Раждане вкъщи 16

• 26 543
  • 759
  •   1
Отговори
# 30
Ето малко базови данни за естествените рискове и опасности, свързани с неасистираното раждане.  Материалът е от СЗО, същата организация, чиито препоръки относно кърменето например са основен довод на всички радетели за естествено и оптимално отглеждане на деца. "з

Risking Death to Give Life
  Table of Contents

attending to 136 million births,
    Risking Death to Give Life
    Skilled professional care: at birth and afterwards

For anyone who has been through the experience, or seen someone else go through it, there is no doubt that childbirth is a life-changing event. Unfortunately, as wonderful and joyful experience as it is for many, it can also be a difficult period, bringing with it new problems as well as the potential for suffering. In the most extreme cases the mother, or the baby, or both, may die; these deaths are only the tip of the iceberg. Many health problems are laid down in the critical hours of childbirth – both for mother and for child. Many more continue to unfold in the days and weeks after the birth. The suffering related to childbirth adds up to a significant portion of the world’s overall tally of ill-health and death ( 1 ). Most of the deaths and disabilities attributable to childbirth are avoidable, because the medical solutions are well known. The challenge that remains is therefore not technological, but strategic and organizational.

Maternal mortality is currently estimated at 529 000 deaths per year ( 2 ), a global ratio of 400 maternal deaths per 100 000 live births. Where nothing is done to avert maternal death, "natural" mortality is around 1000–1500 per 100 000 births, an estimate based on historical studies and data from contemporary religious groups who do not intervene in childbirth ( 3 ). If women were still experiencing "natural" maternal mortality rates today – if health services were discontinued, for example – then the maternal death toll would be four times its current size, totalling over two million maternal deaths per year worldwide. The truth is that three quarters of these deaths are currently avoided throughout the world: nearly all the "natural" maternal mortality in developed countries, but only two thirds in the South-East Asia and Eastern Mediterranean Regions and only one third in African countries.

http://www.who.int/whr/2005/chapter4/en/index1.html

# 31

Когато избирам искам да знам какво ще даде резултат в посока излекуване, а не просто моментно решаване на проблема.  Peace

А как точно го знаеш преди да дадеш лекарството след като не се интересуваш как е въздействало на други хора (примерно)? Не се ли интересуваш дали няма странични ефекти? Дали не се влияе от прием на други храни и лекарства? Доколко дълготрайните благотворни ефекти всъщност са наблюдавани на практика? Как се установяват всички тези неща без изследвания?

Просто четеш някакви обещания и експериментираш върху детето си?  newsm78

Думичката "алтернативен" сама по себе си не вдига качеството на едно лекарство - надявам се, че го разбираш. При теб ми се струва, че малко "алтернативността" е някаква самоцел - което е, хм, глупаво.

И какво по точно означава думичката "алтернатива"?
Различно на кое лекарство или терапия тьрсим?
На стандартните ли?
http://dictionary.reference.com/browse/alternative

Надявам се всички да сте ваксинирани с всичко вьзможно! Peace

# 32
Репликата ми е в контекста на казаното от multimodal:

Моят опит отчита нещо различно - традиционната медицина не ми предложи достатъчно приемливи решения и се наложи да потърся други варианти.

Иначе аз съм против етикетите като "традиционен" или "алтернативен" - смятам, че пречат на обективната оценка. А и са твърде относителни, нашето "традиционно" някога и някъде е "алтернативно" и т.н.

# 33
Ауууу, някой го осенила идея защо друг не ваксинирал...  Laughing  Може просто другият да се е усетил, че ваксините са опасни, но за сметка на това не предпазват от болести...  Mr. Green   Та, епидемия или не, в Африка или не - все тая...  Whistling

# 34
  • Под кленовите дървета
Flip не се хаби за ваксините. Постни им снимки, постни им линкове с филми показващи умиращи деца.
Защото някак си все си мисля, че в Уганда искат ваксини, че местните "освободители" идват и конфискуват 2/3 от дадените за едно село ваксини, иначе започват да избиват децата. Само че докато седими си пишем по форумите, никой няма да го повярва. Ето, ти си била там, разкажи им по-подробно или постни снимки. Но по-добре в отделна тема озаглавена "Рисковете от НЕваксинирането" пак в алтернативния. Вярвай ми, много хора ще се включат.

# 35
Ооооо да, в Уганда ще се изтрепят за ваксини...  Tired

И за да съм по темата този път, поствам едно нещо, наречено Информирано съгласие в родилното отделение на монтанската болница... Цъкането върху снимката я отваря в реален размер...

