Турски език за начинаещи 6 - Хош гелдин

• 149 071
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
 Simple Smile
Малко класика ( повече ми харесва на Tuğba Büyükustün изпълнението обаче )

Zeki Müren - Yıldızların Altında...

Yıldızların Altında
Benim gönlüm serhoştur
Yıldızların altında
Sevişmek ah ne hoştur
Yıldızların altında

Yanmam gönül yansa da
Ecel beni alsa da
Gözlerim kapansa da
Yıldızların altında

Mavi nurdan bir ırmak
Gölgede bir salıncak
Bir de ikimiz kalsak
Yıldızların altında

Yanmam gönül yansada
Ecel beni alsada
Gözlerim kapansada
Yıldızların altında

Ne keder ne yas olur
Yıldızların altında
Çakıllar elmas olur
Yıldızların altında

Yanmam gönül yansa da
Ecel beni alsa da
Gözlerim kapansa da
Yıldızların altında

Söz: Ömer Bedrettin Uşaklıgil
Müzik: Kaptanzade Ali Rıza Bey
......
gırç - остъргвам , стържа , ожулвам ; остъргано място
kırç - скреж ; изключително студено време
su tanesicikleri  - воднитe частички

# 496
 Simple SmileЗдравейте отново !

Ахмед Ахмедов - Черкесская красавица

яяя ма ние и черкезки сме знаели  newsm78

......
Днес  новите думи са малко  Embarassed
eşelemek - дълбае
kazmak - koпae <> kazma - кирка
Изречения :

Sen de çok eşeliyorsun şeyi - И ти много дълбаеш нещата

Не дълбай със нокти дълги мой'то порт'моне ,
остави таз' рана веч' да зарасте ...
Еşme uzuyn tırnaklarınla benim cüzdanım ,
bırak artık bu yara iyileşsın !

# 497
Здравейте !

Ibrahim Tatlises - Haydi Söyle

Seni gördüğüm zaman dilim neden tutulur
Seni gördüğüm zaman güller elimde kurur

Seni gördüğüm zaman hayat sanki son bulur
Gözlerine bakınca dünyalar benim olur

Susma gönlüm sen söyle haydi gönlüm sen söylAşkımı sevgiliye derdimi sevgiliye

Haydi söyle onu nasıl sevdiğimi
Haydi söyle rüyalarda gördüğümü
Haydi söyle uykusuz gecelerimi
Haydi söyle

Seni gördüğüm zaman beni bir ateş sarar
Seni gördüğüm zaman yanar yüreğim yanar

Seni gördüğüm zaman canlanır tüm anılar
Seni gördüğüm zaman durur bütün zamanlar
...........
Думи :
etermit - интернит
fıdye - откуп
talih - състояние , богатство , късмет , съдба , щастие > talihsizlik - нещастие , лош късмет , беда
tünek - прът за кацане на птици
fulâr - шал , забрадка
zerrinkadeh çiçeği - бял нарцис (обикновен)
kırlangıç otu - змийско мляко (билка)

# 498
Merhaba !
думи :
sütünlar - сталактони , колони
dikid - сталагмида
sarkit - сталактида
yeraltı magarı - подземна пещера

# 499
# 500
Някой може ли да ми преведе това:
Hazirlanisi: 1000 gr seker ( 5 su bardagi), 1000 gr su (5 su bardagi), 100 gr margarin (tercihen tereyagi), serbrtin icine 4-5 damla limon suyu ilave ederek (arzu ederseniz 1 pakette vanilia koyabilirsixiz) orta ateste 5 dakika civarinda kayanatiniz.
Kemtat kadayirnizi uygun bir tepsiye koyunuz. Ilik hale getirddiginiz esit miktarda yedirerek, tepsiye dokunuz, soguduktan sonra suslemek icin uzerine dondurma, kaymak, antep fistigi, ceviz koyarak servis yapabilirsiniz.
Son kullanma tarihi imal tarihinden itibaren 2 yeldir. Imal tarihi on yuzde etikettedir.

Предварително благодаря

# 501
  • София
Някой може ли да ми преведе това:
Hazirlanisi: 1000 gr seker ( 5 su bardagi), 1000 gr su (5 su bardagi), 100 gr margarin (tercihen tereyagi), serbrtin icine 4-5 damla limon suyu ilave ederek (arzu ederseniz 1 pakette vanilia koyabilirsixiz) orta ateste 5 dakika civarinda kayanatiniz.
Kemtat kadayirnizi uygun bir tepsiye koyunuz. Ilik hale getirddiginiz esit miktarda yedirerek, tepsiye dokunuz, soguduktan sonra suslemek icin uzerine dondurma, kaymak, antep fistigi, ceviz koyarak servis yapabilirsiniz.
Son kullanma tarihi imal tarihinden itibaren 2 yeldir. Imal tarihi on yuzde etikettedir.

