(Био) зеленчукова градина 10

  • 103 178
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 465
Босилекът-сушен като чубрица,но само вида храстовиден.От гръцките сортове,за зимни мазни кюфтета.
Високият,тоз над коляното с широките листа разсаждам по три стръка заедно,да се пазят от вятъра и да си пазят влагата.Че моята прерия е..цедило.От 2 месеца вали през ден-60-70 литра на квадрат,привечер.Ако ме пропусне-земята става на плоча.Без инструменти останах,ей!
Босилек смлян,с пармезано сух кашкавал,маслинено олио,лют чесън и кедрови ядки....Нарича се Сос Песто.В стъклен контейнер и в хладилника.
Ах,италиянски юлски вечери.Под открито небе,звезди,светулки и факли.Че и на комарите им е любовно.Използвам най-тънкия нежен вид спагети-"Ангелски коси"
Опитайте!Ще ме споменавате! Heart Eyes
ПС.Мога да покажа краставици,прекършени от Торнадото,но превързани с "магическа "паста.Живи са...Отивам днес да си купя кошница за бране .Голяяяма!!!!  Sunglasses
Шаманка,шаманка трябва да пратя аз....на Дедо и Любознателна. Joy

# 286
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз май имам два вида босилек,единият сега цъфти,ясно ще го изсуша на китки.
А другия как да разбера кога да го бера,той не цъфти?

Я дай малко снимки. И аз имам 2 вида. Единият ми е класически от магазина, другия ми е многогодишен, наследство от свекървата и повече прилича на джоджен. Тук има специалисти и ще разгадаят кое какво е.

Веселчето, дай снимки на превързаната краставичка с магическа паста. Много увлекателна история.

# 287
  • Мнения: 86
Вес,вече почвам да се чудя дали тази година ще се наслаждаваме на италиански вечери и нощи.Тогава,когато просто не ти се спи,а ти е хубаво облегнат на рамото на любимия,заслушани в щурците и загледани в звездите.
Земята е студена,нощите са студени.А в градината е задушно-вчера цял ден бях с дълъг ръкав,а докато плевих вода протече от мен.
P.S.Веселче,искай рецептата за магическата паста-сигурно е приложима и при лози и дървета.Напоследък чета за ашладисване и май започват да ме сърбят ръцете  Laughing.И имам едни видения на крушо-ябълка или вишно-череша....такива едни ми се въртят  Mr. Green

# 288
  • Мнения: 17 232
Пробвайте да си направите ароматни олиа. В бутилка слагате пресни листа от босилек. Доливате с олио ( зехтин, др олиа). Става страхотна подправка за салати. Като свърши доливате отново.

Моят босилек го изядоха катериците. Догодина всичко ще е с мрежи.
За комарите ( почти сме изпръскали 1 кашонче с препарат) ще купуваме специална система. Уй не ходели по доматите - е тези тук са мутирали. Само да разклатя лист от растенията и излитат цели рояци  Mr. Green

# 289
  • Мнения: 86
Тит,ходят,по-точно се крият на сянка и влажно под листата.Аз миналата вечер си чоплих пипера с едни дълги и широки панталони-така се напъхаха и ме наядоха  #Crazy
Моята противокомарна система са две жаби-едната в шахтата на водомера,а другата около басейна.Тая втората редовно я евакуираме от там-като се цопне вътре и не може да излезе.И на няколко пъти го пълни с попови лъжички.Но наоколо комари няма. newsm78 Да взема да заселя още една-две и из зарзавата Laughing

# 290
  • Мнения: 465
Ах,недей тъй Вили! Hug
За къде сме без Юлските нощи,нали сме най-Биото в градините си...
Ще се примоля на Хосе Мигел за рецептата,но едва ли ще я сподели...
Добрите овощари са като рибарите,потайници,сектанти....
Ах,черешо-вишна...с три клона-череша-хрустялка,бяла и тъмна дребна,стипчива вишничка...
За сладко с индийски чай!
Размечта ме ти Вили...
Документално моите краставици,Амика.След превръзката и пастата трябваше да заровя болното място.И да повярвам! Laughing
http://www.prikachi.com/images/743/3518743v.jpg
http://www.prikachi.com/images/828/3518828f.jpg
Широколистният босилек;
http://www.prikachi.com/images/837/3518837J.jpg
Гръцка мента и мексикански анасон.Високииии
http://www.prikachi.com/images/848/3518848C.jpg
Зелен фасул с жълти шушулки.Нищо не му правих,туй дето го ядеше ...изчезна,размисли...
http://www.prikachi.com/images/866/3518866y.jpg
Сетих се,че във фотосите на Геликас видях..броколини.Тук е скъп и рядко срещан зеленчук.Вкусен,хрупкав,питателен.Не зная как правят така,че разпукват главата (съцветието) на броколито.Може би изкуственно увеличават светлината... newsm78
Матанди-а колко дълго трае дъждовният период?Какво отглеждат местните градинари по туй време?Сподели местни зарзавати,че в тукашните корейски магазини аз само ....цъкам.Такова изобилие от листни,зелеви и кореноплодни.Тръпчиво-люти..Аххх. Laughing
Титина-чудесно подсещаш за Балсамовите оцети и сосове!Прехвърли някоя мексиканска рецепта-вкусноооо. Hug
Интересно с толкова царевица в България ,а не сме развили в кухнята си..царевичните питки,палачинки,хрупкави подложки за зеленчуци и месца....

