Изгонени от мадам Бътерфлай - опера в Парка

• 19 914
  • 484
  •   1
Отговори
# 150
Значи няма как да ти върнат парите. Разбирам, че си се обидила и не ти се е стояло, но в такъв случай, ако си поискаш парите ще използват като контра аргумент, че сте си излезли сами.

# 151
  • При семейството си

И ние сме от малкото, които са си купили билети чак за 03 юли. Защо говорите наизуст. Даже се изненадах, че е имало продажба на допълнителни билети, правостоящи. Миналата година такова нещо нямаше.

# 152
Значи няма как да ти върнат парите. Разбирам, че си се обидила и не ти се е стояло, но в такъв случай, ако си поискаш парите ще използват като контра аргумент, че сте си излезли сами.

Не са си излезли сами. Казали са им да отидат да слушат в гората (тоест, да напуснат района на сцената). Изгонили са ги в гората, въпреки, че са си платили.

# 153
  • Там,където се събуждам щастлива.
Важно е от ранна възраст да си в досег не само с културата, но и с условностите при нейната консумация, нещата вървят едновременно.

Няма как да се научиш / свикнеш с условностите, ако нямаш реално участие в дадено нещо.
Тъжното е, че другото дете е на 10 и ще остане с този спомен: как е било изгонено от подобно културно мероприятие....

# 154
В случая може би не е точно така. Организират го в парка заради красивия декор, защото паркът е тъкмо от затворен тип, а и така да се каже "благороден", исторически зареден. Нещо като да направят постановка в Античния театър в Пловдив или пък сцената на летния театър във Варна, където се провежда световният балетен конкурс. Това по никакъв начин не го профанизира и не накърнява аристократизма му и целта е по-скоро естетическа, отколкото да подмамят сульо и пульо да хукнат по пеньоари и с потници на опера.
Иначе наистина щяха да го организират на естрадата в Борисовата градина.

Инициативата е много приятна, много и се радвам.
Провежда се от миналата година
Ето и въпросната "Мадам Бътерфлай".

Смисълът на такива представления като опера в парка, класически концерт насред пазара и прочие, са точно да приобщят масовата публика към едно смятано за елитно изкуство. Чрез забавление. Не цирк, а точно забавление.

По темата мнението ми е, че малки деца нямат място на опера. Има и други събития, с които те биха могли да се приобщят към културата, дори и в случая с тези постановки. Можеше да го заведете на детските представления.
Въпрос на елементарно уважение е към останалите присъстващи да отидете на събитието подобаващо като за оперен спектакъл. Това би било в случая и уважение към културата.
Жалко за парите, дето сте ги платили... бадява  Grinning, наистина безсмислено. Личи си, че не сте кой знае какви любители на музиката, иначе сами щяхте да предпочетете да изгледате спектакъла на спокойствие, понеже очевидно детето първо на вас е попречило да слушате и гледате.
Редно би било и да ви възстановят тези пари.
А този вид инициатива със сигурност няма да изгуби привържениците, поддържниците и ентусиастите си, тъй като е много добра.
И съвсем не става дума за липса на любов към децата, а за много проста способност за преценка и минимална способност да се поставиш на мястото на другите, която изглежда вие едва ли ще съумеете да  предадете на своето дете  Peace

# 155
Подкрепям ianajar. Безумен спор. Не ми е хрумвало,че детето ми е някаква пречка. Ходи с мен навсякъде. При мен също е абсолютно немислимо да се изолират деца, независимо от възрастта им.

За сведение, концерт на Павароти в Южна Франция, Везон ла Роман (малко градче), беше в затворен комплекс, с римски останки, амфитеатър. Пълно беше с деца. Това просто за сравнение. Сигурно Павароти предполага по-малко концентрация, знам ли. Пък французите обичат етикета.

За тук да не говорим. Децата са добре дошли навсякъде, без изключение.

