(Био) зеленчукова градина 10

• 103 194
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
matze,айде сега-не разбирала,градината ти като от списание  Hug
Перуника-био или конвенционално спасение търсиш?

# 376
matze, недей сега да скромничиш. Като ти гледах краставичките, ми се стори, че са в къщи, така изпипано и мокаетлийско е при теб. А кани като твоите не съм виждала, може ли пак да качиш снимка?

# 377
  • България
vili__66 ,без значение от вида на защитата.Важното е да си спася зеленчуците от тази напаст.Но като гледам освен по листата има и в пръстта... Sad

# 378
  • DE
Вили, малко е при мен, затова е и лесно за потдържане.
Аз Ще си остана  с мечтата да имам градини и добиви като вашите.
Наслада за окото. Нагледала съм се тук на уредени градини без "живот" в тях.
КъЩи с хубави дворове а безлюдни.

Ани, благодаря!
Ето как иzглеждат сега
http://ivematze.snimka.bg/flowers/moqta-gradinka.593750.24166451

И от минала година
ivematze.snimka.bg/flowers/gradina.507336.20070983

# 379
Вили, зеленият камък е купен, но ще ти подосаждам още малко с молба да напишеш как да го разредя. Колко камък на литър вода? Разгледах дръвчетата на съседите - същите като моите са. Има точици и по листата на черешките и кайсиите.

matze, ти и Любознателна имате прекрасни цветни градини! Размечтавате ме и ми се иска вече да сме приключили строежи и ремонти и да се занимавам само с градинки!

# 380
Аз използвам Нуреле,Децис,Актара,Вазтак-зависи какво има в агро аптеката до вас.И обикновено ги редувам.
Снощи разсаждах зеле-независимо,че е насипвано с дървена пепел,пръскано с инсектицид,голяма част от разсада е задънен-средичката е изядена от зелевата бълха и зелка не може да се чака.А времето притиска -няма да има време да свие.Не мога да си позволя да рискувам със сапуна-докато чакам ефект ще ми изядат целия разсад.Правила съм го преди години и съм отглеждала само шума за кокошките. Sick
matze,нашите градини са пълни със живот Mr. Green.Сноши подхранвах с кокоши специалитет.Накиснат ми е в един казан,отгоре направил нещо като коричка-гребвам и в следващия момент започнаха да изплуват някакви ларви  #Crazy-хиляди.Приличаха на бели червеи,но с тънички опашлета като на попови лъжички  newsm78 Нямах време да ги разглеждам подробно.После влязох при тиквите да наскубя трева за овцете-беше се здрачило,тревата доста,пресягам-нещо кърка.Разбутвам с една пръчка-кокошка се свряла уплашено в ъгъла Joy
Миналия ден вадя картофи-в едно само гнездо обикновен охлюв,гол такъв,телен червей,стоножка някаква и мокрица.И всяко яло от някъде. JoyКомшийска котка донесе при мен удушено пиленце на друга съседка...А току що в магазина влезе врабец  Joy Joy
Лейди,по спомени  newsm78 100 гр.на 10 литра вода за поливка,при листно торене беше по-малко newsm78-ще търся в справочника и ще пиша после.
Ето какво намерих http://www.farmer.bg/news_view.php?id=4362

# 381
Разхвърля се около ствола на дървото под короната в доза 500-1000 грама на дърво и се прекопава.

Mного ми се струва, Вили. Ще пробвам със 100 гр. на 10 л вода.

тук са по-скромни
За лечение на желязната хлороза в практиката се използва железен сулфат, познат и като зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата. Дозите при плододаващи дървета са 200-300 грама на дърво.
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=505283

# 382
Като се замисля аз правех няколко поливки през 3-4 седмици и вероятно пак съм достигала до 500 гр.на дръвче.Заради хлороза загубих през последните 4 години 2 новопосадени дръвчета.И в същото време имам посадени местни сортове-с неугледен вид,но супер ароматни и вкусни,не ги лови хлороза.И коментирахме вероятен световен заговор  Mr. Green на производители на посадъчен материал  Joy

# 383
  • на брега на Дунава
Куркума :Курдюмов пише ,че долните листа са най уязвими за мана и затова пропоръчва "голо краче".По този начин растенията се проветряват.Иначе те винаги наваксват с листната маса и не им се отразява липсата на застарелите долни листа.Ако искаш да не е гола почвата е по добре да я мулчираш-хем спираш изпаренията и запазваш влагата , хем ограничаваш гъбните заболявания.
Аз нали се напатих с картофената мана тази година ,но мисля ,че се справих точно с изчистване на всички стари ,болни листа и с праскане -разбира се .

