(Био) зеленчукова градина 10

• 103 967
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Днес откъснах първата краставица Гергана. Насмалко да я изпусна. Мирише на краставица, сладка и вкусна. Няма нищо общо с Кауфладските.
Прибрах първата щайга чист и хубав лук, с изрязани опашки и бради.
Нещо й става на природата. Юли месец съм с дебела риза, небето се е схлупило облачно, 4 - 5 птици, не мога да разбера прелитат и идват нови нанякъде, или от различни места викат киииъ. Все едно започва апокалиптичен филм.
Пък и да не мога да позная птици по гласа, много ми е странно. На първо време се сещам за дъждосвирци - тях не съм ги чувал. Да са замръкнали в ечемика ли.

# 346
  • на брега на Дунава
Аз три дни бях из Родопите /стигнах чак до Златоград /и не съм си виждала градината.Там е прекрасно.На всеки малък къс земя има засети картофи и боб.Понякога на 5 кв.м. край реката или край пътя.Последният цъфти в оранжево и е висок над два метра. Борове ,смърчове , боб и картофи.Красота.Поляни с мащерка,ама тъмно розова и много дъхава.
Съседите ми донесли тиквички от моята градина-тази година ще е рай за тях.От три стръка са набрали седем големи тиквички , които са се появили за една седмица.Голямо ядене падна. И малините почнали да зреят.Доматите ми са далеч от узряване , но има доста завръз.
Някой от вас може ли да предложи нещо за мана по краставичките newsm78
За сега пръскането със сода ,зехтин и сапун има резултат .
Нямам търпение да отид в градината ,но чак в събота ще мога.
На балсона в едно сандъче имам домати чери и тази вечер откъснах шест узрели.Голяма гордост беше! Laughing Joy Joy

# 347
  • DE
Здравейте от моята малка хоби градинка в мини формат....
Нямам много за показване, но ви чета с удоволствие.

Доматки, доматета, доматенца... Mr. Green

www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_317.jpg
www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_319.jpg
www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_228.jpg
www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_240.jpg

Краставици

www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_177.jpg
www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_236.jpg
www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_083.jpg

Едно окаляно от дъжда патладжанче
www.foto.bg/data/6735/medium/elsa_233.jpg

# 348
  • Варна-София
Нещо й става на природата. Юли месец съм с дебела риза, небето се е схлупило облачно, ...
Вълк, още като гръмна първият вулкан Ай ... (каквото там беше) казах на съпруга ми, че лятото ще ядем краставици. Вторият вулкан като избухна, работата ми беше абсолютно ясна, че лятото ще е без много слънце. Дотук не познах само за краставиците, защото дъждовете до мен не стигнаха, но вече съм се заела да наваксам (тези дни така ху-у-убаво вали). Гроздето ясно, че ще го пръскам 5 пъти с химия, защото уж системни препарати 3х1, ама вече видях брашнеста мана по него.
Днес от сутринта съм на тази вълна, като теб. Реших, че няма да е зле да обсъдим тук във форума, дали това ще промени плановете ни за сеене/садене. Да изтеглим малко напред сеенето на грах за втора реколта, а Куркума?

Някой от вас може ли да предложи нещо за мана по краставичките newsm78
За сега пръскането със сода ,зехтин и сапун има резултат .
Защо не пробваш и с обезмаслено мляко? Разрежда се ДО 20%, не трябва да е по-концентрирано, защото ще навреди.
Млякото помага освен за брашнеста мана и за краставична мозайка комбинирано. Пръскане ежеседмично.
За справка http://www.ghorganics.com/page15.html

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 10:05 от amica1

# 349
  • София
От скоро забелязвам оранжеви петна по листата на крушата. Поразени са /горе-долу/ 1 на 20-30 листа, плодовете са добре. Няма въшки, паразити и градушка не е "бИла" тук. Някакви идеи?

Не знам дали има връзка с "шантавото" време, но вчера се втрещих. Излезнах да напазарувам набързичко /масимум 20 мин./, а като се върнах, целият прозорец по краищата на дограмата /стара и дървена/, и най-много на перваза, беше почерял от хиляди крилати мравки  Shocked Изтрепах ги за нула време с препарата против паразити на кучето /Ектомин 100/, но такова количество на куп не бях виждала, дори и по стволовете на стари дървета, където обикновено ги "срещам". А откакто сме тук, изобщо не съм виждала такива - прегледах дървета в двора и наокло - нищо. Няма и следа от тях...

