.н./ дадена ми от педиатъра. Това е до 3 год. След това ми връчват и картона.
А болничните листи издадени на майката за гледане на болно дете се описват в нейната здравна амбулаторна карта/картон.

Общи условия

Активация на акаунт