Много ми е странно как за всичките тези години мен само възрастни са ми пречили във всякакви заведения в България. Всички простотии, на които съм ставала свидетел в ресторанти, театри и опера са били резултат на поведението на възрастни. В това число постоянното плюскане и шумолене, ставане и сядане, говорене, мърморене, телефони (!!!), за облекло няма смисъл да говорим, какво уважение? Че не си довели децата, но се изпружили с плетени пуловери и мазни дънки, с далечен мирис на пържено. Смях. Мен пък това ме отказа последните години от операта. Ама никой не им прави забележка, нищо че даже не беше в парка.  Whistling

Жалко, мога само да кажа.

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 02:56 от simplyaven

# 156
В Южна Франция концерти се правят по площадите и къде ли не. В Сарла, която е столица на Перигор и е под егидата на ЮНЕСКО, има цели фестивални месеци, в които всеки ден е непрестанен спектакло-концерт на открито., където ще видиш и напушени да се търкалят по улиците, докато им свирят средновековни мадригали. Тук не става дума за това.

И това, което твърдиш, е невярно.

Достатъчна е едно търсене с "opera" + "no children" или "children under", за да излязат ограничения за възрастта на децата за опери и представления от цял свят:

"This is not a children's show. The Mayflower does not admit children under two to shows that are not designated Children's Shows. No children under five will be admitted to opera or ballet performances."

"Children of any age attending a performance must have a ticket; no children-in-arms or infants please."

"Tickets are $30 for adults, and $25 for student, seniors (55+), and military. This opera is appropriate for all ages, but no children under 4, please."

"No children under 2. All guests must have a ticket for admittance"

"No children under three years of age are permitted at live performances"

"Children under the age of 4 are not permitted in the Arena di Verona."

и така нататък.

За сведение, концерт на Павароти в Южна Франция, Везон ла Роман (малко градче), беше в затворен комплекс, с римски останки, амфитеатър. Пълно беше с деца. Това просто за сравнение. Сигурно Павароти предполага по-малко концентрация, знам ли. Пък французите обичат етикета.

За тук да не говорим. Децата са добре дошли навсякъде, без изключение.

# 157
Я провери къде е пял Павароти в Южна Франция, защото нито е площад, още по-малко е имало дрогирани.  ooooh!

Останалото не ми стана ясно. Твърдиш, че лъжа като казвам, че детето ми тук е добре дошло на концерт/опера, за ресторанти е излишно изобщо да отварям дума, така ли? Ами, ела. Заповядай.  Crazy

П.С. Сигурно забелязваш, че в посочените от теб примери все пак е упоменато изрично? Има известна разлика.

# 158
Именно, Ружа. При нас, когато едно представление е неподходящо за деца под определена възраст, то се обознавача изрично като такова. В случая е нямало такова обозначение, на касата са видели точно колко е голямо детето, но са им продали билети без обяснения, на входа никой не ги е спрял, въпреки детската количка с очевидно малкото дете вътре.

Това е опера в парка. Явно в България това понятие не се различава по нищо от операта в залата на Народната опера. На много други места, обаче, под културно събитие в парка или на открито се разбира такова с неангажираща обстановка и по-свободен етикет. Аз след тази тема вече няма да очаквам, че в София се прави такава разлика, но отлично разбирам изненадата на авторката на темата.

Не мога да се съглася с леко надменната постановка, че за да се осмели човек да стъпи на опера, той трябва непременно да бъде любител на музиката. Хоризонти не се разширяват, като се движиш само в рамките на това, което вече обичаш и познаваш.

# 159
Твърдя, че на безброй места, а не както казваш ти - че е "без изключения" неограничено - има ограничение за възрастта на детето, що се отнася до оперен (и балетен) спектакъл. А и така би трябвало да бъде.
Колкото до гащниците с пръжките и мазните дънки и джиесемите и прочие, за които споменаваш, това по същество са същата порода хора - които рядко се съобразяват с другите (освен ако екстремно не се налага обратното), защото те са Центъра на Вселената и точка.
Към същия феномен се числи и безпределната възмута на някои майки, че те и скъпоценните им отрочета не навсякъде причиняват спонтанен възторг и безусловно одобрение, а някъде дори им правят забележки.

Единственото обективно несправедливо в цялата случка е, че са заблудили форумката, че може с много малки деца (ако е така, както тя твърди) и че не са им възстановили парите от билетите - за което може би те трябва да претендират още утре на касата.
Което не отменя и факта, че самите те са можели да се досетят, че не е уместно да водиш на опера 2-годишно дете, именно от уважение - и към публиката, и към самата култура.

Да, ianajar , това, че не предупреждават, е недомислица - ако действително е така, нямам представа. Както всичко българско - мислено-недомислено.  Peace
Но и родителите сами биха могли да се досетят, все пак.
А и защо ще водят детето на вечерно представление, а не на детските, специално направени за целта в същия парк?
Пак така - мислено-недомислено - но за всеки случай - другите са виновни, не ние  Wink

# 160
Ружа - има много причини, поради които родителите не биха се сетили да не си заведат детето на опера в парка. Едната -  защото са очаквали събитието да е в определена степен неангажиращо, неофициално и съответно едно кротко играещо си дете на никого да не е трън в очите. Друга - защото не ходят често на опера и нямат реална преценка за нивото на официалност. И в двата случая не става въпрос за целенасочено и демонстративно незачитане на останалите в публиката. И в двата случая отговорността да бъдат информирани е на организаторите - на касата, входа и прочие. Не десет минути след като са влезли с платени билети. Аз вина на родителите тук не виждам и мисля, че са в правото си да са разочаровани. Аз съм любител на операта, но и аз бих се заблудила по същия начин и бих си завела детето на подобно представление, защото моето обича класическа музика. Виж, в зала не бих го вкарала засега, освен на детски балетни постановки. Но правостоящо на концерт на открито, откъдето моментално можем да се изнесем - и още как.

# 161
Добре де, какво се разбира под опера в парка в София? Не мога да разбера как това дете ви боде в очите?

# 162
Твърдя, че на безброй места, а не както казваш ти - че е "без изключения" неограничено - има ограничение за възрастта на детето, що се отнася до оперен (и балетен) спектакъл. А и така би трябвало да бъде.

Без изключение ТУК съм написала, ама няма значение. Останалите ти виждания не ме касаят, ако така четеш, както и разбираш.  ooooh!

И категорично не съм съгласна да сравняваш деца, израснали с класическа музика с въпросните екземпляри, които описах. Защото на вторите от километри им личи, че именно пропуска на родителите с ранното им възпитание е довел до незнаенето като какво е това чудо театър/опера и като как следва да се държим в него. Толкова е просто.

И откъде накъде изобщо ще се досещам да не си заведа тригодишния син на опера???? В парка?????? Не, през ум не би ми минало. В четвърта държава живея, но не съм се сблъскала с това правило все още. Не за Ла Скала, за парка! Въпреки, че за мен Павароти в римски амфитеатър по нищо не отстъпва на Павароти в Гранд Опера, принципно.

# 163
В съседен град, в централния парк има голяма сцена, обикновено симфоничните концерти на открито са там. И не само, че е пълно с деца, но е разрешено и за домашни любимци. През алеята има и 2 големи детски площадки, които не се затварят за достъп по време на концерт. Безплатно е, естествено.
Аз не съм почитател на класическата музика, но това не ми е пречело да спирам и да посядам с големият ми син, който тогава беше прохождащ и щъкаше наоколо. Това е парк, все пак.

Подобно е и с киновечерите на открито, които правят редовно в нашия град, които също са безплатни. Не е съпоставимо с класически концерт, но пак, ако очакваш да е тихо, никой да не се движи около теб, яде и т.н. и ти да си гледаш филма необезпокояван, ще отидеш на кино или ще си го гледаш вкъщи.

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 04:28 от Кейси

# 164
Насякъде по света на концерта в парка можеш да доведеш домочадието си (като каза кучета се сетих, че и в Сентрал Парк имаше по време на концерта на открито), само в София е по-изтънчена публиката. Сигурно идват и по вечерни рокли и смокинзи.

Общи условия

Активация на акаунт