Турски език за начинаещи 6 - Хош гелдин

• 149 070
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
t_ хубаво си се сетила за Gunes ulkesinde, което би трябвало да значи в Страната на Слънцето, но както казах в приказките думите, които се използват са по-различни.
ulke означава страна, родина
devlet означава държава
както е известно, и на БГ има смислова разлика между двете.

все пак, като за самоук превод - добре  Peace

относно книжките - малко ще ми е трудно, но ще се опитам да си намеря някой учебник от университета. те бяха едни апокрифни...навремето дори речници нямаше. единственият речник, който бях намерила беше от 67год., и както се сещате повечето от думите (арабизми и персизми) вече не се използваха, а бяха заменени с турски думи. Ататюрк освен, че прави реформа на държавата и я прави светска, прави и реформа на езика, като първо въвежда латиницата и замества арабското писмо и после се старае да елиминира повечето чуждици като измисля турски думи (както П.Пенев е измислял за българския думи от рода на"драснипаликлечица" Simple Smile)

хайде, че стана дълго...

Ами аз си мислех , че за "родина" се използва "ватан" , ама пък то пък да не е "отечество"  newsm78
В началото към 1982-ра , аз се учих от едно циганско семейство и през 2000-та видях и чух истински турци от Одрин и от тогава си взех 2 разговорника , но едва през 2009 имах възможност да се занимавам с езика . Това , което го знаех от преди се наложи да го забравя , даже на няколко пъти  хващам , че турците не знаят турската дума и ползват английска .

# 601

Ceza - Türk Marşı (Turkish March)
Ya bir öne gel ya bir geri git ya da bana bırak hadi bu nasıl bir beat,
Bir gün kralsın, bir gün varsın, bir gün yoksun, bazen tok,
Bu nasıl bir gün, bu yeni bir gün ve de bana neşe verebilecek bir gün,
Her gün tekrar doğdum, bazen soğudum, kaçtım kendimden,
Birden fazla yorucu olur, dertler artar sorunu bulun,
Kimler çözmüş ki bu sorunu, bizler bulsak da bu soruyu,
Göremiyoruz, çözemiyoruz, bir ileri iki geri yürüyoruz hep,
Kimler gelmiş geçmiş sırlar var hep hiç çözülemeyen,
Dünden kalmış ne var acaba, çok tebrikler bulup alana,
Tam bir yapboz hayat acımaz, yoktur diyen bunu nasıl göremez,
Tabi göremez, bakamadı hiç, kafasını çevirip o yere gömer hep,
Birden fazla bundan varsa artık yandı hep,
İnsanlar insanlıktan çıkmış bazen gördüm gerçekten,
 Simple Smile

# 602

Hıkkıdık Duttu Beni (Oyun Havası) - Özay Gönlüm
Yaveş yaveş esen seher yelı mi
Benim gönlüm divane mi deli mi
(Aman aman aman yar)
Galk gidelim gara gözlüm bur'ladan
Çekilip durmeyor gurbetin hali
(Aman aman aman yar)

Hıkkıdık duttu beni
Duttu da guruttu beni
Seni gidi zalımın gızı
Gitti de unuttu beni

Sabahınan esen seher yeli
Galemden incedir yarimin beli
(Aman aman aman yar)
Köşelerden melil melil bakarım
Yoksa bugün ayrılığın günü mü
(Aman aman aman yar)

Hıkkıdık duttu beni
Duttu da guruttu beni
Seni gidi zalımın gızı
Gitti de unuttu beni
............
Много хбава мелодия

# 603
Здравейте, може ли да се включа в изучаването на турски език.
Имам огромно желание да го науча.
Ще се радвам да ме включите. Hug

# 604
добро утро,
хайде сега за желаещите - едно текстче от facebook за превод Simple Smile

Скрит текст:
Kadın her sabah olduğu gibi o günde beyaz değneği  ve el yordamı ile otobüse binmişti.

Şoför : -Soldan üçüncü sıra bos hanımefendi, dedi. Kadın 32 yaşında güzel bir bayandı ve eşi oldukça yakışıklı bir hava subayı idi. Bundan birkaç ay önce yanlış teşhis sonucu gerçekleştirilen ameliyatla gözlerini kaybetmişti.

Genç kadın ameliyat sonrası göremiyordu ve asla göremeyecekti. Kocası ameliyattan sonra acı gerçeği öğrenince yıkılmış ve kendi kendine bir söz vermişti. Asla karisini yalnız bırakmayacak, ona sonuna kadar destek olacak, kendi ayakları üzerinde durana kadar cesaret verecekti. Günler geciyordu. Kadın her geçen gün kendini daha kötü hissediyor, çok sevdiği kocasına yük olduğunu düşünüyordu. Eşinin bu içine kapanık, karamsar hali kocayı çok üzüyordu. Bir an önce bir şeyler yapması gerekiyordu, karisi günden güne kendi içine kapanık dünyasında kayboluyordu. Bütün gün düşündü koca nasıl yardim edebilirim güzeller güzeli  eşime diye...

Birden aklına eşinin eski işi geldi. Geri dönmesini isteyecekti. Ama bunu ona nasıl söyleyecekti, çünkü artık çok kırılgan ve neşesizdi. Bütün cesaretini toplayarak akşam karısına konuyu açtı. Karisi dehşetle gözlerini  açtı.

- Ben bunu nasıl yaparım ben körüm, diye bağırdı. Kocası ona destek olacağını her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını ve ona çok güvendiğini söyledi. Çünkü eşini tanıyordu ve bunu başarabileceğini biliyordu. Kadın büyük bir umutsuzlukla kabul etti çünkü eşini çok seviyordu ve onu kırmak istemiyordu. Her sabah eşini işine bırakıyor ve akşamları alıyordu fedakar koca. Günler böyle ilerledi; karisi eskisinden biraz daha iyiydi. Fakat kocası daha fazlasını istiyordu, kendisine söz vermişti sonuna kadar gidecekti. Akşam karısına:

- artık işe kendin gidip gelmelisin, dedi,. Kadın şaşırmıştı. Bunu asla yapamayacağını söyledi. Kocası ısrar edince onu yine kıramadı ve bütün cesaretini toplayarak kabul etti. Aslında bunu kendisi de istiyordu ama o kadar güveni yoktu. Sabahları kadın artık otobüs durağına kendisi gidiyor, otobüsüne biniyor ve otobüsten inerek işine gidebiliyordu. Günler günleri kovaladı hiçbir problem yoktu. Yine bir gün otobüse binerken, şoför :

- Sizi kıskanıyorum, hanımefendi  dedi. Kadın kendisine söylenip söylenmediğini anlayamadan, "neden" diye sordu. Şoför,
- Çünkü her sabah sizin arkanızdan hava subayı genç bir adam otobüse biniyor ve bütün yol boyunca sevgi ile size bakıyor, otobüsten indikten sonra yeşil ışıkta yolun karşısına geçmenizi bekliyor , siz binaya girdikten sonra arkanızdan öpücük yollayıp size her gün sevgiyle el sallıyor , dedi.

YAŞAMINIZDA HER ZAMAN ARKANIZDA DURACAK, VE SİZİ BİR ÖMÜR BOYU SEVECEK HAYAT ARKADAŞI BULMANIZ DİLEĞİYLE..

чакам с интерес преводите (не е труден, споко). После можем да си разясним някои граматически правила.

успех   Grinning  bouquet

# 605
добро утро,
хайде сега за желаещите - едно текстче от facebook за превод Simple Smile

Скрит текст:
Kadın her sabah olduğu gibi o günde beyaz değneği  ve el yordamı ile otobüse binmişti.

Şoför : -Soldan üçüncü sıra bos hanımefendi, dedi. Kadın 32 yaşında güzel bir bayandı ve eşi oldukça yakışıklı bir hava subayı idi. Bundan birkaç ay önce yanlış teşhis sonucu gerçekleştirilen ameliyatla gözlerini kaybetmişti.

Genç kadın ameliyat sonrası göremiyordu ve asla göremeyecekti. Kocası ameliyattan sonra acı gerçeği öğrenince yıkılmış ve kendi kendine bir söz vermişti. Asla karisini yalnız bırakmayacak, ona sonuna kadar destek olacak, kendi ayakları üzerinde durana kadar cesaret verecekti. Günler geciyordu. Kadın her geçen gün kendini daha kötü hissediyor, çok sevdiği kocasına yük olduğunu düşünüyordu. Eşinin bu içine kapanık, karamsar hali kocayı çok üzüyordu. Bir an önce bir şeyler yapması gerekiyordu, karisi günden güne kendi içine kapanık dünyasında kayboluyordu. Bütün gün düşündü koca nasıl yardim edebilirim güzeller güzeli  eşime diye...

Birden aklına eşinin eski işi geldi. Geri dönmesini isteyecekti. Ama bunu ona nasıl söyleyecekti, çünkü artık çok kırılgan ve neşesizdi. Bütün cesaretini toplayarak akşam karısına konuyu açtı. Karisi dehşetle gözlerini  açtı.

- Ben bunu nasıl yaparım ben körüm, diye bağırdı. Kocası ona destek olacağını her sabah işe onu kendisinin bırakacağını ve aksam alacağını ve ona çok güvendiğini söyledi. Çünkü eşini tanıyordu ve bunu başarabileceğini biliyordu. Kadın büyük bir umutsuzlukla kabul etti çünkü eşini çok seviyordu ve onu kırmak istemiyordu. Her sabah eşini işine bırakıyor ve akşamları alıyordu fedakar koca. Günler böyle ilerledi; karisi eskisinden biraz daha iyiydi. Fakat kocası daha fazlasını istiyordu, kendisine söz vermişti sonuna kadar gidecekti. Akşam karısına:

- artık işe kendin gidip gelmelisin, dedi,. Kadın şaşırmıştı. Bunu asla yapamayacağını söyledi. Kocası ısrar edince onu yine kıramadı ve bütün cesaretini toplayarak kabul etti. Aslında bunu kendisi de istiyordu ama o kadar güveni yoktu. Sabahları kadın artık otobüs durağına kendisi gidiyor, otobüsüne biniyor ve otobüsten inerek işine gidebiliyordu. Günler günleri kovaladı hiçbir problem yoktu. Yine bir gün otobüse binerken, şoför :

- Sizi kıskanıyorum, hanımefendi  dedi. Kadın kendisine söylenip söylenmediğini anlayamadan, "neden" diye sordu. Şoför,
- Çünkü her sabah sizin arkanızdan hava subayı genç bir adam otobüse biniyor ve bütün yol boyunca sevgi ile size bakıyor, otobüsten indikten sonra yeşil ışıkta yolun karşısına geçmenizi bekliyor , siz binaya girdikten sonra arkanızdan öpücük yollayıp size her gün sevgiyle el sallıyor , dedi.

YAŞAMINIZDA HER ZAMAN ARKANIZDA DURACAK, VE SİZİ BİR ÖMÜR BOYU SEVECEK HAYAT ARKADAŞI BULMANIZ DİLEĞİYLE..

чакам с интерес преводите (не е труден, споко). После можем да си разясним някои граматически правила.

успех   Grinning  bouquet
Текста го прочетох още преди два дена , разбрах го , но не мога да го преведа . Получават се много "рошави" изречения и трябва по скоро да го нагласявам по смисъл . Май ще е по-добре Вие да ни го преведете и да ни обясните по начина по който обяснихте приказката .

# 606
Олеле! Аз си мислех,че темата е за начинаещи,
а то щом се е стигнало до преводи,
май е станала висш пилотаж! newsm78

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 16:16 от mireto

# 607
Вижте на какво попаднах :
1. saha
err
is. площ, пространство; поле, площад, зона, район; арена, сфера, поприще, област; площадка;
açık sahada на открито място;
atış sahası воен. полигон, стрелбище;
harekât sahası район на действие, зона на операцията;
siyasi sahada в областта на политиката.

2. mıknatıs
err
is. физ. магнит;
mıknatıs kutbu магнитен полюс;
mıknatıs sahası магнитно поле.

#Cussing out Значи онзи " електроиженер " от 3-та тема ни е преметнал и не се казва mağnetik alını
И тогава "полезрение" ще е предполагам  " görü sahası"  newsm78

# 608
 Laughing Вчера попаднах на една песен която ми хареса и ме вдъхнови да я преведа  Embarassed за среднощен превод колко съм успяла не знам . Отново ще помоля по-напреднали те за помощ
http://www.youtube.com/watch?v=g6HsjcH4FCs
Е.Ваенга А.Малинин*Две души*

Две души,гуляя по небесам
İki can göklerde kadar gezmişler
говорили в тишине по душам.
sezsuzlukta dorüstü söylemişlar
О Земле говорили, ничего не забыли
Dünya için soylemişlar . Hiçbir şey unutmişlar
из того, что пережили там.
bunuden ne şuradada yaşamak olmışlar
Две души,в дали от грешной Земли
İki can , uzakta günahlı Dünyadan
разговор неторопливый вели.
mehebbet yavaş yavaş söylemişlar
Как друг друга искали,
Ne çozlar ile birbiri arıyordular
но в толпе потеряли,
fakat kalabalıkta kayboldular
тонкий след печали замели.
onun uzun izler keder yokletti
Две души,обнявшись став под звездой,
İki can , yıldızlar altında dumak saralmışlar
вспоминали час особенный свой.
onun özel anı hatırımışlar
Час когда тьма пропала и душа отыскала
ne zaman karanlık kaybolmış ve can aramış
путь к душе единственно родной.
yolu tek onu yakın canı

# 609
Здравейте!
Съвсем пресен съм.Бихте ли ми дали линкове за турски филми и песни със субтитри на турски и дублирани на още един език.Особено бих се зарадвал на детски песнички и анимация.

Тодор

# 610
  • София
Здравейте!
Съвсем пресен съм.Бихте ли ми дали линкове за турски филми и песни със субтитри на турски и дублирани на още един език.Особено бих се зарадвал на детски песнички и анимация.

Тодор
Аз често ползвам този
http://forum.divxplanet.com/index.php?showtopic=135679

# 611
Благораря Ви Слънчогледка Яваш,но наистина не успях да се справя.Бих искал да си изтегля някакъв хубав турски филм със субтитри на турски и български(или англ. или руски)

# 612
  • София
Благораря Ви Слънчогледка Яваш,но наистина не успях да се справя.Бих искал да си изтегля някакъв хубав турски филм със субтитри на турски и български(или англ. или руски)
За да теглите филми първо трябва регистрация в сайта  Peace Филмите са турски,като има субтитри на турски(правени специално за хора с увреден слух),на някой филми има английски и на други езици субове  Whistling

# 613
Здравейте!

Тодор

Ако сте съвсем пресен по-добре учете думички и простите времена , за слушане си пуснете радио .
http://canliradyodinle.web.tr/kral-fm.html
http://www.kanalturkradyo.com/
тези двете са много приятни ,  на второто вървят реклами които се повтарят и ще запомните много изрази

# 614
Благодаря за линка към торента,ама не искат да ме регистрират.Май са претоварени .Дали няма торенти само със субтитри на турски?Благадаря и на теб Nowak за радиото но ако мога и да виждам и текста на песните ,ще бъде супер.Нещо такова-http://vbox7.com/play:397f8166.За думички -добре.А има ли речник ,където да са подредени по честота на употреба?Има ли и телевизия за глухонеми със субтитри.

Общи условия

Активация на акаунт