Както е видно, това нещо се предлага като Информирано съгласие във всяко едно отделение на болницата, не само в родилно... Един екземпляр се предлага за майката и един за бебето... Ако някой счита, че остава информиран след подписването на това нещо, то аз не се считам за информирана... Когато раждах, това съм го подписала без да разбера, тогава дори не подозирах за съществуването на информирано съгласие... Излишно е да казвам, че никакво медицинско лице нищо не ми е разяснявало за манипулациите, извършвани върху мен и бебето ми....

# 36
# 37

Както е видно, това нещо се предлага като Информирано съгласие във всяко едно отделение на болницата, не само в родилно... Един екземпляр се предлага за майката и един за бебето... Ако някой счита, че остава информиран след подписването на това нещо, то аз не се считам за информирана... Когато раждах, това съм го подписала без да разбера, тогава дори не подозирах за съществуването на информирано съгласие... Излишно е да казвам, че никакво медицинско лице нищо не ми е разяснявало за манипулациите, извършвани върху мен и бебето ми....

А ти задавала ли ли си въпроси?  Някой отнел ли ти е правото да питаш /по т. 2 от декларацията/?

Ей за това говорих по-рано - само лекарите били виновни.  Пациентите имат не само права, но и отговорности, те също трябва да носят определена култура.  Ми да, кофти реалност е по-болниците, лекарите обикновено не те посрещат с декламации на същината и рисковете при процедурите, ама пък и господ ни е дал дар слово и глава за мислене.  Използвайте го.  Ако на момента не сте го направили, поради стрес, неопитност, нежелание да се разправя или не знам какво, поне имайте достойнството да си извлечете поуки за бъдещото си поведение, а не безотговорно и незряло да вините всичко и всички, без да си анализирате собствената си нагласа и постъпки.  Да не говорим, че тотално бъркаш декларацията като съдържание и акт, и факта, че често значението й е фиктивно.  А е фиктивно и защото пациентите също сме неадекватни. Сега пак лекарите криви, че някой подписвал нещо без да разбере, въпреки че е пълнолетен, вменяем и грамотен, и че изобщо дават такава декларация. Я по-добре изобщо да не дават.  

Стелт, само като прочете човек обобщението ти за ваксините, и му става ясно какъв е шансът да позволиш да бъдеш някога обективно информирана /или да осъзнаеш, че си била/, честно.  ooooh!

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 06:40 от Rookie

# 38
  • Куциндрел
То е ясно, че тези ИС са неясни и не винаги хората ги четат. Може би, преди раждането (когато си що-годе адекватен), трябва да се вземат копия на ИС-тата и вкъщи да се прочетат и да се напише някъде до къде пациентът е съгласен с процедурите. После да се обсъди с лекар. Така няма да има неясноти и подписани документи без да се прочетат.
За ваксините (не е тук мястото), не знам какво точно да мисля още. Сега чета темите за тях, но ми прави впечетление, че повечето участници само цитират разни линкове и нямат общ погледа върху нещата.
Сещам се, че в началото на миналия век, в БГ е върлувала туберколоза, от която са умирали и бедни, и богати. Имало е семейства, в които са починали доста хора от тази болест, не са били единични случаи. Даже и аз имам роднини, които са починали от туберколоза.

# 39

Като бях дете, живеехме с нашите в Африка, за 4 години в 3 държави - никога няма да забравя  болните негърчета, покрити със струпеи, умиращи от всякакви зарази - как ли съм им се виждала аз, здраво бяло дете...

Дали не са се молели за лекарства и ваксини, тези толкова естествени еко-дечица...

Дали и тукашните антимедицински активисти нямаше да си дават душата за медицинска помощ, ако живееха на онези места (или в онези времена), дето една проста инфекция ти вкарва детето в гроба... Ако си имаха всъщност идея какво е детски паралич или вариола, какво е епидемия... Ама истинска идея, ей така от първа ръка, а не по измислените им сайтове...

Толкова хора са измрели и измират в момента, молейки се за лекарство... Ако могат отнякъде да видят какви безумни теории тресат съвременните алтернативници, сигурно ще се обърнат в гробовете си.

Преди медицинска помощ имат нужда от нормални, човешки условия за живот, за да не се разболяват и да стигат до лечение. Милиардите, дето ги хвърлят за ваксини, можеха да послужат за хуманитарни помощи, само че под маската на благотворителсност прозира грозното лице на огромните финансови интереси.

Ами четох доста и се опитах да преценя преди да взема решение, била съм и на зор, де.