# 384
  • Пазете Гор
Сигурно е прав и Курдюмов, и ти, МХ. В почвата са голяма част от патогените, причиняващи гъбични болести. Всяко намаляване на контактите с почвата е добро, в смисъл, че намалява риска.
Звучи логично, ама аз не съм много съгласен с това. Гъбите се множат чрез спори, които, макар и в почвата,  летят във влажен и топъл въздух. Заразяването на растнията е повече въздушно, отколкото пряко контактно. Но може и да греша, не съм специалист.

Ако съм прав, това значи да осигуряваме въздушен дренаж на доматите, но не и течение. Разликата е малка, но съществена. Колкото между юли и август, между светлокора тиквичка и тъмнокора, между конски и овчи тор, между първо и второ влюбване, между първи и втори дъжд след суша.

Математически - вписваме моите тези от едната страна на листа, и тезите против - от другата. И въз основа на тази информация всеки взема решение за градината си.

Признавам, че направих коментарите си съвсем като от "Чичовци",  само защото градината на matze e безупречна! То колци, то трева, то хубост и хармония! Браво, момиче! Прости ме за суетата, че ти правя забележки!

# 385
  • Варна-София
Лейди, я провери дали има по кората интензивно смолотечение. А ако намериш петънце, подобно на тези кръглите по листата и по кората, провери дали цветът под кората е червен. Една прасковка може да страда от няколко неща едновременно, та затова питам.
Маце, градината ти е чудесна. Светът затова е интересен, защото е разнообразен. С удоволствие се срещаме с различни хора, различни градини, стилове, дзенове и фън-шуйове. Само как изглежда последната дума Joy
Вили, тези опашатите и мен са ме шашкали. После обаче се оказа, че са ларви на една нектаропиеща муха, а опашките всъщност са им шнорхел, за да не се удавят.

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 14:11 от amica1

# 386
  • Пазете Гор
Не изглежда добре, amica1, защото правилното е фъншуИ  Laughing

По една или друга причина пропадна повече от половината разсад броколи. Силно сгреших, че се заблях и не изрязах листата му. Клепнали в първите дни, лесно бяха завлечени след дъждовете от червеите.
Като заговорихме за фауна, да добавя към стоката тритони, жаби и стенни гущери. Последните за съжаление са подложени на безпощадно изтребление от котката. Ако бях таралеж, голите ми охлюви щяха да ми радват окото. Чат-пат случвам на някой почти педя. То и как да е инак, само за две вечери след дъжда са опасли половината зеле, с листа колкото паници. Чок зян.

# 387
Аз ще питам пак,но понеже не разбрах...ако босилека е от другия вид,нецъфтящия,кога се бере?

# 388
  • Пазете Гор
Бере се по всяко време, до слана. Късаш листенца, сушиш, няма срокове. Времето е идеално за сушене на босилек, защото при малко по-висока влажност бързо потъмнява.

Не съм виждал босилек, който не изнася цвят, за първи път чувам даже. В Гърция имат някакъв, който е дребнолистен и расте на спретната туфичка, почти сферична. Ароматът му е в пъти по-лек, по-фин, но чудесно допълва букета на пресен зехтин, ако се случи.

Садя обикновено към 30 корена босилек, и ако излезе някой саморасляк. След наедряването на третата двойка листа почвам да късам връхчетата, че да се разклонява. Когато се появят първите цветоноси, обирам листата и ги суша под стряхата, в конопена торбичка. Инак цяло лято късам листенца - за доматена салата, за паста, за рибена чорба, за задушено и фасул.
Оставям за семе 5-6 стръка. При мене често го хваща сланата, и семето не успява да узрее добре, затова от растенията за семе гледам да не късам много, и да не се разклоняват.

# 389
Куркума,вчера докато си опреснявах знанията за зеления камък видях,че го препоръчват против голи охлюви.Сега ,като извадя картофите ще пробвам-готова съм на всичко само да се отърва.
Да ви разкажа за последните ми приключения с една тиква-промушва си ластуните през телената мрежа и отива  към моравата на комшиите.Вече два пати ги измъквам от мрежата и ги обръщам  в противоположна посока.След няколко дни отново са се обърнали към съседите Joy Joy Joy Последно им се заканих,че следващия път ще ги вържа  Mr. Green
зелевите задължително им изрязвам листата преди разсаждане-не се лепят по пръстта и  изпаряват по-малко влага като по този начин се прихващат по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт