Турски език за начинаещи 6 - Хош гелдин

• 149 071
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
Мишленцеto

И аз мисля, че е така. 

Защото, на пример не казваме  " Ben yazdım''  за "Аз пишех", а "Ben yazıyordum'' - "Аз пишех"

t_ Забелязваш ли разликата?

Ben yazdım - Аз написах 
Ben yazıyordum - Аз пишех

# 466
Мишленцеto

И аз мисля, че е така.  

Защото, на пример не казваме  " Ben yazdım''  за "Аз пишех", а "Ben yazıyordum'' - "Аз пишех"

t_ Забелязваш ли разликата?

Ben yazdım - Аз написах  
Ben yazıyordum - Аз пишех
Забелязва се разлика .
 EmbarassedЧак сега се сетих , че миналата година го пишеше някъде  . Трябва да е било в 5-та тема
Това изречение в Sürekli uzun geçmiş zaman  ли е , че много си приличат окончанията или се бъркам : Аcaba ne isle mesgulsunuz ve nerede ikamet ediyosunuz ?

Последна редакция: пн, 17 сеп 2012, 17:52 от t_

# 467
 Hug  Супер сте развили темата ,  за което Благодаря .С много желание изучавам турския език , но и аз като Вас се сблъсквам с разни пречки , няма достатъчно литература , помагала.Навсякъде са писани 3-4 времена , аз поне не срещнах как става образуването на наречия , страдателен залог - ако имат такъв   Rolling Eyes и други подобни колко спомагателни глаголи имат ,абе и на мен ми е каша в главата , но правя малки крачки.Мисля че тук е мястото , където можем да си помогнем , може знаещите да нямат педагогически опит , но с желанието си за помощ донякъде могат да компенсират този факт. newsm68 newsm18
Ако знаете  някакви сайтове на бг .език моля пускайте линкове , защото аз лично не се оправям с друг език освен българския.Благодаря на всички , които ще се включат както и на всички участвали с въпроси , отговори и линкове. Simple Smile

# 468
"Ben yaz - ıyor - dum'' - "Аз пишех"
Аcaba ne isle mesgulsunuz ve nerede ikamet ed - iyor - sunuz?

Твоето изречение е в сегашно време.

# 469
Здравейте, извинявам се че така нахлувам в темата ви, но имам нужда от помощ за един превод от турски, но е лично и не искам да го публикувам тук. Ако някой може да помогне на лични ще съм благодарна. Благодаря предварително.

# 470
 Hug Здравейте !
Попаднах днес на 3 двойки синоними на български език и сега не знам в какъв смисъл трябва да се ползват в турския език :
1. hazası - ниво , равнище , подравняване , изравняване
    seviyesi - ниво , равнище , морско равнище
2. vahsi - див
    yaban - див
3. hördücü - гърбица , прегърбен
    kambur - гърбица , гърбав
Предварително благодаря !

# 471
  • Smolyan
Здравейте t_ , ето малко информация от мен:

A. vahşi - yaban
1. vahşi - див, свиреп, варварски, брутален, буен, девствен (гора)

vahşi yaşam, vahşi Doğa - дива природа
Öğrenciler vahşi gibi üzerime atlayacak yarın - Учениците ще ми се нахвърлят като озверели утре
vahşi adamı – дивак

2. yaban - див, необитаем, некултивиран

yaban adamı – дивак
yabana atmak – игнорирам, пренебрегвам, не придавам значение
Yaban arıları artık ortalarda yok – Наоколо няма диви пчели вече
Yaban mersini gözlemesi – палачинки с боровинки
Senin gibi bir yaban – Аутсайдер като теб

B. hiza - seviye
1. hiza - линейно ниво (към което нещо да бъде приравнено), воен. – равняване (в строй), подреждане

hizasını bulmak, hizaya gelmek
– подреждане в строй
Çocuklar, hizasını bulun! - Деца, стройте се!
Kiremitlerden birkaçı açık bir şekilde hiza dışındaydı. - Няколко керемиди очевидно бяха извън линията (подредбата).

