Раждане вкъщи 16

• 26 846
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
Ами със  "zа пред хората" имах предвид да е повече реклама, статийки, лустросване на имидж, а реално да не е баш така, като решиш да пробваш на практика...
Но какато каzах, надявам се да е реалистично представено и всичко да си е така, както се пише/тръби  Peace
Иначе съм съгласна с теб, това съм и написала, така трябва - търси се, иска се, следователно и се предлага. Добре е това...

# 406
Сова, ако имаш предвид дали е нормална услуга, която болницата предлага на всеки, както е напр. секциото, отговорът мисля е не. Трябва предварително да се уговориш с точните хора, за да постигнеш това, което искаш, но поне сега е възможно срещу определена сума и то в тази една болница. И не, не е пазарната икономика довела до това, а дейността на активистите, в случая дулата, която се е договорила да се осъществи това с нейно присъствие.

JP, хайде дай примери как е станало на запад - линкове към статии например. Аз правих проучване в минали броеве на списанието Birth и отговора се разминава с твоя.
http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0730-7659

# 407
Ами със  "zа пред хората" имах предвид да е повече реклама, статийки, лустросване на имидж, а реално да не е баш така, като решиш да пробваш на практика...
Но какато каzах, надявам се да е реалистично представено и всичко да си е така, както се пише/тръби  Peace
Иначе съм съгласна с теб, това съм и написала, така трябва - търси се, иска се, следователно и се предлага. Добре е това...

Не знам защо да не е така, наистина - да лъжат от злоба и желание да те прецакат? Simple Smile

Atti, кои статии в Birth визираш?

Иначе си е чист пазар това - специално за Св. Лазар - не съм чула "активистките" да са крещели под прозорците им и да са наричали собствениците им вещици и убийци.

Има търсене, появява се предлагане. Елементарно е.

Ако имах частна болница и аз бих яхнала "естествената" вълна към момента. В крайна сметка това си е бизнес като всеки друг.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 23:17 от jp

# 408

Иначе си е чист пазар това - специално за Св. Лазар - не съм чула "активистките" да са крещели под прозорците им и да са наричали собствениците им вещици и убийци.

Това пък кой го е правил? И изобщо наясно ли си какво се прави по въпроса или си вадиш изводите от няколко теми по форумите?

В списанието гледай 79та-80та година някъде.

# 409

Това пък кой го е правил? И изобщо наясно ли си какво се прави по въпроса или си вадиш изводите от няколко теми по форумите?

В списанието гледай 79та-80та година някъде.

Знам от форумите и медиите. Не ми е цел в живота да проуча в детайли живота и великите дела на Iva_D. А изявите на някои активистки тук тотално ме разочароваха - и не само мен.

Но както се разбра - на тях подкрепа не им трябва - в каквото и там да вършат.

Да, не смятам, че имат особена заслуга за новите услуги в Св. Лазар. Или за каквото и да е друго, ако трябва да съм честна.

Но ако имаш желание да ме опровергаеш - нямам против да посочиш конкретни резултати, постигнати от Родилница или Естествено (ако има някаква разлика между тях).

За списанието - ако си правила проучване - просто дай линкове, а? Ще спестиш време и на мен и на всеки, който минава през темата.

# 410

Е, как... То активистките освен да крещят под прозорците и да наричат лекарите вещици и убийци, не знаят друг начин за общуване... Това е и причината като отидат да раждат да се отнасят с тях като говеда... На това се гради цялата теза на jp в тази тема...  Tired

# 411
Споменаха се родилни къщи. Там ходят перфектните случаи. Само че някои жени не сме перфектни.

Поредното клише, което не е вярно, но благодаря все пак! Simple Smile
Да, следят се нормално протичащи бременностти, но "нормалността" има много вариации, както е известно. Уточни ти какво разбираш под перфектен случай?

Всъщност и "вариации на нормалното" е едно от клишетата на натуралното движение. Не е нормално пулсът на бебето да се забавя в края и след края на контракция, макар да не се забавя драматично. Това е сигнал за голям проблем. Някои "вариации" са си живи проблеми. Перфектен случай: добро предлежание на плода, здрава майка без инфекции и предишни заболявания, без преносване, следена бременост и още много други, дето само лекари ги знаят. И в тоя случай- пак може да се случи бедствие.

Цитат
Дали метергин или окситоцин може да се намери в аптеката или не и как се съхраняват не знам, но не ми и трябва, защото, ако имам асистирано домашно раждане това си е задача на акушерката.

Абе разбрахме, че Родилнца я четат разни хора и по нея се подготвят и за НЕасистирано раждане. А ако имаш асистирано раждане и акушерката каже- айде метергин, ще й се довериш ли? Или ако задърпа плацентата, защото преценява, че така трябва да се прави? Изобщо, ако имате асистент, май ще се наложи да го слушкате и да правите неща и процедури, които пак няма да ви харесат.