Предварително благодаря
Продукти:1000 гр захар(5 водни чаши),1000 гр вода( 5 водни чаши),100 гр маргарин(масло),за соса(разтвора,незнам точно какво се готви Thinking)добавяте 4-5 капки лимонов сок,ако желаете и 1 пакетче ванилия и на среден огън за около 5 минути.Поставяте в подходяща тава.Докараното до хладно състояние може да украсите с сладолед,сметана,шам фъстък и орехи.
използвайте преди изтичане срока на годност

# 502
Здравейте !
Попаднах на нещо интересно :
http://www.disput.az/index.php?showtopic=129084
Этимология слова ТАМАМ

# 503
Чета едни исторически писания по въпроса за историята на Туркестан . И там между другото се споменава за суфикса -man : пъвоначално това е било етническо  местоимение в прототюркския език , но с течение на времето е започнало да се използва като специална  наставка за топоними :Гардман  ; принадлежност :  караман, туркман, куман ; спефични  места и съществителни :orman , duman и някои лични имена : Тораман

# 504
  • Варна
Здравейте момичета!
Много моля,дайте линк към първите теми! Тепърва мисля да се захвана с изучаване на турски език и мисля,че ще намеря нещо като за новобранец по назад в темите.
Предварително благодаря!

# 505
  • In the light side of the Moon!
Здравей Миглена  Hug Hug
Поздравявам те за желанието да учиш този прекрасен език   bouquet Давам ти линк към първата тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366298  В края на всяка тема има вход към следващата. Лично на мен форума ми помогна страшно много!! И аз знаех колкото теб в началото, а сега разбирам и мога да кажа мнооого повече  newsm10 Освен форума съм ползвала и сайтове, които са през английски, ще ги срещнеш из темите.

Пожелавам ти успех, ако имаш въпроси ще се радвам да ти отговоря, ако мога  Hug

lushansa  Hug привет
ето ти линк към 1ва тема..... горе в цитата.....,
 но и в на4алото на тази можеш да намериш много информация като за на4инаещи...
аз запецнах и съм до никъде, много ми е труден тоз език и вси4ко ми се слива и ми зву4и едно и също  newsm78
успех!  Hug

# 506
Здравей Миглена  Hug Hug
Поздравявам те за желанието да учиш този прекрасен език   bouquet Давам ти линк към първата тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366298  В края на всяка тема има вход към следващата. Лично на мен форума ми помогна страшно много!! И аз знаех колкото теб в началото, а сега разбирам и мога да кажа мнооого повече  newsm10 Освен форума съм ползвала и сайтове, които са през английски, ще ги срещнеш из темите.

lushansa  Hug привет
аз запецнах и съм до никъде, много ми е труден тоз език и вси4ко ми се слива и ми зву4и едно и също  newsm78
успех!  Hug
Веднъж вече писах по въпроса и на някои им стана весело  Wink : Професорът филолог Николай Замяткин казва , че  : Така  , както малкото дете слуша 2 години преди да проговори , така и ученика трябва 2 години да слуша . Защото така е устроен мозъкът - трайно знание се придобива за 2 години .
Друго , което казва е да не се насилва ученика да учи граматика , когато е готов мозъкът му по-лесно ще усвои граматиката , от колкото , ако се насили да я научи предварително

# 507
  • In the light side of the Moon!
Здравей Миглена  Hug Hug

lushansa  Hug привет
успех!  Hug
Веднъж вече писах по въпроса и на някои им стана весело  Wink : Професорът филолог Николай Замяткин казва , че  : Така  , както малкото дете слуша 2 години преди да проговори , така и ученика трябва 2 години да слуша . Защото така е устроен мозъкът - трайно знание се придобива за 2 години .
Друго , което казва е да не се насилва ученика да учи граматика , когато е готов мозъкът му по-лесно ще усвои граматиката , от колкото , ако се насили да я научи предварително

е сега ве4е се успокоих  Joy Joy ще продължавам да слушам, не съм се отказала, още 4ета и у4а думи, но нищо не мога да запомня, вси4ко ми се слива  Joy Joy надявам се да ми просветне някой ден  Hug

# 508
  • Варна
Миглена Благодаря за вниманието!  Hug Hug Hug Hug
Днес поставих началото с азбуката и числата. Ще ви чета и може би ще се включвам с въпроси.Инсталирах си турски букви на клавиатурата,купих си и речник.
Виждам,че публикувате текстове на песни-много приятен начин за учене.
Успех момичета!

# 509
OK!  Simple Smile

TRT THM Koro-A Bre Sülüman Ağa

A BRE SÜLÜMAN AĞA
A Bre Sülüman Ağa
Tut Çakal Beygiri
Uralım Yuları
Sıkalım Kolanı

A Bre Sülüman Ağa
Boydalar Oldu Mi
Beni Evereyler