# 291
  • Мнения: 465
Пропуснах да кажа,че тук на саксиите с ендрише пише-природен враг на ..комарите!
Верно.Като  стриеш стръкчето м/у дланите си и прекараш ръце по тялото...
Ето ви-Биоградинарство и Ароматотерапия Joy

# 292
  • Мнения: 86
Като чуя ендрише се сещам за едни компоти дето баба им беше майсторка-праскова,ама от месните сортове,круша,синя слива/едни такива,топчести,месести,с малка костилка и като се сварят ципицата им се напуква/,няколко зърна грозде и ендрише.Фантазия.Като отвориш буркана зимата усещаш аромата на лятото Mr. Green

# 293
  • Мнения: 4 587
Как по тялото, по цялото тяло ли? Много секси пишеш.
Тук два дена уж валя, ръмя, като надникнах да бера тиквички, има сухи места под листата.

# 294
  • Gotham City
  • Мнения: 235
Здравейте, градинари! Аз съм лаик в областта, в панелката градина нямам освен тук-там някоя саксия с цветя. Тази година обаче реших да насея в сандъче девесил - любимата ми подправка.
Купих семена от агроаптека, посях ги, поливам ги, някои покараха, повечето не поникнаха, но все пак девесил вече имам. Проблемът ми е, че не зная кои са оптималните условия за развитието му. Бихте ли ми дали някакви насоки как трябва да го отглеждам - в смисъл на слънце или на сянка да го държа. Колко често се полива? Обича повече вода или повече суша? Тори ли се? Колко големи стават растенията и изобщо всичко, което би било от полза за добро отглеждането на девесила.
Благодаря предварително!   bouquet

# 295
  • Мнения: 17 232
И индрише имам ( което ме подсети днес да взема да го пресея, че обръща нон стоп саксията си).
Вчера сях втора реколта домати ( вече са със цвят). Сея ги като примамка за тези дето ще ми поливат градината  Flutter докато съм си в България.
И лавандула сях ( има изкарала, ама като през живота си не съм виждала поникнала лавандула- не знам какво е). Правих и листа за сърми - едни приятели ми ги дадоха.
Купила съм семена за салати, ама ще ги сея като се приберем от България тях
А за питките от царевица. Навремето се е смятало, че това е храна на бедните. Едната ми баба разказваше за царевични питки, за салата от люцерна и др такива

Между другото мексиканците имам точно като нашата кървавица ( и в Коста Рика я имат). Имат и пълнени чушки като нашите. И сач като нашия. Супа от боб също. Въобще доста близка ни е кухнята в някой отношения.

# 296
  • Мнения: 86
Вълк,ти си в стилистиката на летните нощи  Hug
nadiaadia,не знам какво да ти кажа за девесила-в моя двор си се въди сам.До чешмата и го пече, и на сянка стои,и е огромен храст,който ми е трудно да си представя в сандъче.На моменти ме обземат пориви да го изкореня,но той все си избива.А бе просто е от тия неща дето са като бурени Laughing
А моята лавандула не успя да презимува  newsm78

# 297
  • Мнения: 465
По цялото тяло,Вълк....по извивките.
И мъжко рамо може да погалиш с върха на пръстите и ендрише. Blush
Титина-разчупи го в отделни саксии,като мушкато.За верандата.
Ето лавандула неразцъфнала:
http://www.prikachi.com/images/116/3519116c.jpg
И лавандилис(сибирски).
Ела,полюбувай се на Средния Запад през август.Когато се ронят натежали цветовете на Лавандилиса.Морета,полюшвани от вятъра.И ухание...
http://www.prikachi.com/images/133/3519133z.jpg
Петък е.Горещ! Joy
Весел и спорен уикенд!

# 298
  • Мнения: 86
Хубаво е,Вес  Hug
Сипете си кой каквото харесва и се насладете на хората около себе си,на градините,на...всичко Hug

# 299
  • Мнения: 30
Юлски вечери и нощи.... ако може петъчни, като сега. Сядам уморена пред питие и домашна салата-зеле с домати и краставици. Веселче, лавандулата ти е различна от тукашната, гледах, гледах-наистина, листата и са други, и някак по-едра е при теб.
 Тинче, я разкажи-чили кон карне как се правеше? Не съм записала рецептата, а беше много вкусно.
Не знам за китайският хороскоп, но според "аниния" градинарски такъв 2011 г. ще е "картофена" година. Извадих ранните, три къси редчета, обаче съм изумена от количеството: http://i002.radikal.ru/1107/3c/26cfd17313fd.jpg. Това е само началото, http://s11.radikal.ru/i184/1107/aa/b03f077a7acd.jpg  извадих ги, за да сложа на тяхно място зеле и дайкони. Добре, че обичаме картофи, ядем ги под всякакви форми. Уж тази вечер я писах за дъждовна и щях да почивам Sick    http://s40.radikal.ru/i090/1107/34/13e94606c533.jpg
Вълчо, земята в дълбочина е суха и сбита.

Общи условия

Активация на акаунт