Раждане вкъщи 16

• 26 562
  • 759
  •   1
Отговори
# 75

multimodal, нарочно ти дадох пример как се вади статистика на база на ограничени данни - защото ти вадиш изводи от точно такива. Изрично съм го написала - специално за теб.

10 бебета тук, 4 бебета там... Схващаш ли защо това е грешно като метод за вадене на изводи?

Обясни го на някой, който няма друг вариант за раждане, освен в някоя скапана провинциална болница като споменатите. В София, в Пазарджик или Полски Тръмбеш не е еднакъв риска. Интересно какъв би бил той, ако извадят от списъка софийските болници, едва ли е по-различен от едно неасистирано и дори неподготвено предварително раждане...  newsm78

Колкото до статистиката, виждам тенденция да продължава да се спекулира, че домашното раждане е по-рисково. Не, не е, при една нормална бременност и в държави с регламентирано асистирано раждане , като Англия примерно:

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/heal … pital-803504.html

По-висок е, ако има усложнения и се препоръчва изборът да бъде направен след като човек се информира в кои случаи може да бъде опасно.

# 76
  • Куциндрел
Колкото до статистиката, виждам тенденция да продължава да се спекулира, че домашното раждане е по-рисково. Не, не е, при една нормална бременност и в държави с регламентирано асистирано раждане  
Говорим за НЕасистираното раждане, то е по-рисковано.
Не забравай, че при асистирано домашно раждане има вероятност то да завърши в болница.
При НЕасистираното, даже и да се усети родилката, че има проблем, докато стигне до болницата може и да е късно.
Искрено се надявам да няма повече смъртни случаи или, не дай си боже, увредени бебета при неасистирано домашно раждане.

# 77
Що пък решихте, че при седалищно раждане е опасно да тръгне краче и непременно трябва да се прави секцио!?   Tired  Явно е опасно да извадят ръчичка, а крачето си е съвсем на място при такава позиция на бебето... Ако пък тръгнат две крачета, какво по-хубаво от това...

И хайде стига с тия статистики, щото е адски досадно... Всеки случай е индивидуален... Ако аз загубя бебе при болнично раждане, кво ми дреме, че починалите бебета са 1%? Същото важи и за домашното раждане и за всичко останало...

# 78
Тук става все по-несериозно и по-несериозно. 

По-добре да се повтаря 100 пъти един смислен аргумент, отколкото да се говорят все нови и нови пълни глупости и алогизми.   

Статистиките били досадни  ooooh!  Когато не ви изнасят данните и фактите - всеки случай бил индивидуален и тенденции и закономерности не съществуват. 

Като гледам, положението е безнадеждно.  В шестнайстата тема все още има неразбрали, че асистираното домашно раждане и неасистираното такова са различни неща.  Дали обаче са неразбрали, или само се правят на такива от безсилие?

# 79

Колкото до статистиката, виждам тенденция да продължава да се спекулира, че домашното раждане е по-рисково. Не, не е, при една нормална бременност и в държави с регламентирано асистирано раждане , като Англия примерно:

Че кой го оспорва? Въпросът е, че тук домашните раждания са неасистирани и сравненията с Англия не само не са коректни, а са чиста манипулация.

Не знам за провинциалните болници - ти имаш ли данни или просто така си говориш? Аз не смятам, че като медицинско обслужване са по-лоши от софийските. Тук се писаха лични впечатления и от Пазарджик, Пловдив, Разлог и т.н.

В шестнайстата тема все още има неразбрали, че асистираното домашно раждане и неасистираното такова са различни неща.  Дали обаче са неразбрали, или само се правят на такива от безсилие?

Не е от безсилие, според мен. От нежелание да се види отвъд капаците на личното пристрастие е.

# 80

В шестнайстата тема все още има неразбрали, че асистираното домашно раждане и неасистираното такова са различни неща.  Дали обаче са неразбрали, или само се правят на такива от безсилие?

Не е от безсилие, според мен. От нежелание да се види отвъд капаците на личното пристрастие е.

Мда, явно.  Жалка работа.

# 81
Съвсем изперкахте...  Laughing   На тоя му не изнасяло, на оня му не изнасяло, капаци, безсилия, безсмислици някакви...

Досадни са статистиките много ясно, колко пъти ги предъвкахте и какво? Който е решил да роди вкъщи, ще го направи, а който не е имал такива намерения - няма да го направи... Ако смятате, че всеки случай не е индивидуален, значи нещо подхода ви е грешен...  Ако вашето бебе почине в болница/у дома, ще се успокоявате ли с 1% смъртност?  Thinking   А ако сте твърдо убедени, че е най-правилно и безопасно да родите в болница/у дома, ще ви разколебае ли процента смъртност?

# 82
Не излиза нищо конструктивно в крайна сметка.
Извъртат се нещата ту към неасистираното, ту към асистираното, ту условията в болниците и лекарите. Според случая, само и само да се спори.
Почти всички ''родилници'' не тачат неалтернативната медицина, ваксините, месото и памперсите и какво ли още не, което си е вид крайност и за тях е само черно и бяло. Тези хора имат нужда да вярват силно в една обща теория за всичко, която обяснява всичко и дава насоки за всичко, и всяка намеса и невяра в нея от други хора, не ги обърква или кара да се замислят, ами все по-яростно я защитават.
Очевидно е че 1во-трябва да се подобрят условията в болниците и отношенията лекар-пациент, за което и самия пациент може да допринесе с поведението си и 2ро-да се измислят и установят законово родилни къщи, асистирано и строго регламентирано домашно раждане и т.н
Колкото и да си спорим тук и търкаме клавиатури, освен да мине време друго не виждам.
Извинявам се, че не ме бива много в изразяването, но и за това не пиша често. Sunglasses

# 83
  • Куциндрел
Що пък решихте, че при седалищно раждане е опасно да тръгне краче и непременно трябва да се прави секцио!?   Tired  Явно е опасно да извадят ръчичка, а крачето си е съвсем на място при такава позиция на бебето... Ако пък тръгнат две крачета, какво по-хубаво от това...
Може да попиташ докторите или някоя акушерка, а ако искаш мога да попитам и да ти кажа. Те казват - при тръгване първо на краче, се прави задължително секцио. Не знам още с какво може да тръгне напред при седалищно раждане.

# 84
Не знам още с какво може да тръгне напред при седалищно раждане.

Как с какво - с дупето... После излизането на крачетата и коремчето едновременно се сещаш е по-трудно...

# 85
Ако вашето бебе почине в болница/у дома, ще се успокоявате ли с 1% смъртност?  Thinking

А ако сте твърдо убедени, че е най-правилно и безопасно да родите в болница/у дома, ще ви разколебае ли процента смъртност?

Отговори по двата въпроса:

По първия:  Не, това няма да е успокоение.  Но и не е в никакъв случай аргумент за неасистирано извънболнично раждане.

По втория:  Не може да се каже да или не.  И най-твърдата убеденост днес може да бъде разколебана утре.  Това е нещо непредвидимо.  Има хора, които може да си мислят, че са твърдо убедени, но да вземат разумно решение в крайна сметка.  Вероятно е имало повече твърдо убедени преди трагедията с бебето на Цвети, а сега са по-малко.  И, естествено, има някакъв процент фанатизирани зилоти, за които нищо няма значение и си рупат ли рупат.  Тях никой не би могъл да ги разубеди, а и няма смисъл.  Идеята е да се дава повече обективна информация, а не да се вади вода от сух кладенец.  

И накрая, и при двата въпроса не може да се изведе логическа връзка, че е оправдано да се агитира за неасистирано раждане и да се твърди, че е безрисково.  Т.е., нито от смъртността при раждане в болниците, нито от твърдата лична убеденост да се ражда вкъщи следва, че ненаситираното раждане е по-добрата алтернатива.

Съжалявам, знам, че понякога е трудно да се схванат нещата в цялата им сложност и фини нюанси  Wink

Последна редакция: ср, 22 юни 2011, 13:42 от Rookie

# 86
  • Куциндрел
Не знам още с какво може да тръгне напред при седалищно раждане.
Как с какво - с дупето... После излизането на крачетата и коремчето едновременно се сещаш е по-трудно...
Ти кога взе кетап за акушерка или гинеколог?  hahaha Явно не те интересува защо се налага.
Хем ти казвам какво ми казаха хора, които имат кетап и работят тази професия, ти обаче не си съгласна, може би знаеш най-добре от всички. hahaha
Ох, големи сте защитници на каузи.....

# 87
Кой какво агитира? Аз със сигурност не агитирам нищо, само че явно статистиките с които се биете вече не знам коя тема не водят до нищо... Сигурна съм, че няколко разказа за кошмарни домашни раждания, завършили фатално, ще са много по-стряскащи и отказващи от този вид раждане от стотиците статистики, които се изсипаха в тази тема... Същото важи и за болничните раждания... Като човек, който обмисля домашно раждане и същевременно много се страхува от болнично такова, ще ви кажа, че никаква полза няма от тези статистики и отдавна не ги чета - от вторият пост, в който се споменаха и се захапахте за тях... За интересуващите се специално от статистики, мисля нахвърляхте достатъчно мат'риал за размисъл...

Ceca, ти не знаеше ли, че при седалищно раждане, бебето може да тръгне с дупето? Ако не си знаела, на какво точно се присмиваш? Един от разказите за домашно раждане, които най-много осмивахте в тази тема е точно седалищно раждане и бебето се е родило с дупето напред... Кое е смешното, че не се сещам?

# 88
Стелт, спокойно.  Никой не пуска статистики персонално за теб и едва ли ще се огорчи, че не ги четеш.   Simple Smile  Вече стана ясно, че привържениците на неасистираното раждане четат весьма избирателно /извинете за русизма/ и обективността за тях е абстрактно понятие.  Има обаче хора, които биха се заинтересували, па макар и от любознателност.

# 89
  • Куциндрел

Ceca, ти не знаеше ли, че при седалищно раждане, бебето може да тръгне с дупето? Ако не си знаела, на какво точно се присмиваш? Един от разказите за домашно раждане, които най-много осмивахте в тази тема е точно седалищно раждане и бебето се е родило с дупето напред... Кое е смешното, че не се сещам?
А ти не усетили за какво ти се смея?  Mr. Green Или не ти е удобно да си признаеш, че докторите може и да са прави.
Не е за тръгването с дупето напред. То е ясно, че може и като тръгне с дупето напред, май, не се прави секцио.

Общи условия

Активация на акаунт