(Био) зеленчукова градина 10

• 103 181
  • 756
  •   1
Отговори
# 300
Рецептата като се прибера, сте получите тайната рецепта на съпруга ми ( готвача в къщи)  Mr. Green

# 301
Уж много дъжд изваля,а земята е суха.А и днес отново духа,така че пак ще се полива Sick
Тръгнала е мана по краставиците,трябва да се пръска против оидиум по лозите.
Ряпата ми е поникнала-мъчих се да пускам по малко семенца,но пак ще се прескубва.Снощи сложих китайско зеле.миналата година го мъчих с разсад във форми.Сега го сложих направо в земята-отиват повече семена,но няма опасност да го засуша.
Есенното зеле е готово за разсаждане,но картофите още не са готови да освободят мястото Sick-сега ще се дебнем.Или ще разсаждам зелето между тях,с което ще си усложня живота при ваденето Mr. Green

# 302
  • густо майна Филибето
Аз моята японска ряпа я сях семе по семе, най-отгоре на вадите, на рохко и високо. Скъпа беше, малко семе, бяха го покрили с някакъв син слой. Гледам, че започна да никне.

Мъжа ми се отказа от капковото, уж компесаторно, а от някои отвори изобщо не тече. И от силния вятър това, което полива, не върши работа. Отвърза го и директно с тръбата с големия дебит наля вадите. Половин час не можеше да напълни(вярно, дълга е), толкова е сухо отдолу. И защото е насип,не е сбито, попива веднага.

# 303
Ние сме ползвали капкова при ягодите.Но има две особености.Първо маркуча минаваше под полиетилена,който от своя страна спираше изпаряването.И второ водата се пускаше през април и се спираше в края на октомври.Така имаше огромен ефект.Всичко друго ми прилича на препикаване Laughing

# 304
Каквито и списания по градинарство да чета виждам,че основната тема в световен мащаб е как да разпределим използването на водата.Или идва в повечко или..хич я няма.
Миналата седмица наблюдавах как залесяват в прерийния резерват дървета.Считайте,че там хич няма плодородна почва.На всяко дръвче му надянаха(закопчаха с цип) по една конусовидна торба от мушама.Представетеси конус с широката част към корените,долната част леко вкопана в земята.височината му е някъде към 1,50м.Отгоре с маркуч наляха вода от широк диаметър и то стана като палатка за секунди.Понеже основата на дървото е дебело мулчувана,тя стои в торбата,бавно попива.Питах работниците и те ми казаха,че много ефективно работи водната палатка и почти нямат загуба на посадъчен материял.Тук,големият проблем е да вкорениш нещо.
Вчера си купих подхранваща тор-кравешко ако измешано с люцерна,мъх и горски листа(неиглолистни)Много меко на пипане и доста набухващо при поливане.Прегорели са всички компоненти и на пипане е..мазничко.Точно това,което нямам в земята .Аз въобще не мога да направя висок,неразсипващ се бордюр..да кажем.
Та се разговорих с работниците в градинския център за..запазване на влагата в градината.
Ми категорични са-мъх и мулчуване.
Тук мъжът е много евтин,не продават ли в вече и България?
Като знам колко е тундра по света..Майко!  Crazy
Сдобих се с висок разсад,(поне 30 см)на бамя и патладжани..цъфтящи вече.И ми подариха 4-5 кофички с жълти домати,завързали вече,щото трябва да ги изхвърлят....С колците ми ги дадоха.
Много ми харесаха на Ани картофите,богата реколта. Hug
Аз харесвам по-дребнички-хубаво измити с обелките на ред на тавичка с олио и малко масълце,солчица.Докато са топли ,добавям накъсани стръкчета розмарин и черен пипер.
Е и лекинко ....трохи на сирене.Като ги разклатиш с капак отгоре ..да се понаместят.
С наливна бира и  зарзаватчийски мухабет....
Ах!  chef

# 305
Тия, дребните на Ана ги харесвам разрязани на две, в термоторбичка, но с една поне пилешка плешка отгоре. Също небелени.
Вчера след дъжда уредих охлювите с Вертоломеева нощ, събрах една 11 литрова туба почти догоре, и в гаража - миене, варене, чистене, миене, пържене. Станаха чудесни пържени охлюви с лук на лунички и червен пипер. Най-лесно и отдалеч се виждат охлювите в бучиниша.
Олял съм се със зеления боб, набрах една бака. Първият път бе една кофа. Посадил съм 360 бобчета, 200-250 са били достатъчни.

# 306
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
върнахме се от дворчето и не мога да не се похваля  Laughing

и конкуренцията на гИвечоуничтожителите на Куркума  Mr. Green

# 307
Тук мъжът е много евтин,не продават ли в вече и България?

Прекарала съм се!  Joy Моят хич не ми излиза евтино, трябваше да си взема мъж от прерията.

Вълк, откъде тоя интерс към резервата у теб? Като зная, че си на другия край на България!
Гледам ви снимките с интерес, особено на Вес и Тинчето (Титина, в другата тема, все ти слагаха едно "н", а тук веднага на галено и на мен ми хареса, дано не се се сърдиш).

сТУДЕНО е при нас, градината е мокра след тоолкова дъжд, но краставици, дини и пъпеши са побеснели.. Тревата също.

Добри, донахранихте ли гълъбите с Малчо? Голям кеф е да храниш гълъби в свежа съботна сутрин и да срещаш хубави хора!  Grinning
пп Все едно си снимала моите кайсии.

Със st. Dobri  сме комшии - вижда се колко е мокро при нас.

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 18:40 от lady_Blu

# 308
Търсех някаква дума на диалект, и попаднах на резерватския форум. Много ми стана интересно, регистрирах се, и така. Вече мога и да пиша като резерватчанин. Вече мога и да сготвя гнетени суи чушки с боб, пилешка саламура.

Гоуди, много ти са чисти кайсиите и узрели. Моите дървета остаряха и плодовете боледуват от съчмянка. Тепърва се избистрят и взеха да се различават от листата, далеч са още от узрели.

# 309
  • Пазете Гор
Хубаво рече за препикаването vili__66  Hug. Аз тъй премокрям от Гергьоден насам и доматите са колкото са ми ... сещате се. Това е положението, сухо е, ама поне фунги нямам.

Тъй като чета, виждам , че препоръките ми за засяване са взети предвид частично. Бамя сеем пет човека, спанак - малко повече, бакла - още малко. Ама магданозец, гледам - сее се. И тъй трябва. Тогава и мислите, и ароматите, и мераците и ръцете все в правилна посока вървят.

Може и да съм блял досега, ама толкова кориандър по полетата, колкото тая година не съм виждал. Няма лошо де, давал добър добив и приход, и най-важното, прекъсвал вечното царевица-пшеница-слънчоглед. Скучно сеитбообращение.

Някога, като не познавали толкоз култури и нямали толкова тор, имало дву- или триполна система за земеделие. Какво значи това ли? При двуполната система имаме две ниви - едната се засява в дадената година, а другата се оставя на угар и се засява на следващата и така. При триполната система изчакването на угар е било две години.
Триполна система е била богата работа. Земята отпочивала и давала добър добив. Ама като земята е кът, карали с по две нивки.
После дошли големите ферми, тракторите и чилската селитра. И парите.

Това за многополните системи важи обаче само за зърнените култури. При зарзавата е друго- колкото и да обичам зеленчук, ще кажа, че той е жесток към почвата. Изсмуква я, ненаситен е. Тор трябва, тор. Срежете мислено някой от картофите на Ани. Жълтичък, вкусен.
А сега си представете си как смуче от земята, пие сокове. Лакомник.

Ех, Вес, да имаш едно конче, че да препуснеш в прерията, вашата прерия ... от вас до Кнежа да речем, а?

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 20:50 от Куркума

# 310
Ето и обещаната рецепта за чили кон карне ( такова каквото съм хапвала в селски ресторант в Мексико): 1 пакетче кайма, по възможност телешка,( въпреки, че ние предпочитаме пилешката), 2-3 консерви боб от различни видове ( консервите спасяват от дългото варене), лук, пипер ( тук слагаме и малко халапино - люта мексиканска чушка), доматено пюре. Оригиналната рецепта е с царевица, но съпругът ми не яде такова и сме я заменили с ...гъби. сол и черен пипер
Запържва се лука, каймата и пипер. Добавят се гъбите/царевицата. Добавя се доматеното пюре. Добавя се отцедения боб ( аз специално си го мия от консервата, не питайте защо- някъде го бях чела). Сервира се поръсено със силантро (кориандър) пресен и от горе с мексикански кашкавал настърган ( с чиста съвест може да се използва кавкавал Витоша, едно към едно е с добрия мексикански кашкавал). Някъде слагат отгоре и сметана

Снощи се прибирам - валяло и то доста ( та изключих поливачната система. Започнах да присаждам цветя ама ме нападнаха комари и...до там. Днес пече та се къса, което ме навежда на мисълта да вкл поливачките да полеят утре по хлад. От предишните собственици имаше останали няколко саксии с нещо като трева, е оказа се вид лук, на който се използват само листата и т.к. все още нямам салата го изрязах и го суших - за подправка за супа и сирене. Нищо, че не съм спец в готвенето но имам адски много подправки, които използвам ( като живеех в БГ имах жена кошто идваше да чисти в къщи - беше изумена от брош на бурканчетата с подправки  Mr. Green)

Сега отивам да боядисвам, че нали е лонг уйкенд а аз сам сама и да си уплътня почивката  Laughing Laughing

# 311
Titina, явно отдавна си в Хюстън. Mr. Green Не знам дали у нас вече може да се намери кашкавал Витоша. Може да се намерят 300 други вида меки "кашкавали". На кашкавал Витоша магазинерката се отпущаше с цялата си тежест на дръжката и острието, да отреже един сектор от питата. Тоя кашкавал зрееше с месеци в мандрите на едни рафтове, питите покрити с парафин.

# 312
Не съм отдавна ( има няма 6 години като част от тях в Канадска, ама там само сняг, а тук земята е благодат). Имаме приятели имат мандри по планините из БГ ( кореняк софиянци се изнесоха от София и се занимават с това) та като се приберем ни снабдяват с истински кашкавал. Но и по магазините съм намирала здрели, но цената им е доста висока ( те и тук хубавите са доста скъпи)

# 313
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... Бамя сеем пет човека, спанак - малко повече, бакла - още малко. ....

моята бамя е сята на два пъти, първия път когато вие сеехте бакла, а втория път по акациево време, като обявихте, че вече може да се сее.  Thinking като ги гледам еднакво големи са  Hug

почистихме тревицата, позавързахме лозенцето и се видя, че тук-там има празни местенца. нисък боб - пешак или бакла да сейна? какво ще препоръчате? и три дупки в зелето имам, но ще си ги оставя така  Laughing три стръка карфиол или нещо друго зелесто няма кой да ми продаде  Hug

# 314
За бакла май е хептен късно. Поне аз я сях в началото на април.
И аз имах три местенца, днес дупнах три колтука 40 сантиметрови, защото вързах доматите. Имам две единични домати, дупнати ей така, те се радзвиват най-добре. Тая година ми са много добре доматите, да видим докога. Зелени са до долу листата им, даже и тия, които лежат по земята. Видях три задънени корена, без връх, на три съцветия. Вече не знам коя година наблюдавам как в северна България дъждът тръгва от запад, и до тук я стигне, я не. Та утре пак тръгва.
 Лукът, който оскубах и разстлах на сянка да съхне е добре, дръжките му са поизсъхнали и шумолат като пергамент, средното е още зеленикаво, ще го изчакам още три дни, ще ги изрежа и наредя в щайги.
В Кауфланд при изхвърления амбалаж, вътре в магазина, имаще единични щайгички, дървени, ама един чичка докато бях на касата, успя да ги награби всичките. Идеални бяха за редене на лук, арпаджик, за бране на малини.

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 23:09 от Вълкът с дълъг ник

Общи условия

Активация на акаунт