Цитат
И продължавам да не разбирам защо вашите толкова прекрасни болнични раждания да трябва да са задължителни или трябва да се възприемат от други жени по същият начин? Позволете ми да знам за какво "погалване" по корема става въпрос и да не съм щастлива от дърпането на плацентата, иглите във вените и т.н.
Нали за това говорим - да има право на избор. За всеки каквото му идва от вътре! Simple Smile

Не говорим за право на избор, а за това как да ограничим избора, защото нали се сещаш- имаме още един пациент, неродено бебе. Или неговите права "къде са разписани", както казва онази нелицеприятна персона с икономическо образование и секси крака. За някои неща наистина трябва жената да се примири, че няма избор- защото изборът е прекалено рисков.

Не обичам да наричам хората лигли, но определено дискомфортът от един абокат (който е с мека тръбичка, а не игла) е пренебрежим в сравнение с максимален шанс за бебето.

Със сигурност при асистирано домашно раждане ще има някакъв стандарт, пак ще има рутина и процедури- няма заради някоя богиня хората да откриват топлата вода.

Колкото до Св. Лазар- браво на дамата, тя отдавна беше решила да ражда вагинално след секцио, даже я чух да споменава, че иска у дома, при което аз тихо се опулих, защото видях колко е огромно първото й дете. И все пак- вагиналното раждане не те прави жена...

# 412
Не мога да дам линкове, защото списанието не е безплатно. Предполагам обаче в някоя библиотека може да го намериш и да се зачетеш. Хем се итнересуваш, за да си тук 24/7 вече два поредни месеца, хем не те интересува нищо. Последно кое от двете е?
За Св. Лазар искаш да кажеш, че на тях сами им е хрумнало да предлагат тази услуга, а? След месец ще кажеш че болниците сами са решили да слагат копия от ИС на страниците си или МЗ само е решило да пренапише съществуващия документ?
Ами да чакаме тогава сами да оправят и нео-тата, нали такова търсене и предлагане - ооо, ама то няма търсене, на родителите им е екстра да не си виждат бебетата по цял месец, ами няма проблем тогава.  ooooh!

# 413
Не мога да дам линкове, защото списанието не е безплатно. Предполагам обаче в някоя библиотека може да го намериш и да се зачетеш. Хем се итнересуваш, за да си тук 24/7 вече два поредни месеца, хем не те интересува нищо. Последно кое от двете е?
За Св. Лазар искаш да кажеш, че на тях сами им е хрумнало да предлагат тази услуга, а? След месец ще кажеш че болниците сами са решили да слагат копия от ИС на страниците си или МЗ само е решило да пренапише съществуващия документ?
Ами да чакаме тогава сами да оправят и нео-тата, нали такова търсене и предлагане - ооо, ама то няма търсене, на родителите им е екстра да не си виждат бебетата по цял месец, ами няма проблем тогава.  ooooh!

Кое не ме интересува? "Тук" е темата за Раждане вкъщи? "Естествено" какво общо имат с нея, че трябва да се интересувам от тях в случая? (Освен шизофреничното си отношение по въпроса де.)

Като си си платила за списанието, просто копирай статиите някъде или ми ги прати на ЛС?

За Св. Лазар - разбира се, че на тях им е хрумнало - да не мислиш, че някой ги е задължил?

За неонатологичните отделения - мога да ти кажа, че когато за една седмица пет семейства идват и искат да си преместят децата от Първа градска в Токуда - отношението към тях става абсолютно друго. Това от личен опит.

А и истината е, че раждането е много по-масова услуга и е лесно да добавяш "екстри" към нея. Интензивните неонатологични отделения са малко по-различен случай.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 23:54 от jp

# 414
Боже, JP това е много страшно - да трябва да местиш недоносено, потенциално с опасност за живота, за да задвижиш пазарния механизъм, дано на никой не се налага повече да го прави!  Praynig

Ето тук едно кратко обяснение за движението: http://www.ourbodiesourselves.org/book/companion.asp?id=21&compID=75
Тази книга е преведена и на български, предполагам вътре ще има по-подробна информация.

# 415
Споменаха се родилни къщи. Там ходят перфектните случаи. Само че някои жени не сме перфектни.

Поредното клише, което не е вярно, но благодаря все пак! Simple Smile
Да, следят се нормално протичащи бременностти, но "нормалността" има много вариации, както е известно. Уточни ти какво разбираш под перфектен случай?