# 350
  • Вече на светло в София
От скоро забелязвам оранжеви петна по листата на крушата. Поразени са /горе-долу/ 1 на 20-30 листа, плодовете са добре. Няма въшки, паразити и градушка не е "бИла" тук. Някакви идеи?

Имам същите петна. Мъж ми ги занесе в аптеката и му казали да напръскам с Топсин. Не можах да напръскам, защото валеше  и го оставих за следващия път, когато ходим. Той имета на болестта не е запомнил

# 351
  • Варна-София
Почети тук за ръжда по крушата.
http://stenli.net/nsrz/files/orz/praktika/7-ovostni.pdf
Ако си водила борба със струпясването няма нужда допълнително да пръскаш. Топсинът е за струпясване, огледай хвойновите наоколо.

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 10:06 от amica1

# 352
  • Пазете Гор
Грахът обича хладно време, до 22-25 градуса. Мъчи го жегата, сушата, и изобщо лятното му засяване няма амбиции за добив – по-скоро е елемент на сеитбообращението, зеленото торене, добавка към летните гювечи и изобщо към фъншуя, густото, харното и дзеня.

Тая есен ми се ще да имам повечко пресен лук, тъй като едната от дребните гювечоунищожителки го нагъва с хъс. Яде също и млад праз, който, между нас казано, в момента е жилав и леко безвкусен.
Та споделете кога и как да подходя за зелен лук за през септември-октовмри.
Хубаво поваля тия дни, с понятието суша приключих. Растенията сякаш се сепнаха и почнаха да наддават. Приготвих обилна порция пилешко ако, днес-утре ще им устроя банкет.
Имам няколко удивително безформени корена домати, при които понятието връх е силно размито. Китките с плодове са едри, силно разклонени и тук-там завършват с лист. Ако се вярва на дядото, който ми ги подари, ще има много едри, много месести и още толкова вкусни домати.

# 353
Не се кахъри, и аз имам такива, но от един испански сорт, приличащ на рома. Единият е на 3 кичура задънен, но само на долния са над десет доматчета.

Какъв сорт са тия домати, точно такива ми се въдят към 20 корена подарен разсад. Не, че е много важно, само да прочета какво да очаквам.
Една жена подарила на друга разсад, тя подарила на друга ... последната подари на мен. И никоя не попитала, защото на харизан кон зъбите не се гледат, нито на подарен разсад сорта.

# 354
  • Вече на светло в София

Какъв сорт са тия домати, точно такива ми се въдят към 20 корена подарен разсад. Не, че е много важно, само да прочета какво да очаквам.

това е сърцето на Албенга. С малки семки. И не много сладки.

# 355
  • на брега на Дунава
"Сърцето на Албенга"- и моите са такива.
amica1  Благодаря ! Ще опитам с прясно мляко.

# 356
  • Варна-София
Чакам и аз с нетърпение някой, който е врял и кипял с лука да разкаже по-подробно за зелен лук през септември. Моят ограничен опит се състои в следното. Миналата година мисля, че едва изчаках да стане септември (нещо някъде бях чела за срокове) и набучих между доматите балучки. Струва ми се, че им трябваше доста време да се събудят. Най-хубави пера се получиха, чак към ноември, беше валежно и те сами се грижеха за себе си.

# 357
  • на брега на Дунава
Не трябва ли първо да постои на тъмно и студено и тогава да се засади в градината? Така ще се събуди и ще започне да расте.

# 358
Нищо не им трябва, сега като извадиш лука си отделяш най- дребните, като им изсъхнат перата ги изрязваш от мястото, от където са прегънати до главичката. Така си имаш балучки. Без захлаждане и есенни дъждове няма как да се получи. Може би ако ги засееш сега и пръскаш с маркуча. Ама надали, август е най-горещия.
Благодаря, МХ, значи ще ядем сърцата на Албена. Интересно, на чие име са кръстени, коя е тая Албенга.

# 359
Мисля, че Албенга е град в Италия, може би са италиански сорт.

Общи условия

Активация на акаунт