2. seviye
- ниво, равнина, местоположение, положение, степен, ранг

Seviye tespit sınavı - Тест за определяне на ниво
Deniz seviyesi - Морско равнище

C. hörgüç - kambur
1. hörgüç – гърбица (камила)
hörgüçlü – с гърбица

Develerin hörgüçlerinde (в камилските гърбици) sadece yağ bulunur (има само мазнини).
Çift hörgüçlü deve – камила с 2 гърбици

2. kambur - гърбица, гърбав, изпъкнал, изпъкналост, издутина

Notre dame'in kamburu
– гърбавият от Нотр Дам
kambur kambur üstüne – трудност след трудност (гърбица върху гърбица)

Могат да се намерят още примери в нета   Rolling Eyes

# 472
Момичета, бях го зарязала турския за известно време, но от няколко дни го подхванах наново.
Благодаря на всички, които правите темичката интересна и приятна!    bouquet

# 473
 HugЗдравейте !
Отново попаднах на дума която я няма никъде .
"kaderelize" . мислех си да ли не е " ние със Кадир " т.е да се отнася за Кадир и още 3-4 души
или да е " ние със съдбата си "  т.е.  "ние с нашата си съдба "
 newsm78
Предварително благодаря !

# 474
Здравейте !
Мисля , че разкрих нещо  Laughing üstünde се превежда като на (отгоре) , а  üzerinde като върху (отгоре)
 ooooh!едно няма нищо ,  обаче толкова време ме тормози

# 475
  • In the light side of the Moon!
пПривет на вси4ки. много се радвам 4е ви открих  Hug
няма да ви пре4а,  Peace само ще ви 4ета, защото тепърва се захласвам по турския и познанията са ми 10-тина думи4ки насъбрани от филми.

търсих старите теми, за да запо4на отна4ало, ама нищо не открих. ако някой ги има под ръка ще се радвам да ги разгледам.  Hug
благодаря предварително  Peace Hug

# 476
Здравей Миглена  Hug Hug
Поздравявам те за желанието да учиш този прекрасен език   bouquet Давам ти линк към първата тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366298  В края на всяка тема има вход към следващата. Лично на мен форума ми помогна страшно много!! И аз знаех колкото теб в началото, а сега разбирам и мога да кажа мнооого повече  newsm10 Освен форума съм ползвала и сайтове, които са през английски, ще ги срещнеш из темите.

Пожелавам ти успех, ако имаш въпроси ще се радвам да ти отговоря, ако мога  Hug

# 477
Здравей Миглена  Hug Hug
Поздравявам те за желанието да учиш този прекрасен език   bouquet Давам ти линк към първата тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366298  В края на всяка тема има вход към следващата. Лично на мен форума ми помогна страшно много!! И аз знаех колкото теб в началото, а сега разбирам и мога да кажа мнооого повече  newsm10 Освен форума съм ползвала и сайтове, които са през английски, ще ги срещнеш из темите.

Пожелавам ти успех, ако имаш въпроси ще се радвам да ти отговоря, ако мога  Hug

много благодаря за топлото посрещане и за линка  Hug то4но това ми трябваше, да запо4на от А 4е много материали насъбрах и изведнъж се оплетох в падежи  ooooh!
ще питам, дано не ви омръзна  Joy

# 478
здравейте и от мен.Много съм щастлива че намерих вашата страница.Искам да помоля скъпите момичета които знаят турски да продълржат да пишат в темата,защото мисля,че има още какво да ни предложат като знания.Например когато отидем в магазин как да попитаме за дадена стока,как се наричат стаите и мебелите,различни дрехи дамски ,мъжки и детски и всички нови неща които можете да ни предложите като знания.Благодаря предварително и от сърце.

# 479
здравейте и от мен.Много съм щастлива че намерих вашата страница.Искам да помоля скъпите момичета които знаят турски да продълржат да пишат в темата,защото мисля,че има още какво да ни предложат като знания.Например когато отидем в магазин как да попитаме за дадена стока,как се наричат стаите и мебелите,различни дрехи дамски ,мъжки и детски и всички нови неща които можете да ни предложите като знания.Благодаря предварително и от сърце.

Ками,  Hug сигурно ще ги намериш тези неща из старите теми...виж линка който ми даде Мишленцето в предния пост. аз съм в 1ва тема и у4а  Peace
има много интересни неща  Peace

Общи условия

Активация на акаунт