Всъщност и "вариации на нормалното" е едно от клишетата на натуралното движение. Не е нормално пулсът на бебето да се забавя в края и след края на контракция, макар да не се забавя драматично. Това е сигнал за голям проблем. Някои "вариации" са си живи проблеми. Перфектен случай: добро предлежание на плода, здрава майка без инфекции и предишни заболявания, без преносване, следена бременост и още много други, дето само лекари ги знаят. И в тоя случай- пак може да се случи бедствие.

Ще ти отговоря тук, защото и без това стана дълго...
Бедствие може да се случи винаги, но е много по-вероятно да се случи при дирижирано "израждане", отколкото при естествено протичащото такова.
Но по твоите критерии аз съвсем не съм перфектен случай. Интересно как ли са се навили в родилната къща да ме следят, че и да раждам с тях, трябва да са много безотговорни...

Цитат
Дали метергин или окситоцин може да се намери в аптеката или не и как се съхраняват не знам, но не ми и трябва, защото, ако имам асистирано домашно раждане това си е задача на акушерката.

Абе разбрахме, че Родилнца я четат разни хора и по нея се подготвят и за НЕасистирано раждане. А ако имаш асистирано раждане и акушерката каже- айде метергин, ще й се довериш ли? Или ако задърпа плацентата, защото преценява, че така трябва да се прави? Изобщо, ако имате асистент, май ще се наложи да го слушкате и да правите неща и процедури, които пак няма да ви харесат.

Но очевидно не разбрахте, че разните хора, които четат Родилница и се подготвят за НЕасистирано раждане го правят, защото нямат изборът АСИСТИРАНО. Вашите тези по темата, че те така или иначе ще искат да раждат неасистирано са единствено и само спекулации.
А дали ще слушкам или не асистента си е мой избор, който обаче ще е направен след като детайлно са ми обяснени всички варианти, евентуални рискове от процедурата или от неприлагането й, и най-вече, защото знам,че дадено нещо ми се прдлага, защото наистина нещо в протичането на раждането го налага, а не защото "така се прави в нашите болници"

Цитат
И продължавам да не разбирам защо вашите толкова прекрасни болнични раждания да трябва да са задължителни или трябва да се възприемат от други жени по същият начин? Позволете ми да знам за какво "погалване" по корема става въпрос и да не съм щастлива от дърпането на плацентата, иглите във вените и т.н.
Нали за това говорим - да има право на избор. За всеки каквото му идва от вътре! Simple Smile

Не говорим за право на избор, а за това как да ограничим избора, защото нали се сещаш- имаме още един пациент, неродено бебе. Или неговите права "къде са разписани", както казва онази нелицеприятна персона с икономическо образование и секси крака. За някои неща наистина трябва жената да се примири, че няма избор- защото изборът е прекалено рисков.

Кой точно избор е прекалено рисков?
Къде останаха правата на моят нероден син, когато заради изтичаща смяна се наложи "погалване" по корема и той се роди със счупена ключица? И да, дърпаха ми плацентата и след това вече наистина се налагаше да ми се пусне окситоцин за да се спре кървенето. Забележи - трябваше да ми пуснат система за да спрат кървене, което сами предизкиваха...но как забравих - работното време изтичаше...

# 416

Ето тук едно кратко обяснение за движението: http://www.ourbodiesourselves.org/book/companion.asp?id=21&compID=75
Тази книга е преведена и на български, предполагам вътре ще има по-подробна информация.

И какъв аналог точно намираш с българския начин да се протестира срещу условията в болниците в тази статия?

# 417
JP  ти къде виждаш пазарния принцип? Нали това беше твоята теза?
Все още чакам ти да приложиш примери.

# 418
JP  ти къде виждаш пазарния принцип? Нали това беше твоята теза?
Все още чакам ти да приложиш примери.

Примерно:

A new form of midwifery, the lay-midwifery/home-birth movement, developed during the 1960s and 1970s. As part of a grassroots effort by women to reclaim power over their own bodies and births, a small number of mostly well-educated, middle-class, white women started choosing to have home births with “lay” midwives.

Да виждаш някъде да пише за протести и митинги пред болниците? Просто хората решават, че предпочитат друг начин - съответно някой почва да им го предлага.

Пазарният принцип е навсякъде - най-пресният ни пример е Св. Лазар, който и обсъждаме на последните страници.

Една родилна къща, която се издържа от услугата "асистирано раждане" финансово зависи от броя на родилките и тяхната удовлетвореност. Съответно се стреми да максимизира и двете - без да застрашава сигурността на майките и децата - защото пък това отново води до загуба на бизнеса.

Качеството на "услугата" много по-трудно се осигурява административно, отколкото чрез пазарна мотивация - и това важи не само за този бизнес.

# 419

Общи условия

Активация на акаунт