И какво чете, след като не вярваш на "статистики"?

Между другото, същите "статистики" се цитират изобилно в темата против ваксините - например изследвания на връзката между ваксините и аутизма. На тях вярваш ли?

Ти статистики ли четеш, когато детето ти е болно?  Rolling Eyes
Интересувам се от цялостната концепция за болест и здраве, и търся варианти, които не се състоят в подтискане на симптомите, каквото ми предлага медицината. "Алтернативни" не съм ги нарекла аз, само използвам това понятие. Simple Smile

И за да съм по темата този път, поствам едно нещо, наречено Информирано съгласие в родилното отделение на монтанската болница...

Ужас!!!
Прати на НЗОК това гениално произведение и ги питай какво означава. Можеш да зарадваш и МЗ с копие от него. Дали пък медиите не биха се заинтересували след скандалното разкритие, че някои жени предпочитат да родят в дома си?

ПП. Изпрати го на Естествено, предполагам че като НПО имат контакт с някой от здравните комисии. Крайно време е да се напише някакъв регламент от изпълнителната власт и болниците да са длъжни да го спазват.

# 40
  • София
Може би вчера сте чули информацията във вечерните bTV новини, но ето и тук.

Току виж се окаже по-безопасно сам да си правиш секцио, че не се знае в болница дали няма да попаднеш на употребил алкохол АГ...

И за да няма спекулации, не насърчавам към раждане вкъщи, аз самата съм имала прекрасни активни болнични раждания, но очевидно е, че родилната ни помощ се нуждае от радикални промени.

# 41
  • София
stelt77, можеш да допишеш това, което не ти е обясненено отдолу или отстрани, както и всякакви коментари. Така, след като е подписано, нямат основание, да не те приемат. Това, което предлага мулти е много на място. Наистина има нужда и НЗОК, и МЗ да получават по-чесно гражданска/пациентска позиция.

Мулти, след Инфогласност има раздвижване в МЗ в посока промяна/унифициране на ИС. Да видим докъде ще я докараме.

# 42
Rookie, много бързо ме прецени, страшна си направо...  Laughing    bouquet   За кой ли път казвам, че имах доверие на лекарите, не съм се ровила в интернет за раждането си, за да зная какво се прави и не се прави... Когато четеш в нета - пак недоволни, много знаеш, много се интересуваш, все знаеш повече от лекарите... Когато не четеш - пак грешиш... Хайде последно, да четем, да се информираме и да негодуваме, че лекарите са неграмотни или да не четем и да си мислим, че всичко, което правят е ок? Какво да ти кажа, мислех, че всичко е ок, докато не се зачетох в нета, тогава разбрах и за ИС, и за ваксини и за това как и защо би трябвало да протече едно раждане...  Wink

Ceca, за ИС съм напълно съгласна... От Естествено настояваха и продължават да настояват ИС да се дава при ЖК и да се обсъжда там... До по-горния "документ" се добрах с връзки, защото когато отидох в РО на съответната болница и попитах съвсем непозната мед. работничка в болницата за него, просто ме изгледа гадно, увика ме и ми каза, че като отида да раждам ще го чета и подписвам, няма да съм в безсъзнание, че да не мога да го прочета, нямала кво да ми дава....

# 43
  • София
Току виж се окаже по-безопасно сам да си правиш секцио, че не се знае в болница дали няма да попаднеш на употребил алкохол АГ...

И за да няма спекулации, не насърчавам към раждане вкъщи, аз самата съм имала прекрасни активни болнични раждания, но очевидно е, че родилната ни помощ се нуждае от радикални промени.
Не правете заключения прибързано! Засега се знае, че проба е взета часове! след поредния ...хм...случай. Честно казано, ако около мен умрат четири бебета за няколко дни, и аз ще се натряскам накрая. Дано експертизите изкарат истината наяве и ако се докаже, че има виновни - на съд и в затвора.

Горките бебенца, горките им родители.

# 44
Мен пиян хирург ме оперира от апендицит, когато бях на 15 години... Т.е. не ме е оперирал, само ме е отворил и е приседнал да дремне, а сестрите са изтичали да извикат дежурния (операцията започна след 22 часа вечерта като спешна, за да вземат повече пари, аз бях приета на обяд в болницата) по спешност за да ме зашие...

На няколко пъти мой познат полицай затваря спешното отделение в града и вика нов екип да поеме нощната смяна, защото пациенти звънят в полицията, че дежурният лекар е пиян и ги гони и бие, вместо да им окаже помощ...

Общи условия

Активация на акаунт